​Sepsi - FCU Craiova din Superliga de fotbal. Aseară, la Sfântu Gheorghe. Meciul s-a terminat cum a-nceput. Timp de 25 de minute galeria Craiovei lui Mititelu și-a făcut jocul. A scandat împotriva ungurilor. Ș-a dat și ș-a scos la vedere tot ce știe înjurătura mai rău. Galeria a-njurat ungurii. A uitat de echipă. Nu e prima oară când răul se revarsă din tribune, e prima oară când un arbitru, Andrei Chivulete, oprește meciul și trimite echipele la vestiar. Da, în Sepsi - FCU Craiova înjurătura la unguri nu e dragoste de țară. Da, dragoste de țară este oprirea meciului.

Suporteri la un meci de fotbalFoto: Pascal Guyot / AFP / Profimedia Images

Sepsi - FCU Craiova din Superliga de fotbal nu e primul meci în care se înjură la unguri. Nu e nici ultimul. Dar e primul care deschide Cutia Răului și-o pedepsește. Andrei Chivulete este primul arbitru care spune: Se termină meciul din cauza suporterilor. Suporterii, ce-mi făcură? Strigară în stil bagabondesc înjurături la adresa ungurilor. Domle, vroiau ei să pună ordine în ordinea mondială aseară, să facă dreptate între români și unguri. Pe stadion nu era președintele Ungariei, nici al României, nu era președintele SUA sau Putin. Dar ei înjurau ca niște adevărați "patrioți". Schimbau lumea!

Înjurătura patriotică sau nu poate fi și mișto, dar aici la Sfântu Gheorghe a îngropat echipa de fotbal, fotbalul. Înjurătura a arătat ură, răutate și, evident, cât de mititei sunt cei care scandează. Dar sunt ei unici, craiovenii lui Tudor Vladimirescu de pe stadionul din Sfântu Gheorghe?

Nu. Nu. Sigur, suporterii craioveni, n-au făcut altfel decât ca mulți alții. Au venit să facă pe deștepții, că e adrenalină să înjuri ungurii la ei acasă. Au venit să facă pe deștepții cu un repertoriu atât de banal, atât de cunoscut printre suporteri. Sunt momentele alea într-un meci de fotbal când galeria de fotbal se transformă într-o pădure de balauri cu care nu vrei să ai de a face.

Comentariile din social media îi numesc viteji, spun că suporterii craioveni și-au arătat iubirea de țară. Nu-i adevărat. O înjurătură și obsesia de a-njura minute-n șir la fel nu apără țara. Băieții teribili de aseară nu și-au apărat țara pentru că nu-i amenințată de nimic de data asta. A, de politicienii care ne fură. Asta da, asta e o luptă reală. Dar altfel să dai și să scoți ce stă-n chiloți e un exercițiu de exhibiționism.

Gestul unic al lui Chivulete de aseară arată, din păcate, că Țara acestor băieți teribili e tot aici cu noi, în România, la marginea lumii unde ne minte Bode și ne mănâncă câinii vagabonzi ca-n sectorul 6. Ani de zile înghițim și tolerăm răul în forme mici, mititele, pe care le numim "patriotisme".

Tot ce cred e că în Sepsi - FCU Craiova înjurătura la unguri nu e dragoste de țară. Da, dragoste de țară este oprirea meciului. Chivulete ne-a dat puțină demnitate celor care nu-i înjurăm pe unguri pentru fiecare rău care se-ntâmplă pe lumea asta.