Cristi Danileț este printre primii, dacă nu chiar primul care a vorbit din interiorul magistraților despre magistrați. Până la el, se șoptea, se dădeau știri pe surse, se aruncau aluzii, cu frică. Cristi Danileț avea nu doar curaj, ci și puterea să-ndure privirile, înjurăturile colegilor. Procurori și judecători sunt înfricoșați de imaginea publică. Din multe motive: nu se pricep, nu le place, sunt cutume interne spuse și nespuse, șefii preferă silențium. Pe vremea aceea, pe vremea când a-nceput să vorbească Cristi Danileț, magistrații mai ascundeau ceva: șpaga. A înfruntat istoria, a râcâit orgoliile tocmai Cristi Vasilică Danileț până când un hârleț i-a tras una-n capul șugubăț.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cristi Vasilică Danileț - Decizia de excludere din magistratură nu este definitivă.

Dar ea dovedește cât de inflexibilă și conservatoare este lumea magistraturii. Vă dați seama ce ură și răzbunare s-a adunat în vintrele acestor magistrați acum. Acum când Cristi Danileț a postat pe Tik Tok niște nevinovate activități gospodărești: tăiatul ierbii și frecat pisica de noroi. Avea voie să posteze Cristi Danileț pe Tik Tok astfel de activități. Da, răspunsul e da. Are voie de la nenea Dumnezeu, de la mătușa Libertate și de la bătrânul an 2021 să facă ce consideră. Discernământul e al lui Danileț. Danileții ca Cristi gândesc cu capul lor. Nu-s înfricoșați.

Magistraților le este fricâ de astfel de Danileți.

Dovadă că nu prea sunt astfel de Danileți pe piață. De ce? Pentru că e unul de-al lor care-i cunoaște. Și-i poate da în gât. Sunt buni Danileții ăștia? Da, pentru că explică, direct pe Facebook, sau prin intermediul interviurilor diverse nuanțe, diverse neînțelegeri din Cetatea kafkiană numită Magistratura.

Într-un sistem deschis la minte și la explicații pentru populime, Danileții ar fi fost niște banali. În România unde Magistratura e vai și amar, Danileții sunt revoluționari.

Uite de ce. Judecătorii și procurorii sunt plini de privilegii. Oare de ce? Politicul le-a închis gura. Politicul din când în când îi folosește ca masă de manevră. Dragnea, ultimul, le-a asigurat legislația necesară de pensionare, ca o amenințare și ca formă de amânare a proceselor politice importante. Omul ce să facă? Dreptate? Dă-o-n mă-sa! Iau banii și stau cuminte.

Privilegiații tac din gură. De ce să-și piardă bunăstarea de acum și pân’ la moarte? Nu vorbesc. Și sunt atenți, vigilenți să nu cumva cineva să încalce Regula. Și cum Tăcerea este atributul castei, cum vorbește unul, ăla e stârpit. Și cum Danileții nu prea sunt pe lume e bine ca acest Cristi Vasilică Danileț să fie stârpit. E o lecție pentru cei care ar avea chef de trăncăneală. Magistratura trebuie să rămână un loc închis, mort. Dreptatea e făcută de magistrați pentru magistrați. Doar ei trebuie să știe,

populimea trebuie să rămână cu ochii beliți la geamuri. Ca în Fetița cu Chibrituri. La ce privea ea săraca? La un brad de Crăciun, în casa bogaților.

Vom sta cu obrajii și ochii striviți de geamurile Palatului de justiție și vom gândi: Ce-o fi, la ce să ne așteptăm? Păi, la ce? LA LUXul magistraților, luxul nu e deranjat de noi, de o muscă danileț. Dacă vrei puțintică căldură din inima Magistraturii dă-ți foc! Focul, în accepția Magistraturii 2021, nu purifică lumea ca pe vremea fetiței cu Chibrituri. Nu dă exemplu.

Din contră, le amintește, pervers, magistraților de privilegiile lor până la moarte.

A greșit Cristi Danileț în anii ce-au fost? Da.

De nenumărate ori. Dar este dreptul lui și la eroare, că nu-i sistem, nici robot. A spus aiureli, a băgat enormități. Normal. repet, e om. Și ca om și ca magistrat. Clar este că ne-a luminat în multe momente de întuneric beznă. În 2021, Magistratura este cum e lumea din jur. Orientată spre bani, cu mai puțină carte decât în 1990, dar și cu mai mult instinct de conservare, atentă la televiziunea PSD A3 - televiziunea sistemului, cu și mai puțină înțelegere pentru populime.

Dovada la îndemână este dosarul Ursu, ajuns pe mâinile unor tinerei care habar n-au istorie. Și disidentului Ursu i se aplică o nouă pedeapsă, pedeapsa noii generații de magistrați, a neștiutorilor de istorie.

Istoria iar ne spune că în anii 1990-început de 2000

când Danileț a devenit vocal, sistemul era plin de dinozauri de-ai lui Ceaușescu. Astăzi, sistemul e populat de tinerii care au crescut cu Danileț în sistem. Astfel Danileț ar fi putut fi model, dar a devenit desuet. Nu a creat în tineri impulsul acesta de a face o nouă Magistratură deschisă populimii.

Magistratura s-a gonflat ca o păpușă, cu Danileț, cu DNA-ul, cu Kovesi, cu Macovei-ministru, apoi a revenit la ce știe mai bine.

Știe să-ți bage frigul și frica în oase. În 2021. Magistrați înfricoșați ce pot să facă altceva? Să-l excludă pe Cristi Vasilică Danileț.