Vicepremierul Marko Bela a declarat, sambata, la Targu Mures, ca Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania reprezinta pentru Uniune si pentru maghiarii din Transilvania "o cianura politica, o poluare a mediului politic, care vine de la vecin", facand referire la Ungaria. Fostul lider UDMR a afirmat, in fata delegatilor la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca, dincolo de discutiile privind Rosia Montana, trebuie sa abordeze si o alta problema, care este de asemenea periculoasa, referindu-se la PPMT, partid recent inregistrat.

"PPMT este o investitie si mai grava, si mai periculoasa pentru noi, care vine din Ungaria. Acest lucru pune sub semnul intrebarii si poate distruge viitorul politic al maghiarilor din Transilvania. Este o investitie proasta, trebuie sa vorbim de ea si sa spunem ca este ungara. Acest partid pentru noi este o cianura politica, nu stiu cu ce concentratie, este o poluare a mediului politic, care vine de la vecin, de jos in sus. Cianura are aceasta caracteristica - urca de jos in sus. Aceasta investitie nu va transforma nimic in aur pentru maghiarii din Transilvania, va fi poate doar in buzunarele unora", a spus Marko Bela.

Vicepremierul a spus ca este sigur ca PPMT nu va putea distruge viitorul politic al maghiarilor din Transilvania: "Noi avem experienta necesara sa stopam acest tip de poluare".

Marko Bela a reiterat si ideea ca problema Rosia Montana nu poate cadea doar in raspunderea unui ministru, ci "raspunderea trebuie purtata de intreaga coalitie, aceasta sa decida daca se continua sau nu".

Imediat dupa Marko Bela, si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a facut referire, de la aceeasi tribuna, la "situatia poluarii mediului politic": "Nu trebuie sa consolidam, sa confirmam aceasta competitie, sa dam de inteles ca este spre binele maghiarilor din Transilvania".