"Idei din Tara lui Andrei" este un program prin care OMV Petrom, impreuna cu Fundatia PACT, incurajeaza initiativele sustenabile ale romanilor care vor sa isi sprijine comunitatea, ajutand-o sa se dezvolte. Printre aceste persoane se numara si Ali Osber, o bibliotecara din Constanta, care a reusit, prin proiectul sau castigator la editia din 2013 a competitiei, sa ajute 10 tineri sa se angajeze: "Am crezut in proiect si am dorit din toata inima sa castigam".

Ali OsberFoto: Tara lui Andrei

Ali Osber, castigatoare a competitiei Idei din Tara lui Andrei cu proiectul "Laboratorul activ" spune ca s-a apucat sa scrie proiecte "pentru nevoile pe care le identificasem in comunitate. Nu le-am castigat pe toate, dar din fiecare competitie am invatat ceva".

Proiectul "Laboratorul activ" si-a propus sa doteze laboratorul de patiserie al liceului Tehnologic "Ion Podaru" cu utilaje performante si sa le ofere elevilor ocazia sa dobandeasca abilitati practice.

Elevii au acum posibilitatea sa aplice notiunile teoretice dobandite la orele de curs si sa prepare produse de cofetarie, patiserie si brutarie in cele mai bune conditii respectand normele de igiena si calitate conform standardelor. Astfel, la terminarea liceului, vor fi pregatiti profesional putandu-se angaja sau demara propria afacere.

  • Ce a insemnat pentru dumneavoastra competitia Idei din Tara lui Andrei?

Ali Osber: Pentru mine personal, participarea la competitia "Tara lui Andrei" a insemnat o provocare. Nu m-am lasat coplesita. Am privit de fiecare data partea plina a paharului. De fiecare data cand lucrurile nu ieseau cum le planificasem imi spuneam "Am reusit sa castig increderea juriului. Trebuie sa merg mai departe. Nu trebuie sa ii dezamagesc".

Din orice situatie cu care m-am confruntat am avut ceva de invatat. Important este sa nu abandonezi drumul pe care ai pornit. Chiar daca lucrurile nu s-au intamplat cum le-am planificat, am reusit sa dotez laboratorul liceului si sa ii invat pe tineri sa le pese de cei mai putin norocosi participand la activitati caritabile.

  • Cum ati luat decizia de a participa la aceasta competitie?

Ali Osber: Decizia de a participa la competitie am luat-o la propunerea unei foste eleve (acum studenta). Ea participa la sesiunile de informare privind bolile cu transmitere sexuala. Fiind un subiect delicat mi-a fost greu sa-i ii atrag pe tineri.

Ca sa am participanti am incheiat un parteneriat cu Liceul Tehnologic "Ion Podaru". Prin semnarea parteneriatului, elevii de la specializarea Tehnician Industria Alimentara se obligau sa participe la sesiunile de informare. Iar eu le puneam la dispozitie materii prime pentru a prepara produse (prajituri, torturi, placinte). Aceste produse le serveau colegii lor care participau la sesiunile de informare .

Astfel am avut peste 100 de participanti, iar ei au avut materii prime pentru desfasurarea activitatii si au aflat informatii utile participand la sesiuni. Au discutat liber cu cei de la "Tineri pentru tineri" si au vizionat filme educative.

Cu urmatoarea ocazie cand am vizitat liceul am discutat cu doamnele laborante si profesoare si am aflat ce ar fi necesar pentru dotarea laboratorului pentru cei 150 de elevi ( 80 la zi si 70 la seral).

  • Laboratorul activ

Ali Osber: Am hotarat sa scriu un proiect pentru ei. L-am scris si l-am incarcat pe site-ul "Tara lui Andrei". "Laboratorul activ " a contribuit la inlesnirea accesului pe piata muncii.

Dupa implementarea proiectului 10 tineri au reusit sa se angajeze. In laborator au capatat notiunile de baza. La partenerii economici si le-au perfectionat. Cei mai buni au fost angajati de catre agentii economici dupa cele doua luni de practica.

Am reusit sa dotam cu utilajele tehnologice prevazute in planul de buget, am diversificat oferta curriculara si extracurriculara in cadrul activitatilor de instruire practica, am responsabilizat elevii, am gasit resurse pentru finantarea altor proiecte educationale, ne-am implicat in viata comunitatii.

  • Am crezut in proiect si am dorit din toata inima sa castigam

Ali Osber: Cea mai frumoasa parte a competitiei a fost implicarea elevilor de gimnaziu. Au confectionat martisoare din pasta fimo, bratari din margele si felicitari pe care tot ei le-au vandut. Banii obtinuti au fost folositi de colegii mai mari pentru achizitionarea de materii prime, cu care au pregatit produse de patiserie, cozonaci si un tort. De Paste am facut o surpriza celor de la Centrul de zi al tinerilor cu HIV.

  • Sfaturi pentru cei care doresc sa intre in competitia Idei din Tara lui Andrei

Ali Osber:Pentru toti cei care doresc sa aduca o schimbare in comunitate le spun sa scrie proiecte si creada in ele.

Acestia trebuie sa isi defineasca proiectul, sa se intrebe cum va arata acesta daca devine realitate, cum va functiona si sa identifice proiectele asemanatoare.

In plus, persoanele care doresc sa porneasca pe drumul asta trebuie sa se intrebe daca proiectul este o alegere buna si pe cine va ajuta el. Este nevoie, pe langa o idee buna, sa iti detaliezi nevoile, sa stabilestiangajamentul tau, sa fii sigur de persoanele care te vor sprijini.

Nu in ultimul rand, Ali Osber ii sfatuieste pe toti cei care vor sa participe la editiile viitoare ale competitiei "Idei din Tara lui Andrei "sa se defineasca prin proiectul lor" pentru ca "un proiect are nevoie de mai mult decat o dorinta. Pentru a deveni realitate, un proiect are nevoie de o fundatie de beton, nu de nisip".

De asemenea, pentru a aduce schimbarea in comunitate, un proiect are nevoie de oameni care cred in el si se alatura acestuia. Romanii din intreaga tara pot vota proiectele pe care isi doresc sa le vada transformate in realitate pe http://itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiecte-inscrise-2015

Despre Idei din Tara lui Andrei

Programul finanteaza proiecte pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor din Romania cu granturi totale de pana la 200.000 euro. Fiecare initiativa poate primi granturi de pana la 5.000 euro sau 15.000 de euro.

Proiectele castigatoare in editia din 2015 a competitiei vor fi alese in urma unei evaluari ce consta in doua etape:

  • votul public, ce se va desfasura in perioada 7 - 18 decembrie 2015 si va reprezenta 40% din punctajul final.
  • jurizarea va avea loc intre 7 decembrie 2015 si 13 ianuarie 2016, cand juriul "Idei din Tara lui Andrei" va analiza ideile primite, iar evaluarile lor vor reprezenta 60% din totalul punctajului