Trenduri vestimentare. Defilarea în trening/halat și-n papuci. Eu am stat câteva săptămâni și mi-am zis ce s-a întâmplat cu îmbrăcămintea, cu dulapul de acasă de a sărăcit atât încât treningul, pijamaua, halatul, papucii să fie ținută de stradă. Costumul, taiorul, rochia, blugii, pantofii să fie uitate în șifonierul lui 2021. O scurtă analiză a tendințelor vestimentare stradale 2021.

Haine - magazin - retailFoto: Hotnews

Trenduri vestimentare: halat și papuci. Primul gând a fost: lumea încurcă spațiul public cu cel privat. Și confuzia este clară. În loc să umblăm în haine de stradă pe stradă, umblăm în haine de casă pe stradă. Treningul oricât de trening este, este o vestimentație de interior. Eventual ieși de la Sală și te urci în mașină și te duci acasă și te schimbi. Dar să vezi purtarea treningului lungă durată - rar. Uite că treningul iese din dulap ca să facă paradă pe stradă. E folosit pe stradă, la mall, până la Mega, chiar și la serviciu, am văzut. Purtătorii de trening peste tot nu mai fac distincția, altfel așa de frecventă până acum zece-cinsprezece ani, între vestimentația de interior/casă, sport și cea de stradă/de exterior.

Al doilea gând: percep pijamaua/halatul/treningul ca un continuum. Nu se îmbracă, ci “pun ceva pe ei”, cum se spune. “ A te îmbrăca” înseamnă un proces îndelung de dichisire. Ori machiajul, dacă este, este aplicat direct pe această costumație simplă de casă. Nu știu cum dorm îmbrăcați acești purtători de pijamale/halate pe stradă. Habar n-am. Dar este clar că avem de-a face cu un continuum. Ce se poartă în casă este bun și afară. Și merg mai departe cu observația în privința papucilor. Cu papucii mergi la mare sau în casă? Nu doar. Merg pe stradă-n București, Iași, Cluj, Carei, Făurei, Oltenița.

Al treilea gând: deși este frig afară, cât este, nu foarte frig, purtătorii de indoor sunt neschimbați la picior/pe corp. E psihoză de grup. Tot trening, tot papuci, tot halat. Eventual a apărut halatul cu blăniță artificială/geacă scurtă-n talie care arată-n continuare viziunea spre pijama, trening sau orice accesoriu indoor. Defilarea continuă. "E toți la fel de drăgutzi" - e psihoză.

Observația m-ajută să-nțeleg faptul că indoor-ul bate outdoor-ul indiferent de anotimp. Drumurile în mintea celor în discuție fiind scurte/dintr-o clădire în alta sau din mașină la mall. Rațiunea e scurtă și ea: dece ar avea nevoie de apărători contra anotimpului? Nu au.

Hai că bag un ciorăpel în papucel? Hai. Că e friguț afară. Cel mult. În rest, mă simt confortabil în Mall e ca acasă. La serviciu? Ca acasă.

Plus, dacă merg mai mult, cât? puțin mai mult, adică la o șaorma, e cald în mașină, e cald la șaorma.

Generalizarea vestimentației indoor o văd și ca un efect al pandemiei. Șederea îndelungă în casă a alternat cu scurte incursiuni afară. Outdoor-ul a fost halit psihic. A dispărut. Nu există în mintea celorlalți, decât ca durată determinată, fără întâlniri fundamentale, fără surprize determinante. Și oricum dacă ești în trening, în halat, în furou ce dacă? Și vecinul este la fel. Cei care-s la fel nu-ș scot ochii pe termen scurt. Psihoză iar.

Pandemia a comprimat numărul de ritualuri casnice. Normal e să te trezești gol/în pijama. Să te speli, pui ceva pe tine ca să bei cafeaua - era un ritual al capodului poate, că apăreai în fața copiilor. Apoi, urma tabietul îmbrăcării pentru drumurile exterioare. Ori câteva ritualuri de astea nu mai există. Am ajuns să comprimăm ritualuri casnice. Se lucrează de acasă mult. Copiii stau online, în cele mai multe cazuri. Deci, dece să-mi pun cămașă, taior/fustă/ sacou/cămașă/pulovăr/costum? Nu-i nevoie. Ies la mall cum stau la cafea acasă că tot mă-ntorc acasă.

Bun, dacă mă uit atent pe net observ că a evoluat chiar și această modă a halatului și treningului, a papucului. Moda costă. Sunt modele care mai de care. Se cheltuie și-n moda asta a confuziei, pandemică. Bagi banu’, ce poți să faci? Stai în pijama și dai la scroll. stai în pijama și papuci și cauți altă pijama și alți papuci. Infinitul de modele e pe net. Curierul ți-aduce moda.

Mișto e că, privind în oglindă, curierii au devenit cu mult mai îmbrăcați ca noi. Stai, nu cumva devin prea îmbrăcați, eleganți și demodați? Problema AICI este simplă: dacă ar veni în halat și papuci, i-am considera niște violatori, hărțuitori.

Să nu uităm întrebarea. Avem un trend. Care este eleganța? Care este TOP-ul?

Eh, aici revin la vorba maică-mi, porcoasă. Ea vedea în trening, pijama, halat exact ceea ce era la vremea ei: un acoperământ tranzitoriu, unul exclusiv pentru casă. În casă stai în pielea goală dacă vrei, adică fără chiloți sub trening, halat. Maică-mea este depășită, iată.

Cercetăm atunci care este eleganța 2021? Păi, chiar asta. Halat, papuci, trening, papuci sau teniși. Ca orice modă, fiecare e de capul lui. Te poți distinge luând și aici papuci cu brizbrizuri, scumpi. Să nu uităm celebrii papuci cu pufuleț roz/negru, pe vârf, adorabili, nu? Repet, ai modele scumpe, ieftine, ai clone de tot felul. Poți simula orice ținută vrei. Poți fi elegant în halat și papuci. Culmea, investind puțin.

Există, vorba lui maică-mea, să ai gust? Păi, maică-mea iar e depășită. Cine face gustul? Dacă le place “la fete/băieți” cum se simt în halat și papuci nu ai voie să te pronunți tu un terț despre moda, gustul lor. Așa că dacă un grup de papucărese și treningoși zic că-s ok, ok le rămâne numele. Nu vreau să hărțuiesc pe nimeni cu gusturile mele așa că zic așa: e drăgutz pentru ei, drăgutz să fie.

Adevărul este că dacă mie mi-e bine în pantofi, blugi și cămașă, de ce să nu-i las în pace. În halat, trening, papucei cu pampon roz din fulgi de struț. Sunt tendințe vestimentare. trenduri? Trec, adică. .