Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat joi ca nu este "multumit" de situatia de la Iasi, unde Tudor Ciuhodaru, de la Partidul Conservator, vrea sa candideze la primaria municipiului, si a avertizat ca "in final putem merge pe ideea ca PC-ul sa mearga peste tot, nu doar la alegerile locale sau parlamentare, singur in alegeri".

Victor Ponta, la IasiFoto: Hotnews

El a caracterizat situatia drept una "anormala" si care "e impotriva ideii cu care s-a constituit Uniunea Social Liberala".

"USL s-a constituit ca idee, de catre Crin Antonescu si Victor Ponta, de catre PNL si PSD, pentru a coaliza tot ce inseamna opozitie impotriva PDL-ului si a lui Traian Basescu si pentru a castiga in alegerile locale si parlamentare acolo unde avea PDL-ul alesi. Nu a fost constituita Uniunea Social Liberala pentru a ne lua unii de la altii cate ceva", a spus Victor Ponta, care a avertizat ca nu considera aceasta situatie una "inchisa" si in nici un caz este multumit de ea.

"Cred, si vad semne si in alte judete ca in final putem merge pe ideea ca PC-ul sa mearga peste tot, nu doar la alegerile locale sau parlamentare, singur in alegeri. Daca vor fi comasate si daca vor ajunge in Parlament sper sa fie partenerii nostri", a precizat acesta.

El a reamintit ca PSD a castigat primaria Iasiului in 2008 "si acelasi lucru se va intampla si la urmatoarele alegeri, din 2012".

"Colegii liberali si noi am stiut sa ne rezolvam toate probleme referitoare la candidaturi intre noi. Nu exclud deloc varianta ca PC-ul sa mearga peste tot in alegeri, iar in anumite cazuri speciale, sa sustinem un candidat comun, cum este cazul primarului Piedone din sectorul 4. Nu as vrea sa apara discutii ca din partea USL-ului nu se poate dezvolta Partidul Conservator", a subliniat Ponta.

El a declarat ca "USL-ul este o alianta intre primele doua partide, PSD-ul si PNL-ul" si "va rezista si pana la alegeri si pana dupa alegeri".

Tot la Iasi, Victor Ponta a afirmat ca nu mai este de actualitate atragerea UDMR-ului in cadrul Uniunii National Liberale. "M-am intlanit cu liderii formatiunii si am discutat ceea ce este important pentru toti. Anul viitor sa avem alegeri corecte. Pentru ca daca la anul, noi, in Romania votam ceva, iar domnul Baconschi fura un milion de voturi cu scrisori, cred ca nici macar UDMR-ului nu ii convine. Daca noi avem peste 50% in urma alegerilor, UDMR-ul nu va fi la guvernare, daca nu, vom discuta cu orice formatiune politica mai putin PDL".

"Alegeri posticipate reprezinta contributia lui Emil Boc la istoria politica a Europei"

Astfel a catalogat presedintele PSD, Victor Ponta, intentia guvernului condus de Emil Boc de a comasa alegerile parlamentare si pe cele locale.

Victor Ponta a declarat ca PSD nu este de acord cu aceasta decizie a Guvernului.

"Cand ii vom pune omului mai in varsta, de la tara, opt buletine in fata, deja e o problema. Daca vor fi impreuna, in nici un caz nu parasim terenul. Ne ducem cu totii, primari, consilieri, deputati senatori, candidam si vom castiga.

Eu pot sa vad si partea plina a paharului vizavi de primari. Primarii nostri care vor fi alesi duminica de marti vor fi primari la guvernare", a comentat acesta.

El spune ca nu a inteles argumentele PDL pentru amanarea alegerilor. "Peste tot in Europa cand ai asemenea probleme, nu mai ai sustinere parlamentara si publica, faci alegeri anticipate. Alegeri posticipate reprezinta contributia lui Emil Boc la istoria politica a Europei. Nimeni, niciodata nu a anulat alegeri in Europa, de multe ori le-au facut inainte", a explicat liderul PSD.

Presedintele Partidului Social Democrat si secretarul general al partidului, Liviu Dragnea se afla timp de doua zile la Iasi, unde vor avea mai multe intalniri politice cu reprezentantii Uniunii Social Liberale si cu structurile locale ale PSD.

Iata mai jos principalele declaratii facute de Victor Ponta la Iasi:

  • Ma aflu la Iasi din doua motive. In primul avem o intalnire politica atat cu partenerii liberali cat mai ales cu structurile PSD din teritorii, cu primarii, presedintii de organizatii judetene pentru ca mai avem minim sase luni sau maxim un an pana la alegeri si trebuie sa ne pregatim cat mai bine.
  • In al doilea rand exista un interes si un sprijin special pe care dorim sa il dam Iasului si primarului referitor la decizia Guvernului condus de Emil Boc, aceea de a elimina subventiile la caldura. Iasul este unul din municipiile cele mai afectate de aceasta masura.
  • Luni vom avea la Comisia de Specialitate a Parlamentului Romaniei o dezbatere cu primarii de municipii cei mai afectati. Tot luni vom depune si o motiune simpla privind eliminarea subventiilor.  
  • Am venit sa spunem si noi iesenilor ca vor fi pedepsiti in acest an de guvernul Boc asa cum vor fi locuitorii din Pitesti, Bacau, Giurgiu sau Constanta pentru simplul motiv ca nu au primar PDL. La Cluj, la Arad ca de obicei primariile si primarii respectivi vor primi bani de la bugetul national, iar in majoritatea municipiilor unde sunt primari USL, Guvernul si aici, probabil ca este ideea diabolica a ministrului Sebastian Lazarescu, de a sanctiona oamenii care nu au votat primarii PDL.

"