​PERSPEKTIVA

Coronavirus. Românii - dovada aclimatizării și dezvoltării tulpinilor letale

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2020, 10:14 Actualitate | PERSPEKTIVA


Gură mare. Pe rețele. La șaormerie. În Parlament
Foto: Dreamstime.com
Regula este simplă: îți pui masca. Prețul măștii este maxim un leu. Ba, sigur a căzut sub un leu. Nemții nu discută această regulă și țin în balans virusul, economia. Românii demolează legile, invocă castrarea, teroarea, se bat în șaormerii, magazine, la primării, în parlament. Trăncănesc. Doar că fiecare cuvânt în situații de criză perpetuează modele, influențează comportamente. Cuvintele în criză, repetate, precum COVIZII, au o putere mortală. Românii trăncănesc. Nu respectă regulile. Este dovada aclimatizării COVID-ului în România. Ba, chiar este dovada că acesta dezvoltă rădăcini. Ce pot fi letale.

Fiecare cuvânt în situații de criză perpetuează modele, influențează comportamente. Cuvintele în criză, repetate, precum COVIZII, au o putere mortală. Aduc boală-moarte celui drag. La îngroparea celui drag, alături de regulile salvatoare.

Nu e bă, nu se vede, nu e. Dacă n-a murit mama, nu e. Ba e, dar n-are putere. Bă, îți zic eu, că știu eu, se moare de cancer mai bine decât de virus. Vezi, cifrele. Deci, așa teroare n-am văzut, ce să port mască, ce-s câinele lor în lanț? Noi nu ne comparăm cu chinejii, ăia au interes. Dar nici cu coreenii, păi, ălora li s-a pus cip. Vrei cipat ca un drogat? Clar legea e făcută cu fundul, aduc eu ONG antivaccin s-o modifice, asta e societate civică, nu? Să nu zică nimeni nimic. Și așa mai departe.

Între afirmarea COVID și negarea COVID sunt aparent milioane de păreri. Din păcate, dacă le clasifici sunt câteva nuanțe, în rest, o turmă de trăncănitori mestecă aceiași iarbă. E o beție. Beția cuvintelor. Beția îngroapă vocile care au dreptate, cercetătorul care are nevoie de timp pentru a găsi un simplu remediu.

Lasă, bă, că știu eu. dacă nu s-a descoperit, nu se mai. N-ai văzut că nu-s în stare? N-ai văzut cum au schimbat medicamentația? N-ai văzut? Păi, ce știință. Dumnezeu a murit! Știința e varză, a murit și ea! Dă-i bă cu ierburi și trece!

Și uite așa masca e sub bărbie, pe cap, sub nas. Murdară, pe mână. sau DELOC.

Mai este ceva! Suntem în manej de circ. Coronavirul este necruțător. Ne-a închis posibilitățile de mișcare, ne-a îndepărtat de rude, de prieteni, ne-a luat spațiul aerian, frecatul mentei la mall. Coronavirusul ne-a închis în manej.

Nu știu dacă aveți imaginea circului. Manejul este o scenă de teatru, rotundă de obicei, ca să vadă tot poporul, oriunde ar avea bilet. Manejul este zona destinată clovnilor să se scălămbăie, elefanților să se miște în cerc, tigrilor să fie biciuiți pentru urcatul-coborâtul de pe scăunel, fachirilor să stea pe cuie sau pe foc.

Coronavirusul ne-a închis în manej. Atenție, nu în tribunele de spectatori, nu! Nu, românii stau ca elefanții, fachirii, tigrii, clovnii.

Astăzi, nimeni nu-i spectator.
Unu nu a rămas gură cască. Toți în manej. Ori, în manej trebuie să faci circ ca să supraviețuiești. Cum o faci? aerul e puțin, spațiul îngust. Trăncănești și dai din gură. Trăncăneală pură este teoria terorii exercitată asimptomaticilor. Rezultatul trăncănelii este eliberarea pe proprie iresponsabilitate a bolnavilor și asimptomaticilor.

Lumea trăncănelii românești nu-i una cu spirit.
Nu, domle, n-are spirit, oricât ne-am făli. Creierul este neted ca luciul bălții. Spiritul înseamnă o necesară igienă morală, un pic de flegmă în proprii ochi de cât de prost ești. Nu, trăncăneala este fără spirit, fără morală, alunecă pe gheața creierului, pe umezeala limbii. În fapt, în manejul acesta toți, absolut toți, acționăm cum vrea COVID-ul. Marele păpușar nu e Soros, nu e Gates. Este COVID-ul. Cu toții acționăm în logica lui. Cei care resping COVID-ul ca o ficțiune acționează în logica COVID-ului. Trag săgeți și aruncă bombe, își apără cetatea. Joacă-n logica COVID-ului. COVID_ul ne a băgat frica-n sân. Tuturor. Ne-a arătat cât de invizibil poate fi motivul pentru a ne opri din beția fericirii și vedea ce e bine, ce e rău, ce avem, ce ne lipsește cu adevărat.

Nemții, repet, nu discută regulile. Merg înainte cu economia. La România virusul s-a adaptat și dă complicații letale. Fabuloasă e trăncăneala!

Vorbitul în manej este viața noastră. Unde să te duci, când pericolul te-nconjoară? Vorbitul în gol imediat aprinde pasiuni. E obligatoriu să-l dai dracului pe ăla care vrea și el să dea cu fleaca. Se inventează citate, statistici, modele. În circ se trăiește nu din realitate, nu, din închipuiri. Ce fake-news? Totul este fake. Cei care vor să pună reguli sunt înecați în vorbe. Mistificarea este regulă. Cu toții trăim ca să vorbim. Vorbim? deci trăim. Vorbitul este drog, narcotizează. Să vorbim este tot ce ne-a rămas. Este tot ce putem face. Ne exilăm în limbuție. Și vorbim, pălăvrăgim, trăncănim, flecărim. Delirăm. Batem câmpii. Spumegăm, țipăm, scrâșnim, ne văicărim, bârfim, amenințăm, apostrofăm, ridiculizăm, protestăm, colportăm, comentăm, tachinăm. Vorbim dezlănțuit, incoerent, dezarticulat, nebunește, aberant, fără să spunem nimic, dar mereu cu o energie inepuizabilă.

Ești bolnav de covid? Păi, nu. Ești bolnav de tine, de trăncăneală.
Ți s-a urcat limba la cap. Ești o zarvă. Consumi vitalitatea aiurea. Ești o gălăgie. Zilnic, oră de oră. Toată această vitalitate sterilă acoperă minciuna în care trăiești.

Pune-ți dracului, bă, masca și fă-ți viața mai bună!
Uite, chestii de făcut:
În jurul tău e vid legislativ. Bolnavii ies din spitale ca tâlharii la drumul mare.
Copiii tăi or să fie generația afectată. Lipsiți și de puțina educație pe care o luau de la școală. Nu toți au computere, nu avem programe, metode, profesori pregătiți pentru "online". Să nu te miri că-ți dărâmă statuile.
La primărie, la ANAF nu este digitalizare, nici la sectorul 3 care se laudă, nici la ANAF-ul care-ți ia banii. Stai cu hârtia-n mână ca boul, la coadă.
În București se oprește apa caldă. La țară e apă din puț, infectată, ori dau inundațiile. Țara ca-n evul mediu.
N-ai șosele să-ți meargă afacerea.

Tranca-tranca.

Pune masca! Prin gura deschisă, prin nările larg deschise covidul intră și te-mbolnăvește. Ehe, nici acum nu te potolești. Lasă bă că nu e covid, știu eu mai bine ce este, nu mă las pe mâna lui Bill Gates să mă injecteze. Și te duci la mă-ta-n vizită să-ți dea ea frecții. Și mă-ta ia și ea covidul. Las-o bă că trece. Adevărul este că trece. Viața, timpul trec. Și moartea cu circul ei trece prin cartier.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16523 vizualizari

 • -9 (17 voturi)    
  Rromanistanii sunt destepti (Joi, 9 iulie 2020, 10:21)

  AndyXXX [utilizator]

  Si vor sa taie pensiile speciale.
 • -1 (11 voturi)    
  loooool (Joi, 9 iulie 2020, 10:25)

  zavalitaa [utilizator]

  Să vezi covidioții cum vor sări pe arcuri, mamă, mamă
 • -2 (10 voturi)    
  ups (Joi, 9 iulie 2020, 10:29)

  costinescu [utilizator]

  imi place sa joc ruleta ruseasca cu articolele semnate de istodor. daca un titlu pare ca ar apartine domnului, nu dau click.
  cu parere de rau va informez ca azi mi-am luat-o....
 • +14 (22 voturi)    
  Deși nu-mi place... (Joi, 9 iulie 2020, 10:31)

  TurmentatuTheThird [utilizator]

  Nu-mi place deloc cum scrie Istodor. Ia totul la mișto, scrie în 2 peri, fără noimă câteodată (cel puțin pentru mine). Dar pamfletul ăsta reflectă 100% gândirea românească: miștocăreală, fără noimă, cine nu e cu noi e împotriva noastră, nu e cale de mijloc. Ori ești cu noi, ori împotriva.
 • +3 (11 voturi)    
  Întrebare (Joi, 9 iulie 2020, 10:31)

  Cosmin [anonim]

  Care e treaba cu negrul din imagine? Sunt aşa de mulţi negri în România?
  • -2 (2 voturi)    
   ... (Vineri, 10 iulie 2020, 10:47)

   Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin

   Au gresit poza. Trebuia pusa la un articol referitor la discriminarea rasiala. In primul rand in poza nu apare nici un asiatic care sa faca vreo referire la covid. In al doilea rand in poza vad numai albi care par sa tipe la un negru iar negrul pare si el sa tipe in apararea lui.
  • 0 (0 voturi)    
   Ala e Varujan Vosganian. (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 15:34)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin

   Nu vezi ca pare a vea barba (canita)?!
 • -4 (18 voturi)    
  Cred ca la domnul Istodor,... (Joi, 9 iulie 2020, 11:14)

  Ponta [utilizator]

  ....., s-a aclimatizat ceva, dar acel ceva este inca tulbure.
  Articolin spiritul romanesc, "eu le stiupe toate" si 'pot pune etichete".
  Jurnalism de doi bani.
 • -3 (15 voturi)    
  Corect, dar ... (Joi, 9 iulie 2020, 11:38)

  blacksheep [utilizator]

  Nu spune-ti nimic despre lipsa de incredere fata de cei care ne conduc. De ce atat de multi oameni nu au incredere in autoritatile statului, char daca multi dintre ei respecta regulile.
  De ce regulile nu se aplica la toti la fel?
  Daca ai bani si/sau putere poti incalca orice regula, se intampla in fiecare zi.
  Vedeti un exemplu senatorul Vergil Chiţac, care a bagat in izolare parlamentul si guvernul, declarant nevinovat de justitia romana. Ba mai mult dansul, soția și asistentul lui au fost duși fără izoletă și fără echipament de protecție la spital, nu le priau conditiile austere de transport.
  Puterea exemplului, mai ales al persoanelor cu functii publice, mediatizate este foarte mare.
  Justitia la noi nu este oarba, se pare ca balanta folosita e masluita.
  De asemeni, secretizarea excesiva, lipsa de transparenta nu duce decat la aparitia indoielilor referitor la intentiile celor care ne conduc
  • 0 (6 voturi)    
   lipsa de incredere fata de cei care ne conduc (Vineri, 10 iulie 2020, 13:26)

   niciolae [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   @blacksheep
   Dar în parlament nu te uiți? La m..e ciolacu și alții care refuză cu obstinație să poarte "botniță" sau să respecte distanța fizică?
   Sau deputații care sunt muți în parlament, dar fac scandal la șaormărie. Sau baronul de Vaslui...
   • +3 (3 voturi)    
    Exact (Vineri, 10 iulie 2020, 15:23)

    blacksheep [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

    La ei ma refeream, indifferent de culoarea politica. Sunt mult prea multe exemple negative in randul celor din opozitie ca si cei de la putere.
    Daca acestia nu sunt exclusi automat de partidele din care fac parte nu putem decat sa intelegem ca si ceilalti sunt la fel sau pur si simplu nu le pasa.
    Dupa cum am spus, daca ai bani si/sau putere poti incalca orice regula.
    Justitia se aplica cu dubla masura.
  • -1 (1 vot)    
   Abuzul de fake news, Sputnik,A3 duce la idiotenie (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 15:37)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   "De ce atat de multi oameni nu au incredere in autoritatile statului".
   Ti-am raspuns mai sus.
 • +6 (16 voturi)    
  bun articol si la obiect (Joi, 9 iulie 2020, 12:13)

  Cib Ara [anonim]

  chiar foarte bun .de ce ? pt ca rezuma pe shleau ceea ce suntem. o gura intr un cap fara creier.
 • +9 (11 voturi)    
  masti (Joi, 9 iulie 2020, 13:37)

  razorxyz [anonim]

  Acum o ora ,Auchan ,Calea Aradului 3 (trei) masti 12 lei, deci patru lei bucata.
  • 0 (6 voturi)    
   îs rentabile, vor fi obligatorii 100 de ani (Joi, 9 iulie 2020, 20:36)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui razorxyz

   în Ro...cît îs de bune, nu ști nime
 • -5 (11 voturi)    
  Pune-ți dracului, bă, masca și fă-ți viața mai bun (Joi, 9 iulie 2020, 14:16)

  xolv [utilizator]

  s-a intors Zizek de România. Aviz cenzorilor scoliti la Academia Stefan Gheorghiu
 • +4 (12 voturi)    
  Grea meseria de ruman (Joi, 9 iulie 2020, 20:20)

  Plagarus [utilizator]

  Articol de pus pe rana,noi ramanem sa credem ca suntem luminatii din Gradina Maicii Domnului.
 • -1 (7 voturi)    
  măi eugene, (Vineri, 10 iulie 2020, 9:09)

  let_s_twist_again [utilizator]

  te citeam cu plăcere pe vremuri, când erai la caţavencu dar acum parcă prea te-ai radicalizat...
  sunt perfect de acord că cei ce neagă existenţa virusului sunt nişte imbecili cu care nu merită să îţi baţi capul.
  dar cu portul măştii e cu totul altă poveste. dincolo de preţul de speculă - căci la începutul pandemiei mulţi lipsiţi de scrupule au dorit să dea "lovitura" pe seama nenorocirii altora - pentru unii dintre noi, cu dificultăţi de respiraţie, masca este un adevărat obiect de tortură. respiri dificil prin ea, se încălzeşte rapid, involuntar te forţează la o respiraţie mai precipitată care afectează şi ritmul cardiac, este un discomfort major.
  deci, cel puţin unii dintre cei ce merg cu masca sub bărbie pe stradă sau în alte locuri unde masca nu e obligatorie, nu o fac din spirit de frondă ci pentru un minim comfort personal.
  pe lângă asta, nimeni nu a dovedit până acum că masca ar fi cu adevărat o protecţie eficientă împotriva virusului, mai ales că majoritatea celor de pe piaţă sunt contrafăcute şi probabil total ineficiente... să ne chinuim să purtăm mască doar pentru a spune că am făcut şi noi ceva - chiar dacă în zadar - împotriva virusului? la asta se reduce totul, la ipocrizie ???
 • -2 (6 voturi)    
  valul 1 si valul 2 (Vineri, 10 iulie 2020, 10:43)

  vodatepes [utilizator]

  Valul 1 al epidemiei a fost de import. Acest nou val este legat de intrarea in tara zilnic a 50 000 romanasi care au venit in concediu . Majoritatea celor plecati sunt din Moldova iar in primele 10 judete cu numarul de bolnavi 6 judete sunt din Moldova. Deci sursa celui de al doilea val e tot de afara. Degeaba noi ne ferim daca destepti astia veniti de afara fara carantina s-au dus acasa si au imbolnavit familia si cunoscuti.
 • -1 (5 voturi)    
  mistocareala (Vineri, 10 iulie 2020, 18:41)

  Florin Oprea [utilizator]

  De unde ai scos tu ca costa 1 leu, sau chiar sub 1 leu? Crezi ca prostesti pe cineva si ca o minciuna poate sustine vreun argument adus de tine?
  De aici incolo voi sari peste ce pui prin presa si ar fi bine ca HN sa uite de existenta ta!
 • +4 (4 voturi)    
  Mda (Vineri, 10 iulie 2020, 21:32)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Alte tari vor trece peste criza si vor prospera in timp ce Romania isi scufunda singura economia. Din cauza unor imbecili care au reactii de copii razgaiati. E o chestie simpla: te speli pe maini si porti masca. Ce o fi asa de complicat? Nu mai bine ne imbolnavim cum miile si punem in c.r economia? Apoi sa ne plangem de oculta mondiala?
 • -1 (7 voturi)    
  Nu virusul a schimbat modul de viata (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 0:48)

  Parzivall [utilizator]

  Ci Guvernantii mai de peste tot.
  "Ne-a închis posibilitățile de mișcare, ne-a îndepărtat de rude, de prieteni, ne-a luat spațiul aerian, frecatul mentei la mall."
  Virusul putea fi controlat altfel, dar nu s-au putut abtine, fac ce vor, capata putere tot mai mult pt ca.....POT!!!
  Tinand cont ca virusul se raspandeste ca sporii prin aer, nu doar prin aerosoli, mastile si spalatul pe maini is masuri care au effect minor. Mai degraba se controlau focarele din start si vedeai rezultate serioase. Acum deja e cam tarziu, virusul e peste tot. La o testare nationala complete ar iesi milioane de infectati. Asta e, daca Xi n-a spus la timp ce bube are prin casa, tre sa ne invatam sa traim cu virusul, si sa si murim too!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by