Novak Djokovic de fier. Așa este el. Fierul e furios, ofticat, îngâmfat, întărâtă mulțimile. E enervant. Atipatic. Fierul are multe tâmpenii, fixații în cap, dar, uite, e un câștigător. Nole de Fier a plâns în hohote. S-a prăbușit de bucurie. S-a făcut ghemotoc în loja sa. S-a lăsat moale, a fost copleșit de interdicțiile anului trecut, de propria sa tembelitate, dar a revenit la Australian Open. Câștigul de azi a început anul trecut. Și toată tensiunea, nebunia adunată “într-un sac” a pocnit acum în cea mai mare victorie din viața lui. El s-a învins pe sine. Și l-a învins pe frumosul Tsitsipas. Frumos ca Adonis, mânios ca Ahile, provocator ca Ulise. Cronica finalei Australian Open Novak Djokovic - Stefanos Tsitsipas.

Novak DjokovicFoto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia

Australian Open Novak Djokovic - Stefanos Tsitsipas. Știe cineva de la început cine câștigă? Cine va pleca înfrânt?

Astăzi, deși era 2-0 la seturi, în al treilea era 4-4 și speram că Stefanos își va reveni. Dar a dat “o scurtă”, apoi a dat-o prea tare și a ieșit mingea afară. De ce Stefanos? De ce frumosule, provocatorule, minunatule, de ce? Și totul s-a prăbușit. În mine, în el. În jocul ăsta mi-am amintit că joacă un Complex oedipian. Poate Stefanos să-și înfrângă Tatăl, Novak? Se pare că nu. S-a întâmplat la Roland Garros într-o finală dementă. Stefanos conducea cu 2 la zero la seturi, Fierul Nole revine și câștigă. Da, dacă privim așa, nu a fost tenis azi, ci doar complex oedipian. Și interpretăm grecește lucrurile. Deci, tot complexul a învins veți spune. Eu zic altceva, eu care țin cu Tsitsipas am sperat până-n ultima clipă, de ce? pentru că Stefanos așa este. Se depresează repede, se reface bucuros ca un copil. Este în stare să răstoarne munții. Arată și ca un zeu grecesc, nu? Când dă el mingea o dă pe fundul terenului de-ți taie respirația. Mereu la limită, mereu provocator. Te provoacă cu jocul, dar îți face mare plăcere să vezi cum arată ca jucător. nu-i vedeți profilul? Nu-i vedeți pletele în vânt? Dar, ce să faci, Nole e tăticul lui Tsitsi. De aia zic, la Stefanos Tsitsipas înfrângerea e frumoasă ca Adonis.

Dar Stefanos l-a întâlnit pe tăticul lui, Nole. Australian Open Novak Djokovic - Stefanos Tsitsipas. Și Plânge și Fierul

Adevărata finală de astăzi a avut loc în tribuna lui Nole. După ce a câștigat finala AO s-a urcat în tribune. Nole a escaladat atletic parapetul și s-a îmbrățișat cu mama și fratele, întâi. Nici nu l-a privit pe Goran, antrenorul pe care l-a bombănit întreaga partidă ca pe un dușman.

Și între picioarele celor din familie și din staff a căzut ca o cârpă. S-a prăbușit Fierul. Asta a fost finala. După un an de interdicții la Australian Open. Din pricina deciziilor controversate ale familiei și ale lui Nole însuși. Nole n-a putut juca la Australian Open 2022. Victoria din teren aruncat în brațele mamei, Nole s-a răsfățat în brațele mamei, fratelui, în suflarea antrenorilor. Fierul s-a răsfățat. Răsfățul a avut efect de explozie. Un an a fost lovit, înjurat, căutat, denigrat de public. Într-un fel merita. Nu doresc nimănui așa pizmă și vănătoare. Și-a făcut-o singur, a decis să ignore măsurile anti-covid. Dar pierdea Tenisul, jocul. Încă nu s-a găsit o formulă magică în care să rupi jucătorul de viața lui. Să interzici publicului să vadă la fiecare lovitură a lui Nole, tâmpeniile pe care le propagă. Ba, mai mult, taică-su cu tupeu, acum căteva zile, a mai făcut și prostia să se pozeze cu niște ruși fanatici ai lui Putin.

Dar tot acest sac de frustrări adunat de un an, sac de rele, l-au făcut să vină cu gândul răzbunării, acum la Melbourne. Și a reușit Nole. Bomba de emoții a sărit în aer. În finalul finalei, Nole s-a prăbușit. Trebuia să câștige? Nu știu asta. Dar uite că, prăbușit în propria tribună, plângând în hohote, a triumfat Tenisul. Plânsul lui a făcut să renască Tenisul. Și tenisul a câștigat: a fost cel mai bun în teren azi! Și lumea asta a rămas. A câștigat Nole, nu fakenews-urile din capul lui. A plâns Fierul? A plâns. Numai plânsul șterge răul. După atăta rău între oameni plânsul lui Nole renaște tenisul, jocul.

Novak Djokovic, Și Plânge și Fierul. Stefanos Tsitsipas, înfrângerea e frumoasă ca Adonis. Cronica Finala Tenis Australian Open