Auzim foarte des proprietari de animăluțe care refuză să le sterilizeze pentru că, spun ei, le e milă sau că vor ca patrupedul să “își trăiască viața”. Ca veterinari, însă, suntem de altă părere - pentru o viață sănătoasă, fără riscul apariției unor probleme grave de sănătate, este necesară sterilizarea, mai ales la femele.

Importanța sterilizării animalelor de companieFoto: Freepik.com

Din păcate, nu de puține ori am văzut chiar la noi, în clinicile veterinare The Vets, câini sau pisici care au venit cu probleme de sănătate care, altfel, ar fi putut fi evitate prin sterilizarea realizată la timp. Ne amintim chiar un caz, de acum aproximativ un an, când stăpâna unei pisicuțe a început să plângă în hohote la primirea diagnosticului de cancer pentru animăluțul ei, întrebând dacă ar fi putut fi evitat prin sterilizare. Statisticile și experiența noastră spun că ar fi putut.

Importanța sterilizării timpurii în cazul femelelor este foarte mare. Cel mai important risc îl reprezintă neoplaziile, adică tumorile. Sunt periculoase și dacă sunt benigne dar, dacă sunt maligne, pot fi letale.

Este important ca sterilizarea să se facă atunci când animalul este tânăr, preferabil chiar înainte de primul ciclu de călduri. Să vedem de ce. Dacă, de pildă, avem o cățelușă, sterilizarea înainte de primul ciclu (aproximativ 6 luni), reduce riscul de apariție a unei formațiuni mamare la 0.5%. După primul ciclu, crește la 8% iar după al doilea la 26%! Statistica spune că peste jumătate din ele vor fi maligne.

Pentru rasele de talie mare, noi studii arată că sterilizarea în jurul vârstei de 1 an este optimă.

În cazul masculilor, sterilizarea reduce semnificativ riscul apariției problemelor la prostată. Mai ales când vorbim de câini masculi, castrarea are și un impact benefic asupra comportamentului - câinele va fi mai puțin agresiv, mai calm și va putea fi educat mai ușor. Mai mult, un câine sterilizat nu va fugi atunci când e în călduri, evitând astfel riscul pierderii sau accidentării lui.

În privința felinelor, studiile au arătat că pisicile sterilizate înainte de vârsta de 6 luni prezintă un risc de până la 7 ori mai redus de a dezvolta cancer mamar și că, în general, sterilizarea pisicilor la orice vârstă reduce riscul apariției tumorilor mamare cu 40%-60%.

Mai e ceva important de menționat pentru cei care ezită: operația de sterilizare, atât în cazul femelelor, cât și al masculilor, este una ușoară și fără riscuri, atunci când este realizată, firește, în condiții corespunzătoare, de către medici specializați. Vă putem spune că în toată experiența noastră, la The Vets, nu am avut nici măcar un singur caz de complicații la sterilizare și că recuperarea animăluțului se face rapid, în câteva zile.

Sterilizarea timpurie a animalelor are și un rol social. Prin sterilizare, eliminăm riscul reproducerii necontrolate și al prezenței animalelor fără stăpân pe străzi sau în adăposturile unde nu au condiții propice de trai.

Mai ales în cazul pisicilor, dar și al câinilor, evităm plecările de acasă și, astfel, pierderea sau accidentarea animalului. Nu de puține ori, animalele nesterilizate pleacă de acasă, atunci când sunt în călduri și se întorc, dacă se întorc, accidentate, înfometate sau cu boli luate de pe stradă, care altfel ar fi putut fi evitate.

Sunt însă câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere după sterilizare. Se poate ca animalele să fie mai puțin dornice de activități fizice dar acest lucru nu trebuie să ne descurajeze în a le crea un comportament activ, prin joacă și timp petrecut afară. Vor fi predispuse la îngrășare, astfel încât va trebui să fim foarte atenți la dieta lor. În caz contrar, pot apărea afecțiuni locomotorii, endocrine, renale, hepatice. Deși acestea sunt mai puțin grave decât riscul apariției oricărei tumori, sunt aspecte pe care e musai să le ținem sub control printr-o hrană adecvată, activitate fizică susținută și consulturi veterinare.

Când ne întrebăm dacă să ne sterilizăm sau nu animalul, principala preocupare ar trebui să fie sănătatea sa iar aici, după cum am văzut, ca veterinari suntem fermi în poziția pro-sterilizare.

​​Articol susținut de The Vets