​Cine este Paul Goma? Cine este comunismul? Cine este Ceaușescu? ceaușescu este dictatorul României până-n 1989. Comunismul este o idee-ideologie aplicată cu forța în România lui Dej și Ceaușescu de către unul dintre câștigătorii celui de-al doilea război mondial: Rusia Sovietică. Paul Goma este dizidentul momentului 1976-7. Este "nebunul" care a spus: eu NU mai vreau viața asta! Este omul de care Ceaușescu s-a speriat cel mai tare, înainte de Cutremurul din 1977.

Paul Goma dizident roman, ucis de Covid 19Foto: Google

omul ăsta Paul Goma a avut o obsesie unică și superbă: Jos comunismul! a luat-o de tânăr. de la Revoluția din 1956, cea maghiară, înăbușită în sânge de sovietici. și l-au băgat la răcoare, la mititica. au venit vremuri mai bune în comunismul românesc. ceaușescu deschisese cerurile și lumile. ceaușescu se plimba cu marea britanie, cu franța, cu america la subbraț. Paul Goma nu s-a lăsat păcălit. o ține-o una și bună. Jos comunismul! Jos comunismul! Jos comunismul! Jos comunismul! Jos comunismul! Jos comunismul! Goma cerea un lucru simplu. nu vă lăsați păcăliți. lumea asta comunistă este otrăvită. este impotentă. deraiază.

A scris despre răul comunist la Europa Liberă, una dintre puținele oaze de libertate, radioul unde se auzeau strigătele de libertate ale românilor. ceaușescu l-a dat afară din țară. i-a luat cetățenia. așa ceva incredibil, nu? Goma a făcut pușcărie pentru ideile lui. a fost turnat, ocolit de prieteni. A fost obligat să părăsească România. Apatrid, ce putea să facă?

Deci, auzi, tu, cât de rău s-a pus cu dictatorul ceaușescu? Auzi? A plecat la Paris, iar după Revoluție a dat de pământ cu mulți zei autohtoni.

dar încet încet s-a alienat, cu greu mai înțelegea ceva din lumea noastră brambura. românia postdecembristă a dat un șut în fund memoriei lui. Modelul Goma n-a existat după Revoluție. ceaușescu a "triumfat" în acest fel ciudat. acum vestea urâtă e că a fost doborât, omorât de virusul acesta al globalizării. Într-adevăr ciudată coincidență. să lupți cu temnița comunistă, să fii dat gata de lumea libertății absolute.