Deparazitarea internă și externă este vitală pentru sănătatea animăluțelor noastre, spune Dr. Alina Bunescu, de la clinica The Vets Hera’s, parte din cea mai mare rețea de clinici veterinare din București, The Vets. Cu ajutorul ei, prevenim o mulțime de boli în primul rând pentru animal, dar nu în ultimul rând pentru noi, cei care îl iubim, îngrijim și petrecem mult timp cu el.

Deparatizarea animalelor de companieFoto: freepik.com

Cum se face corect deparazitarea la câine și pisică

Totul începe cu o vizită la medic, care va face un plan de deparazitare internă și externă potrivit pentru condiția animalului, pentru stilul de viață și pentru posibilele afecțiuni de care suferă. În general, deparazitarea câinilor și pisicilor se face o dată pe lună.

Dr. Alina Bunescu recomandă ca, înaintea unei deparazitări, să se facă neapărat un examen coproparazitologic. Atunci când medicul vede în buletinul de analiză infestație, ajustează schema de deparazitare și tratament pentru acel parazit specific, prevenind înmulțirea și evoluția către boală. În unele cazuri, tratamentul durează patru, șase și opt săptămâni, pentru a cuprinde fiecare stadiu larvar.

În cazul deparazitării externe, adică cea făcută pentru purici, căpușe, avem două variante. Cea mai cunoscută este fiola, care se pune seara, cu grijă ca animalul să nu fie mângâiat apoi și, în cazul familiilor cu copii, cei mici să nu intre în contact cu blana animalului. Mai mult, animalul nu trebuie spălat timp de cinci zile înainte și după administrarea fiolei.

O variantă mai bună, spune Dr. Alina Bunescu, este ca deparazitarea externă să se facă tot cu pastile, care oferă o profilaxie mai mare. Pentru deparazitarea internă, avem pastila recomandată de medic, dozată în funcție de condiția animalului.

Ce prevenim prin deparazitarea corectă a animalelor

Cea mai importantă boală care se poate preveni prin deparazitare este, în special în cazul câinilor, este dirofiralioza, provocată de un vierme cardio-pulmonar. România este, de câțiva ani, printre țările endemice, unde acest vierme este des întâlnit și riscul de infectare pentru animale este crescut. Este transmisă de țânțar. Dr. Alina Bunescu recomandă să nu avem încredere în orice fiolă pe care o cumpărăm și pe care scrie că previne mușcătura de țânțar, subliniind că cea mai bună soluție de prevenție este pastila de deparazitare administrată oral. Important este să prindem larva cât e mică și să nu apuce să se dezvolte în corpul animalului.

Giardia este un parazit important, care poate ajunge și la om. Este în special întâlnită la pui care sunt cumpărați din locuri neconforme, nu de la crescători adevărați. Demodecia este iarăși un parazit de care trebuie să ținem seama, o râiei care dă probleme toată viața, ținând de imunosupresia organismului. Încep să apară din ce în ce mai multe cazuri și la om.

Pentru Dr. Alina Bunescu, importanți sunt și ascarizii, care pot migra pe mai multe viscere și provoca boli grave, atât la câini, cât și la pisici, dar care pot trece și la oameni.

Boala cea mai rapidă ca manifestare, la câini, și care poate fi prevenită prin deparazitarea corectă, este babesioza. Este transmisă de căpușe. Este dată de un parazit care stă în celule sângelui și afectează capacitatea acestuia de a transporta oxigen către țesuturi. Câinele poate muri în câteva zile. Căpușa, de altfel, transmite și multe alte boli, de exemplu boala Lyme, care ajunge și la oameni. Sunt boli cronice, animalul poate fi mușcat acum, și boala să se manifeste mai târziu, și să nu poți face legătura direct.

Mituri legate de deparazitare

De multe ori, a observat Dr. Alina Bunescu, oamenii nu dau importanța cuvenită deparazitării, ba chiar uneori cred anumite mituri care nu sunt fundamentate științific. Cea mai mare poveste din bătrâni și pantă greșită pe care merg proprietarii este că se uită în fecale și văd dacă există paraziți. Este complet greșit, spune medicul, este un procent extrem de mic de paraziți care se pot vedea cu ochiul liber, cum ar fi teniile. Cei mai mulți însă, sunt microscopici și vizibili în urma unui examen coproparazitologic și a altor analize specifice.

Un alt mit este legat de pisici - dacă pisica mea stă doar în casă, ce rost mai are să o deparazitez? Are foarte mult sens, spune Dr. Alina Bunescu, pentru că noi aducem pe pantofi și haine și acasă paraziți microscopici, ouă de paraziți, care ne pot infecta pisica. Putem aduce și purici acasă fără să ne dăm seama.

Sunt proprietari de animale, spune Dr. Bunescu, care cred că pastila de deparazitare este toxică, mai ales când vorbim de cele eficiente și pentru deparazitarea externă. Are un grad de toxicitate, spune medicul, pentru că omoară paraziții, sunt molecule de nouă generație, testate și dozate, care nu fac rău organismului și care oferă o protecție sporită animalului nostru.

Programează-te la una dintre clinicile The Vets pentru un plan complet de deparazitare internă și externă la animale de companie!

Articol susținut de The Vets