​Înainte de a aduce un animăluț acasă, fie el câine, pisică, reptilă sau rozător, este nevoie să facem o vizită preliminară la cabinetul veterinar, spune Gabriel Sandu, medic veterinar la The VetsBarbu Văcărescu, în București. Este important atât pentru animal, cât și pentru viitorii lui prieteni, spune medicul. Un control ne poate scăpa de multe bătăi de cap, pentru că un animăluț, în funcție de specia și de mediul din care a fost adoptat, poate fi purtător de mai multe boli infecțioase.

Ce boli ne poate transmite animalul nostru și de ce nu trebuie să ne temem de acest lucruFoto: freepik.com

E un lucru care nu trebuie să ne sperie și să ne oprească în nici un caz, subliniază medicul Gabriel Sandu. Majoritatea afecțiunilor nu sunt grave, sunt tratabile, mai ales atunci când sunt depistate din timp.

“Animalele au și ele boli ale copilăriei, așa cum avem și noi, oamenii. Nu trebuie să ne temem de ele, dar trebuie să le tratăm și să le prevenim, pentru a limita complicațiile pentru animal și transmisia la om”, spune Gabriel Sandu.

Înainte de a adopta un animal, un factor pe care trebuie să îl luăm neapărat în considerare este dacă avem în familie persoane cu imunitatea scăzută - copii micuți, vârstnici, persoane care suferă de afecțiuni cronice - în acest caz, este cu atât mai important ca animalul să fie monitorizat de către veterinar încă de la început, pentru a evita orice probleme care ar putea apărea. Mai mult, spune medicul, este necesară o documentare în prealabil a ceea ce înseamnă îngrijirea unui animal, asupra bolilor pe care le poate transmite sau chiar o discuție cu medicul veterinar pentru a vă recomanda ce animal este mai bine să adoptați, în funcție de specificul familiei.

Mai departe, medicul Gabriel Sandu ne spune care sunt câteva dintre cele mai frecvente zoonoze, adică afecțiuni transmise de la animal la om.

Reptile și amfibieni

Dacă vreți să vă faceți prieten bun o reptilă, trebuie să știți că aceasta poate fi purtătoare de Salmonella. Simpaticele iguane, broaște țestoase, cameleoni sau alte reptile pot purta Salmonella în tractul lor digestiv, fără semne clinice, și o pot transmite la om. Se poate solicita un examen bacteriologic, care poate releva infecția, tratabilă fără efort.

Rozătoare

Nu ne vom referi aici la bolile pe care le pot transmite șobolanii, acestea putând fi de obicei grave, ci la bolile pe care le transmit rozătoarele pe care le luăm acasă din crescătorii, cum ar fi iepurașii, hamsterii.

Rozătoarele pot fi purtătoare de dermatofiți, așa-zișii fungi. Sunt specii de Microsporum și specii de Trichophyton, care pot trece la oameni. Ce se întâmplă este că, pe piele, apare o leziune specifcă, de formă rotundă, numită ringworm. Animalul poate să nu aibă nici o manifestare clinică, deși este purtător. Uneori, spune medicul, proaspeții proprietari de animale vin la cabinet la o perioadă de 7-14 zile de la introducerea în noul mediu - practic, odată scos din comunitate, din crescătorie, animalul trăiește o perioadă de stres de mutare care îi declanșează boala. Se face un test cu lampa fluorescentă Wood care arată încărcătura de spori și se recomandă un tratament adecvat.

Păsări

Cele mai frecvente probleme cauzate de către păsări sunt de natură respiratorie. Se numesc Chlamidii, sunt foarte contagioase, se transmit ușor de animal la om și provoacă manifestări respiratorii, si este denumită numite psitacoză, manifestate prin febră, tuse, greutăți în respirație, afectare pulmonară. Nici aici nu trebuie să ne facem griji, spune medicul Gabriel Sandu - “se poate testa PCR și, în cazul unui diagnostic pozitiv, tratamentul durează câteva zile, pasărea se vindecă complet și nu mai transmite nimic la om”.

Câini și pisici

La câini și la pisici, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori atunci când vorbim de zoonoze și mai ales de prevenția lor - vârsta animalului, stilul de viață, mediul din care provine.

De exemplu, dacă am decis să adoptăm un puiuț de pisică sau de câine, infecția cu Toxocara, un parazit transmisibil și care poate da complicații la oameni, se poate exclude printr-o simplă analiză și se poate trata cu ușurință.

Este un lucru mai puțin știut pe care medicul Gabriel Sandu îl subliniază - chiar dacă suntem proprietari responsabili de animale și ne deparazităm prietenul blănos în mod regulat, trebuie să știm că pastilele de deparazitare generale au un spectru limitat, mai precis undeva la 60% dintre posibilii paraziți, omorând în special limbricii și tenia. Unul dintre paraziții care nu sunt eliminați de deparazitările uzuale este Giardia și Isopora, pentru care este nevoie de o analiză specifică. Giardia, deși pare o infecție comună chiar și la om, poate duce la complicații neașteptate, cum ar fi depresia și probleme alergice și intoleranțe. De aceea, este bine să ne testăm animalul pentru a afla dacă nu cumva este purtător.

Cea mai gravă boală pe care o pot transmite pisicile este toxoplasmoza. Incidența ei este însă foarte mică și depinde de anumiți factori. Ca o pisică să aibă acces la infectarea cu toxoplasmoză, trebuie să aibă acces la vânat, de exemplu să vâneze șoareci etc. Boala este transmisibilă în primele două săptămâni de la infecție, apoi pisica este doar purtător pasiv. O statistică interesantă arată că, în România, toxoplasmoza se transmite predominant din carnea preparată necorespunzător, decât de la pisică. Nu înseamnă că pericolul trebuie ignorat, dar înseamnă că nu trebuie să ignorăm alte boli pe care le pot transmite animalele.

Nu de puține ori proprietarii de animale vin uimiți la cabinet că pisica lor, care nu iese de casă, este plină de purici. Nu e nimic surprinzător, spune Dr. Gabriel Sandu, proprietarul poate aduce larve de purici pe tălpi, în casă, care infectează pisica și, la rândul lui, puricii pot transmite tenie la pisică.

În cazul câinilor, medicul Gabriel Sandu subliniază că planul de testare și de deparazitare se face întotdeauna în cabinetul veterinar și că este adaptat în funcție de ce fel de câine avem și care este stilul lui de viață. Un câine alergic, de exemplu, are alt plan de tratament decât un câine care nu suferă de alergii. Dacă stăm, de pildă, lângă un parc, trebuie să știm că există riscul viermelui cardiac, care se poate preveni însă printr-un tratament antiparazitar specific.

Sunt mai multe tipuri de bacterii și paraziți pe care animalele le pot transmite la om și, de aceea, este important ca animalul să fie testat în primul rând înainte de a intra în familie. Apoi, sunt necesare vizite regulate la veterinar, planuri personalizate de deparazitare și tratament, dacă e cazul, pentru a preveni orice complicație, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Articol susținut de The Vets