În Piață are loc decapitarea

Extraordinar! Explicații privind decapitarea barbară de lângă Paris

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 10:58 Actualitate | PERSPEKTIVA


Istodor privind Viața
Foto: Cosmin Bumbut
Ca om ai un cap. În capul tău urcă sângele. Și sângele te face să gândești. Dacă cineva îți taie capul, el vede doar sângele cum curge, nu? Tot ce gândești, iubești, unde se duce? Acest tot rămâne în capul tău, logic. Te plânge careva, dacă te știe careva. Dar cel care te decapitează? Și el are cap. Și-n capul lui se pompează sângele. După decapitarea ta, omul trăiește, poate-n pușcărie. De acolo continuă să gândească, să iubească. Cine-i liber cu adevărat? Tu, mortul sau ăla, care trăiește? Decapitatul bun de dus la groapă? “Gloriosul” dus la pușcărie? Culmea, vremurile 2020 ni-i arată egali, ba, chiar pedepsitul de lege se bucură de glorie: unii care urlă mai tare îl adulează, îl dau exemplu, speră să taie și ei capete. În rest, poporul stă gură cască și tot mai mulți oameni se tem pentru capul lor. Și ei or să tacă. Unde-i libertatea?

De fapt, ce m-a inspirat să-ți pun capul tău la decapitat? Samuel Paty, 47 de ani, profesor de istorie şi geografie la Conflans-Sainte-Honorine, localitate situată la 25 de kilometri nord-vest de Paris, a fost decapitat de Abdoullakh Anzorov, în vârstă de 18 ani, născut în Rusia, de origine cecenă, pentru că a arătat caricaturi ale profetului Mahomed la începutul lui octombrie în cursul unor lecţii despre libertatea de opinie. CLICK AICI PENTRU DETALII.

Se observă dintr-un foc că avem de a face cu generații diferite.
Samuel are 47 de ani. Abdoullakh Anzorov este în vârstă de 18 ani.
Asta-nseamnă medii sociale diferite de acțiune, de formare și de influențare.
Profu’ ca profu’ mai la curent cu istoria unei lumi care a dat startul Revoluției și modernizării lumii. Profu’ este mare fan al lumii care ne-a eliberat de prejudecățile trecutului. Și această eliberare a adus libertatea de astăzi, inclusiv cea care l-a făcut să ajungă la Paris pe Abdoullakh și să-l doteze cu rețele de socializare.

Diferențele culturale care au făcut posibilă decapitarea nu se opresc aici.
Tot la fel, observăm că provin din culturi diferite. Profesorul e format în cultura franceză, de tradiție. Tănârul este format în cultura ceceno-rusă, tot de tradiție. Profesorul este integrat lumii sale, tănărul trăiește în provizorat civil în Franța (migrație). Unul e francez, celălalt abia își luase un permis de ședere.

Ambii numesc prin aceleași cuvinte “libertatea de expresie”. Și ambii au fanii lor. Unul ca prof, altul ca asasin. Așa trebuie predată libertatea de expresie în școală, spun fanii profesorului, arătând exemple dure, precum caricaturile din Charlie Hebdo și explicându-le elevilor, vorbind inclusiv despre cum autorii caricaturii și ziarului Charlie Hebdo au murit pentru curajul lor în 2015. Exemplele puternice impresionează, scot elevul din inerția sa și a “rețelelor de socializare”.

Dincoace, Răul. Răul nu mai este rău. Își găsește justificări, granițele sunt laxe. În numele fanilor cu care împărtășești aceleași idealuri, gânduri, îndemnuri poți da exemple dure, să aplici pedepse. Să-i suprimi pe acești idioți care fac pe profesorii și dau exemple de curaj. Codul moral al grupului tău de Răi dă call to action, pornind de la niște simple cuvinte de ură și ajungând la decapitarea exemplară a celui care contravine bunului tău simț.

Crima este slăvită, tăierea capului celui care a dat un simplu exemplu didactic, devine prețuită. Precum în triburile din vremuri sălbatice, capul răufăcătorului este arătat mulțimii și mulțimea își savurează răzbunarea, curajul, victoria libertății de expresie. decapitarea devine libertate de expresie, nu?

Abia de acum, începe nebunia.

Nu rețelele de socializare sunt problema. Și nici lumile virtuale în care trăim precum curcanii în șirul lor de pene și mărgelușe. Acolo este doar tehnologie. Rețelele cu algoritmii lor nu fac decât să amplifice mesajele influente, populare. Deci, nu acolo trebuie căutată problema.

Răul îl facem noi.
Abdoullakh este pradă acestei comunicări superficiale și rapide, de zbor vulturesc peste conținuturi. Zbor pe care cu toții îl practicăm. Sângele cecen a făcut ceea ce alți francezi n-au avut curajul să facă, dar l-au aplaudat atunci și apoi.

Este îngrozitor.
Crima este explicată prin diferențe de vârstă, de cultură, de istorie, diferențe, diferențe, diferențe. Vă dați seama? Cel decapitat este un profesor. Un profesor stă-n fața elevilor și le transmite lucruri pe care ei ar trebui să le înțeleagă, să le fie de folos în viață și eventual să le transmită mai departe. Mai mult, profesorul le vorbea elevilor despre libertatea de expresie. Cu ce chestie rămân în minte elevii, când libertatea a fost decapitată la câteve ore după ce ea s-a exprimat?

Mai mult, libertatea de expresie a fost decapitată de Abdoullakh, un tânăr care crede că asta este libertatea de expresie. Un tânăr mai aproape ca vârstă de elevi decât de profesor, mai aproape de contagiune de elevi, decât de profesori.

Vă dați seama, sutele de ani de istorie (lupte, proteste, sentințe în justiție) pentru libertatea de expresie a noastră, a tuturor, au fost curmate cu un gest simplu. Cum tai un porc de Crăciun. Vine alt Crăciun, alt porc. Și aici ajungem la o obsesie, o lume din ce în ce mai lipsită de cultură, de cunoaștere, de toleranță. Și vedem cum rețelele de socializare ne automatizează, ne algoritmizează, ne fac să tăiem capete. Dar toate astea se numesc libertatea de a trăi?

În fapt, SE NUMEȘTE incapacitatea noastră de a mai trăi, de a vedea povestea celuilalt, cu seninătate, înțelegere. Incapacitatea de a vedea trecutul apropiat (CLICK aici să vezi tragedia Charlie Hebdo petrecută acum 5 ani) ca o poveste care să te învețe.

În fapt, SE NUMEȘTE incapacitatea noastră de a mai trăi altfel decât cu sclavi. Celălalt trebuie redus la ceea ce știi tu mai bine. Trebuie ca ăla să fie ca tine. Sluga ta, sclavul tău. Pe care să-l tai dacă e prea slab sau gras. După cum te-ai trezit dimineața cu capsa pusă. Pentru toate astea nu-i de vină nicio rețea de socializare. Nu. Tu știi cine e de vină? Hai înjură-mă, trage-mi o flegmă, poate afliiiiiii!

Alte articole pe acest subiect pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat:

Cazul profesorului francez decapitat: O studentă a fost condamnată pentru că a scris că Samuel Paty ”merita” să moară

Cine este asasinul profesorului decapitat în Franța

Franța: 15 persoane arestate în legătură cu uciderea profesorului Samuel Paty / Ucigașul ar fi plătit elevi pentru a-i arăta care este profesorul
Ucigașul profesorului francez a trimis un SMS unui părinte deranjat de caricaturi


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10715 vizualizari

 • +12 (18 voturi)    
  problemele... (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 11:21)

  hanu [utilizator]

  Religia medievala nereformata, intoleranta, incompatibilitatea culturala, educatia precara, cei 7 ani de acasa deficitari, coruptia clasei politice etc. Solutii: sprijinirea paturii mijlocii europene (care sa faca din nou copii!!), lichidarea neoliberalismului economic globalist, descurajarea speculei financiare, pedepsirea drastica a tradatorilor si coruptilor din posturile publice cheie, investitii masive in educatie si sanatate etc. In fond, nimic nu s-ar fi intamplat daca nu se importau en-gros populatii total straine de europa.
  Usor de zis, greu de facut, dar observ in vest ca lumea s-a saturat, sondajele se schimba si cred ca vom avea surprize de zile mari la alegeri in curand. Patura naivilor se subtiaza pe zi ce trece, mai ales pe fondul problemelor din anul curent.
 • +13 (17 voturi)    
  Evul mediu foarte tarziu (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 11:54)

  middle_brick [utilizator]

  Globalizarea, amestecul culturilor și al civilizațiilor și rezultatul lor direct. Civilizația europeana actuala nu este compatibila cu cea orientala conservatoare ca mentalitate de ev mediu și nici nu ar trebui amestecate vreodată. Ca măsură radicală ar trebui expulzat toți cei care nu se integrează valorilor europene, ușor de zis dar greu de făcut, mulți sunt născuți în tari europene, deci unde sa ii trimiți? Acum câțiva ani un reportaj din Germania prezenta cazul unui tânăr afgan migrant care talharise o doamna pe strada, prins de politie a fost pus sa dea o declarație prin intermediul unui translator după care eliberat și retrimis în centrul pentru migranți de unde fugise, tânărul a scris în acea declarație ca este vinovat și ca pentru fapta lui în Afganistan ar fi fost biciuit și ar fi riscat sa ii fie tăiată mana cu care a furat! în Europa a scris ceva pe o hârtie și i s-a dat drumul, ce credeți ca a înțeles omul acela din cultura toleranta europeana?
 • +10 (14 voturi)    
  Sursa problemei (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 13:10)

  Utilizator5 [utilizator]

  Tolerarea islamismului e o crima (impotriva propriului popor si a umanitatii).
 • +7 (9 voturi)    
  o barbarie de neiertat... (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 17:05)

  Cactus Jack [utilizator]

  ...cine sunt de vina?
  - Makron care impreuna cu Merkel si Juncker au deschis granitele europene.
  - salafistii care practica o spalare de creier tineretului musulman-
  - politia si justitia franceza, care este/era prea ingaduitor fat de islamismul extremist
  - un copil de 18 ani, care nu era constient ce face, condus ca o marioneta de unii fanatici.
  Ce se poate face? Mai nimica, islamismul fanatic este asemanator cu Covid, foarte greu poate fi oprit si starpit. Se incearca sa trimita inapoi in Siria acelor care nu au primit drept de sedere in UE, dar nu se poate, e razboi in Siria. De prostia unor politicieni, patimesc multi altii.
 • +6 (6 voturi)    
  ha ha (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 17:19)

  vodatepes [utilizator]

  Nu sangele domnule autor te face sa gandesti. Ai auzit de neuroni? Cel inteligent isi foloseste neuronul , prostul nu desi ii are, el se limiteaza la instincte de animal. Unii dintre noi ii numim BIZONI pe care ii intilnim zilnic pe strada in viata de zi cu zi.
  • 0 (0 voturi)    
   el cu sangele gandeste (Duminică, 25 octombrie 2020, 21:25)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   bine, orice barbat are un cap purtat de sange... cineva se pare ca are doua asa capete :)
 • +4 (8 voturi)    
  Un articol foarte slab! (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 17:23)

  junshi [utilizator]

  Cum poti sa faci o teorie despre capete taiate, frate?
  Ce, asta e la ordinea zilei in Europa? Un psihopat religios islamist sa gasit in turma de miei prin legile E.U permisive la cererile de catre azilanti multi dintre ei islamisti. Asa a ajuns si acest criminal in E.U adica in Franta, care a venit cu bagajul lui mental din Rusia inapoiata si a facut acea grozavie! Vedeti ce masuri a luat Franta dupa acea crima oribila si nu mai faceti teoria capului taiat!!
 • +9 (13 voturi)    
  Da (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 17:44)

  Luk [utilizator]

  Ce altceva putea sa spuna un progresist despre islamizarea Frantei? Vinovati suntem noi!
  Asta e ultima data cand ma intru la un articol de istodor. Am tampiti prin preajma, nu trebuie sa intru pe Hotnews dupa ei.
 • +10 (12 voturi)    
  Istodoare, daca ai timp de feed back (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 17:47)

  Luk [utilizator]

  Vezi ca tocmai ai transformat victima in complice. Daca esti ok cu asta, esti ok cu orice, tu sa fii sanatos!
 • +9 (11 voturi)    
  "Răul îl facem noi." ? (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 18:45)

  ac [utilizator]

  Cu atitudinea asta de culpa vestica s-a ajuns aici. Acum o mie de ani se stringeau 10-15.000 pentru o mica expeditie in Orientul Mijlociu si taiau la ei pina cereau armistitiu.
 • +8 (10 voturi)    
  Un simptom cu adevarat ingrijorator (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 20:57)

  V. Istina [utilizator]

  Elevii au platit un asasin care sa-i taie capul. Parinti care aplauda curajul ucigasului... in Franta, la 25 km de Paris!

  Sa speram ca ramane doar un caz izolat. Insa... modelul pare, din pacate, usor de repetat. E mai usor sa donezi anonim cativa Euro pt o cauza „nobila“ si cruda decat sa ucizi cu mana ta pe cineva. Sentimentul de vinovatie e deasemeni aproape complet estompat. Reactia autoritatilor trebuie sa fie mult mai sofisticata si eficienta decat simpla supraveghere. Urate vremuri pt francezi, mai ales pt francezii musulmani.
  • +5 (7 voturi)    
   din pacate (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:09)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Din pacate nu e izolat! si probabil ca n-o sa ramana asa. Numai in Franta uita-te cate asasinate, inclusiv cele de masa, au avut loc in ultimii 5-10 ani! Cand ai cartiere intregi (cum e si in UK) in care politia nu poate intra decat in actiuni de forta, sau universitati predate, unor neica nimeni da musulmani, nu te poti astepta la altceva!
  • 0 (0 voturi)    
   Vorbiti in dodii fara sa cunoasteti realitatea!! (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:29)

   junshi [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Daca nu afisati numele V. Istina as fi bagat mina in foc ca faceti propaganda pt Rusia!! Dar si cu numele tau afisat eu sunt convins ca esti un troll rusnac iubitor de euro nemtesti si un dusman al Frantei!! Viva la France!!
 • -2 (6 voturi)    
  Occidentul culege (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 23:23)

  Namaste! [utilizator]

  ceea ce a semanat (NATO) in lumea arabo-musulmana...
 • +5 (7 voturi)    
  Metodă de succes (Duminică, 25 octombrie 2020, 0:14)

  Vasy [anonim]

  Au rușii. Familia și apropiații teroristului ucis de poliție, cu cățel și puradel expulzați în Afganista sau ceva cu „stan”pentru că i-su fost complici sau nu l-au divulgat dacă au știut ce gânduri are. In Rusia, Putin i-a potolit repede. Numai că noi suntem democrați, adică proști.
 • +2 (2 voturi)    
  O fi avut de ales ? (Duminică, 25 octombrie 2020, 14:35)

  dmnt [utilizator]

  SHARIA spune ca daca ghiaurul se converteste la ISLAM, e iertat. D-nul profesor o fi avut de ales ?
 • 0 (0 voturi)    
  soc, soc...dati click (Duminică, 25 octombrie 2020, 14:51)

  exis [utilizator]

  Domnul Istodor imi pare un fel de Madona a bloggerilor/activistilor. Madona, fiind una din cele mai antitalent vedete pop, se baza pe doza de controversa pe care o crea, pentru a ramane relevanta. Domnul Istodor pare ca face la fel.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by