Sunt boli grave, care le fac viața prietenilor noștri necuvântători mai grea și mai dureroasă. Cine are un animal care s-a confruntat cu o boală gravă știe prea bine cât de dificil este să îți privești prietenul iubit cum suferă și cum nu se poate bucura de joacă și afecțiunea ta. Din fericire, cel puțin pentru o parte dintre aceste boli, au apărut tratamente inovatoare, soluții ale medicinei moderne care vindecă, alină durerile sau scad disconfortul.

Imunoterapii - tratamente veterinare inovatoare pentru boli grave: leucemie felină, osteoartrită, tumori, prurit, dureri cronice și alteleFoto: freepik.com

Imunoterapia este acea ramură a medicinei în care organismul joacă un rol important și vindecător, reprezentând o abordare foarte modernă și inovatoare a tratamentului diverselor patologii. Uneori, este numită pe bună dreptate medicina secolului.

Practic, organismul animalului este învățat cum să reacționeze la diverse probleme medicale. Imunoterapia este suma unor tratamente moderne, inovatoare, minim invazive, pe care avem bucuria să le putem efectua la The Vets Barbu Văcărescu.

Ramurile de specialitate în care imunoterapiile s-au dovedit extrem de eficiente sunt: dermatologia - alergii, boala degenerativă articulară, boala oncologică - de exemplu, mastocitom cutanat neoperabil, bolile infecțioase, bacteriene - obținerea de autovaccin cu administrare orală sau sub formă de aerosoli, geriatrie / managementul durerii cronice; terapie imunologică enzimatică pentru boli infecțioase.

Tratamentul este complet individualizat iar medicul Gabriel Sandu, de la The Vets Barbu Văcărescu, explică mai multe despre cum pot fi folosite aceste terapii revoluționare pentru sănătatea animăluțelor noastre. Medicul Gabriel Sandu folosește încă de la apariția lor imunoterapiile în tratamentul diferitelor afecțiuni, cu rezultate uimitoare.

Terapie monoclonală pentru prurit la câine - cum facem să nu se mai scarpine atât?

Pruritul poate constitui o problemă enormă pentru câine, pe lângă disconfort, uneori provocându-i răni care se pot complica sau lăsându-l să doarmă noaptea. Stăpânii de câini care suferă de această afecțiune știu cât de greu este de luptat cu ea și cum majoritatea tratamentelor nu au efectul scontat. Cu terapia monoclonală, practic vorbim de o singură injecție care oprește pruritul pentru 4-8 săptămâni.

Nu vorbim de un medicament obișnuit, chimic, ci de unul biologic, practic o proteină care imită sistemul imunitar al câinelui și îi transmite să blocheze semnalele nervoase care provoacă mâncărimea alergică. Medicamentul este 100% sigur și fără nici un fel de efecte secundare și se efectuează în cabinetul veterinar, ca parte dintr-un protocol pentru tratamentul dermatitei atopice.

Terapie monoclonală pentru pentru ameliorarea durerii în osteoartrită și în alte dureri cronice la câini si la pisici

Este foarte dureros pentru oricine să își vadă animalul drag suferind. Știm cât de grave sunt durerile în cazul osteoartritei la câini și cât de mult le poate afecta calitatea vieții. De aceea, Dr. Gabriel Sandu, specializat în astfel de terapii, vă încurajează să încercați terapia monoclonală pentru ameliorarea durerii.

Practic, la fel ca și în cazul pruritului, medicamentul acționează asupra sistemului nervos, inhibând factorul de creștere a nervilor, o caracteristică importantă în durerea provocată de osteoartrită. Vorbim de un anticorp monoclonal, administrat tot sub forma unei injecții lunare și reprezintă o nouă eră în managementul durerii la câini.

Încă de la prima injecție, veți vedea îmbunătățiri substanțiale ale mobilității câinelui, ale stării sale și ale calității vieții. Efectul rapid al terapiilor se datorează reducerii durerii.

Deși a fost gândit inițial pentru câinii ce suferă de osteoartrită, tratamentul s-a dovedit de succes și pentru alte afecțiuni care le provoacă dureri animalelor noastre, chiar și în afecțiuni oncologice dureroase.

Autovaccin - când propriul corp ajută la vindecare

Infecțiile recurente în cazul câinilor sau pisicilor duc, de cele mai multe ori, la creșterea rezistenței la antibiotice. Cum mai tratăm deci? Cu autovaccin, o imunoterapie inovatoare, care practic înseamnă crearea unui vaccin complet personalizat pentru problema animalului. Se realizează un examen bacteriologic în clinica The Vets Barbu Văcărescu, pentru ca apoi probele să fie trimise într-un laborator în Germania, de unde vine înapoi un vaccin injectabil, oral sau sub formă de aerosoli, creat specific pentru a răspunde problemei individuale a pacientului.

Producția autovaccinului se bazează întotdeauna pe examinarea microbiologică, unde patogenul cauzator de infecție este izolat. Este multiplicat în cultură și inactivat. Compoziția specifică a vaccinului, cum ar fi concentrația de germi, metoda sau modul de aplicare, depind de raportul preliminar și de specia animalului.

Prin autovaccin, se pot trata probleme de natură gastrică, dermatologică sau respiratorie, cu rezultate sigure. Autovaccinul asigură producerea de anticorpi specifici și la creșterea imunității și rezistenței, reducând sau evitând complet folosirea antibioticelor.

Boli grave: Imunoterapie pentru leucemie felină, FIV, FELV, Parvo, Hepatită rubarth și alte boli de natură virală la pisici și căței, precum și coronaviroză enterică

4 din 10 pisici suferă, cel mai probabil cu consecințe fatale, de o boală virală. Tratementele se dovedesc, de cele mai multe ori, ineficiente, cu rezultate limitate sau extrem de toxice pentru organism.

Imunoterapia folosită este o enzimă, rezultatul fuziunii dintre trei peptide antimicrobiale care sunt secretate în mod natural de către celulele animalelor și plantelor atunci când se apără de agenți infecțioși precum virușii.

Tocmai de aceea, vorbim de o rată de succes a imunoterapiilor pentru bolile de natură virală la pisici de peste 70%, mult mai mult decât orice protocol tradițional de tratament. Mai mult, acestea nu au efecte adverse. În acest caz, pastilele le puteți administra animalului acasă, conform recomandărilor medicului veterinar.

Cum tratăm tumorile mastocitare neoperabile la câini?

Vorbim aici de tumori care nu s-au răspândit în alte părți ale corpuri și care au drept caracteristică faptul că implică mastocitele, un tip de celule ale sistemului imunitar care eliberează o substanță numită histamina.

Imunoterapia propusă implică o injecție unică în tumoră, realizată de către un medic veterinar, ca parte a unui protocol ce mai implică tratament cu corticosteroizi și antihistaminice.

Injecția stimulează acțiunea unor enzime care întrerup alimentarea cu sânge a celulelor canceroase. Astfel, celulele canceroase sunt afectate și tumora este distrusă parțial sau în totalitate. Este recomandată pentru tumori mastocitare din piele sau pentru tumori mastocitare din țesuturile aflate imediat sub piele la nivelul cotului sau jaretului sau dedesubt.

Imunoterapiile de regenerare cu celule stem proprii - PRP în medicină regenerativă

Este un tratament modern, folosit mai ales în afecțiunile de natură articulară, și constă în infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite. Practic, animalul este tratat cu celule din propriul lui sânge, preparate conform unui protocol specific, și prin acest lucru se accelerează vindecarea și se reduce timpul de recuperare.

Este o procedură simplă, foarte eficientă, care se dovedește de un real ajutor, de exemplu, în cazul câinilor ce suferă de artrită sau de leziuni la nivelul tendoanelor sau ligamentelor. Acest lucru este posibil datorită injectării locale a unui concentrat de trombocite în țesutul afectat.

Tehnica PRP (Platelet Rich Plasma) este de mult cunoscută în medicina regenerativă. Practic, celulele se regenerează, cu rezultate vizibile în dermato-estetica, chirurgie plastica, ortopedie și medicină sportivă, oftalmologie, chirurgie maxilofacială și stomatologie și, acum, și în medicina veterinară.

Multiplele aplicații ale biotehnologiei și imunoterapiilor

Indicațiile medicale pentru folosirea imunoterapiilor sunt multiple. Aici, Dr. Gabriel Sandu ne-a oferit doar câteva dintre aplicațiile celor mai cunoscute imunoterapii. Vorbim de managementul durerii, de reducerea inflamației, de folosirea lor în afecțiuni oncologice, de tratament al bolilor autoimune sau al bolilor rare la animalele noastre, la traumatisme la nivelul pielii, boli parazitare. Rezultatele lor se văd încă de la prima administrare și observăm cum calitatea vieții animalului se schimbă.

“Vorbim chiar de terapii care au început să fie folosite și pentru tratament la nivel uman, aprobate de FDA sau de alte organisme internaționale. Sunt terapii cu adevărat inovatoare care, pe mine ca medic, mă bucură enorm să le văd funcționând cu rezultate spectaculoase pe cazuri care altfel ar fi fost dificil sau imposibil de tratat”, spune medicul Gabriel Sandu.

Articol susținut de The Vets