Grand Chess Tour 2022. Primii jucători de șah din lume sunt la București. Un joc de șah nu este doar o confruntare a pieselor, o expresie a minților jucătorilor. Un joc de șah vorbește despre lumea copleșitoare a emoțiilor. Și mâinile, chipul “arată” emoțiile. Jocurile le puteți vedea în sală sau pe facebook Live. Mi-a venit ideea de a urmări mâinile jucătorilor. Mâinile marilor jucători de șah vorbesc despre imprevizibil. Imprevizibilul partidelor, dar și al existenței noastre. O comparație între mâinile lor și cele ale noastre. Ale lor ezitând pe piese, ale noastre tastând eficient pe device-uri. Grand Chess Tour 2022.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grand Chess Tour 2022. Prima zi. Wesley So l-a învins pe Shakhriyar Mamedyarov. Restul partidelor s-au terminat la egalitate.

Fabiano Caruana - Alireza Firouzja, Maxime Vachier-Lagrave - Leinier Dominguez, Ian Nepomniachtchi - Bogdan Deac și Levon Aronian - Richard Rapport.

Grand Chess Tour 2022. Dar să privim mâinile jucătorilor. Semnificația mâinilor acestor mari jucători.

Jucătorii sunt “prinși” între un pătrat. Tabla de șah. Și un labirint. Propria găndire, unde-s scheme, partide, "succesuri", eșecuri, combinații. Dar și copleșitoare emoții. Emoții mascate de mișcările vreunei piese de șah. Poți bănui relaxarea, bucuria, invidia, furia, poți bănui citind mutarea, reușita sau eșecul. Aici, mâinile “vorbesc”.

Grand Chess Tour 2022. Viața ca o partidă de șah

Nu de puține ori viața a fost comparată cu un joc de șah. Unde capul și reacția imediată, mutarea, sunt “piesele’ tale care te duc în imprevizibil. Dar de fiecare dată e uitat momentul de așteptare între mutările din viață. Imprevizibilul atunci are timpul lui și, da, felul în care-ți ții mâinile. Între mutări, între tăceri. Astăzi, mâinile ne alunecă nebune pe tastaturi în căutarea răspunsurilor și salvărilor grăbite. Șahul are alt ritm, impune altă insulă de a fi.

Grand Chess Tour 2022. Mâinile la șah sunt uitate. Stau în aer suspendate.

Pentru că șahul și gândirea sunt legate, pentru că ambele sunt într-o febrilă coabitare. Dar mâinile, mâinile care execută? Unde sunt, ce fac în timp ce se deliberează? Când nu li se comandă. Când se așteaptă. Mutarea este decizie. Așteptarea este procesul îndelungat, rumegatul mutării Celuilalt, decizia propriei mișcări. În așteptare, mâinile ce fac? Iată câteva decupaje, mâinile marilor jucători aflați de ieri la București.

Grand Chess Tour 2022. Eu așa interpretez mâinile în așteptare.

Așteptarea este imprevizibilul. Imprevizibilul vine cu așteptare, cu un “timp mort”, niciodată inert. Privind la marii jucători de șah nu poți să nu te vezi pe tine omul eficient, care înghite pe nemestecate și așteptarea, și imprevizibilul.

Grand Chess Tour 2022. Ori, șahul încă oferă momentul cu adevărat de gândire, tempo-ul de meditație necesar unei călătorii adevărate.

Șahiștii sunt printre puținii, care vrând, nevrând, folosesc acest tempo, ies din lumea asta eficientă a tastării rapide, a multimediei copleșitoare. Și uită în acel tempo de mâini. A te bucura de acel tempo, indiferent de consecințe, iarăși este un atu. Pentru că cei mai mulți dintre noi asociem absența, momentul de meditație cu reușita obligatorie. Dacă tot am pierdut timpul, trebuie să am un rezultat. Mâinile campionilor spun altceva. Șahistul se bucură de meditația sa asupra pieselor, mutării Celuilalt și a sa, indiferent de reușită. Nu spun aici că un jucător nu vrea să câștige, șahul e joc, jocul e joc. Nu, spun însă că acel moment de suspans există și de el se bucură șahistul. Noi, restul lumii, nu. Mâncați de nebunia de a fi prezent pe rețele de socializare.

Grand Chess Tour 2022. I-am privit ieri pe șahiștii, cei mai tari din lume, nu?

Și prezența lor m-a inspirat astfel. Voluptatea de a fi în acel moment de imprevizibil. Ce se întâmplă? Ce-am mutat? Ce va muta? E bine? E rău? Intuiește jocul meu? Asemenea clipe nu mai voluptăm noi de mult. Noi avem voluptatea algoritmului. Să fim indexați cu orice preț. De rețele, de google, de șef, de salariu, de oferte. Să se întâmple ACUM, repede, mai repede. Să obținem răspunsuri imediate. Să fie repede și eficient. Și mâinile sunt înfrigurate, într-o nebună tensiune de a apuca, de a prinde. Mâinile jucătorului de șah nu vrea să prindă oferte, nu vinde nimic. Uneori mâinile îi sunt uitate între o mutare și o concentrare.

La Grand Chess Tour 2022 e o insulă. Hai s-o călătorim.

Superbet Chess Classic Romania are runde de șah clasic între 5 și 14 mai, transmise în direct în România pe Facebook și YouTube SuperChess și de Prima Sport pe TV. Grand Chess Tour 2022.

SURSA FOTO: Facebook/Superchess Classic Romania