Candidatura pentru primaria Iasi a devenit marul discordiei care ameninta sa rupa USL. Dupa ce liderii PSD si PNL au reusit sa inabuse nemultumirile propriilor oameni privind impartirea candidaturilor, conservatorii lui Voiculescu creeaza noi tensiuni care risca sa destrame Uniunea Social-Liberala. PC doreste sa-l impuna pe Tudor Ciuhodaru drept candidat la primaria Iasi, in timp ce PSD nu vrea sa cedeze scaunul lui Gheorghe Nichita. Conflictul intre cele doua formatiuni politice s-a agravat dupa ce Ponta a declarat, joi, la Iasi ca "daca nu-i convine, PC poate sa mearga singur in alegeri". In replica, presedintele PC avertizeaza ca USL nu poate functiona juridic daca se retrag conservatorii.

Ponta si Constantin, pe drumuri diferite?Foto: Agerpres

Surse din USL au declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele PSD nu vrea sa cedeze candidatura pentru a nu creea tensiuni in propriul partid. Liderul PSD Iasi, Gheorghe Nichita, nu doreste sa renunte la candidatura pentru un nou fotoliu de primar si este sustinut puternic de liderii PSD din teritoriu. In cazul in care Ponta ar ceda in fata conservatorilor, Nichita impreuna cu sustinatorii sai ameninta sa plece la UNPR, sustin sursele citate.

Situatia de la Iasi nu este singura cu care se confrunta Victor Ponta. In interiroul PSD exista nemultumiri fata de modalitatea in care s-au impartit candidaturile in judetele Buzau, Vrancea, Braila, Valcea, dar si la Bucuresti. In sedinta Comitetului Executiv PSD care s-a desfasurat spatamana trecuta, presedintii de organizatii din judetele Buzau, Vrancea, Braila, Vrancea dar si cei din Constanta, Dolj, Ialomita si Vaslui l-au sustinut puternic pe Nichita si i-au cerut lui Ponta sa nu cedeze in fata conservatorilor. "Daca Ponta cedeaza candidatura de la Iasi, risca sa arunce in aer PSD si sa amplifice nemultumirile din teritoriu", au declarat surse din interiorul PSD.

Victor Ponta a efectuat joi o vizita la Iasi pentru a incerca sa medieze conflcitul si sa-l convinga pe Nichita sa cedeze, insa fara nici un rezultat. Ponta a iesit public si i-a atacat pe conservatori declarand ca situatia este "anormala" si i-a poftit sa candideze singuri la alegeri daca nu renunta la revendicarea Iasiului.

"USL s-a constituit ca idee, de catre Crin Antonescu si Victor Ponta, de catre PNL si PSD, pentru a coaliza tot ce inseamna opozitie impotriva PDL-ului si a lui Traian Basescu si pentru a castiga in alegerile locale si parlamentare acolo unde avea PDL-ul alesi. Nu a fost constituita Uniunea Social Liberala pentru a ne lua unii de la altii cate ceva (...) Cred, si vad semne si in alte judete, ca in final putem merge pe ideea ca PC-ul sa mearga peste tot, nu doar la alegerile locale sau parlamentare, singur in alegeri. Daca vor fi comasate si daca vor ajunge in Parlament sper sa fie partenerii nostri", a declarat Ponta.

Conservatorii nu vor sa cedeze insa si pluseaza. Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, vineri intr-o conferinta de presa, ca PC nu renunta la candidatura Iasi si l-a averitizat pe Ponta ca USL nu poate functiona fara conservatori.

"Spre deosebire de altii, eu cred in maturitatea si responsabilitatea politica a domnului Ponta, insa trebuie sa facem cateva precizari: USL e formata din trei partide, PSD, PNL si PC, si cred ca si domnul Ponta stie lucrul acesta si cred ca aceasta Uniune nu poate sa functioneze nici politic, dar mai ales juridic intr-o alta formula. Eu si PC am demonstrat ca putem sa trecem peste frustrarile si ambitiile personale ale unor persoane si sa punem pe primul plan interesele generale si proiectul pe care USL il are pentru opt-noua ani de acum", a declarat Constantin.

In inregistrarea de la tribunal, USL este constituit din PSD si alianta ACD (PNL+PC). Ca Uniunea sa se rupa este nevoie ca PC sa rupa alianta cu liberalii. De remarcat este ca, in tot conflictul, PNL a fost spectator evitand sa faca presiuni asuara PSD sau a conservatorilor. Liberalii s-au intalnit vineri cu PC pentru a discuta situatia de la Iasi.