Are 91 de ani. Este soția compozitorului Anatol Vieru. Unul dintre puținele capete muzicale ale României. El, din păcate, ne-a lăsat singuri. Cu muzica sa, inspirată și de muza sa. Ea este o supraviețuitoare. Și dacă tot a supraviețuit de ce viața ei să nu devină un coșmar? De două luni încoace trăiește ca-n peșteră. Fără apă caldă. În frig. Mănâncă doar hrană rece. Nu din pricina vreunei boli incurabile, nu, ci din cauza frigului. Frig, frig. La 91 de ani ce nu face boala, termină frigul. Femeia aceasta și oameni ca ea de pe șapte etaje din Știrbei vodă 68 au fost loviți de pofta lui Dan Petcuță.

Stirbei voda 68 BucurestiFoto: Hotnews

Acest articol nu-l defăimează pe Petcuță. Observă orbirea lui. Vede o situație incredibilă. Un gest mărunt de ambiție care devine fatal. Acest articol vrea să trezească, în ultimul ceas, sufletele orbite ale lui Dan Petcuță și ale decidenților din Primăria Capitalei, Inspectoratul de Stat pentru Construcții, Disciplina în Construcții, Prefectură, Gaze, etc.

Uite, cum s-a ajuns aici.

Firesc, Dan Petcuță s-a hotărât într-o zi să modernizeze cu termopan spațiul lui comercial. Hotărârea lui Petcuță este măreață și ștampilată de către Primărie, de către Inspectoratul de Stat în Construcții, de către toți cei pun ștampila fără să se uite la consecințe.

Adevărul este că nimeni nu s-ar fi gândit la ceea ce a urmat.

Problema este că Petcuță nu s-a mai oprit din pus termopan până când n-a îngrădit și locurile comune ale blocului. Da, zona în care de zeci de ani de zile sunt țevile și contoarele de gaze ale blocului Știrbei vodă 68-București.

Nici asta nu este așa grav se poate spune. Doar că tot punând la termopan, Petcuță brusc a devenit om sensibil.

A simțit cu nasul lui miros de gaze și a alertat autoritățile și s-a procedat la închiderea gazelor. Nu doar pentru propria proprietate, nu, pentru tot blocul.

Și a urmat coșmarul. Lui Petcuță nu i-a fost deajuns, nu.

faptul că miroase a gaze se poate constata și se poate remedia în scurt timp. Petcuță deja a devenit om cu obraz de termopan, împărat peste cei câțiva metri de spațiu comun, așa că n-a mai dat nimănui drumul la instalații.

A decretat: luați-vă instalațiile de aici!

Gata! E termopanul meu, este locul meu, luați-vă instalațiile, gazele, contoarele de aici.

Ce dacă este imobil în zonă protejată, ce dacă Primăria, Ministerul Culturii nu au cum să dea - legal - acord pentru a trage noi țevi de gaze pe fațada unui imobil istoric, pohta ce i-a pohtit lui Petcuță trebuie să se îndeplinească.

Repet, este iarnă. Frig. Să faci astfel de lucrări, chiar aprobate, presupune timp nu glumă.

Articolul de față vorbește despre felul în care orbim, despre cum nu mai putem da înapoi. Ni se întâmplă tuturor, este cazul lui Dan Petcuță acum, dar sunt sigur că sunt milioane de Dan Petcuță pe lumea asta. Ori, această orbire face ca semeni de-ai noștri, oameni, nu urși și cimpanzei, să sufere.

Înfrigurați, locatarii din Știrbei și-au căutat dreptatea.

Instanța a văzut frigul de afară și a dat ordonanță de deschidere a gazelor. Cu ordonanța sub ochi, acum toți cei care au aprobat, se-nchină și tac, nu fac nimic.

Inspectoratul de Stat în Construcții se vaită că a greșit, dar nu poate face nimic.

Primăriei nu-i vine să creadă că a putut semna așa ceva.

Prefectul se jură că nu s-a mai văzut așa ceva.

Nemilos, orb, timpul friguros se înstăpânește în bloc.

Oamenii stau ca-n peșteră. Nu-s gaze. Adică nu-i apă caldă, nu te poți spăla ca lumea. Nu este căldură, deci nu te poți socoti om, cum este să umbli în casă doar în cojoc? Nu-i mâncare caldă.

Un bloc a devenit o peșteră.

Doamna Vieru începe să-și numere în plină iarnă, zilele de supraviețuire.

Repet, în acest articol nu condamnăm inițiativa particulară și nu intervenim în cursul justiției.

Aici este vorba de suflet.

Am numit cazul disperat al muzei inspiratoare a compozitorului Anatol Vieru, dar la fel de bine se poate vorbi și de ceilalți locatari din peșteră. este Sfântul Nicolae, sunt oameni, suferă. Absurd.

Sunt câțiva metri de spațiu comun îngrădit dintr-o toană.

Câțiva metri care despart omenia de neomenie. Un exces, nimic mai mult.

Un termopan duce la suferințe fără rost. Nimic mai mult. Câțiva metri de neomenie bazată pe ștampile și semnături.

Asta a fost părerea mea despre situația din Știrbei vodă 68 București. Peste vreo săptămână va veni un executor judecătoresc să scoată cu forța termopanul, vor veni cei de la gaze să dea drumul. Ce sens are tot acest război? În numele cui se dă acest război? Poate în numele termopanului, care ne-a înlocuit tuturor sufletul, încet-încet?

Iată părerile lui Dan Petcuță și ale Asociaţiei „Public Attitude”, care apără în instanță Asociația de Locatari din Știrbei vodă 68

Reporter: Ați chemat Distrigazul înainte/după ce ati închis cu termopan zona comună a blocului?

Dan Petcuță: Un simplu raspuns ar fi: O DEFECTIUNE NU TE PREVINE SI NU-TI CERE VOIE CAND S-APARA, insa din respect pentru publicatia respectiva va spun ca: ESTE PROPRIETATE PRIVATA SI NICIDECUM ZONA COMUNA A BLOCULUI.

Asociaţia „Public Attitude”: După ani de conviețuire, dumnealui la parter cu spațiu comercial, locatarii, în bloc, domnul Petcuță s-a decis să cheme un operator agreat ANRE chiar în ziua începerii lucrărilor de închidere cu geam termopan a terasei blocului (26.09.2019). Coincidență ar zice unii... Gazul s-a oprit taman în ziua în care s-a terminat lucrarea de închidere ca în borcan a terasei (4 octombrie a.c.), nicidecum pe 26 septembrie. Altă coincidență ar spune aceași „unii” ... Procesul verbal întocmit în 26.09.2019 face obiectul dosarului penal nr. 11233/P/2019 pe rolul Parchetului Judecătoriei Sector 1 București.

Reporter: Cum ati constatat scurgerea de gaze?

Dan Petcuță: Un simplu raspuns ar fi : MIROSIND CU NASUL PERSONAL, insa din respect pentru publicatia respectiva va spun ca: PRIN SIMTURILE PROPRII. Procedura de sesizare a scurgerii de gaze a urmat cu fidelitate instrucțiunile prezentate AICI la acest LINK.

Asociaţia „Public Attitude”: Contestăm realitatea scurgerii de gaze, în acea zi operatorul agreat ANRE a indicat nu remedierea situației, ci mutarea contorului de gaze al blocului în afara terasei. Deținem înregistrarea convorbirii telefonice din ziua respectivă, pe care am furnizat-o atât Parchetului cât și instanțelor de judecată.

Reporter: De ce ati inchis cu termopan accesul la instalatie-contoar gaze, aerisire? Din datele Asociatiei locatari rezulta ca acest spatiu este zona comuna de la constructia blocului.

Dan Petcuță: Un simplu raspuns ar fi: PENTRU CA-N ORICE IARNA VINE FRIGUL, insa din respect pentru publicatia respectiva va spun ca : ORICE PROPRIETAR ESTE DATOR SA-SI PROTEJEZE PROPRIETATEA PRIVATA (PROTECTIE FONO-ENERGETICA-ANTIEFRACTIE). Lucrările autorizate au fost realizate exclusiv pentru proprietatea mandanților mei.

Asociaţia „Public Attitude”: Instanța de contencios administrativ, prin Sentința civilă nr. 7889/19.11.2019 a suspendat executarea Autorizației de construire în baza căreia domnul Petcuță a DUBLAT practic proprietatea soților Buciumeanu (fiică respectiv ginere). Instanța a reținut că terasa nu este proprietatea soților Buciumeanu sau a domnului Petcuță, fiind spațiu comun.

Reporter: De ce nu ati gasit o solutie omeneasca intre dvs si locatari, dat fiind faptul ca ne aflam in luna decembrie si de 4-5 luni imobilul nu are apa calda si caldura?

Dan Petcuță: ...ORICE SOLUTIE TREBUIE SA FIE IN PRIMUL RAND LEGALA SI APOI OMENEASCA, DAR LOCATARII REFUZA SOLUTIA LEGALA (CUNOSCUTA) SI PREFERA O PASIVITATE TOTALA SI PAGUBOSA (de 2 luni si nu de 4-5 luni). NU VAD CE SOLUTIE OMENEASCA ATI GASI DUMNEAVOASTRA DACA UN VECIN AR AVEA CONTORUL SAU DE GAZE IN APARTAMENTUL DUMNEAVOASTRA SI PENTRU ASTA AR TREBUI SA VA DESFIINTATI NISTE FERESTRE, DAR CRED CA-TI FI FOARTE BUCUROS.

Asociaţia „Public Attitude”: Am administrat în instanță (ordonanța președințială, atașată) dovezile relei credințe domnului Petcuță. Prin Sentința civilă nr. 6457/28.10.2019, instanța a reținut comportamentul abuziv. Dan Petcuță neagă realitatea, construindu-și o realitate paralelă. Bănuiesc că a furnizat din plin condițiile de „respect și egalitate reciprocă” administrațiilor Statului care nu se înghesuie să-și facă treaba. Dar să cităm din „Legile lui Murphy” : „orice este rău se termină odată și odată”. Îl îndemn pe monsieur Petcuță să citească site-ul instanței pentru a lua cunoștință de hotărârile pronunțate.