​OPINIE Perspektiva

Moartea revistei “Dilema veche”, mentor Andrei Pleșu. Aveți soluții să salvăm “Dilema” vieții noastre?

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2020, 12:56 Actualitate | PERSPEKTIVA


Andrei Plesu "Dilema veche"
Foto: Hotnews
Andrei Pleșu scrie în editorialul apărut acum câteva minute pe dilemaveche.ro: “În România însă ne-am obișnuit, de mult, să practicăm înțelepciunea lui „se poate și fără…”. N-o să facem acuma o tragedie că dispare o revistă. Avem alte griji, alte necazuri, alte priorități. Vorba lui Pristanda: „Altele am eu în sufletul meu…”. E nerealist să speri că se va găsi cineva dispus – în stare de urgență – să adauge crizei o perspectivă de calm restaurator, să orienteze gustul public și spre gratuitate, permanență, cultură și interioritate.”

Și continuă Andrei Pleșu: “Există întotdeauna, în labirintul lăuntric al fiecăruia, dincolo de acute (și stridente) nevoi imediate, și nevoia de orizont neconjunctural, de „exod”, de apel atemporal. Dilema s-a străduit, în ultimele trei decenii, alături de alte cîteva publicații, să ofere cititorilor săi un ecou al acestui apel. Nu vreau neapărat să idolatrizez o publicație alături de care am fost încîntat să fiu, atîta vreme, socialmente prezent și, poate, util. Dar nu pot să nu devin melancolic la gîndul că ea va dispărea. Și că, într-un moment de comă, nu se găsește, prin preajmă, nici un salon de reanimare…” CLICK pentru povestea cea mai tristă citită în dilema vreodată.

Știu. Întrebarea singură este: Ce soluții sunt pentru "Dilema", "Dilema" vieții noastre? Salvarea este în binele pe care vrem să-l facem. "Dilema" trebuie să meargă mai departe.

Acum puțină istorie recentă.

Cică nu este rentabil planul managerial "Dilema"?
Să amintim numerele tematice sponsorizate de clienți de publicitate care au înțeles spiritul Dilemei. Unde s-or fi dus banii? "Dilema" a avut constant oameni plătiți cu salarii de subzistență și colaboratorii hrăniți cu glorie.

Cică nu se difuzează!
Dar difuzare personalizată, campanii de publicitate dedicate, inteligente. Unde-s? “Dilema” se vindea și publicul era cu mult mai mult și mai breaz decât scurta respirație managerială.

În 2020 s-a văzut, în vreme pandemică, cât de mult vrea omul Dilemă. Da, carte, film, muzică, analiză calmă, comentariu echilibrat, discernământ. A schimbat acum "Dilema" roata, a fost oportunistă? Nu. Asta a fost “Dilema” mereu.

Dilema nu era Can Can? Păi, Dilema, bă, n-are publicul de click, nu dă senzații ușoare, emoții din limuzine. Nu e drog ușor.

"Dilema" este neuitare.
Are un public cu mult mai prețios, un public care se alină, se alintă cu "Dilema", care vrea "Dilema" în viața lui. Un public care cumpără pentru că iei "un număr", este pe viață. Citește o dată, recitește de câte ori are chef, e la bine, e la greu.

Pandemia a durat 2 luni. 2 amărâte de luni. De două luni discuții. Frica COVID mic copil. Celei mai bune echipe de profil din România i s-a arătat ușa, șomajul tehnic!

Trebuie numiți oamenii care au dat vieții noastre o întrebare, o îndoială majoră: Dilema.
Andrei PLEŞU, Andrei MANOLESCU Dana CĂLINESCU Radu COSAŞU Marius CHIVU Stela GIURGEANU Matei MARTIN Matei PLEŞU Adina POPESCU Iaromira POPOVICI Ana Maria SANDU Mircea VASILESCU Sever VOINESCU Adrian DAMIAN Dan STANCIU Anda DOCEA. O dată cu ei trebuie amintiți cei de la care am învățat eu meserie: Magdalena Boiangiu, Tita Chiper, Zigu Ornea, Elena Ștefoi,


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23034 vizualizari

 • +28 (38 voturi)    
  Nu pot să cred! (Marţi, 5 mai 2020, 13:06)

  comentatordiletant [utilizator]

  Istodoare, zi-mi că e fake news!
 • -53 (83 voturi)    
  Epitaf (Marţi, 5 mai 2020, 13:13)

  Mazeta [utilizator]

  Dilema Veche: a trăit 20 de ani sub PSD, a murit după 2 luni cu PNL.
  • +15 (23 voturi)    
   prostovan (Marţi, 5 mai 2020, 21:00)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Prostovane, oricum,nu era de nasul tau de "mazeta"...Sper ca ai tinut minte ce este o "mazeta"...
  • +7 (15 voturi)    
   ca si cucuveauamov, (Miercuri, 6 mai 2020, 0:18)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cu statul de plata la ambasada urss in functie de troll.
  • +1 (1 vot)    
   :) (Miercuri, 6 mai 2020, 16:38)

   GregMo [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ...eu cred ca Iliescu e de vina... :)))))))))
 • +39 (61 voturi)    
  Din păcate, nu Adevărul Holding a aruncat.... (Marţi, 5 mai 2020, 13:19)

  Tutea [utilizator]

  ...la coșul de gunoi Dilema veche! Au aruncat-o românii needucați, domnule Andrei Pleșu. Aceia care astăzi sunt majoritari. România nu mai este demult Halep, Hagi, olimpici la matematică, savanți din universitățile occidentale, redutabili cercetători sau oameni de afaceri răspândiți pe tot mapamondul. Aceia sunt excepțiile care se încadrează în procentul de 1-2% din populația cu drept de vot. Cam acolo suntem...Consumatorii de educație, spiritualitate și progres sunt o minoritate infimă. Acesta este crudul adevăr, nu acela pe care ni-l proiectăm, idilic, unii dintre noi....
  • +19 (25 voturi)    
   va fi sarbatoare si pe ulita noastra (Marţi, 5 mai 2020, 16:10)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

   Dar asa este peste tot in lume- cetatenii de tipul cititorilor Dilemei sunt in procent mic.

   Deosebirea consta, dupa umila mea parere, in nivelul mai mic de coagulare din Romania.

   Sunt si ramaneri in urma ale Romaniei in ce priveste adaptarea la progresul tehnic; exista si un impact deloc neglijabil al educatiei catastrofale.

   Dar e nevoie de o anumita solidaritate, desigur dificila, fiecare intelectual e o pisica - greu accepta alte pisici pe langa el/ea. :-). Mai ales in Romania.

   Este cred. un moment bun sa ne gandim la asemenea lucruri, de aici si indemnul meu de a relua activitatea in online, independent.

   In definitiv, tot gratis a fost si pana acum, nu ? :-)
 • -58 (70 voturi)    
  Vaya con dios (Marţi, 5 mai 2020, 13:24)

  LeBaron [utilizator]

  Sănătate, drum bun!
  • +12 (20 voturi)    
   tie (Marţi, 5 mai 2020, 21:02)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   Iti uram si tie spre...Balaceanca.
 • +26 (40 voturi)    
  trist, (Marţi, 5 mai 2020, 13:33)

  victor L [utilizator]

  dar celavie.
  Era una dintre cele mai bune reviste. Cu redactori inteligenti si deloc incruntati.
  • +6 (14 voturi)    
   la vie (Marţi, 5 mai 2020, 21:09)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Corecteaza: "c'est la vie"...
   • -2 (8 voturi)    
    inainte de a posta, (Miercuri, 6 mai 2020, 0:21)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    stai 5 minute, gindeste si dupa aia tasteaza!
 • +27 (35 voturi)    
  Mentalitate? (Marţi, 5 mai 2020, 13:53)

  intreb si eu [anonim]

  Acu multi ani, am facut si eu "greseala" sa ma abonez la aceasta revista. Am primit vreo doua numere, apoi pauza. Cand am intrebat postasul ce se intampla, acesta mi-a raspuns sec: "Apoi numai dumneata esti abonat la revista asta!"
  • +27 (33 voturi)    
   #doliupentrudilemaveche (Marţi, 5 mai 2020, 15:14)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui intreb si eu

   Nu am fost abonat niciodată (acum ceva vreme am făcut cadou cuiva din diaspora un abonament on-line), dar am cumpărat-o săptămînă de săptămână, de aproape 20 de ani, cu foarte rare excepții... care nu au ținut niciodată de mine. În centrele mari se găsea la liber la majoritatea difuzorilor de presă, inclusiv la cei independenți, dar în orășelul meu nu venea decât printr-un singur „trust” - iar uneori cererea era mai mare decât oferta (cred că depindea și de tema săptămânii). Ca să fiu sigur că n-o ratez, le-am „fermecat” pe vânzătoarele de la unul din chioșcuri - le lăsam bani în avans, pentru mai multe săptămâni chiar, și ele îmi păstrau numerele până când ajungeam să le iau (din păcate programul meu de lucru cam coincidea cu al lor). Necazurile apăreau când acel trust avea probleme financiare, și câteva săptămâni nu mai veneau ziarele. (Dacă aveam drum prin orașe mai mari îmi cumpăram de acolo revista, dar luam și exemplarele „arvunite” când reapăreau în oraș, fiindcă dacă ar fi fost trimise la retur următoarea săptămână ar fi venit mai puține numere.) Problema s-a rezolvat când au apărut hipermarketurile - la chioșcurile lor găseai Dilema tot timpul - până când a alungat-o covidul :-(
 • +20 (28 voturi)    
  Nu se poate fara dileme (Marţi, 5 mai 2020, 13:59)

  clencix [utilizator]

  Dilema => Dilema veche => Dilema noua
 • +37 (43 voturi)    
  se poate si altfel (Marţi, 5 mai 2020, 14:07)

  Dedalus [utilizator]

  De ce nu mergeti on line independent?

  Ce nevoie aveti de Adevarul, sau de orice alt holding?!

  Mergeti non-profit pe web only. Stati asa cateva luni, puneti continut. Apoi cereti donatii si puneti publicitate.
 • +17 (29 voturi)    
  si eu (Marţi, 5 mai 2020, 14:13)

  andrei1245 [utilizator]

  sunt vinovat.obisnuiam sa cumpar in anii 90, dupa aceea am plecat din tara, m am intors dar vraja se rupsese.mai batran si sastisit, manierismele si naivitatile unor contribuitori mai tineri ai revistei m au indepartat complet de aceasta publicatie legendara.
 • +27 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 mai 2020, 14:20)

  [anonim]

  • +7 (11 voturi)    
   nu sunt mugetar (Marţi, 5 mai 2020, 20:44)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui

   dar chestia ca banii se duc la bugetari si asistati e gresita. banii se duc la pensii speciale: justitie, politie, armata, secu, ministere, se duc la chestia cu rusii, la amerloci, 2% din prapaditul nostru de muget, in proiecte cu totul supraevaluate, care sunt facute cu munca de sclavi, neterminate, facute hara-para sau uneori de loc aproape, adica cu beneficii enorme pt clientela - vezi miile care pleaca afara pt 1k euroi / luna.
 • +29 (37 voturi)    
  Intr-o tara care musteste de experti... (Marţi, 5 mai 2020, 14:43)

  justin puscasu [utilizator]

  dilemele nu-si gasesc locul.
  Pacat, totusi! Era un loc unde se mai adunau cateva minti luminate.
  • +18 (26 voturi)    
   Un om fără dileme (Marţi, 5 mai 2020, 15:18)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   e sortit să fie sau sclav, sau tiran.
   • +5 (9 voturi)    
    Nu dilema e problema ci rezolvarea sa (Marţi, 5 mai 2020, 20:53)

    contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Si cum ramâne atunci cu magaru' lu' Buridan ?

    Un om fără dileme, ar putea însemna si ca si le-a rezolvat pentru totdeauna.
    • +5 (9 voturi)    
     Și până pe la ce vârstă (Miercuri, 6 mai 2020, 0:02)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui contributor.bis

     crezi tu că ar trebui să-și rezolve omul dilemele?
     Și care ar fi numărul maxim de dileme pe care e bine să le aibă cineva?

     Sunt dileme zilnice - cu ce mă îmbrac azi, ce pun în coș la suparmarket, ce traseu aleg (dacă sunt cu mașina), îi zic sau nu șefului părerea mea, cum să rezolv frecușurile cotidiene din familie (care s-au cam înmulțit, acum că stăm cam înghesuiți), ce film/ carte să aleg diseară la cele mai importante - ce job îmi aleg, ce casă, ce partener de viață...
     Majoritatea dilemelor de acest gen capătă un răspuns într-un interval de timp rezonabil, pentru a face loc altora asemănătoare, zi de zi - dar sunt și printre ele algeri de tipul: „nu le pot avea pe amândouă, trebuie să renunț la ceva”; „care e cel mai mic dintre două rele”, „oare nu era mai bine să procedez altfel?”.
     Dar mai sunt și dilemele mai profunde, legate de rostul vieții, de știință și religie, de direcția în care o va apuca lumea aceasta.
     Dilemă e și unde vei pune ștampila la viitoarele electorale - dacă vrei cu adevărat să te implici. Și tocmai de aceea spuneam că lipsa dilemelor este egală cu tirania/ dictatura - atunci o pătură socială știe ce e bine pentru toată lumea. Democrația (cea ideală, spre care tind cele reale - mai puțin cea dâmbovițeană) înseamnă tocmai existența dilemelor - a alternativelor, a opțiunilor.
     Sunt dilemele științelor (sau ai descoperit tu „the theory of everything” și n-am aflat noi), ale psihologiei și medicinei (o tulburare obsevată de secole a prmit nume abia la jumătatea celui de-al XX-lea - autism - iar neurologii și psihologii încă mai caută cauzele care să explice TOATE simptomele; COVID-ul a apărut doar de vreo 6 luni, s-au descoperit atâtea despre el, dar lumea medicală încă nu a înțeles perfect nici mecanismul prin care atacă organismul uman și nici nu a găsit un tratament/ vaccin),
     Îmi poți tu spune cum va arăta lumea după pandemie, cum va fi viața ta și a celor apropiați peste 10-15 ani?
     • -2 (6 voturi)    
      cred ca (Miercuri, 6 mai 2020, 9:34)

      codrean [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

      faci o confuzie intre DILEMA si INTREBARE.
      Mai uita-te prin dictionar ...
   • 0 (2 voturi)    
    Dileme...dileme (Miercuri, 6 mai 2020, 15:19)

    gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    De treizeci de ani Romania se afla numai in dileme; avem nevoie si de certitudini, mai mult ca oricand!!!
 • +14 (26 voturi)    
  Dar cui ii trebuie?! (Marţi, 5 mai 2020, 15:09)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Cine are nevoie de Dilema, noua sau veche, cand poate sa se uite pe gratis la Latrinele varanului?
 • +16 (24 voturi)    
  mi-amintesc, (Marţi, 5 mai 2020, 15:23)

  codrean [utilizator]

  in urma cu niste ... decenii, eram un pasionat cititor al revistei ParisMatch, una dintre putinele publicatii occidentale care ajungeau la noi. La Posta Redactiei cineva, odata, i-a reprosat abuzul de publicitate ! Directorul (D'Omerson parca) i-a raspuns ca e singurul mod de supravietuire; in epoca actuala nici o publicatie nu poate trai doar din vanzari ! Si incheia: Publicitatea este sangele presei libere !
  La noi, s-o recunoastem, presa libera - nici scrisa si nici TV - nu (prea) mai exista. Multinationalelor care domina economia romaneasca nu le pasa de presa culturala. De aceea au si ajuns revistele cum au ajuns. Si cele literare, ale USR ...sa nu vorbim. Se mai gaseste uneori cate-un Mecena... Mi-amintesc de Vantu care, in urma cu niste ani, sponsoriza o revista cu probleme filosofice scoasa de H.R. Patapievici. Ce buna era ! Dupa intemnitarea "sponsorului"... Chiar mi-a parut rau !
  • +7 (13 voturi)    
   Idei în dialog, (Marţi, 5 mai 2020, 15:42)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   cu logo-ul (acronimul titlului) scris cu un font creat de Albrecht Dürer.
   N-a avut viață prea lungă - doar vreo 2-3 ani parcă, dar mie mi-a îmbogățit viața.
   • +3 (7 voturi)    
    Splendida "Idei in dialog"... (Marţi, 5 mai 2020, 22:32)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    am pastrat mult timp colectia, aveau un grafician genial cu numele "Grimbu", ceva...
    Tin minte articole de Norman Manea, numerele dedicate lui Leonard Cohen, prin 2011, cand primise premiul pentru literatura "Prince of Asturias Awards"...
    Am desfiintat colectia: hartiei ii prefer copacii si padurile vii, prin librarii nu mai calc...
    • +6 (8 voturi)    
     Eu o mai păstrez. (Miercuri, 6 mai 2020, 0:38)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     Iar pe grafician îl chema Devis Grebu - uitasem de el, mersi că mi-ai amintiit.
   • 0 (4 voturi)    
    da (Miercuri, 6 mai 2020, 9:36)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    uitasem titlul, multumesc !
 • +16 (28 voturi)    
  atat poate Romania (Marţi, 5 mai 2020, 15:26)

  Levellers [utilizator]

  la nivel de cultura. Se vede la tot pasul. Pacat.
  • +13 (19 voturi)    
   Romania finanteaza aiureli (Marţi, 5 mai 2020, 15:57)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Levellers

   Poate mai mult.

   Dar trebuie scapat de tot felul de ...

   Administratia Fondului Cultural National a finantat in majoritate tot felul de aiureli prafuite.

   Totusi, oricat de liberal ar fi un stat, tot are nevoie sa subventioneze cultura cu public restrans.

   Trebuie viziune politica. Pe care o admir si o aclam, dar care ...
   • +1 (11 voturi)    
    zxzxzxz (Marţi, 5 mai 2020, 20:46)

    solar [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Cultura nu are niciodată un public restrîns . Ți se pare !
    • +6 (6 voturi)    
     piata (Miercuri, 6 mai 2020, 12:20)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui solar

     Adevarul a renuntat la Dilema pentru ca nu se vinde.

     Ce se vinde, nu are nevoie de sprijin de stat.

     Ce nu se vinde, are.

     Daca vrei sa mentii Dilema, fie o faci profitabila, fie o subventionezi.

     Statul nu o subventioneaza, prin urmare...

     Nimeni nu ii poate dicta unui patron ce sa faca cu banii lui. Adevarul considera cu nu e profitabila. Nu ai ce sa faci, e decizia lor.
 • +12 (18 voturi)    
  Patronul Burci (Marţi, 5 mai 2020, 16:16)

  Alfabetix [utilizator]

  Ar trebui sa fie inchis pe viata pentru cate hotii si porcarii a facut in Romania.
  Dar e liber si foarte lucrativ impreuna cu juniorul sub ochii ingaduitori ai statului roman insusi.
 • +11 (15 voturi)    
  Concret: (Marţi, 5 mai 2020, 17:55)

  Dedalus [utilizator]

  Postati un email unde potentialii sprijinitori (sponsori, colaboratori etc.) pot sa scrie pentru a sustine renasterea Dilemei.
 • +7 (9 voturi)    
  ipotetic vorbind (Miercuri, 6 mai 2020, 0:24)

  iodixit [utilizator]

  cred ca genul acesta de reviste, ar trebui subventionat de o fundatie pro cultura.
  zic ipotetic, ca la noi in tara nu rup usa nici astea.
  • 0 (4 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 6 mai 2020, 5:57)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   Sa-si faca o ONG - dar, pana cand va reusi sa atraga finantari, vor cam trebui sa faca foamea :(
 • +2 (6 voturi)    
  pacat! :( (Miercuri, 6 mai 2020, 7:30)

  Codruta N [utilizator]

  Imi pare rau de Dilema, am colaborat cu placere la ea, ori de cate ori am fost solicitata, are un colectiv simpatic si, spre deosebire de alte "mofturoase", nu e incuiata iar, daca are vreun parti-pris politic, e f. greu de detectat (lipsa acestui parti-pris e si motivul pt. care am colaborat cu placere).
  Nu stiu ce o sa se intample cu redactorii, sper sa mai aiba colaborari si prin alte parti...
  Ref. la "trecerea online"... nu-i chiar atat de simplu, un server care sa permita accesarea unui numar mare de cititori (adica posibilitatea de a obtine publicitate) costa. Un colectiv ca acela nu poate trai din banii care ar ramane... cel putin, nu deocamdata :(
  In plus, se pune si problema numelui!
  DACA le e draga revista si DACA pot trai din altceva cel putin jumatate de an, pot, intr-adevar, sa-si faca o ONG care sa o sustina (finantarile sunt rare si greu de accesat - dar nu imposibil, dupa o vreme ar creste si incasarile din publicitate).
  Ma gandesc ca Dl. Plesu, chiar daca sta gratis pe la manastiri, are totusi suficienti bani cat sa inregistreze un brand, un nume de domeniu si o Asociatie non-profit, pentru inceput ;)
  Ma rog! asta, daca Dilema o fi semnificat intr-adevar mult pentru el!
 • +2 (4 voturi)    
  Semn rau cum de (Miercuri, 6 mai 2020, 11:10)

  Namaste [utilizator]

  n-au trecut on-line, doar...
  • +3 (3 voturi)    
   Era on-line (Miercuri, 6 mai 2020, 11:47)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   de vreo 10 ani.
   La început ediția on-line era la liber, apoi au cerut abonamente (unele texte se puteau accesa și fără), apoi cred că au lăsat-o iar la liber (probabil că lumea prefera varianta tipărită). Anul ăsta au început iar să facă reclamă pentru abonare on-line, nu știu dacă de când cu pandemia sau problemele apăruseră dinainte.
   Eu am cumpărat-o tot timpul pe hârtie, uneori mai intram și pe laptop să verific una-alta sau să „răsfoiesc” numărul până ajungeam să-l cumpăr.
   • +5 (5 voturi)    
    Multumesc pentru amabilul dvs (Miercuri, 6 mai 2020, 12:56)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    raspuns! :-)
    (ma refeream la "on-line, exclusively"; hartia imi pare acum un scrilegiu inacceptabil, daca nu este reciclata; am mare oroare de facturile pe hartie, de exemplu, cu care, in ciuda adresei electronice, unele firme ne indeasa "cutia de scrisori" (cat de vetusta e denumirea!)...
    Cele bune si frumoase! :-)
    • +6 (6 voturi)    
     În principiu vă împărtășesc sentimentele (Miercuri, 6 mai 2020, 14:15)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     în privința copacilor și mă enervează la fel de mult tonele de hârtie consumată inutil, sau mai rău, spre hărțuirea noastră (mă refer la obositoarele și inutilele reclame de orice fel).
     Însă când e vorba de texte esențiale, prefer să le „rumeg” pe îndelete.
     Deși lucrez mult pe calculator (în principiu documentație de specialitate, deci cam editare de texte), mediul virtual îmi dă o stare... să-i zic compulsivă, îmi fug ochii de ici-colo, mă deranjeajă abundența culorilor, chiar și scroll-ul îmi obosește ochii - și mă refer la cel mult laptop, tableta sau, doamne feri ecranul telefonului mobil sunt prea mici pentru a le lua ]n seamă. On-line-ul e bun pentru informare rapidă, pentru a te simți deștept pe forumuri, dar nu lasă loc pentru profunzimi. Când citesc un text inteligent simt nevoia să mă opresc din când în când, să închid ochii (sau să-i arunc pe fereastră, mai ales dacă sunt în autobuz - locul unde am certitudinea că voi putea citi neîntrerupt o perioadă mult mai lungă decât mi-aș permite acasă) și să las ideile să se așeze.
     În plus, mă gândesc la clasica întrebare: ce cărți (niciodată n-am acceptat singularul) ai lua cu tine pe o insulă pustie? Nu am reușit să dau un răspuns, dar mă gândesc că hârtia ar rezista mai mult decât acumulatorii dispozitivelor elecronice (are și asta o explicație psihologică, sunt decrețel și am citit mult la lumina lumânării - la țară o defecțiune la rețeaua electrică se repara după 3-7 zile).

     P.S. Îmi cer scuze, cred că în niște replici anterioare v-am tutuit, abia ulterior am remarcat că preferați un mod formal de adresare. Sunt de acord cu dvs., în viața privată țin mult la asta, dar când am început să intru pe forumuri am adoptat „obiceiul locului”, cu argumentul că nickname-ul uniformizează. Însă când reușesc să „particularizez” partenerul de conversație îi respect stilul.
     • +4 (4 voturi)    
      Gratitude! :-) (Miercuri, 6 mai 2020, 17:31)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

      Apreciez ireprosabila dvs. civilitate exprimata in PS, bine-temperatul dvs. bun simt, lucru rar pe forumuri, unde delicatetea, simpla masura a lucrurilor (temperanta) sau "insite"-ul potrivit sunt concediate sau...in carantina :-):-):-)
      Oh, cat despre studiul temeinic, inteleg prea bine increderea verificata in fiabilitatea ("reliability") cartii "intrupate" sensibil, asupra careia ne focusam confortabil, cu spor si mult succes...
      Dar pe o insula pustie ne trebuie un Capitan Nemo, altminteri de unde pagini lizibile daca ceneala de tipar s-a sters cumva, in apa ?! Ori daca ne aflam prin pustiul Sahara, neaparat sa ne viziteze Micul Print, el stie vesti-povesti cate sunt in multe carti intelepte, pare-se...
      Da, imi pare ca intr-o biblioteca sunt, metaforic, padurile, fosnind si ciripind, acum disparute, lucrul inept al fierastraielor, lasand puzderie de mici si mari fiinte vii de-ale ecosistemului, sa se duca fara intoarcere... Pledez pentru veganism-vegetarianism, defectul meu...;-);-)
      O seara frumoasa. :-)
 • +6 (6 voturi)    
  dilema- o stare de spirti care se dispare (Miercuri, 6 mai 2020, 12:48)

  cristiana terenche [anonim]

  Nu este vorba de disparitia unei reviste, ci a unei stari de spirit pe care nimic si nimeni nu o va putea inlocui. O tristete si un sentiment al neputintei ma bantuie citind ultimele randuri ale dlui Plesu, ale carui texte le pastrez in suflet si in inima. Unde le voi mai gasi ?
 • +5 (7 voturi)    
  O veste trista (Miercuri, 6 mai 2020, 13:26)

  benicio [utilizator]

  Eu sper ca oamenii de la Dilema sa gaseasca o solutie si sa scoata din nou revista, in orice formula. Si sa treaca nebunia asta de covid, sa reapara pe hartie, pentru ca nici un www nu poate sa inlocuiasca sunetul si mirosul unui ziar printat.

  Mie personal Dilema (ulterior veche) mi-a luminat niste ani ai tineretii, intr-o societate destul de alienata de incultura a fost ca o oaza, o gura de aer proaspat.

  In toata lumea asta presa print e pe pierdere, nu are cum sa functioneze pe profit. Iar in Romania lumea nu a ajuns la nivelul ala in care sa dea 15-20 lei pe un ziar (cat un pachet de tigari), inca suntem alienati de incultura. Sper ca Dilema sa-si gaseasca un sponsor si sa reapara pe hartie, ar fi pacat sa devina o amintire.
 • +2 (2 voturi)    
  sa o caute (Miercuri, 6 mai 2020, 15:02)

  Dedalus [utilizator]

  Daca nu o cauta, nu o sa o gaseasca.

  Pe acest fir de discutii nu s-au implicat.

  Pai daca stau pe creanga lor si asteapta, nu vor rezolva nimic
 • -5 (5 voturi)    
  Revista (Miercuri, 6 mai 2020, 15:21)

  Vio [anonim]

  Legile capitaliste isi spun cuvantul. MI se pare normal ca sa dispara pentru ca nu face rating, iar astazi valorizarea unei activitati umane trebuie sa se valideze de catre piata libera. Mecanismele pietei libere determina aparitatia si disparitia oricarei entitati economice.
  Banii publici pentru ONG-uri sau alte organizatii moderne economice nu mai trebuie risipiti ci folositi pentru dezvoltarea reala a Roamaniei si nu aruncati pe idei si programe fara un control riguros.
  PS. In primul rand pentru a rezista o astfel de revista trebuia sa se faca placuta de "masele popolare" nu sa se adreseze unui public elevat cocosat de problemele persoanale si economice.
  Al doilea argument este aceal ca a reusit sa se discrediteze in fata cititorilor prin afisarea fatisa in ultimii ani a unui dispret usturator fata de cititor, uneori dand impresia unui adevarat zid partizanator in societatea divizata romaneasca.
  Al treilea argument este dat de faptul ca fusese acaparata editorial de un grup lipsit de o corepsondenta reala cu publicul cititor,
  • +2 (2 voturi)    
   "Zid partizanator "? (Miercuri, 6 mai 2020, 16:43)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Vio

   Ce cuvant este acest " partizanator "? Se vede ca nu ai citit nivciodata acesta revista !
 • +4 (4 voturi)    
  Dilema Veche (Miercuri, 6 mai 2020, 20:42)

  adrian88000 [utilizator]

  Citesc acesta revista de mai mult de 20 de ani. Cumparata de la chiosc in fiecare saptamana. O bucurie. Un ritual.Disparitia ei mi-ar lasa un gol in suflet. , ca si cum as pierde un prieten drag. Acum , decand cu pandemia , chioscurile de ziare au fost inchise si nu am mai putut sa o cumpar. Asteptam cu nerabdare sa se redeschida chioascurile.Sper sa se gaseasca o solutie pentru reaparitia ei. Poate sa se faca societate pe actiuni ? As fi in stare sa cumpar ceva actiuni, dar sa nu dispara Dilema Veche !
  P.S. Domnule Istodor, ai uitat-o pe Selma Iusuf !
 • +4 (4 voturi)    
  Nu sunt surprins... (Miercuri, 6 mai 2020, 21:42)

  Observatory [utilizator]

  fiind plecat sau mai bine zis fugit de f f multi ani, dar citesc și ma “doare” incultura care continua sa domine o buna parte a celor ce trăiesc in țara .
  Sunt surprins de supraviețuirea unui Pleșu sau Liiceanu....

  Va doresc sănătate și viața liniștita !
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 mai 2020, 22:44)

  [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   Nu e nici un pericol pt revista ! (Joi, 7 mai 2020, 22:04)

   cezar [anonim] i-a raspuns lui

   Revista, ca si la infiintare, apoi ca si in momentul iesirii de sub patronajul Fundatiei Culturale (de pe vremea lui Buzura) isi va gasi, bineinteles, sursele de finantare, fara nici o indoiala. Mesajul dlui Plesu e doar de ...„atmosferă” ca sa zic asa, noua echipa manageriala a „Dilemei” vrea sa intre în paine tare, si se foloseste si de fondul acesta emotiv. Ca orice om de idei, care trăieste pe un plan profund, al continuturilor serioase, dl Plesu e departe de a intelege interesele pragmatice ale celor din jurul lui ! orba ceea: totul e bine cand se sfarseste cu bine. Toata aceata agitatie va inceta cand oamenii care trebuie vor intra la timona Dilemei, inlocuind fosta echipa - in parte tot a lor.
  • +1 (1 vot)    
   felicitari lui „totom” (Joi, 7 mai 2020, 22:09)

   cezar [anonim] i-a raspuns lui

   Felicitari pentru «Solutiile pe termen lung» pe care le propuneti ! Uitasem să incep mesajul exact cu ceea ce m-a indeamnat sa scriu, si anume: faptul ca exista oameni (poate plecati de mult din Romania) care nu inteleg ce jocuri se fac aici pe piata culturii. Din pacate solutiile logice, rationale, inca nu merg in tarisoara noastra...
  • +1 (1 vot)    
   E-Dilema (Joi, 7 mai 2020, 22:32)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

   nu cred ca ar merge. Nu cred ca se potriveste cu preferintele cititorilor . Cultura se face cu cartea in mana. Nu de pe internet. Cititorii "Dilemei " sunt in general oameni ce iubesc cutura.Pe internet citim stiri , comentam diverse stiri, navigam si comentam pe retele de socializare. Dar gustul suav al unui articol din " Dilamea Veche" il simtim doar cu revista in mana.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by