Piața și digitalizarea​

Digitalizarea României: faza de lupte sângeroase ​între PDF și JPEG, Maps și Waze. Între cetățeni și primării, între clienți și corporații

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Duminică, 1 noiembrie 2020, 7:31 Actualitate | PERSPEKTIVA


Istodor privind Viața
Foto: Cosmin Bumbut
Doi prieteni buni îmi spun cum orice ai face online sau offline Primăriile/corporațiile de utilități sunt blocate. Ca să obții cele mai simple avize posibile primăriile/corporațiile îți cer un vraf de hârtii. Iar dacă le trimiți online, nu-ți răspund decât greu pentru un simplu număr de înregistrare, iar când o fac, domle, îți reproșează câ ei nu primesc “fotografii”, ci documente scanate. E o luptă sângeroasă între JPEG și PDF. Deși documentul este același. Eu? M-am lovit strașnic de aplicațiile folosite de UBER-iști. Oamenii sunt trimiși, săracii, o stradă/zece numere mai încolo și dialogul devine contondent. Da, nu-i perfect nimic, cum se credea. Da, lumea cea nouă, digitalizată, începe. Prin a descoperi analfabeții și a da rateuri.

Să-ncepem cu o chestie la mintea cocoșului.
La Primărie sau la Corporație, ca să trimiți un email ai nevoie să știi care-i emailul sau forma de contact electronic. Nu se înțelege clar adresa din niciun site. Parcurgi de înnebunești site-ul ca să te dai bătut și în final să dai telefonul, să apeși ZERO, UNU, TREI, pentru a auzi “momentan toți operatorii sunt ocupați”, pentru a vorbi în final cu un operator care să-ți dea o nenorocită adresă de email/formula simplă de a te adresa primăriei/companiei.

Să continuăm cu minciuna cea mai evidentă. Suntem digitațizați!
Primăria 3 București clămpănește în reclame cel mai tare că e digitalizată. Hahaha! Funcționarii îți cer de mama focului hârtii de hârtie. Online (veniți la Primărie!) sau offline la coada din primărie/în afara primăriei. La orice primărie din București, dacă trimiți online și dosarul nu e complet, tot pe hârtie ți se cer completările. Domle, spun funcționarii, se rătăcesc hârtiile, veniți aici și le lăsați la registratură. Măcar celelalte sectoare ori Primăria Capitalei nu se laudă. Stai de te tâmpești la cozi de COVID și îți iei. Covid și număr înregistrare. Apoi, când primești un aviz, un răspuns la o cerere, nu doar la primăria 3, este un copy paste de prin documente oficiale, o varză, într-o păsărească legislativă. Când iei funcționarul la întrebări, ÎNSUȘI el este derutat. Ce am vrut să spun, se întreabă chiar el? Uite, scrie aici: Se interzice! Aha! Păi, de ce n-ai zis așa?

Funcționarii la STAT sau la PRIVAT suferă de analfabetism. La primării sau la corporații.
O formă tratabilă de a se acoperi de cuvinte goale. Pe care doar inițiații le pot descifra. Primăriile emit documente în vechi limbi cuneiforme. Funcționarii se tem să explice omului, deși eu cred că nu știu să spună omului ce și cum. Își ascund incompetența, în spatele unui limbaj cifrat, care-ți spune: sunt prost, clar, dar tu trebuie, este obligatoriu să te fac idiot!

Apoi, e grav de iei corporațiile astea, la bani mărunți. Tâmpeala și aici e mare. Nici aici nu știi care-i adresa bună de transmitere a corespondenței. trebuie să dai telefon să iei informații elementare. Păsăreasca și aici este baza comunicării. S-a întâmplat cum spuneam prietenilor mei, cam așa.

Corporațiile cică sunt digitalizate, puse la dispoziția clientului?
Descoperi că oamenii din corporații sunt pur și simplu depășiți. Depășiți. Mișto este nu doar cum stai la cozi offline de nu-ți vezi capul. Cine vrea o demonstrație să vină zilnic la ENEL, zona Unirii. Sistemul online e mai breaz? Nu-i corporație care să nu aibă micile lupte cu formatul documentelor. Ba este jpeg și nu se acceptă altfel decât PDF, ba pentru a îți da un nenorocit de număr înregistrare trebuie să dai telefoane, să avertizezi funcționarii că tu ai trimis email și nu ai primit niciun semn. Și asta, pentru primul pas, preliminar, ca să le plătești taxele.

I-am privit sceptic pe bunii prieteni, până când în sfârșit, în mod repetat, am descoperit că sistemul UBER e în cădere și șoferii nu mai recunosc supremația aplicațiilor de trafic.

Ura la UBER?
Acum, de voie de nevoie ai conversații lungi. De cum te urci în mașină, ești pe conflict. Cum te urci în mașină, cum încep moriștile de vorbe. Domle, aici mi-a dat aplicația! Și eu zic aplicația e idioată. Mă trezesc că adresa introdusă de mine este “interpretată” complet aiurea. O dată UBER-ul meu era pe altă stradă. Și cu niciun preț nu a vrut să vină spre mine. A plecat. Apoi, culmea, era la câteva numere de stradă mai sus. Până să mă dumiresc, să merg eu la șofer, robotul UBER a închis aplicația. Rezultat: urcat în mașină, am fost dat jos din mașină. Oamenii devin funcționari ai aplicației. Și n-au ce face. Privesc neputincioși.

Am dat câteva exemple trăite despre cum nu doar funcționarii de stat sunt out of place, dar și mașinăriile online corporatiste sunt vai și amar.

Or veni vremuri mai bune?
Un nou lockdown este aproape. În câteva zile nu are cum să se întâmple minuni. Este dovada simplă cum și-o iau peste bot lăudătorii că-i totul în regulă, că online-ul este rege. Dar pe mine nu mă interesează gargara asta. Nasoală e realitatea. Da online-ul este rege. Așa mi-l doresc. La stat sau în corporații, însă, nu-s oameni pricepuți. Nu-s funcționari/șoferi alfabetizați digital. Funcționari la stat sau la corporații dau lupte grele cu PDF-ul și JPEG-ul, șoferi nervoși stârnesc ura între Waze și Maps. Aplicațiile, digitalizarea nu-s totul. Cel puțin în Ro. Nu-i destul să fii la butoane, să încasezi un salariu.

E degeaba. Dacă la capătul oricărei aplicații, digitalizări, nu-i omul și mintea lui practică. Omul care stă să vadă: băi, unde-i eroarea? De ce ne luăm înjurături?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10356 vizualizari

 • +5 (17 voturi)    
  Aproape am dat in AVC incercand sa urmaresc (Duminică, 1 noiembrie 2020, 12:45)

  G [anonim]

  ceea ce scri. Este greu de urmarit cap coada un articol si sari din idee in idee mai rau decat o precupeata.
  • +2 (8 voturi)    
   Tu (Duminică, 1 noiembrie 2020, 17:01)

   coor [utilizator] i-a raspuns lui G

   Du-te pe la scoala , ca de-aia nu pricepi nici sa citesti si nici SA SCRII -TU !
 • +4 (8 voturi)    
  Hop si tu (Duminică, 1 noiembrie 2020, 13:34)

  JohnR [utilizator]

  PDF si JPEG nu sunt in aceeasi categorie. PDF e un format de document, JPEG e un format de imagine. BMP (Bitmap - harta de biti) e o alternativa fara compresie la JPEG care are compresie.
  • +3 (7 voturi)    
   Waze si Maps(Google) (Duminică, 1 noiembrie 2020, 14:28)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   sunt aceeași firmă! Waze folosește platforma Google Maps si oamenii adauga niște chestii pt ea!
   PS In orașe(in orașele mari, mai ales) as recomanda Waze, algoritmul lor e dependent de numarul utilizatorilor, in tara si în orașele mici, no way: riști să consumi combustibil inutil si sa pierzi timp, Google Maps e baza! Spre exemplu, spre satul bunicilor mei, Waze nu "vede" un drum județean, care e perfect asfaltat si aproape gol, dar te pune sa mergi pe niste DN-uri, care sunt pline de tiruri si care te ocolesc 60 de km(ca asa "stie" el, daca nu i "spune" nimeni - sa mergem pe DN)!
  • 0 (4 voturi)    
   jpeg vs pdf (Duminică, 1 noiembrie 2020, 21:07)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   daca ii mai zici si ca un jpeg poate fi continut intr-un pdf cred ca ii dai ecran albastru lu nea eugen.

   ar fi superfluu sa ii explici diferenta dintre raster si vector.

   eh, el e un domn, scrie la gazeta, e formator de opinii, infleuntar. imi vine sa rad. la asa inflentari, asa popor.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Luni, 2 noiembrie 2020, 12:57)

    Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

    Radem, glumim, insa gazetarul daca se supara pe ITist scrie un articol de il baga in rusine; atat de influentar e.
    ITistul ce face cand se supara pe gazetar? Loveste mai tare in taste?
    Nu de alta, insa presa e putere in stat, nu ITul.
    • +1 (1 vot)    
     oh well, (Luni, 2 noiembrie 2020, 17:38)

     thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

     el scrie un articol. care trece mai mult sau mai putin direct prin mana aitistului pana la a fi publicat...
  • -2 (2 voturi)    
   of of of cum iese IT-ul din noi (Duminică, 1 noiembrie 2020, 21:42)

   pmct [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   Suntem bazati domnl'e uite cum i-o dam noi lui Eugen Istodor. Unul vine cu explicatii dintre PDF & MBP altul dintre raster si vector dar toti ati picat testul ca sa intelegeti ce a vrut sa spuna autorul. Binenteles, analfabetism functional. Nimic nou pentru romani

   Si acum sa va explic de ce functionarul cere PDF si nu poza da? Totul pleaca de la a-l intreba domnl'e de ce PDF si nu POZA? De ce scanat si nu fotografiat? Cu ce-i mai bun un PDF cu o poza rezultat in urma scanarii, decat un PDF cu o poza rezultat in urma fotografierii si folosirea unui simplu program pe tel care gernereaza un PDF incluzand poza.

   Si iata raspunsul. Ei folosesc un soft de recunoastere text, soft facut de??? ROMANI Ei, daca cand faci poza nu o faci cu telefonul tinut complet paralel cu masa pe care se afla documentul (si asta nu este f simplu daca nu ai un suport special) atunci acel software nu mai merge. Adica nu mai recunoaste textul din imagine.

   Acum cu ce-i mai vinovat functionarul ca cere, ce cere decat cu firma/programatorii/managementul care a facut durerea aia de sofware? Btw departamentul de posta din USA foloseste un soft de recunoastere (ATENTIE!!!!!) a SCRISULUI DE MANA de prin anii 90, soft care functioneaza din cate am inteles si acum. Noi in 2020 nu suntem in stare sa facem un soft care sa extraga text dintr-o amarata de poza, si ne mai dam rotunzi ca suntem mari si tari.
 • 0 (8 voturi)    
  Super articol, bravo si multumiri! (Duminică, 1 noiembrie 2020, 16:26)

  Namaste! [utilizator]

  Recent am primit de la o institutie 2 mesaje "Zip", pe care AntiVirus-ul Norton le-a sters imediat, alertat de prezenta Malware de tip Trojans! Nu le-am aflat continutul, deci!
  Asadar, nu e de gluma, noi ne ferim de un virus ARN iar oficialitatile ne "cadorisesc" cu mesaje infestate cu Malwares, halal!
  • +1 (1 vot)    
   ... (Luni, 2 noiembrie 2020, 13:20)

   Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui Namaste!

   Cum ai instalat antivirusul? cu next, next, next si la final cu finish?
   Vezi ca ar trebui sa aiba mai multe nivele de securitate. Seteaza un nivel mai putin strict. Eventual opreste antivirusul pana citesti fisierele si dupa care il pornesti la loc.
   Sau schimba antivirusul si ia altul care nu iti face figuri.
   Cine se fereste de virusul ARN? Aia cu masca tinuta sub nas?
   Ma indoiesc de faptul ca institutiile trimit fisiere infectate la oameni in inbox.
   • +1 (1 vot)    
    Multumesc, (Marţi, 3 noiembrie 2020, 0:15)

    Namaste! [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

    AntiVirus ul e instalat de un bun specialist IT, care e reprezentantul firmei, fiind de nadejde.
  • +2 (2 voturi)    
   pai (Luni, 2 noiembrie 2020, 18:00)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Namaste!

   no1, nu mai incerca vreodata sa descihizi vreun zip d-asta primit nesolicitat. TOATE sunt virusi. TOATE!

   no2, vezi ca nu intotdeauan adresa care apare la expeditor este cea reala. deschide detaliile mailului (asta nu stiu sa-ti spun exact cum sa o faci, depinde de provider si softul folosit) si o sa vezi undeva acolo si adresa in clar. s-ar putea sa ramai surprins ca "sef birou anaf" etse de fapt "ogdybomwe@yorhbe.ni". parca nu mai e asa important acest mail, nu?

   no3 daca nu stii exact ce si cum, lasa antivirusul ala figurant acolo. e mai probabil sa stie mai bine ca tine. pentru ca este foarte posibil ca diversi dorei de prin institutiile romanesti, niste nea eugeni in miniatura, sa fi reusit sa isi infecteze posturile de lucru (ce rau poate face un gif animat cu o pisica) si sa trimita fara vrerea si stirea lor infectia mai departe.
 • -3 (7 voturi)    
  o problema rezolvata! (Duminică, 1 noiembrie 2020, 16:52)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Eugen, esti baiat mare, cumpara domnule o masina si condu-o! Lasa-i pe aia de la Uber, care sunt buni pentru gagici care n-au luat examenul de sofer dupa 7 incercari.Daca nu esti in stare sa iei examenul de sofer nu esti mai bun ca aia cu jpeg si pdf si nu mai scrie pe hotnews , inseamna ca n-ai vana!
 • 0 (4 voturi)    
  Tara hartiilor (Duminică, 1 noiembrie 2020, 19:48)

  vodatepes [utilizator]

  Tara hartiilor?Da e tara hartii;or pentru ca in acesta tara cei care controleaza cei care trimit oamnei in judecata sunt Curte de conturi, DNA, DIICOT care au pretentia sa ai hartii, se te acoperi de zeci de hartii. Cand vin astia in control iti cer zeci de hartii iar administratia ca sa se acopere iti cere zeci de hartii. Nu functionari sunt cei de vina ci insitutiile care vin in control Curtea de conturi, DNA, DIICOT, ANAF. prostii si idioti sunt la insitutile care controleaza. Cati oameni au fost trimisi in judecata iar instantele i au achitat? Sutem tara hartiilor pentru ca organele de control cer acestea. Cine inceraca sa simplifice este acuzat ca are un interes. Daca aia care controleaza ar avea ei intitativa de a cere simplicarea ce ar fii? Ati auzit una din institutile care controleza sa spuna ca este birocartie? Ca cere simplificare? Macar una? Curtea de Conturi? Ati auzit sa ceara ceste lucru? Nu cred. Birocratia este intretinuta de aceste institutii de control.
 • +1 (3 voturi)    
  lel (Duminică, 1 noiembrie 2020, 23:16)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Foarte bine zis ! Suntem plini de răşini,de aitişti,de fapt suntem praf.Merge pe jumătate orice "honline" la românica. Dosaru bueyy,internauţilor :):) .I love this country :)
 • +2 (2 voturi)    
  Digitalizarea Romaniei (Luni, 2 noiembrie 2020, 9:54)

  Ciprian Nanu [anonim]

  Ceea ce uita atat sectorul IT cat si sectoarele fizice( cel public, cel sanitar, cel de infrastructura, etc) este ca trebuie sa existe un consens social si politic pentru digitalizare.De aici se poate incepe.
 • 0 (2 voturi)    
  Sectorul 4 e online 80% (Marţi, 3 noiembrie 2020, 13:37)

  magicianul [utilizator]

  Articol documentat cu femeia de serviciu..
  Verificați online ps4.ro si au cred ca 20 de site uri pentru fiecare direcție...
  Dar da bine sa generalizezi RAUL..
 • 0 (0 voturi)    
  Birocratia, apanajul coruptiei (Miercuri, 4 noiembrie 2020, 12:07)

  Soro [utilizator]

  Birocratia a fost inventata pentru a facilita coruptia si a acoperi incompetenta.
  Cand o institutie nu are oameni care sa discearna intre ce documente sunt necesare pentru o anumita sarcina le cer pur si simplu pe toate.
  Cand o institutie nu stie sa citeasca legile legate de distribuirea datelor personale le ascund pur si simplu pe toate de oricine.
  Ca urmare a celor 2 aliniate de mai sus institutiile nu pun mai nimic la dispozitie si ca sa scoti ceva de la ei trebuie sa vii cu multe documente.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by