Perspektivă

Coposu, singura "sulă-n coaste" care m-a făcut om

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 11 noiembrie 2020, 17:32 Actualitate | PERSPEKTIVA


Corneliu Coposu
Foto: AGERPRES
Eram acolo. Și era plin, n-aveai unde arunca un ac. Românii se țineau în picioare unii de alții. Se sprijineau unii pe alții. Nu erau în stare să stea în picioare. Nu era ca la boală. Nu. La boală cauți un pat, suni la 112. Nu. Când a murit Coposu a ieșit lumea în stradă și umbla, în derivă, ca niște găini fără cap. Nu-nțelegeau ce caută, nu știau ce-au pățit.

Cu un timp înainte mulți dintre aceștia îl vânau pe Coposu. I-au adus și coșciug în fața casei. Cruce. Schelet. Lumânare. Tămâie. Îi vroiau moartea. L-ar fi lovit de moarte. Pe la spate. L-ar fi omorât. Asta în 1990.
În 1995, moartea de vârstă a lui Coposu le-a luat mințile. Pierduseră un mare om. Astăzi, straniu, au trecut 25 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, omul care ne-a smintit mințile cu adevărat. Unora. Omul care a oprit pentru noi un pic tropăitul istoriei.
Ce-a făcut Coposu? Simplu. Coposu ne-a arătat că se poate. În haos, să nu faci compromisuri. În sărăcie, să nu fii șpăgar. Inflexibil, cu gânduri bine puse-n cap de experiență și durere, să te revolți împotriva cașcavalului România.

Coposu ne-a arătat că poți da jos un Iliescu și-o întreagă turmă de slugi.Incredibil a fost în viață cu acest om, de neuitat a fost la moartea omului ăstuia.

Știi cum a fost? Totul a-nceput de la ignoranță.
Cum este să nu știi că există pe lume un astfel de om? La Revoluție, în 1989 nici nu știam că există. Și-n doi-trei ani mi-a fost bunic, tată, prieten, lider politic.

Când m-am întâlnit cu el i-am pus întrebările de rătăcit la greu în societate și Coposu mi-a răspuns ca un boxer ce era. Pe măsură. N-a clipit. Fuma de trăznea. Nu clipea. Se amuza. Când nu mă-ntâlneam cu el, că avea și el alte treburi, eram mândru că-l alesesem drept tată, bunic, prieten, om politic.

Nu era relație oarbă. Nu, omul ăsta te provoca.

Aș fi vrut în vacarmul anilor acelora Liniștea. Și felul lui de a fi îmi spunea parcă: te-ai țăcănit? În liniște lucrează răul. Binele trebuie înfrânt, luptat ca să-l vezi o clipă reușind. Aș fi vrut în vacarmul ăla bani. Și el îmi spunea. Bani nu vei avea niciodată. Că-s alții care fură, dar nici nu te duce mintea. Mă vezi bogat? Ești copt când toți din jur vor fi mulțumiți cel puțin ca tine. Nu, nu vor avea bani să-i învârtă cu lopata. Ci vor avea puținul acela care-ți dă gând liber de foame, sete. În vremea aia vroiam să nu mai știu de istorie. Era prea mult cât nu știam și respingeam, uram tot ce a apărea nou. Și de câte ori spuneam asta, el îmi spunea cu obrazul lui scheletic, cu privirea lui vie, cu slăbiciunea lui de-o lua vântul:“La 14 iulie 1947 am fost arestat. Maniu era în celula numărul 2, eu eram în celula numărul 3 de la Malmaison. Am fost condamnat la douăzeci şi cinci de ani şi am executat şaptesprezece şi jumătate. Soţia mea, Arlette, a primit şi ea douăzeci şi cinci de ani de muncă silnică. Am trecut prin Jilava, Aiud, Craiova, Capul Midia, Rubla. Cel mai cumplit a fost la Râmnicu-Sărat. Treizeci şi patru de celule complet izolate. Patru-cinci sute calorii pe zi. Opt ani nu am vorbit cu nimeni. Am fost bătut cumplit, am fost bătut cu saci de nisip, cu cearceaf ud în baie, am fost pus să fac manej, nu mai vorbesc de suspendările pe o rudă de fier pentru a fi bătut la tălpi, bătăi cu capul de zid, cu pumnii, cu palmele, acestea erau considerate ca violenţe mai uşoare, raportate la bătăile sistematice prin care anchetatorii, aşa-zişi anchetatori, voiau să scoată anumite declaraţii sau să impună să îţi însuşeşti punctele lor de vedere.”

În istoria asta eu vroiam bani, tăcere, nu? Coposu nu mai știa să vorbească la ieșirea din pușcărie. Dar a vorbit și acționat românilor atât cât să-l plângă și pietrele.

Există astfel de oameni în jurul nostru. Rari, adevărat. Iliescu îi spunea lui Coposu s-o lase mai moale cu reformele, cu revendicările, cu reformele. Dom' Coposu, nu ne mai băgați sula-n coaste! Și eu zic: Coposule, bine ai făcut că ne-ai băgat sula-n coaste. Ce bine mi-a prins, prietene, omule, sula aia în coaste! N-am prea moțăit în ultimii 30 de ani din viața mea.

Mulțumesc Edmond Niculușcă pentru reamintire și proiectul tău.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11180 vizualizari

 • +40 (40 voturi)    
  Multumim pentru Memorie. (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 17:42)

  Astazi [utilizator]

  Ce ar mai fi de spus?
  Sa invatam sa nu uitam.
 • +27 (27 voturi)    
  Da. (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 18:15)

  sitizan [utilizator]

  Da, ma Istodoare. Bravo tie cu asta.
  Ramai in zona.
 • +33 (33 voturi)    
  in sfarsit! (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 18:27)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Bravo, Eugen. In sfarsit, ai scris ceva exceptional! in poza de la cortegiul funerar ,in multimea aia de oameni, eram si eu si tu.
  Eugen, ma intreb ce fac aia de l-au batjocorit si l-au pe batut pe Coposu de-a lungul anilor.Nu cred ca au avut regrete. Mai mult iti spun ca daca azi ar fi o schimbare de regim ca aia din 1946 , si am fi bagati in puscarie amandoi, s-ar gasi altii imediat sa ne batjocoreasca, sa ne bata, sa ne chinuie ca pe Coposu.
  De aceea , trebuie sa fim treji, demni, sa veghem ca astfel de lucruri sa nu se mai intample niciodata.

  Au trecut 25 de ani. Datorita lui nu am imbatranit, am intinerit caci asta a facut Coposu, ne-a adus inapoi in lumea in care el era tanar si liber.
 • +32 (32 voturi)    
  . (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 18:35)

  di livio [utilizator]

  fabulos, mulțumiri Istodoare pt aducere aminte...mă gîndesc cum ar fi fost cu Coposu în loc de Ilici
 • +19 (21 voturi)    
  11 noiembrie (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 18:58)

  vasile [anonim]

  Veșnică pomenire, Seniorule ! Ardealul e mândru de tine. Din păcate partidul tău a ajuns pe mâini rele. Ajută-l să scape de ele.
 • +12 (14 voturi)    
  O personalitate (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 20:25)

  sergiutales [utilizator]

  Uriasa.
  Crescut la "scoala" politicianului fara egal, Iuliu Maniu. In toate ocaziile, Seniorul a promovat principii, niciodata invenctive! Un politician pentru Camera Lorzilor!
  A avut, la un momentdat, Romania la picioare si a murit fara averi, fara ca, macar, sa aibe o casa proprie.
  Cat de multi s-au inghesuit in jurul sau si cat de putini au fost ce care au invatat ceva de la marele politician roman, Coposu!
 • +9 (15 voturi)    
  Ce ti doresc eu tie,dulce Romanie. (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 20:26)

  Noodles2020 [anonim]

  Sunteti niste copii.Destinul Coposu este doar o alta poveste de chin , o poveste a unei natii bolnave - implicit natia romana. Omul acela si familia lui a suferit enorm pentru ce? Pentru mai nimic.Nimic nu s a schimbat, nimic nu se schimba si nu se va schimba cu natia bolnava a romanilor.Mii , milioane de destine cumplite.Bine ca s au deschis granitele.
  • -4 (14 voturi)    
   Graviația ne trage în jos, (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 21:50)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Noodles2020

   dar totuși am găsit o cale să zburăm. La fel este și cu corupția, ne trage în jos, dar nu este nevoie s-o elimini pentru a găsi o cale să ne înălțăm.
   • +5 (7 voturi)    
    In cazul coruptiei (Miercuri, 11 noiembrie 2020, 22:33)

    Idi O'Tool [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Ca si in cazul gravitatiei, suntem partasi la crearea fortei ce ne trage in jos.
   • +7 (11 voturi)    
    Asta-i o prostie (Joi, 12 noiembrie 2020, 0:04)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Gravitatia nu e o boala. Coruptia aia e: o boala. Si boala lunga-i moarte sigura.

    Asa ca nu. Daca vrem sa ne ridicam, ca natie, trebuie sa dam in cap coruptiei.
 • +3 (9 voturi)    
  Numa' o chestie (Joi, 12 noiembrie 2020, 0:03)

  Eu the first [utilizator]

  Care, in context, cred eu, e importanta: PNL-ul acuma si Coposu asa cum era el in momentul in care-a intrat in puscarie n-au absolut nimic in comun.
  • +6 (8 voturi)    
   SENIORUL a fost (Joi, 12 noiembrie 2020, 7:42)

   Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   taranist, nu liberal. Invatati-va Istoria adevarata, altfel bolsevicul Ilici si institutul sau o va mutila, asa cum a mutilat stalinistul Roller "victoria PCR impotriva capitalismului putred"
 • +5 (7 voturi)    
  Un mare luptator dar... (Joi, 12 noiembrie 2020, 8:47)

  ovidiu123 [utilizator]

  A fost intr-adevar un mare luptator dar a avut un pacat: nu s-a priceput la oameni. L-a tinut pe langa el pe Ciorbea, chiar l-a desemnat ca urmasul lui l-a carma PNTCD. Cum stim acum cu totii, Ciorbea ar fi fost un Petre Groza perfect in 47, in timpurile noastre a distrus PNTCD si apoi a pupat picioarele PSD-ului...
  • +2 (4 voturi)    
   da (Joi, 12 noiembrie 2020, 10:18)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu123

   ce trist si ce adevarat...
 • +4 (4 voturi)    
  Am invatat sa nu ne fie frica (Joi, 12 noiembrie 2020, 11:48)

  Cristina [anonim]

  A fost un lider perfect. Dupa ce a suferit el, era atat de calm. Cand il ascultai iti trezea speranta ca lucrurile se vor limpezi pana la urma.
  Pentru mine a fost un sfant. Semana cu parintele Galeriu - nu avea pic de orgoliu.
  Imi amintesc ca la inmormantarea lui era plina piata Revolutiei. Era prima adunare decenta de asa dimensiuni. Tacerea are o forta extraordinara. Nu stiu daca se va mai repeta sentimentul acela. Mi se parea ca cei din jur sunt mai puternici decat mine si erau asa de multi.
  Era si o mare dezorientare pentru ca ramasesem singuri. Istoria a adeverit ca ne asteptau vremuri grele.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu sunt suficiente lacrimi... (Joi, 12 noiembrie 2020, 12:00)

  Mrrr [utilizator]

  in tara asta pacatoasa, care sa spele rusinea de a nu fi pretuit suficient sacrificiul acestui om!
  ...poate doar dorinta reala si actiunile concrete de a-i concretiza viziunea asupra viitorului romanilor.
  Din pacate, desi printre noi apar din cand in cand oameni de asemenea valoare, oameni care pun in mod real interesul national in fata celui personal (si dovedit sacrifica totul), nu suntem capabili sa le pretuim valoarea, sa-i urmam la timpul potrivit!
  Nu degeaba vorba:'Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista'!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by