Colectivul celor 64 de morți. Și România nesimțită

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 30 octombrie 2019, 7:58 Actualitate | PERSPEKTIVA


Morti în Colectiv
Foto: Hotnews
Te arzi la un deget, de la o brichetă, de la o artifică. Aprinsă la nunta ta, de Anul Nou. Urli. Înjuri. Te amuzi. Exagerezi ca să iei aminte, ca să nu ți se mai întâmple, ca să râdă și alții. Pielea ți se reface. Cei 64 de morți din Colectiv au supraviețuit de nenumărate ori acestor glumițe. Seara de 30 octombrie 2015 a început la fel. O spune Mihai Grecea în interviul de ieri Hotnews: "A început concertul, a fost o salvă de artificii din acelea de nuntă, reci. Apoi au mai fost câteva piese și la un moment dat a fost acea salvă de artificii extrem de puternice. Toată lumea s-a ferit de scânteile acelea care te frigeau…” Scânteile frigeau, apoi au ars pieile celor 64.

Colectiv, tragedie, 2015. La Colectiv au murit 64 de tineri. 64 de români. Putem spera că 64 s-au dus să ne lumineze de pe Lumea Cealaltă să facem o Românie mai bună. Tot ce-am făcut până-n 30 octombrie 2019 a fost să descoperim vorba asta, într-un film ținut secret: „Lasă-i acolo, în p- mea!".

Întâi legislația s-a impus draconic, apoi șmecherii au zis dă-i în mă-sa, că au murit de proști. Și șmecherii ce-au făcut? Au scris pe cele 64 de piei scrum doar un anunț: ACEST SPATIU FUNCTIONEAZA FARA AUTORIZATIE DE SECURITATE LA INCENDIU. Atât a rămas, un anunț din toată legislația draconică din 2015. Un anunț pe care-l vedem în toate locurile publice astăzi. Anunțul înseamnă: te arzi ca la Colectiv. Anunțul înseamnă: noi, politicienii, primarii, pompierii, suntem organe repetăm: „Lasă-i acolo, în pula mea!"

Apoi, un Dumnezeu al bisericii creștin ortodoxe a zis: dă-i dracului de Sataniști! Cântau rockul lui Satan. Și nici un popă n-a călcat în Valea Plângerii din Colectiv câteva zile. Și niciun Daniel n-a șters lacrimile usturătoare ale părinților, iubitelor, iubiților, prietenilor. Și niciun Daniel n-a dat pacea și iertarea celor 64 decât după ce li s-a bătut popilor obrazul. „Lasă-i acolo, în pula mea!"

A fost dat jos Ponta și guvernul său. Vreo 20 de oameni în total care nu și-au înțeles vina, au așteptat cu ură și răzbunare revenirea. Și au revenit prin guvernul Dragnea care a șters aproape orice urmă de justiție în România. Au făcut totul ca să-și scape pielea ei de Lege și “au ars” procesul Colectiv. De 4 ani. Și cu toții aceștia repetă zilnic vorba aia aruncată de un ofițer-salvator în noaptea dela Colectiv, vorbă pe care am descoperit-o zilele acestea: „Lasă-i acolo, în pula mea!" (film descoperit de Libertatea)


“Nu avem spitale pentru arși. Medicii refuză în continuare transferul în străinătate în perioada acută, deși supraviețuirea rănitului depinde de asta. Nu avem recuperare pentru arși. Sistemul îi trimite acasă după 14 zile de fizioterapie. Nu avem îngrijire post-acută pentru arși. Oamenii dezvoltă cicatrice bolnave și ulcere care devin în timp cancer. Nu avem NIMIC pentru arși.” (Alexandra FURNEA CLICK pe articol din 2018 - Dilema veche)


Așa cum Revoluția și 13-15 iunie au fost evenimentele care au numărat morții generației 1990, așa generația 2000 a avut morții ei, la Colectiv. Între 1990 și 2000, în 20 de ani nu s-au construit clădiri noi pentru concerte. Practic, generația 2000 s-a distrat și și-a sacrificat eroii în ruinele comuniste ale generației 1990 (Clubul Colectiv era recondiționarea unui subsol al fostei fabrici de ghete Pionierul). Atât de puțin evenimentele anilor 1990 au marcat și schimbat mentalitățile, legislațiile, politicile. Atât s-a reușit: în ceruri, morții părinților s-au salutat cu cei ai copiilor. „Lasă-i acolo, în pula mea!"


Uite câteva povești care te sfâșie!
Anda Ioana Epure și iubitul ei, Gabriel Matei au ars îmbrățișați în Colectiv.
Vlad Țele a ars în seara aceea, cântând la chitară în “Goodbye to Gravity”.
Adrian Rugină a murit după ce s-a întors în club să-i salveze pe alții.
Andrei Ştefan Hamed avea 15 ani și murea să vadă “Goodbye to Gravity”. I s-a împlinit visul.
Radu Palada își serba ziua de naștere, împreună cu prietenii.
Carmen Irina Opriţă și Diana Elena Enache au murit țînându-se de mână.
Alexandru Simion a murit salvându-și prietenii.
Cătălina Ioniţă și Mihai Cătălin Alexandru vroiau să se căsătorească.
Valentina Florea era logodnica lui Răzvan, băiatul care și-a luat viața, la 1 an și 9 luni de la cumplita tragedie care i-a ucis marea dragoste.
Martorii spun că datorită lui Claudiu Petre și Adrian Rugină cel puţin zece tineri au supraviețuit.
Laurenţiu Marian Vârlan a ars cu iubita de mână.
Și altele, și atâtea. Dar nicio poveste nu ne mai mișcă.

Noi, cei 19 milioane de români de supraviețuitori de atunci am petrecut 4 ani de zile de naștere, de revelioane, de măriri salarii, pensii, de reduceri la mall, black friday-uri, cu grătare și cu artificii, cu bere și ceva bio/cefe de porc.

Am petrecut așa de bine că a venit tragedia Caracal peste noi. Cam cine-i de vină la Colectiv, instituții, politicieni, ticăloși, e de vină și la Caracal. Dar nu-i problemă.

Noi, cei 19 milioane de români vom petrece încă 1 an de zile de la Caracal și de la Colectiv. Da, da, înc-un an de zile de Hălouin, de zile de naștere, de revelioane, de măriri salarii, pensii, de reduceri la mall, black friday-uri, cu grătare cu bere și ceva bio/cefe de porc. „Lasă-i acolo, în p- mea!"

Iată Colectivul celor 64, fiecare cu ziua tragediei lui:
În 30 octombrie s-au stins: Carmen Irina Opriţă, Anda Ioana Epure, Vlad Ţelea, Mihaela Vieru, Gabriel Matei, Nicoleta Baldovin, Petru Andrei Bucă, Andrei Ştefan Hamed, Radu Palada, Diana Elena Enache, Alexandru Cătălin Simion, Cătălina Ioniţă, Valentina Florea, Nelu Tilie, Maria Dorina Vulcu, Mihai Cătălin Alexandru, Adrian Rugină, Marius Ştefan Ruşitoru, Paul Alexandru Georgescu, George Claudiu Petre, Ioan Tripa, Monica Tănăsoiu, Laurenţiu Marian Vârlan, Constantin Marian Ignat, Ionuţ Valentin Fieraru, Simona Livia Stan, Maria Ion.

Pe 1 noiembrie 2015 au murit: Mimi Voicu, Alexandra Matache și Liliana Gheorghe

În ziua de 7 noiembrie s-au stins: Andra Elena Toader, Ionuţ Cosmin Popescu, Tullia Ciotola, Mavi Serian, Daniel Ciobanu, Alexandru Chelba, Adrian Popa, Florin Cristian Popescu și Ionuţ Maior.
2 noiembrie: Costel Cârlicean 3 noiembrie: Andreea Chiriac
7 noiembrie: Andra Elena Toader, Ionuţ Cosmin Popescu, Tullia Ciotola, Mavi Serian, Daniel Ciobanu, Alexandru Chelba, Adrian Popa, Florin Cristian Popescu și Ionuţ Maior.
8 noiembrie: Bogdan Enache, Ayberk Manci, Alexandra Rădulescu și Dan Matei Alexandru
9 noiembrie: Teodora Maftei și Liviu Zaharescu
10 noiembrie: Elena Niţu, Tudor Golu, Alex Pascu și Vlăduț Roberto Andy
11 noiembrie: Claudiu Bogdan Istrate
12 noiembrie: Mădălina Strugaru și Alex Aliman
13 noiembrie: Loredana Dărescu
16 noiembrie Ioana Victoria Geambaşu
19 noiembrie: Elsa Albu
20 noiembrie: Andreea Ștefan
21 noiembrie: Alexandru Mihai Iancu
22 noiembrie: Alexandru Hogea
13 decembrie: Ioana Raluca Pănculescu
15 decembrie: Roxana Boghian
21 decembrie: Cristian Mitroi
14 martie 2016: Radu Eduard Sienerth


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10424 vizualizari

 • -24 (34 voturi)    
  trist (Miercuri, 30 octombrie 2019, 8:29)

  srpc [utilizator]

  dar si un motiv in plus ca sa nu-l votez pe beneficiarul tragediei, Joianis
 • +7 (19 voturi)    
  Prima eroare (Miercuri, 30 octombrie 2019, 8:50)

  modream [utilizator]

  ..In imaginea prezentată, n-au cum să fie 64 de poze ale vicitmelor. Are 5 rânduri. Si cu asta basta. Dacă tot faceți articole comemorative, măcar aveți respect față de oamenii ăia.
  • -6 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:37)

   [anonim] i-a raspuns lui modream

 • +5 (21 voturi)    
  redemption (Miercuri, 30 octombrie 2019, 8:51)

  meteorasky [utilizator]

  Istodor, ti-ai sters multe pacate cu articolul asta. Felicitari! Dumnezeu sa-i odihneasca si pe noi, sa ne ierte. Desi nu meritam.
  • -22 (28 voturi)    
   Nu prea merge cu redemption (Miercuri, 30 octombrie 2019, 9:57)

   FoarteAscutit [anonim] i-a raspuns lui meteorasky

   Chiar nu știu ce odihna o sa le dea Dzeu, ca pana la urma ia găsit moartea într-un club de destrăbălări..
   Speram totuși .
   • +11 (19 voturi)    
    Tu te auzi ce spui? (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:28)

    Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui FoarteAscutit

    FoarteAscutit - esti un mare idiot!
   • +7 (13 voturi)    
    draga noastra ortodoxie romaneasca si spalatii ei (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:22)

    meteorasky [utilizator] i-a raspuns lui FoarteAscutit

    Vorbeam de redemption pentru domnul Istodor care are tendinta de a ma calca pe nervi in general. Nici prin cap nu mi-a trecut ca un dobitoc habotnic va considera ca sufletele acelea ''si-au meritat soarta''. Frate, nu meriti sa te numesti om si mi-e rusine ca impart o planeta cu tine. Du-te si te trateaza, desi nu cred ca te mai faci bine.
   • +1 (7 voturi)    
    si dacă e doar o mască ? (Miercuri, 30 octombrie 2019, 12:01)

    MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui FoarteAscutit

    Dacă Moş Crăciun nu există...sau, mai rău, în spatele măştii lui e o entitate feroce, un reptilian samsar de suflete... la care te inchini tu... sperand să fii mai bun ? Te-ai gandit la asta ?
    Sau cine-ţi garantează că bunătatea poate fi înlocuită cu supunerea oarbă ? Speranţa nu înlocuieşte certitudinea, iar tu nu pari să o ai, credinţa ta e bazată pe frică, "preacucernice"...
    Fii bun.
  • -3 (31 voturi)    
   Nesimțit e autorul articolului, nu Romania! (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:00)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui meteorasky

   L-am urmărit de multa vreme pe acest Eugen Istodor, un individ neetnic roman care are o ura de moarte pe Romania și romani. Este specializat în împroșcări cu noroi folosindu-se de diverse pretexte.

   A fost un incendiu la Colectiv care nu putea fi preîntâmpinat și nici numărul de victime redus. Asemenea accidente se întâmpla. S-a reînviat acest caz pentru Iohannis care l-a mai speculat o data când și-a dat demisia Ponta. Acum iar dorește sa câștige capital politic, pentru prezidențialele din Noiembrie 2019, și cum nu s-a mai întâmplat intre timp un eveniment asemănător a scos Colectivul de la naftalina.

   Citat: "Colectivul celor 64 de morți. Și România nesimțită; de Eugen Istodor; HotNews.ro; Miercuri, 30 octombrie 2019, 7:58 Actualitate | PERSPEKTIVA"
   • +1 (9 voturi)    
    Nesimtiti sunt unii ca tine (Miercuri, 30 octombrie 2019, 13:11)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    care nu stiu sa taca, macar la comemorari de genul asta.
    Iti castigi existenta cu cate o copeica de postare sovietica, tovarase.
    Nu uota sa te speli pe gura.
   • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 octombrie 2019, 20:48)

    [anonim] i-a raspuns lui simplex1

  • -3 (13 voturi)    
   Pacatul cu "Eminescu, ciine de circ" murdareste o (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:48)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui meteorasky

   orice.

   De la un om - si inca profesor la Litere - care a putut sa scrie ca Eminescu a fost ciine de circ, nimic nu mai poate fi acceptat ca onest, fara intentii de manipulare de cea mai joasa speta.

   Si in cazul de fata se exacerbeaza vorba unui om care si-a pierdut cumpatul in fata celei mai cumplite orori posibile.

   Se sacrifica cu cinism acel om doar pentru crearea unui nou slogan mobilizator "Lasa-i in ..."
   Si evident, pentru bucuria de a mai jigni tara care il suporta.
   • +4 (8 voturi)    
    Hai să-i plângem de milă (Miercuri, 30 octombrie 2019, 13:45)

    Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Serios?
    Hai să-i plângem de milă acelui om care și-a pierdut cumpătul...
    Am o veste pentru tine: acel om se presupune a fi un profesionist, pregătit pentru astfel de situații.
    Și ok, să admitem că a fost ceva super mega copleșitor pentru el. ok, este și el om, înțeleg asta.
    Dar ce nu înțeleg, este de ce a continuat să mintă? De ce în loc să-și ceară scuze, pentru "scăparea nefericită", a continuat să mintă?
 • +3 (11 voturi)    
  poza (Miercuri, 30 octombrie 2019, 9:51)

  meteorasky [utilizator]

  Nu sunt decat 60 in poza, nu 64.
 • +4 (10 voturi)    
  exagerari de kiki (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:52)

  Toni_Romania [utilizator]

  Dle Eugen, iaca in RO anii asta au mai fost si oameni care au fost socati si impresionati de drama din Colectiv.
 • +2 (12 voturi)    
  Crearea unui nou slogan degradant "Lasa-i in ... (Miercuri, 30 octombrie 2019, 10:57)

  D-or [utilizator]

  Scopul articolului rezultat din repetitia obsesiva si generalizatoare e tocmai furnizarea unui nou slogan mobilizator, degradant si instigator la nimic bun: "Lasa-i in p... mea".

  Partea ignorata de autor este ca fiecare bita are doua capete si degradarea promovata poate actiona oricind in orice directie, daca tot am aflat ca suntem neam de nesimtiti.
  • -3 (15 voturi)    
   bravo (Miercuri, 30 octombrie 2019, 11:25)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Iaca unu' care citește articolele lui Istodor. E o performanță!
 • +4 (12 voturi)    
  daca romania = nesimtita (Miercuri, 30 octombrie 2019, 14:46)

  plain vanilla [utilizator]

  inseamna ca inclusiv chistofloc asta care scrie articolul, si atunci la ce bun sa iei aminte la morala facuta de unul ca asta
 • +2 (6 voturi)    
  Chiar ? (Miercuri, 30 octombrie 2019, 15:12)

  FlorinG [utilizator]

  Asa se numesc artificiile la singular, artifica ? Artificiu, hai, artificie, daca trebuie sa fie la feminin, dar "artifica", domnule autor ? Si e un articol presupus serios, nu un pamflet sau o glumita de facebook...
 • +2 (2 voturi)    
  Dumnezeu sa ii ierte (Joi, 31 octombrie 2019, 8:21)

  JoshuaTree [utilizator]

  Durere pentru atâția părinți, prieteni ... simt alături de ei. Nu e nevoie de cuvinte ci doar sa le păstram memoria vie . Durere ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by