Karina Șabac a-nceput un lucru simplu: să caute partituri uitate și să-și facă astfel un doctorat cu acestea. Câți dintre noi își propun un asemenea lucru? Totuși, găsind comoara a afișat-o în public. A cântat partiturile uitate și regăsite la Castelul Peleș, le-a expus într-o expoziție și, nu în ultimul rând, a tipărit, cu fonduri AFCN, album explicativ cu partiturile regale uitate, regăsite și a reconstituit lumea de altădată.

Narcis Dorin Ion, Karina Șabac si Nicolae GheorghițăFoto: arhiva personala

Pianista Karina Șabac a descoperit documente și partituri din secolele 19 și 20, în cadrul cercetărilor pentru studiile doctorale din Centrul de Studii asupra Muzicilor Secolului XIX la UNMB. Partiturile rare cu litografii de epocă au devenit Album și expoziție la Castelul Pelișor. De asemenea, partiturile au fost cântate în Sala Mare de Concerte a Castelului Peleș. Să-nțelegem ce s-a-ntâmplat sus, la Peleș, ar trebui să ne-ntoarcem în timp. O lume artistică patronată de regină, o lume stimulativă pentru creație, în care compozitori, poeți, artiști plastici își înviorau viața și dădeau opere de gen. Nu trebuie să exagerăm importanța lucrărilor, trebuie să-nțelegem nevoia aceasta de a fi împreună, de a te scufunda în lumea plină de miracole a artelor.

Peleșul îți dă tăria izolării de restul lumii, Regina avea destulă cultură să-nțeleagă ce se petrece în jurul ei. Karina Șabac a regăsit și recompus aceste bijuterii uitate, partituri, litografii, dedicate Casei Regale, a redescoperit emulația de atunci și a pus-o în valoare sâmbătă 17 septembrie. Imaginați-vă cum Karina și colegii săi au recompus acele momente îngropate undeva în colțurile Sălii regale de concert. Și cum acei oameni de demult, artiști sau regi păreau a fi în Sală.

Tot evenimentul filmat aici:

Normal că cei cu adevărat în sală, în 2022, au trăit momente înălțătoare. Am trăit, ca spectatori, încântați de muzică, în imaginație și-n creația de acum. Karina Șabac a creat, prin căutările ei doctorale, sâmbătă 17 septembrie, o lume a tradiției, a întoarcerii în timp și a privirii spre comori care ne rup astăzi ritmul banal al zilelor.

Expoziția (care mai poate fi vizitată la Pelișor) și concertul prilejuite de evenimentul “Muzici și Litografii din secolele XIX-XX, partituri rare dedicate Familiei regale a României" este un proiect al Universitatii Nationale de Muzica București (UNMB). Evenimentul este organizat de UNMB în parteneriat cu Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Muzeul Municipiului București, Radio România Cultural, Muzeul Național Peleș și reprezintă un omagiu adus sarbătoririi centenarului încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Foto: Karina Sabac. În fotografie Narcis Dorin Ion, manager Castelul Peleș / Karina Șabac / profesorul Nicolae Gheorghiță, directorul Centrului de Studii asupra Muzicilor Secolului XIX la UNMB