Testul PISA ne face elevii analfabeți funcțional? Noi toți, părinții, suntem varză

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Marţi, 3 decembrie 2019, 14:23 Actualitate | PERSPEKTIVA


Teste Pisa
Foto: B1 TV
Rezultatele PISA ne arată, o dată în plus, nivelul pe care școala românească îl are? Avem 44% analfabeți funcțional, cu 5% mai mult decât în 2015? Mare chestie! E momentul să-nțelegem că or fi copiii analfabeți, dar de fapt, noi toți, părinți-educatori, suntem analfabeți funcțional. Testul PISA din acest an este doar un punctaj de etapă al copilului, în fapt, mai grav, PISA arată o boală a bătrânilor, părinți și educatori din România.

PISA înseamnă, de fapt, cât de adaptați sunt copiii noștri la realitatea lui 2019. PISA întreabă dacă cei de 15-16 ani înțeleg ceva din cunoștințele din școala românească și sunt în stare să le aplice în lumea reală. Pe scurt, ce învață puștii în școala noastră românească nu le este prea de folos în 2019.

Păi, nu noi suntem, părinți-educatori, analfabeți funcțional? Ba Da!
Pentru că-i credem mereu mai deștepți decât sunt. Nu sunt. Școala pentru ei nu contează mai deloc astăzi. Contează doar “școala internetului" și când ne dau o replică de pe net, avem senzația că-s genii. Nu sunt. Trăiesc în lumea chestiilor, sanchi, geniale, paradoxale, emoționale, a prejudecăților, a etichetelor. Un univers selfie, de idei dobândite de-a gata, pe care-l înghit ca pe un big mac. Un univers plin de modele devenite bilionare într-un click. Un univers cu care s-au născut și pe care noi n-am fost capabili să-l explicăm. Nici, noi, profii, nici, noi, părinții. Noi lipsim din acest univers vital al copiilor noștri pentru că nu-l înțelegem, dacă-l înțelegem, n-avem timp să-l explicăm, pentru că suntem analfabeți funcțional și ne complacem cu asta.

Noi toți suntem analfabeți pentru că am lăsat treizeci de ani de zile școala în mâinile păienjenilor, politicieni care au făcut harcea-parcea din școală.
Reforme? Profesorii au devenit niște kamikaze. Care au trăit cu 2 lei și au predat materie pentru ăia 2 lei. Școala o frecție, unde ne-am depozitat progeniturile. La școală se învață materii care fac trecutul să prospere, după manuale inepte, într-un control perfect al mafiei manualelor.

Metodele sunt ale lui Marius Chicoș Rostogan din secolul 19, care întreabă copilul de comeată-castraveți, în timp ce Elon Musk îl și duce pe Marte cu șdemii de euro pe zi.

Ce să-i intereseze pe copil?
Cum să scrie caligrafic? Poate, dar el va avea semnătură digitală. Să citească Eminescu? Sunteți siguri că Eminescu mai spune ceva puștilor? Radicali, fracții? Să facă bani e mult mai mișto.
Analfabeți funcțional, ne tragem copiii în mlaștina unei educații fără legătură cu realitatea pe care ei o vor trăi în secolul 21.

Noi suntem analfabeți funcțional că am lipsit de la școala copiilor noștri.
Noi suntem. Fiindcă nu știm, nu practicăm dialogul, explicația unei vieți care este cu plictiseală, anxietate, întrebare privind rostul pe pământ.

Suntem analfabeți funcțional pentru că ne executăm copiii ca pe niște ținte din poligon.Tragem în creierele lor care acum se formează. Tragem necruțători cu toate "rețetele de succes" cu care ne îmbuibăm și cu toate “fericirile" pe care le cumpărăm de pe net.

Îi învățăm că vaccinul e prostie, că pământul e plat, că dacii a creat centre energetice pe Bucegi. Ăsta-i succesul românesc!

N-au nevoie acum de succes cu orice preț, nu au nevoie de atâtea fericiri.
România trece la Testul Pisa? Nu cred. Adevărul test este ca ei să fie cu adevărat iubiți, hrăniți, ascultați, protejați, să li se spună că suntem noi din ce în ce mai analfabeți, tot mai speriați de ceea ce urmează. Nici asta nu suntem în stare.

Vezi aici ce speriați suntem:Testul Pisa are un singur sens pentru România de astăzi.
Doar dacă noi, părinți și educatori, ne înțelegem analfabetismul funcțional. Inadaptarea noastră la lumea de astăzi. Copiii? Elevii? N-au nici-o treabă cu PISA asta. N-au nici cea mai mică vină la 15-16 ani.

Citit manuale? Scrollul, frate, să trăiască! Asta-i adaptarea! Ce treabă are teorema lui Newton cu LIKE-ul, SHARE-ul, execuții la secundă?

Pisa ce-i? Are vreo treabă cu cel mai bestial joc de pe net acum, PlayerUnknown’s Battlegrounds? Nu! Atunci?


Poate eu m-am imflamat. Uite părerea specialiștilor:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18927 vizualizari

 • +9 (17 voturi)    
  iarasi te vor injura romanii verzi (Marţi, 3 decembrie 2019, 14:36)

  paranoid_android [utilizator]

  ca nu stii sa scrii articole ^^
  • +10 (14 voturi)    
   ceva motive ar avea (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:02)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui paranoid_android

   in covarsitoare majoritate autorul eseului de mai sus are dreptate, dar modul in care amesteca afirmatii cel putin dicutabile intr-un noian de platitudini nu prea califica textul drept o critica. dar concluzia e ireprosabila: nu ii intereseaza scoala (pe cvasimajoritatea) pentru ca pe noi (cvasimajoritatea) nu ne intereseaza scoala si in general lucrurile bine facute. (fara nici o aluzie politica)
 • +1 (7 voturi)    
  Titlul acuza copiii si scuza parintii (Marţi, 3 decembrie 2019, 14:52)

  georgel_purcel [utilizator]

  Din titlu se intelege ca toti copiii ar fi analfabeti functional. 56% nu sunt.
 • +9 (9 voturi)    
  Atentie! (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:04)

  NoFive [utilizator]

  Corect e analfabeti functional, nu functionali. Ca si debili mintal, nu debili mintali etc.
 • -8 (20 voturi)    
  ne pisa-m pe testul pisa (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:29)

  Stefan534324 [utilizator]

  suntem analfabeti functional multi dintre noi, dar nu pentru ca asa zice pisa, ci pentru ca citim si credem articole d-astea de presa
 • +10 (12 voturi)    
  eroare in titlu (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:30)

  James Bond [utilizator]

  Exista o mica eroare in titlu, si anume faptul ca pluralul la "analfabet functional" este "analfabeti functional", si nu asa cum este scris in mod gresit: "analfabeti functionali".
 • +1 (5 voturi)    
  Analfabet, nu si functional (Marţi, 3 decembrie 2019, 15:47)

  Fides [utilizator]

  Interesant faptul ca Hotnews a ales sa arunce prima data online opinia lui Istodor, nu magaria aruncata pe gura de ministresa PNL. Te si intrebi cine a fost primul, oul sau gaina... ah, da - Disroot.
 • +5 (11 voturi)    
  No more Istodor (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:02)

  independentu [utilizator]

  Nu tehnologia smart e de vina, fiindca toti copiii din tarile civilizate au acces la ea.
  In plus, utilizatorii trebuie sa stie sa citeasca, ca sa foloseasca un smartphone, n-au cum sa fie analfabeti functionali.
  Nu parintii sunt de vina, ca analfabetii nu provin din homeschooling.
  In Finlanda, unde e unul dintre cele mai performante sistem de invatatamant, copiii nici nu prea au teme pentru acasa, asa ca parintii nu au niciun rol.
  Explicatia e foarte simpla: sistemul de invatamant din Romania e de o calitate foarte slaba si nu e in stare sa invete copiii sa citeasca si sa socoteasca pana termina clasa a opta, iar statul nu face nimic pentru a-l imbunatati. Profesorii foarte slabi sunt tinuti in post si platiti la fel ca si cei buni. Sindicatele puternice apara status-quo-ul: invatamantul bazat pe autoritate si pe memorare, nu pe dezvoltarea personala.
  Iar clasa politica e imbecila si promoveaza la conducere nulitatile , in locul oamenilor de calitate.
  Sunt de acord ca Istodor ar pica testul Pisa, ca nu prea intelege ce ineptii debiteaza.
  Propun sa facem o petitie ca sa nu-l mai vedem pe hotnews, ca abereaza tot mai tare.
 • +11 (11 voturi)    
  Si totusi am si e o intrebare (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:04)

  Casargoz [utilizator]

  De romania este printre puținele tari în care testul este :"paper based"?
  De ce în tari precum: Kazahstan, Muntenegru, Albania, Bosnia, testul este digital și la noi este doar în format hârtie?
 • +8 (8 voturi)    
  Un text greoi (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:07)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  Imposibil de înțeles la ce timp și persoană este scris.
 • +13 (17 voturi)    
  unde ne sunt modelele? (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:15)

  mike_the_hunter [utilizator]

  M-am uitat si eu pe testelele Pisa. Pai daca testele astea Pisa se dadeau acum 50 de ani in clasa mea de la liceul nr. 3 din cartierul Titan, Bucuresti, elevii ar fi zis ca profesorii s-au imbatat , sau ii iau de prosti. Sunt probleme banale, de logica, de gandire, la mate calcule simple....
  Atat de rau am cazut? Atat de rau am ajuns?

  Nici profesorii nu mai sunt ce erau. Azi daca faci istoria, nu mai esti profesor. Nu , esti doar istoric (!?), ca sa fii profesor de istorie, mai faci o facultate de stiintele educatiei....

  Va dati seama cati profesori predau matematica ,fizica, chimia sau biologia care n-au trecut prin facultatile astea, care poate au fost si corijenti la materiile pe care le predau?. Cum sa invete elevii, chiar si aia putini care vor sa faca carte?
  De aia suntem ultimii,,,si mai suntem ultimii fiindca parintii sunt modelele celor mici....si multi ,enorm de multi nu sunt un model...are dreptate dl Istodor.

  In tara asta sunt numerosi oameni care pot fi modele pentru tineri : savanti, medici, muzicieni, artisti , oameni de afaceri onesti, antreprenori.....

  I-ati vazut vreodata la TV R? La Realitatea, la Digi, la Romania TV...nu aici modelele sunt Cristoiu, CTP, criminalii, violatorii prezenti ore in sir pe ecran.
  De unde sa isi ia copii astia un model ,un exemplu? De la Gigi Becali, de la Borcea, de la madam Dancila?
  • -8 (8 voturi)    
   in primul rand tu ar trebui sa ii fii model. (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:11)

   model [anonim] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   .
  • +8 (8 voturi)    
   Așa e ! (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:38)

   Miki66 [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Pe ecranele noastre TV avem un "maestru", un copil de mingi, un Petrov, un monstru din Caracal, un Voropchievici.... Numai lume bună, de la care avem de învățat. :((
  • +3 (3 voturi)    
   Nu profesorii sunt principalii vinovati! (Miercuri, 4 decembrie 2019, 8:58)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Profesorii au desigur partea lor de vina, dar nu trebuie ignorat ca fostul partid de guvernamant avea ca motto lozinca pe care la inceputul lui 1990 o zbierau in strada, celebrul:

   NOI NU GANDIM!
 • -7 (9 voturi)    
  ? (Marţi, 3 decembrie 2019, 16:28)

  NoFive [utilizator]

  Are Newton vreo teorema? Care o fi aceea?
  • -2 (8 voturi)    
   Printre altele... (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:29)

   Miki66 [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

   Teoria universala a gravitatiei
   • -2 (6 voturi)    
    Te bagi in seama (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:40)

    NoFive [utilizator] i-a raspuns lui Miki66

    Intrebam daca are vreo teorema. Parca are, dar nu sint sigur care.
    Iar "teorema" nu e totuna cu "teorie". Si "Teoria universala a gravitatiei" nu exista. Eventual Legea gravitatiei universale, sau Legea atractiei universale a lui Newton, aia da.
    Nu ai prea dat pe la scoala, poate doar in pauze.
  • 0 (0 voturi)    
   aia cu (Miercuri, 4 decembrie 2019, 14:17)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui NoFive

   un corp scufundat in mare, ramane numa' capu' afara, ca apa e sarata.
   mai e fizica obligatorie in scoala ?!
 • +5 (7 voturi)    
  Asta e cand invatarea e bazata pe Toceala (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:40)

  Parzivall [utilizator]

  Si nici elevii nici profesorii nu-si dau interesul. Play station, instagram, fb rulz. Copiii habar nu au sa se urce intr-un copac, cultura generala e la pamant.
 • +5 (7 voturi)    
  Rezultatele la test (Miercuri, 4 decembrie 2019, 0:04)

  BuzzBuzzard [utilizator]

  Sunt mult mai bune decat in realitate !
  Oameni buni , intelegeti ca de la introducerea internetului coeficentul de inteligenta al omenirii a scazut cu 5 - 6 procente ! Nu o spun eu, un inginer de 57 de ani! O spun specialistii mondiali care studiaza aceste fenomene. La ce sa ne asteptam cand scolarii nostri sunt interesati de orice numai de invatat nu ! Toti parintii pe care ii cunosc dau vina pe profesori , in nici un caz pe copiii lor . Bine, bine , este o parte de adevar, dar copiii de ce se duc la scoala ? Sa povesteasca experintele sexuale, bahice, etc. avute la 14 - 15 ani ? Treziti-va parinti ! Daca vreti ca odraslele voastre sa realizeze ceva in viata asta , puneti saua pe ei si invatati impreuna ! Nu mai dati vina pe altii pentru neimplicarea voastra in viata celor dragi voua ! Daca nu vreti sa ii pierdeti controlati-le activitatile si anturajul in care se invart ! Nu le mai luati smartphone-uri ci telefoane obisnuite fara internet ! Acesta trebuie accesat numai acasa , controlat, si numai in scopul invatarii ! Taiati-le legaturile la retelel de socializare ! Nu folosesc decat la irosirea iremediabila a pretiosului timp pe care trebuie sa il dedice invataturii ! Asta daca chiar vreti ca ei sa obtina in viata asta mai mult decat ati facut-o voi !
 • 0 (0 voturi)    
  scoala romaneascca (Miercuri, 4 decembrie 2019, 14:13)

  nash pandelica [utilizator]

  e prea cacademica pt. aia cu pisss'a lor.
  noi suntem prea sus pt. analfabetii din vest !
 • 0 (0 voturi)    
  pai (Miercuri, 4 decembrie 2019, 16:21)

  andrei1245 [utilizator]

  eu zic ca e bine.daca sunt asa de boi poate nu isi mai iau permis de conducere si se mai raresc masinile. ii duce autobuzul unde vor ei, daca isi aduc aminte bineinteles.
 • 0 (0 voturi)    
  avem ce ne dorim (Miercuri, 4 decembrie 2019, 18:51)

  Dedalus [utilizator]

  Daca se poate trai imbelsugat in Romania fara sa inveti nimic, pentru ca iti da statul tot ce ai nevoie, ce nevoie ai sa inveti?!

  Inveti sau nu, tot aia e tot bine traiesti in Romania.

  Ne vaitam dar de fapt asta vrem: sa ne dea statul si noi sa nu facem niciun efort,

  Asa arata o societate comunista de astazi: plina de analfabeti care mint pe toata lumea ca ei nu ar vrea sa fie analfabeti. De fapt, asta vor. Si asta au,
 • 0 (0 voturi)    
  analfabeti functional (Miercuri, 4 decembrie 2019, 20:40)

  ioso [utilizator]

  Autorul are dreptate.
  Am doi feciori , daca mi i-a crescut netul cine e de vina ?
  Vai si amar de noi ca parinti si profesori,
  Suntem muuuuuult in urma la altii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by