​În această ediție a podcastului „Caia și Bejan. Călătorii”, încercăm să arătăm și o altă față a Libanului decât cea pe care o vezi la televizor. Vorbim despre orașele istorice Byblos, Batroun, templul Baalbek și spunem povestea lui Pepe Abed, părintele petrecerilor de plajă, colecționar de artă erotică antică, unul dintre cei care au pornit și crescut industria turistică libaneză.

Batroun, LibanFoto: TravelZoom.ro

Poți asculta episodul 9 din Hotnews Podcasts: „Caia și Bejan. Călătorii” și pe Spotify,Apple Podcasts, Google Podcasts, Breaker,Radio Public.

Se spune că un ziarist care se duce în Orientul Mijlociu și stă o săptămână se întoarce acasă și scrie rapid o carte plină de certitudini și de concluzii. Unul care stă o lună reușește să scrie cel mult un articol documentat, plin de expresii de genul „se pare că”, „e posibil”, „probabil”. Iar un ziarist care stă un an în Orientul Mijlociu se va întoarce acasă și nu va scrie nimic despre zona aia.

Povestea de mai sus poată fi luată ca o glumă, dar reflectă fidel situația din cea mai fierbinte zonă a planetei.

În ultimele zile, o țară din Orientul Mijlociu, Liban, a ajuns din nou în atenția publică în urma unei catastrofe teribile: o explozie la niște depozite din portul Beirut unde erau ținute în condiții improprii 2750 de tone de azotat de amoniu a produs moartea a 171 de persoane și rănirea a peste 6 mii. Tragedia vine în contextul unei crize economice și sociale care lovise deja această țară.

Ar fi însă total nedrept să vorbim despre Liban doar în contexte nefericite. Înainte de probleme și crize, Liban este totuși o tară mediteraneană fascinantă, cu orașe istorice și frumoase, cu un litoral splendit, cu statiuni, plaje și un turism foarte dezvoltat.

În această ediția a podcastului nostru, ne asumăm încercarea de a arăta și o altă față a Libanului decât cea pe care o vezi la televizor. Vorbim despre orașele istorice Byblos, Batroun, templul Baalbek și spunem povestea lui Pepe Abed, părintele petrecerilor de plajă, colecționar de artă erotică antică, unul dintre cei care au pornit și crescut industria turistică libaneză.