Recunosc, primul șoc este cel al limbii germane. Curând însă te prinde acțiunea și limba nu mai este o problemă. Ai subtitrare, hombre!
Da, e de binge-watching. 8 episoade cu suspans și cu de toate. În primele 4 episoade ai două crime și "rezolvarea" misterelor. O fată și o copilă sunt hăcuite sexual și emoțional. Scene oribile. Freud ajută poliția cu metode neortodoxe. El încearcă să descifreze ce-i dincolo de armă, sânge, ilogica crimei.
În "Freud" Netflix este o Vienă de final de secol 19. Este Viena cercetărilor care amestecă știința cu frauda. Care crede în miracole. Este o Vienă care se distrează cu baluri, coca, hipnoză, vrăjitorie. Este Viena podurilor, tunelelor, noroaielor, orfanilor și o Vienă a luxului care-și caută în jocuri "cu morții" marele joc de societate. O Vienă somnabulă în care nu există reguli. Doar Kiss polițiștul și Freud ajutorul său delegat cu subconștientul încearcă să afle un adevăr care nu pare să intereseze pe nimeni.
Despre ce e vorba?
Niște unguri, stăpână dominatoare și medium, ucid prin intermediari, posedează ca demonii oameni mai slabi de îngeri. Îi hipnotizează ca să ucidă. Scopul? Putere, cucerirea aristocrației vieneze, conspirație politică, chestii, socoteli. Kiss polițiștul și Freud ajutorul lui caută criminalii și dau de acești oameni posedați.

Freud nu rezolvă de capul lui. Prezentat ca tânăr medic de balamuc este captivat de comportamentul mediumului. Mediumul este o Ea și, cum altfel, Freud se îndrăgostește de ea.
Ce-aș mai putea spune?
Fiecare episod ca succesiune epică-senzațional e tras la xerox. Te ține în priză. La cinci minute, pac, schimbări de situație ca la Hollywood. "Freud" are și puțină greutate filosofică. Asta mie mi-a plăcut mai mult.
Cred că asta creează dependența. Să iau un exemplu.
Comentatorii văd cum Freud bea cocaină cu polonicul. Ca pe suc, ca pe ciorbă. Părintele psihanalizei devenit detectiv pare turmentat mai tot timpul.
Cam așa și este.
Replicile lui sunt scurte, n-are zâmbet, fața lui este o mască mortuară. Echipă face mereu cu clarvăzătoarea și detectivul. El umblă somnabulic.

El este un simplu martor al haosului din jur.
Băutul ăsta nevrotic de cocaină, cu butoiul, are și semnificația abstractă, că acțiunea este plasată în improbabil, în subconștient.
Și, da, aici poate fi un reper.
Freud este tânăr în film. 20 de ani, cam. Este în perioada tulbure, a experiențelor. Da, acțiunea filmului este plasată înaintea maturității lui Freud psihanalistul. Ni se sugerează deci prin cocaină că suntem în mintea unui tănăr cercetător care se poate și înșela. "Freud" este o ușă deschisă spre mintea încă necoaptă a unui viitor mare cercetător.
Ați înțeles? Nu, nu-i nimic. Mie mi-a plăcut să văd și să vă povestesc ce-am înțeles.

Filmul și începe cu un avertisment, cu un Freud în plină fraudă. Tânărul Freud hipnotizează o femeie care, sanchi, nu a vorbit de 30 de ani, de când fiica ei și-a pierdut viața într-un accident. Freud se joacă de-a hipnoza cu menajera sa. El are nevoie de această falsă sesiune de hipnoză ca să dea bine în fața unor renumiți medici din Viena. Experiența eșuază. Dar Freud înțelege ceva din acest eșec. Prin repetiție, Freud îi inoculase menajerei o falsă memorie, false fapte ale unei femei mute după pierderea fetei. Descoperă din greșeală “falsa memorie”.
Mare pas, nu? Metaforic pas! Vinovații de crime din film sunt deposedați de propria persoană pentru a fi locuiți-manipulați de alte entități. Filmul de asta are greutate un pic.
Este metaforă. Aparent, te face expert în varii probleme freudiene. Episoadele sunt și denumite după varii probleme freudiene. Hysteria, Trauma, Somnambulant, Totem and Taboo, Desire, Regression, Catharsis, Suppression. Cine se uită la serial, crede că are explicații asupra acestor "mișcări" psihice. Ori, nu-i așa. Privit în buclă, serialul "Freud" te face un farseur, îți inoculează o falsă memorie, o falsă competență. Freud nu este Freud, dar nici tu nu ești psihanalist!


Mâncare, alimentație sănătoasă și hârtie igienică
Diaspora vine acasă
Minciună si Fake News
Anxietate depresie
Dragoste de părinte
COVID 19, prietenul meu
Cu ce ti-a gresit lumea asta?
Regret timpul pierdut.
La majoritatea productiilor Netflix, puteti citi in revistele de critica de film, in interviurile pentru promotia dinaintea lansarilor se afirma foarte clar de catre showrunneri si regizori/scenaristi ca e vorba de a transmite idei care sa sustina "diversitatea" rasiala/sexuala, feminismul, globalismul, migratia, etc.
Cautati articole pe internet despre "woke" pt a intelege cat de amplu si periculos a devenit acest curent ideologic de extrema stanga pentru creatia artistica si libertatea de exprimare.
Pana si fostul presedinte Obama a cerut public tinerilor "progresisti" sa stopeze raspandirea "woke" si sa inceteze agresiunile si insultele contra celor care au alte idei. Spunea ca a fost alertat chiar de fiica sa, ea fiind studenta si socata de atitudinea intoleranta a unor "progresisti".
In productia de la Hollywood, sa introduci elemente de "woke" in filme a devenit quasi-obligatoriu, e ca in politica URSS, trebuie sa produci arta "implicata social si cu inalta constiinta politica" (a se intelege ecologista, progresista si socialist-democratica).
Dl Istodor ne-a oferit recent o poveste simpla, de la Iasi, despre acel tanar care plecase pe cal sa-si vada sotia la maternitate, aproape un basm in Europa aflata sub zodia molimei.
S-ar putea face un minunat scurt-metraj, e plin de simboluri in povestea acelui moldovean, e speranta si dragoste, e naivitate si hotarare, e un eroism autentic, de zilele noastre.
Daca s-ar face de catre Netflix, in stil "woke", pai am avea un afro-american gay care ar pleca pe trotineta electrica, spre New York-ul lovit de coronavirus, sa-si vada "sotul" asiatic transgender care tocmai si-a terminat operatia de schimbare de sex.
Dupa o casatorie emotionanta ar pleca impreuna spre frontiera mexicana sa adopte dintr-un centru pt migranti o fetita hispanica ai carei parinti au fost impuscati de o hoarda de suprematisti albi. Oscar..
Asa ceva e inadmisibil, trebuie sa ne intoarcem la filmele cu cowboy si cele in care persoanele de culoare interpretau doar roluri de servitori. Gay-ii sunt imorali si nu au ce cauta in filme iar femeile trebuie distribuite doar in roluri ce se conformeaza imaginii traditionale a femeii, doamne fereste de roluri de supereroi sau alte rataciri indecente.
Pai abia acum e ideologie, la fel ca in comunism unde singurele filme acceptate erau cele cu ingineri agronomi, tarani colectivisti si tineri eroi comunisti. Sa compari abordarea unor subiecte contemporane de catre artisti si regizori americani cu deplina libertate de creatie si care abordeaza subiecte diverse dintre care unele se pare ca te obsedeaza, cu climatul politic totalitar din fosta URSS, care nimicea libertatea de creatie, e pur si simplu aberant.
Pe dumneata altceva te deranjeaza, anume subiectele abordate. Ti se pare inadmisibil ca astfel de teme sa fie mentionate, fie din cauza unui puritanism habotnic care considera unele subiecte tabu sau chiar imorale, fie din cauza ca unele realitati din SUA te deranjeaza (LGBT, recunoasterea inegalitatii, abordarile climatice etc).
Daca nu-ti place nu te uita, citeste Biblia si vizioneaza Fox News, dar asta nu te va ajuta sa accepti ca lumea s-a schimbat si ca filmele reflecta aceasta realitate.
I don't know, I don't speak German.
Я не знаю, я не знаю немецкий. (nici rusa, da' am vrut să mă dau mare; merci, Google Translate!)
credeam ca sunt singurul care a vazut distorsiunea eronata dintre adevarul istoric si personajul principal al acestui serial.
Dar ce nu fac azi, producatorii, ca sa atraga spectatori?
Iau orice personaj istoric si il transforma conform cerintelor actuale ale publicului.
In curand vom vedea un Ceausescu erou galactic, Kublai Kan - calugar shaolin, Mihai Viteazul - Superman Valahic, Andra - Frumoasa Adormita, Shakira - Vrajitoarea pitica etc.
Realul se va impleti cu irealul datorita nevoii de consum psihedelic si istoria va fi greu de descifrat!
O fi bine?
Este un film, nu are pretentia exprimarii adevarului istoric, este foarte bine realizat din toate punctele de vedere!!!!
Povestea este interesanta si frumoasa! Buna regie, bun scenariu. Va recomand!
Apropo de adevar istoric: Spartacus, Imperiul Roman, ...Dacii, ...s.a. chiar reprezinta adevarul istoric?