Azi e frumos afară. Nu ieși din casă. Ispita este mare. Dar ai voință. Stai acasă. Atlfel? Se fuge din izolare. Se fuge din carantină. Se fuge pe stradă. Se fuge la malluri. Se fuge pe stradă cu virusul pe buze, în muci, în gât, pe brațe, pe mâini. S-a ajuns și mai departe. S-a făcut nuntă cu o sută de oameni în Argeș. Iresponsabili.

Coronavirus. COVID 19. 308 cazuri noi astăziFoto: Hotnews

Moartea nu a ajuns la noi. La ei. Mortul nu este în parc. Mortul n-a ajuns la mall, mortul nu-i pe masa nașilor. Coronavirusul este încă o fantomă, o himeră. Este invizibil. Și dacă-i invizibil oamenii nu văd pericolul. COVID 19 este încă văzut de mulți ca o conspirație, o chestie abstractă. Nu pipăi, nu există!

Ăsta-i și paradoxul Coronavirusului: dacă pipăi, te contaminezi.

Avem timp încă să ne punem întrebarea: cum ajung oamenii ăștia responsabili? Ce-i în capul acestor oameni?

Ce-i “răspunderea”?

Se dă o faptă. Oricare. Dus gunoiul la ghenă. Ești responsabil, adică ai înțeles că-i o sarcină, adică e ceva de care depind alții. De exemplu, nu duci gunoiul, gunoiul pute, poate da boli celorlalți. Asta-i un pic de conștiință. Ești conștient de sensul faptelor tale. Știi de consecințe, știi de pedeapsă. Deci, oamenii care fug din carantină, care fac nunță, se duc la mall, habar nu au pe ce lume sunt. Nu-s responsabili, nu au conștiința faptelor, nu știu de pedeapsă. De unde vine asta?

Informația că-i rău pe lumea asta n-a ajuns la ei cum trebuie. Nu cred ei în primar, polițist, popă. Ei cred în prieten, în naș.

Info a ajuns deformată.

Un întors din Italia a zis genial că acest coronavirus este conspirație. O bunică zice: ce-i aia maică coronavirus? Ce este? Răspunsul polițistului: moarte! Răspunsul de bezmetic este abisal: nu mi-e frică de moarte mie! Lasă-mă în pace! Geniile de acest fel, care te făceau să râzi cândva, acum trebuie închise în casă.

Viralii ăștia ne vor infecta. Acești oameni nu pricep de panică, de reguli. Moartea este singura evidență. Moartea care să-i zguduie la mall. Unde m-am întâlnit cu moartea? Era la o nuntă. Unde? La mall, își lua gloss.

Moartea scoate din nesimțire. Adevărat, însă, nu-i obligatoriu să ducă la responsabilitate.

Informații oficiale sunt pe Institutul Național de Sănătate Publică

Citește și scrie în Jurnalul ANTI-covid19

Mâncare, alimentație sănătoasă și hârtie igienică

Diaspora vine acasă

Minciună si Fake News

Anxietate depresie

Dragoste de părinte

COVID 19, prietenul meu