Minciuna. Cazul Colonelului pensionar-angajat ADP sector 4 / Cum faci să moară fake-news-ul în dureri. Cazul Papa Francisc. JURNAL anti-COVID 19 - ziua a doua. SCRIE și tu în jurnal!

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2020, 10:31 Actualitate | PERSPEKTIVA


Minciuna, ilustrată cu imagine din filmul The Lair of the White Worm
Foto: Imdb.com
Depresia și anxietatea se instalează prin repetiție cu fiecare breaking news, în newsfeedul tău. Uită-te la TV, pe net, rar, de 2 ori de zi. Atât! Nu-i nimic urgent. Ziua de astăzi n-aduce miracole. Contează să ai o minte și un corp sănătos. De aceea, ți-am propus ieri să scrii un jurnal anti-covid 19. Împărtășim experiențele de acasă. Compunem povestea care să vindece. Ținem jurnalul anti-COVID 19. Ieri am vorbit despre depresie, anxietate și am făcut un exercițiu mental de ieșirea din cercul vicios al răului. Astăzi vorbim despre minciuna care ne vrea scoși din casă cu orice preț. Despre cum ne mințim. Despre fake-news-ul cel mai delicios, minciuna gogonată, cică emisă de Papa Francisc.

16 martie, ziua a doua. Au înflorit pomii. Dimineața e soare chiar. Aerul nu mai e poluat. Ispita de a ieși din casă. Cu toate astea dacă ies “Afară” pot să mă îmbolnăvesc. Ca o pisică ce simte primejdia în jur mă retrag în cușcă.

După câteva minute îmi dau seama că îmi lipsește ghimbirul pentru minunea mea de prăjitură. Nu pot să nu pun ghimbir. Nu pot. Nu pot. Ba pot. Pentru că asta înseamnă să ies AFARĂ. Afară este otrava. Întâlnirea cu orice semen de-al meu mă pune în primejdie.

Dar vreau ghimbiiiiir și am nevoie expres de gelatină, ca să scap de o durere articulară. Și sunt gata să mă îmbrac. Gata! sunt hotărât. URLU: Stai dracului acasă! Ai înebunit? Lasă-l dracului de ghimbir, dă-o-n mă-sa de gelatină! Îmi repet și-mi dau palme.

Da, ceea ce e complicat în zilele astea este să descoperi cât de mincinos ești. Să descoperi cum te minți.

Ieri îmi ziceam că împotriva depresiei, anxietății am un antidot. Nu mă uit la tv, nu mai consum internet atât de mult.

S-a putut? Și da și nu. Nu chiar.
A fost greu să mă țin de cuvânt. Nu mi-am înfrânat inerțiile. Am găsit motive să mă falsific. M-am mințit pe mine. Îngrozitor. Sunt fără leac. Cum n-am cuvânt față de mine? Îmi dau seama ce lipsă de voință am. Cum m-am mințit, Doamne, cât de mult m-am mințit ieri.

Dar astăzi e o nouă zi. Și astăzi sunt gata să mă mint din nou.
De data asta uite ce exotic: ghimbir, gelatină. Ce tâmpenii vreau, Doamne, în vreme de coronavirus. Uite, cum mintea încearcă să-ți dea o recompensă, da? Deci, dacă tot nu m-am ținut de cuvânt ieri, își zice mintea furioasă, uite astăzi un motiv exotic, nemaiîntâlnit, ca să nu te ții iar de cuvânt.

Mincinos! Sunt singurul care reacționează așa? Tu, de exemplu, cum faci, tu, care citești?

În fapt, acum e clar, dar după ce trece coronavirusul ăsta mă voi întreba dacă multe drumuri nu-s inutile, dacă nu cumva rețetele de mâncare nu trebuie simplificate, dacă nu cumva mă mint prea mult, în prea multe ipostaze.

Și MINTEA, tot creierul meu, pe loc, inventează un joc haios. Ca să nu mă judec prea aspru. Doar nu-s călugăr, nu?

Am timp de joc, nu? Ce să fac cu atâta timp?
JOCUL uite-l: Ia să văd ce contexte, ce propoziții știu cu “minciuna”. Stau în picioare, văd lumea prin geam și ca să uit de ghimbir, gelatină, mă joc așa cu mintea mea. Mă întreb și-mi răspund.

Minciuna deci înseamnă
"falsificarea realității, denaturarea adevărului".

Care-i scopul?
Ca să-mi justific acțiuni pe care cineva/ceva din mine mi le interzice.

De exemplu, mă mint că "e frumos afară".
Uit de context, de coronavirus. Mă mint prin omisiune.

Spun “neapărat ghimbir”, “trebuie gelatină”. De fapt, nu îmi trebuie nimic de fapt. Toate astea sunt “neadevăruri”.

Vorba “trăiesc în minciună” înseamnă că sunt obișnuit să mint și mă trag de mânecă, o minciună iar scoate gura mea.

“A lăsa în minciună pe cineva” înseamnă, DE EXEMPLU, că urlu în casă că fără gelatină nu se poate și o iau pe scări în jos. Când "urlu” mă impun, psihologic. Ăla care aude urletul, se concentrează pe urlet, nu pe mesaj și "m-am scos", am lăsat omul în minciună.

Jocul continuă. Dar ce-am făcut eu mai bine astăzi? TRIUMF! "M-am prins singur cu minciuna", nu?
Mi-am dovedit că am spus un neadevăr.
"Mă duc de nas cu minciuni" uite în fiecare zi. Îmi promit ca să supraviețuiesc, nu? Asta-i o minciună și mai gogonată. Nici ghimbirul, nici gelatina, niciuna dintre ele nu fac parte din meniul de supraviețuire.

Eh, ce bine se potrivește altă vorbă: “Ce-i în mână nu-i minciună! E pâine în dulap? E mălai? E orez? E o brânzică? E un morcov- o țelină-un păstârnac?
Este! Deci, pot să trăiesc!
"Ce-i în mână nu-i minciună".

Nu-i minciună.
Iar din făină și puțină apă pot face “minciunele”, niște gogoșele, și le tăvălesc prin zahăr.

Jocul devine serios. “Minciuna gogonată”, “minciuna care omoară” astea sunt toxice.

Cazul colonelului Nelu. Nu a stat nicio zi la izolare sau in carantina, ba mai mult, in 2 martie, a impartit flori femeilor din mall, in calitate de sef al ADP Sector 4. Dupa cateva zile de la revenirea in Romania, acestuia i s-a facut rau, a fost internat la Spitalul Gerota, unde, dupa doua zile, i s-au prelevat probe biologice si s-au trimis la Spitalul Matei Bals. Surpriza a fost uriasa cand s-a descoperit ca pacientul este infectat cu Covid-19. Abia cand a fost confruntat cu rezultatele, fostul politist a admis ca a fost in Israel. De ce a mintit?

Joc periculos este cu fake news-ul în vremea coronavirusului.

Asta da minciună! Fake-news-ul se instalează ușor pe vreme de coronavirus. uite eu m-am păcălit cu un mesaj al lui Papa Francisc.

Vine fake-ul!
Când ești deznădăjduit și cauți o speranță.
Când nu vine nicio dovadă sigură de vindecare, niciun mesaj ferm de izbăvire de COVID 19.
Când n-ai încredere în instituții oficiale.
Când mesajele simple “spălatul pe mâini și statul acasă” sunt prea puțin pentru creierul plin de ghimbir și gelatină.
Când stând în grup de uațap ești tot mai înțelept și “știi tu mai bine”.
Când nu cauți surse de info, ci de distracție, de confort.

Până acum cel mai penetrant fake este un mesaj al Papei de la Roma. Pentru mine. O minte idioată complet a găsit că poate să-și creeze popularitatea inventând un mesaj bun, benefic. Papa inventat de omul ăsta zice așa, reproduc din memorie că nu vreau să perpetuez bazaconiile: Că o dată și o dată ne vom întoarce la dragoste, la viață, că ne vom îmbrățișa și tot ce e acum e trecător. semnat Papa Francisc.

Corect, te vei întreba și ce dacă a zis asta Papa?
Păi, n-a zis Papa! Și dacă n-a zis, ce dacă? Păi, n-a zis CRETINULE și gata. Din această falsă întrebare, trebuie ieșit cu brutalitate.

N-a spus și gata! Dece contează că n-a spus?
Păi, pentru că e un mesaj de reverie, de visare la o viață mai bună. Un astfel de mesaj devine periculos pentru moment. În Italia bântuie MOARTEA! E nepoliticos. Nu poți să visezi cu mortul în casă.

Apoi, este o vorbă venită de la Papă, nu? Care poate crea nebunie. Cuvinte otrăvite precum îmbrățișarea, iubirea devin magice, unii cretini se duc și se îmbrățișează public. Ei devin virali, toxici, adică și scot alți cretini în stradă. Molima reîncepe. Morții ăștia ar fi numărați pe seama Papei Francisc. Ai înțeles de ce este fake news?

JURNAL antiCOVID 19 Ziua întâi CLICK AICI
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15682 vizualizari

 • +17 (29 voturi)    
  Mesaj (Luni, 16 martie 2020, 11:59)

  Ionel091 [utilizator]

  Domnule Istodor, sunteti certat cu realitatea bine de tot.
 • +12 (24 voturi)    
  Domnule istodor (Luni, 16 martie 2020, 12:17)

  utilizator1 [utilizator]

  Sunteți aerian
 • +4 (12 voturi)    
  Despre depresie (Luni, 16 martie 2020, 14:26)

  Andrei Palincu [anonim]

  Stimate domn, depresia este colega mea de apartament cam de vre-o 5 ani de când am decis să locuiesc separat de soţie şi fiică. Pentru că sunt o persoană toxică şi nu avea rost să le mai amăresc viaţa. Ne vedem din An în Paşti (la propriu) şi ne simţim bine.Norocul meu este că (încă) mai am simţul umorului altfel încălecam de mult pervazul.
 • +12 (14 voturi)    
  Ai incercat (Luni, 16 martie 2020, 19:10)

  Incomod3 [utilizator]

  un psihiatru ?
 • +8 (10 voturi)    
  izoleta ptr Istodor (Luni, 16 martie 2020, 21:32)

  tahomir [utilizator]

  sau macar sa-i ia pixul tastatura,masina de scris , sa nu mai emita abeatiile astea mai ales in conditii de criza si nervozitate maxima.
  Te rugam, hotnews!
  • 0 (10 voturi)    
   Hei nu mi-l bana pe Istodor. (Marţi, 17 martie 2020, 3:16)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   E funny. Trebuie sa mai si radem din cand in cand.
  • +2 (2 voturi)    
   @tahomir esti masochist iar Istudor (Marţi, 17 martie 2020, 11:57)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   este un sadic pur !

   S-a prins de ce fel de om esti si te chinuie acum ca pe hotii de cai !

   PS. Oare n-ar fi mai bine sa urmezi sfatul dat mai sus de @Icomod3 unui alt framantat de probleme ? :))))
 • -2 (6 voturi)    
  Articol alarmist... (Marţi, 17 martie 2020, 1:23)

  filosoful.roman [utilizator]

  Un "articol" (daca poata fi numit asa) de acest gen nu face decat sa sperie si mai mult oamenii, deja alarmati de toata nebunia cu coronavirusul.
  Autorul evita sa iasa afara pt a-si procura bunurile necesare de frica virusului. Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans. Cred ca nici ciuma nu a produs atata panica acum sute de ani cat produce acest virus in prezent, la unii mai slabi de inger.
  Ce veti face, domnule Istodor daca veti ramane fara faina si conserve, baricadat in casa? La fel, va veti spune ca sunt lucruri inutile? Ce va invinge, foamea sau teama de virus?
 • +1 (1 vot)    
  Ce bine e la casa! (Marţi, 17 martie 2020, 10:10)

  Cami [anonim]

  Ce teapa am luat ca stam la bloc! Cine are o cunostinta langa oras...
 • +3 (5 voturi)    
  E prea complicat de spus (Marţi, 17 martie 2020, 11:50)

  Susufler0 [utilizator]

  "In vremea Coronavirusului" !

  In primul rand e prea lung !

  Apoi, inlantuirea asta pacatoasa de vocale si consoane "or", "on", gata oricand sa joace lapte gros si sa-ti joace astfel feste de genul "Conoravirus".

  In fine, complicatenia cuvantului ce aduce pt multi, adica - fara sa-mi fie jena zic - pt marea majoritate a connationalilor, cu ceva mistic...

  Toate astea fac sa nu poata ramane pt posteritate zicerea "In vremea Conoravirusului" !

  Dar nu poti sa o inlocuiesti nici cu "in vremea molimii, in vremea Gripei, pe de-o parte pt ca nu e vorba de molima, (astea-s rare rau) iar pe de alta parte, pt ca nu-i vorba nici de o gripa sezoniera, (pt ca astea-s prea dese) !

  Si atunci ? Cum va retine istoria aceste vremuri ?

  PS. Daca m-am autoizolat am timp sa ma gandesc la toate prostiile, nu-i asa ? :)))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by