Pe 21 noiembrie s-a încheiat cea de-a șaptesprezecea ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. România a fost prezentă cu proiectul „Fading Borders”, care va fi expus între 10 decembrie și 13 februarie în clădirea Tandem din București.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Fading Borders”, proiectul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția, ajunge în București Pe 21 noiembrie s-a încheiat cea de-a șaptesprezecea ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. România a fost prezentă cu proiectul „Fading Borders”, care va fi expus între 10 decembrie și 13 februarie în clădirea Tandem din București. Tema lansată de curatorul Hashim Sarkis pentru cea de-a șaptesprezecea ediție a Bienalei a fost „How will we live together?”(„Cum vom trăi împreună?“), iar echipa României a ales să abordeze relatia dintre fenomenul migrației, arhitectură și oraș. Conform ultimelor statistici realizate de OECD, peste patru milioane de români trăiesc în afara țării. Numai în cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de români, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuând să fie cea de-a doua cauză principală de reducere a populației țării.

Plecând de la modul în care fenomenul migrației va avea impact asupra viitoarelor forme de locuire, echipa de arhitecți din biroul de arhitectură POSTER a conceput proiectul curatorial „Fading Borders”. Acesta documentează realitatea migrației cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, „PLECAT“ și „Shrinking Cities in Romania“ („Orașe românești în declin“).

Acestea abordează problema migrației excesive din două puncte de vedere diferite. „PLECAT”, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu și Cosmin Bumbuț), privește către emigranții români și fenomenul complex de conviețuire a acestora în cadrul diferitelor comunități locale din Europa. Sunt documentate dificultățile, pe de-o parte și, pe de altă parte, oportunitățile ivite odată cu plecarea din țară sau episoade despre noua viață și comunitatea pe care aceștia o construiesc în afara granițelor țării.

„Shrinking Cities in Romania” („Orașe românești în declin”) este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfășurare. Proiectul a luat naștere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009 asupra declinului și contracției orașelor românești, privite ca fenomen de amploare, dar și drept forță motrică a modernizării și inovației. Mici orașe turistice, orașe mari și mici industriale, orașe agricole, vechi orașe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.

Proiectul „Fading Borders” va putea fi descoperit la parterul clădirii Tandem din București, între 10 decembrie și 13 februarie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România. Comisar: Attila Kim Curatori: Biroul de Arhitectură POSTER (Ștefan Simion, Irina Meliță, Radu Tîrcă, Ștefania Hîrleață, Cristian Bădescu) Participanți: IDEILAGRAM Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Iulia Păun, Alexandru Păun, Gabriela Belcineanu, Laura Popa-Florea TELELEU Cosmin Bumbuț, Elena Stancu Parteneri: UniCredit Bank, Forte Partners

Comunicat de presă transmis Perspektiva de

Alexandra Olivotto

Andreea Ceaușescu

Arh. Irina Meliță