Sfânta Parascheva, Pelerinaj și Hram. Cui i-e frică de Sfânta Parascheva?

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Duminică, 13 octombrie 2019, 9:16 Actualitate | PERSPEKTIVA


Cui i-e frica de Sfanta Parascheva?
Foto: Perspektiva
Zilele astea sunt ale Sfintei. Luni 14 octombrie este marea ei slujbă de pomenire la Iași. Sunt zile în care exersăm două tipuri de orbire: ignoranța atee, cinică și fanatismul religios, devotat. Două tipuri de orbire, egale în drepturile lor, nu? Dreptul de a crede sau nu în Dumnezeu. Dreptul de a-l face pe Celălalt cinic sau fățarnic. La Iași sunt pelerinii, zeci de mii, cu ore de așteptare în căutarea miracolului. Pe rețelele de socializare stă spectacolul crud: înjurătură, teroare. Doar că între dependența de Parascheva și binging-ul pe Netflix nu-i mare diferență. Să explic.


Încerc să înțeleg ce-i cu pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Și-ncerc să caut o comparație, o “ușă” care să se deschidă spre înțelegerea acestei nevoi omenești de a avea stăpân.

Am fost, ca jurnalist, de vreo două ori la fața locului. Am fost între două trenuri, am vânat pitorescul. N-am făcut decât să întăresc corul celor care înjurau. Mi-am scris reportajele și pace bună. Acum vreo patru ani și ceva am citit cercetarea lui Mirel Bănică, “Nevoia de miracol”.


Și cartea asta, făcută cu prețul a zeci-sute de ore de stat în pelerinaje, mi-a deschis mintea către infinita sensibilitate a pelerinului.

Revin: există vreo “ușă” care să se deschidă spre înțelegerea acestei nevoi de a avea un Dumnezeu?

Sfânta Parascheva nu este sigur că-i Sfânta Parascheva

Conform doxologia.ro (DĂ CLICK) legenda Paraschevei spune că un trup a fost găsit îngropat aproape de mare. Nu se știa al cui este, dar tot ceea ce se știa era că trupul acesta era intact conservat și plin de miresmele pe care numai Domnul le adoră. Acum, realitatea istorică spune că moaștele Sfintei au ajuns la Iași aduse/comersate de domnitorul Vasile Lupu. Acum peste 300 de ani comerțul cu moaște era în floare. Inițial, trupul conservat al Paraschevei a fost așezat în ctitoria Biserica Trei Ierarhi, dar incendiul din 1888 a mistuit lăcașul de cult. Moaștele rămase intacte au ajuns la Catedrala Mitropolitană.

Să observăm în această poveste întemeietoare marile necunoscute, adorarea unei Parascheva care nu este sigur că e ea și mitologia păstrării corpului intact, indiferent de trecerea anilor și intemperiilor. Deci, să vorbim de acel “crede și nu cerceta”.
Și să credem că sunt semeni de-ai noștri, părinți, bunici, care cred și nu pun la îndoială, n-au nevoie să cerceteze. Bineînțeles, nu-s toți idioți, cretini, proști, constipați.

Oare știm noi cei care punem etichete ce-i cu pelerinajul? De ce atâta drum?
În primul rând, drumul și așteptarea în noapte, în frig, în picioare. Imposibil să nu te impresioneze. Starea aceea de a fi împreună: timp îndelung, caznă fizică, rezistență, ești față-n față cu suferința ta, împărtășești “viața” cu Ceilalți, cu ai tăi și necunoscuții, sentimentul unei protecții “plouă, nu-mi pasă”, “mi-e frig, rezist”, “nu răcesc eu, Sfinta mă are în puterile ei”. Rugăciunea, aerul plin de tămâie și incantații. Sentimentul de sărbătoare. Tarabele pline. Sarmale și alte mâncăruri, ceaiuri pentru a rezista. Apoi, întâlnirea propriu zisă cu Sfânta. Graba, euforia, "îmbulzeala" din fața raclei. Jandarmii. Momentul de grație divină. Atingerea Sfintei cumva. Deget, cot, batistă, prosop, maieu și alinarea suferinței, punerea acestui obiect pe locul vătămat sau ducerea lui persoanei în suferință. Sau acatist dat spre iertarea păcatelor ș-o viață mai bună. Închinăciunea și căderea în genunchi. Oameni din 2019 refac scenariu de ev mediu, nu?

Un motiv este cel economic, dar nu este o justificare suficientă
Să privim cine “pupă Moaștele”. Nu-s toți defavorizați, săraci. Dar sunt și bunici și părinți de-ai noștri care trăiesc în șantajul salariilor și pensiilor majorate la București. Ori salariile și pensiile astea dau nesiguranță. Sunt singurele forme de subzistență în zone economice ale României rămasă aproape de evul mediu. Dar acolo la Moaște nu se închină doar “moșii” patriei. Acolo sunt tineri, da tineri care, unii, n-au treabă cu banii. Cred sau i-a lovit vreo năpastă sau așa au prins din familie. Portretul nu e complet fără a vedea tinerii defavorizați, care nu-și văd viitorul altfel decât plecând din țară. Sunt tinerii care au crescut cu părinții plecați la muncă în străinătate. Sunt tinerii care cu diplomă /au salarii mici, trăgând ca sclavii. Sunt tineri fără diplomă, dar fără specializare, fără orizont, trăind de pe o zi pe alta. Societatea, în sensul în care includem aici politicieni și lideri de opinie, n-au lărgit cercul jocului lor de interese, au gonflat doar discursul seducător, apoi, au lăsat România aceasta într-o tăcere, într-o spaimă de viitor și de sine. Un motiv, deci, este cel economic, în a “crede și a nu cerceta”. Și aici cei mai mulți spun că Dumnezeul chiar invizibil, nu te seduce și abandonează.

Dar dacă vedem doar cauza economică atunci nu vedem omul și credința în Dumnezeu. Și nici aici nu avem destule explicații. Una este că Dumnezeu înseamnă nevoia “de miracol” (Mirel Bănică). Este forma cea mai la îndemână de a crede că va fi mai bine în viața ta. Plătești biletul de drum/te duce primarul din Voluntari cu autobuzul și crezi într-un mai bine în viața ta.

Nu epuizăm explicațiile, dar, culmea, există nevoia aia organică de a dialoga cu cineva iertător, nevoia de a nu te simți singur pe lume, nevoia de a te simți pe lume al cuiva.

Și-n sfârșit, credință. O credință dincolo de tangibil. Crezi. De ce? De aia. Pentru că Tu Crezi.

De aici mă despart de cartea lui Mirel Bănică și încerc să mă aventurez de capul meu.

Credința e de Evul Mediu? Nu cred. Cred că fiecare are dreptul să aleagă, după cum se simte în siguranță. Să gândească pozitiv sau să creadă în draci, moaște și dumnezei. Avem în 2019 libertatea de a gândi și laic și religios și chiar libertatea de a le mixa.

Neurologic-psihologic, dacă vreți să fim pozitivi, să intrăm în detalii pe care știința ni le oferă, limitele creierului oricui, pelerin, corporatist, hipster, bătrân, tânăr, e configurat pe nevoia de ritual-comunitate și nevoia de dependență.

Nu exclud, deci, ca mersul la Parascheva să fie, dece nu, pentru unii, ca distracția la Mall, pentru alții ca Netflixul, pentru iubitorii de medieval și istorii imaginare ca Games of thrones pentru gammeri, ca un Forsaken World. iPhone 4 cu ecran curbat poate s-o înlocuiască oricând pe Sfânta.

Dincolo de psihologie și sociologie, se vede că Sfânta Parascheva astăzi este industrie (surse Mediafax, Ziare.com, Europa FM, Doxologie, Libertatea) Parascheva zilele astea, așa cum e gândită de organizatori, este o industrie care-și devorează zecile de mii de adulatori: “Sute de poliţişti şi jandarmi”. “Un camion plin cu flori pentru a împodobi baldachinul”. “ecrane pentru ca pelerinii să poată urmări în direct ce se petrece în curtea Catedralei”. “Elena Săbiuță de 15 ani se așează cu 20 de ore înainte de începerea pelerinajului”. “Programul de joi până luni al hramului”. Mărturii: Rugăciunea mea către tine a ajuns la Dumnezeu, iar El a făcut o minune. Mama mea s-a vindecat de o boală grea, numită cancer. Marius, 10 ani”. “Un numar record de oameni care s-au inscris la pelerinajul organizat de 15 ani de Primaria Voluntari.” “100.000 de exemplare din 'Ghidul pelerinului', 250.000 de iconite plastifiate cu Sfantul Ierarh Spiridon si Sfanta Parascheva, doua pliante color despre vietile celor doi sfinti in cate 10.000 de exemplare.” “40 de preoti vor merge, la anumite intervale orare, de-a lungul randului de pelerini pentru a discuta cu ei, a le raspunde la intrebari, a le aduce la cunostinta anumite informatii. Exista un program numit 'Hrana pentru pelerini', prin care Biroul de Asistenta Sociala al Mitropoliei ofera 30.000 de pachete care constau in alimente ambalate, patiserie ambalata, ceai cald, cafea, in perioada 11-15 octombrie.”

Astăzi, există nenumărate feluri de a scăpa de infernurile personale. Bagi un pelerinaj cu Parascheva sau un binging cu games of thrones. Și nicio variantă nu are de ce să fie exclusă. Când descoperi că nu ești iubit, când ești îmbolnăvit, când ești exclus din slujbă, din gașcă, din lumea ta în care ți-a mers așa bine. Când timpul e prea greu.

În 2019, nu-i mare diferență între omul care se-nchină la Parascheva și cel care face mătănii la Netflix sau se pierde în games of thrones, Forsaken World. Au nevoie cu toții să uite de sine, de lume, de limite. Au nevoie de dependențe. Pelerinajul Paraschevei arată ca-n games of thrones, este un Forsaken World, nu? Iar vizionarea games of thrones și jucatul unui Forsaken World este ca un Pelerinaj Parascheva. Pericole, concentrare, "arme", reușite, eșecuri, următorul episod/next level.

Trebuie recunoscut totuși realitatea vieții și pelerinajul sunt cu mult mai greu de îndurat.

P.S,: acest articol nu face apologia pelerinajului, Bisericii Ortodoxe Române, Netflixului, Forsaken World.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10353 vizualizari

 • +29 (49 voturi)    
  lipsa de educatie (Duminică, 13 octombrie 2019, 9:48)

  dragossorin [utilizator]

  Cand primul om viclean l-a intalnit pe primul naiv s-a nascut religia , la noi popi ne tin prosti si politicieni saraci , singura scapare o avem in educatie dar asta dureaza pentru ca au avut grija sa nu avem parte de ea
  • +6 (16 voturi)    
   as zice ca Biserica (Duminică, 13 octombrie 2019, 22:33)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui dragossorin

   S-a impus pe acest teritoriu prin violenta si amenintare tot timpul cu ajutorul liderilor din orice perioada.. Au functionat ca o grupare mafiota .
   Reintoarcerea la vechile traditii cu stalpi sculptati in loc de cruci si biserici de lemn fara sleahta de preoti hoti este imperuos necesara dupa modelul japonezilor
   • -3 (7 voturi)    
    "Invierea zeilor" (Luni, 14 octombrie 2019, 14:13)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Cum ar zice Merejkovski :)
    Se aduna din nou ostirile Apocalipsei si paganismul reinvie. Asa au zis si nazistii si comunistii: "afara din Istorie si la gunoi cu evreul cel barbos ("slabul" cum radea de El diliul de Nietzsche). Sa inviem vechii zei bautori de sange sau sa ne facem altii noi, dupa chipul si asemanarea noastra! Jos cu Crucea, in locul e sa punem zvastica, secera si ciocanul. Nu asteptam a doua venire, aducem noi singuri Varsta de Aur a lui Saturn".
    Noii ostasi nu mai au maestri gnostici si neo-gnostici, pe madama Blavatsky, pe puii ei Steiner, Papus, Schure, Guenon, Max Heindel, New-Age-ul, "maestrii" zen si sarlatanii Orientului, dar "credintele" le sunt fabricate in aceleasi laboratoare oculte. Aceeasi ura fata de crestinism ii uneste cu stramosii lor traitori acum 100 de ani.
    Acum avem neo-marxisti si eco-teroristi, vegetarieni care nu mai papa carnita pentru ca il urasc prea mult pe om ca sa nu iubeasca animalele, lgbt, spalati pe creier de political correctness, fanatici ai secularismului, alienati care cred nu mai datoreaza nimic nici radacinilor iudeo-crestine nici celor greco-romane ale Europei.
    Sunteti fierbinti cu totii, fiti doar atenti cand se aprinde scanteia ca sa sariti si sa va sfasiati din nou, ca animalele.
    Intrebati-va doar atat: Cum se face oare ca de cate ori omul modern s-a indepartat de Hristos s-a ajuns la orori si tragedii inimaginabile?
  • +5 (11 voturi)    
   Da (Luni, 14 octombrie 2019, 6:54)

   Lake123 [utilizator] i-a raspuns lui dragossorin

   Absolut de acord. Ai pus degetul pe rană. E o mare bătaie de joc, la adresa celor nu prea educați și deci naivi. Și cei care conduc țara precum și cei care popularizează asemenea minciuni "creștine," sunt niște excroci ordinari.
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 octombrie 2019, 13:55)

   [anonim] i-a raspuns lui dragossorin

  • +1 (1 vot)    
   Se pare (Luni, 14 octombrie 2019, 15:33)

   Heissnachricht [utilizator] i-a raspuns lui dragossorin

   că și politica s-a născut tot atunci...
   • +1 (1 vot)    
    Politica (Luni, 14 octombrie 2019, 21:44)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Heissnachricht

    Din pacate politica e ceva necesar, cineva trebuie sa faca reguli si sa le impune democratic bineinteles, religia nu e.
 • +22 (44 voturi)    
  Articol partinitor si slab! (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:14)

  Alui [utilizator]

  Ateismul nu e “orb” ca si credinta oarba. Ateismul in Romania e dobandit prin dovezi. Credinta oarba au si cei care cred in pamantul plat. Trebuie respectate asemenea credinte? As zice ca nu. Nu trebuie sa pui toate bazaconiile (pamantul plat, “sfanta Paraschiva”) in balanta cu stiinta bazata pe dovezi incontestabile. Doar nebunii fac asa ceva!
  • -3 (13 voturi)    
   Ateismul este tot o credință (Luni, 14 octombrie 2019, 9:50)

   Prieten [anonim] i-a raspuns lui Alui

   Și anume, credința că Dumnezeu nu există. Nu e bazat pe dovezi pentru că nu poți dovedi aserțiunea de mai sus. Poți doar afirma cu certitudine că nu Îl vezi, că nu-L poți atinge cu mâinile, că nu are o prezență fizică, limitată. Dar asta afirmă și credincioșii. Însă nici ideea nu are aceste caracteristici, și totuși, cred că toți suntem de acord cu faptul că ideile există. Există, deci, și ideea de Dumnezeu. Ateii consideră că doar atâta este: o idee. Credincioșii consideră că nu este doar atât. Dar nici unii și nici ceilalți nu pot dovedi ceea ce susțin. Este o opțiune, o alegere: să crezi sau nu. Cei care cred însă, se comportă de parcă Dumnezeu și sfinții ar exista. Iar asta le schimbă viața. Nu are importanță, până la urmă, dacă există sau nu, ci dacă viața ta sporește, se înnobilează, iar sufletul tău devine viu. Dumnezeu, de altfel, este mai presus de existență, pentru că - lucru destul de greu de înțeles - el este autorul existenței. De aceea nu se poate pune problema existenței Sale.
   • +7 (9 voturi)    
    trebuie sa existe undeva un adevar absolut (Luni, 14 octombrie 2019, 10:53)

    t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Prieten

    Ateii il cauta cu dovezi. Credinciosii incearca sa-l simta prin credinta.
    Problema e ca nu poti incredinta un "cec in alb" credintei. Nu poti spune ca din moment ce crezi sincer in miracole, orice manifestare a credintei este acceptabila.
    Daca moastele acelea nu sunt veritabile, si daca oasele unor oameni (oricat de cucernici/credinciosi) nu sunt date de la Dumnezeu sa faca minuni, faptul ca oamenii au credinta in asta nu face totul ok. Drumul spre iad e pavat cu bune intentii.
    In biblie exita permanent o lupta intre nevoia oamenilor de a avea ceva palpabil in care sa creada (un idol, o statuie) si credina in Dumnezeu, pentru ca credinta in ceva atotputernic, omniprezent si invizibil e foarte infricosatoare. Si de multe ori biserica a cedat de la aplicarea acestui principiu, de frica de a nu vedea oamenii indepartandu-se de ei si crezand intr-o versiune a religiei care sa le ofere ceva palpabil in care sa creada.
    Mie, cel putin, imi pare putin paradoxal ca cineva sa creada ca ar putea obtine mai mult atingand sau rugandu-se la oasele unui om (chiar daca a fost un sfant exceptional) decat rugandu-te sincer lui Dumnezeu, acasa la tine, de exemplu. Nu poti sa crezi ca rugaciunea ta ar fi mai bine auzita, mediata si indeplinita de spiritul unui om decat de Dumnezeul atotputernic si omniprezent.
    • -6 (12 voturi)    
     Dumnezeu nu este abstract. Este viu. (Luni, 14 octombrie 2019, 11:19)

     Prieten [anonim] i-a raspuns lui t_beriu

     Nu trebuie pusă în antiteză rugăciunea de acasă, în izolare, cu cea mijlocită de un sfânt, pentru că amândouă sunt rugăciuni, deci sunt bune. Moaștele sfinților Îl aduc pe Dumnezeu mai aproape, pentru că sunt impregnate de Duhul Sfânt, în a cărui prezență a trăit cel căruia i-au aparținut și care continuă să fie într-o prezență și mai mare acum, după ce s-a dus către o și mai mare apropiere.
     Ce-i drept, eu nu prea le caut, dar îi înțeleg pe cei care o fac din credință, din speranță ori din dragoste chiar. Și faptul că o fac într-o anumită zi, ca cea de astăzi, unde se adună zeci de mii de credincioși, cred că îi ajută să își confirme crednța unii altora, iar jertfa de a sta atât de multe ore la rând le este răsplătită de multe ori.
     • +1 (7 voturi)    
      nu ma convinge (Luni, 14 octombrie 2019, 11:57)

      t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Prieten

      Cum am mai spus, omul isi doreste mult prea intens sa gaseasca suport palpabil, pamantesc pentru credinta. Fie ca e o pata pe un perete sau un pattern intr-un lemn crapat, omul tanjeste sa vada miracole. Si in mod sigur, din totalul de moaste/icoane/relicve, o parte e sigur un fals.
      Omul nu dispune de posibilitatea obiectiva de a distinge falsul de real, celk ptuin in cazul credintei, care e prin definitie subiectiva. Faptul ca cineva care participa la un pelerinaj se simte mai bine, mai linistit, se insanatoseste, nu inseamna neaparat un miracol. Simplul mers la un psiholog poate rezulta in acelasi efect.
      In schimb, biblia nu ofera scuze celor care cred in idoli/statui/lucruri. Nu se pune problema daca cel care face asta crede sincer, daca se simte mai bine sau mai bun. E gresit din principiu.
      Dupa principiul crestin, existenta lui Dumnezeu e incontestabila. Credinta, rugaciunea catre Dumnezeu ar trebui sa fie singura cale sigura. De ce sa apelezi la "intermediari"?
      • -1 (7 voturi)    
       Nu doresc să te conving (Luni, 14 octombrie 2019, 12:14)

       Prieten [anonim] i-a raspuns lui t_beriu

       Încerc doar să argumentez. Nu e vorba de intermediari decât în măsura în care harul este un intermediar, pentru că asta este ceea ce caută oamenii să primească de la moaște, de la oamenii înduhovniciți, de la Biserică. Sunt urmele pe care Dumnezeu binevoiește să le lase în lumea din care nu S-a retras după Înălțare, ci a impregnat-o cu Duhul Sfânt acolo unde ea a devenit Împărăție a Lui (Basilica = Biserică).
       Este clar că Dumnezeu nu refuză lumea concretă, pe care a creat-o, ci o sfințește, folosindu-se în acest scop de om ca mijlocitor, ca receptacul al Duhului. Vine și El mai aproape de om în felul ăsta.
       Dar, sigur, ai dreptate că există și ispita idolatrizării și a credinței superstițioase, magice. De asta trebuie să ne ferim.
   • +1 (1 vot)    
    ateismul nu este credinta (Luni, 14 octombrie 2019, 23:10)

    Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui Prieten

    1. Ateismul e falsificabil, crestinismul nu este. Deci, cele doua chestiuni nu sunt deloc egale asa cum incerci sa le faci sa para.
    2. Stiu ca e un lucru destul de greu de inteles dar unii dintre noi suntem preocupati de adevar si ne pasa daca ceva este real sau nu.
    3. Nu credinta sporeste viata ta, nu ea iti face sufletul viu. Tu singur faci asta, un lucru foarte bun, desigur, pe care il poti face si cu si fara credinta.
 • 0 (30 voturi)    
  gg (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:28)

  harapalb [utilizator]

  Recunosc ca nu-mi prea place stilul domnului Istodor dar articolul acesta este construit si scris foarte bine.
 • -23 (37 voturi)    
  oamenii prosti! (Duminică, 13 octombrie 2019, 10:46)

  tuduache [anonim]

  In ziua de astazi,din pacate,oamenii prosti nu mai au nici o sansa sa se bucure de harul credintei.Sunt enorm de multi "dracusori" care ii ispitesc cu fel si fel de subsituturi si contrafaceri si bietii oameni nu stiu sa deosebeasca adevarul de minciuna.
  Credinta poate fi traita doar de oamenii destepti.Doar acestia au sansa sa-l gasesca pe Dumnezeu si pe sfintii ai.
  Multi merg Sf Parascheva dar nu toti reusesc sa se intaleasca cu ea.Multi merg la Biserica dar nu toti se intalnesc cu Dumnezeu.
  De 20 de ani sunt un om credincios si din propria experienta va pot spune ca nu am vazut vreun prost care sa fie credincios.
  • +10 (14 voturi)    
   nu te ai uitat in oglinda (Duminică, 13 octombrie 2019, 20:02)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui tuduache

   .......................................
 • +34 (44 voturi)    
  dar restul anului? (Duminică, 13 octombrie 2019, 12:21)

  kostel [utilizator]

  sotia mea merge la biserica in fiecare duminica (nu ma deranjeaza cu nimic). eu nu merg niciodata. si i-am pus intrebarea urmatoare: de ce stau toti la coada pe frig si uneori si 3 zile? a incercat raspunsul previzibil: e ziua sfintei si se roaga pentru un miracol / pentru bine / pentru etc. si atunci am intrebat-o: dar restul anului, de exemplu marti in mijlocul verii nu pot se se roage? nu pot oamenii sa vina atunci la mitropolie si sa se roage pentru aceleasi lucruri? atunci doamna sfanta nu mai e miraculoasa? atunci nu te poate vindeca? are doar program de ziua ei? plus ca atunci e cald si vii in biserica si sunt maxim 3 oameni la "moaste". poti sa stai si 3 ore sa o atingi. nu e nevoie sa cazi ddin picioare de frig, dupa 4 zile de asteptare . nu mi-a mai raspuns. adevarul trebuie doar sa il gasesti tu singur.
  • -20 (34 voturi)    
   E simplu.... (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:25)

   Iosif [anonim] i-a raspuns lui kostel

   Am să răspund eu la intrebarea care te macină : de ce nu merg pelerinii în restul anului să se închine la Sfânta Parascheva când e mai puțină lume, nu stai la coadă etc.
   Răspunsul e de fapt o întrebare la care ai tot timpul din lume să te gândești si să extragi singur răspunsul : ziua ta de naștere / nume e O DATĂ pe an și atunci e cel mai potrivit moment pentru primit musafiri și cadouri. La Sfânta Parascheva sau alți sfinți, e același lucru. Asta nu înseamnă că în alte zile din an, Sfinții nu sunt bucuroși de vizitatori sau că nu pot să ajute. Dar când e ziua lui, bucuria e mai mare, la fel cum e și la noi oamenii de ziua noastră. Ne simțim bine, respectați si iubiți că suntem băgați în seama și nu am fost uitați de cei dragi chiar de ziua noastră.
   Acum ești mulțumit ��?
   O zi bună!
   • +18 (28 voturi)    
    wtf (Duminică, 13 octombrie 2019, 20:04)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Iosif

    tu chiar crezi ce ai spus?
  • -8 (18 voturi)    
   Explicatia unor sarbatori si a "pelerinajului" (Duminică, 13 octombrie 2019, 17:42)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui kostel

   Eliade a explicat pe larg modalitatile prin care omul a incercat dintotdeauna sa se apropie de sacru: exista locuri si exista momente in care sacrul se manifesta (hierofanie) in lumea profana. Cu privire la marile momente in care timpul sacru poate fi perceput si trait, oamenii s-au orientat dupa marile evenimente astronomice, considerand microcosmosul (in cazul nostru anul astronomic) o imagine a macrocosmosului (pentru cazul nostru, bolta cereasca si miscarile astrelor). Asa ca nu intamplator in apropierea solstitiilor si echinoctiilor se afla atat mari sarbatori pagane cat si crestine. De asemenea, multe alte sarbatori crestine se suprapun peste altele mai vechi, pagane, si in restul anului: sfintii au luat locul zeilor de odinioara.
   Dar, repet ce am spus mai jos, pentru un crestin "strain si calator" (Petru I, 2:11; Evrei 11:13) taina credintei sale nu se afla in sarbatori si ritualuri. Asta e "calatoria", "pribegia" si "pelerinajul" dragii mei: "Zilele pribegiei mele sunt o sută treizeci de ani." (Cornilescu - "Zilele anilor călătoriei mele sunt o sută treizeci de ani") ii spune Iacov lui Faraon iar David mai târziu "Căci străin sunt eu la Tine şi străin ca toţi părinţii mei." (Cornilescu - "Căci sunt un străin înaintea Ta, un pribeag, ca toţi părinţii mei").
   • +10 (14 voturi)    
    Nici o legatura cu Octombrie si Parasheva (Duminică, 13 octombrie 2019, 21:23)

    dessik [utilizator] i-a raspuns lui ww

    Chiar am pierdut timpul sa citesc ce ai scris. Texte savante fara nici un sens. Sorry.
  • +22 (34 voturi)    
   explicatie psihologica (Duminică, 13 octombrie 2019, 18:39)

   dessik [utilizator] i-a raspuns lui kostel

   Puterea sfintei este egala cu cat de mult cred oamenii in puterea ei. Puretea e doar in capul credinciosilor. Daca in timpul anului sunt 3 persoane in toata mitropolia, ai sentimentul de "meh", daca altii nu vin la sfanta, nici eu n-am de ce sa vin. Daca in octombrie se imbulzesc zecile de mii, inseamna ca e "ceva bun", ai sentimentul ca "acum e momentul, intr-adevar are putere". Iar dupa ce ai amortit de foame si de frig o zi intreaga, este imposibil sfanta sa nu fi apreciat asta si drept urmare iti va lua ruga in serios.

   Un soi de spirit de turma. Un soi de coada pe vremea lui ceasca. Cand vedeai ca e coada, mai intai ocupai loc si tu, ca sigur e ceva bun. Abia pe urma intrebai ce se vinde.

   Poti sa explici si nevestei.
 • -8 (32 voturi)    
  diletantism (Duminică, 13 octombrie 2019, 12:46)

  meteorasky [utilizator]

  Ma enerveaza atat de tare stilul asta de a face jurnalism, daca asta e ceea ce face autorul articolului, ca nici nu il pot citi fara sa ma enerveze superficialitatea si dorinta de a soca cu orice pret.
  Sunt unul dintre cei care se duc la pelerinaje in general. Nu din habotnicie sau superstitie. Ci pentru ca in sufletul si viata mea si sfantul Dumitru, si sfanta Parascheva sunt entitati vii si prezente. Mi-au fost aproape si le-am simtit ajutorul in momentele cele mai dificile din viata, si a fost un ajutor rapid si concret si o prezenta de netagaduit pentru mine. Ma duc la pelerinaje si eu, si multi altii ca si cum te-ai duce la aniversarea unui prieten, in primul rand ca sa-i multumesc ca exista in viata mea. Nu am nevoie de nimic in mod special, nu ma rog pentru chestii materiale, ci ma duc ca sa ma ancorez cumva pe verticala si sa ma reechilibrez spirtual. Da, ceea ce simt e subiectiv si inefabil, dar e o experienta atat de profunda si de alchimica intr-un fel, ca sufletul meu ar fi mai sarac fara ea.
  Oamenii fac pelerinaje din timpuri stravechi ca si calatorii initiatice. Nu va mai uitati cu dispret la babuta care a coborat din varful muntelui ca sa se duca sa o vada pe Sfanta de ziua ei. Daca e o forma de dependenta precum binging-ul? As spune ca asta e un mod foarte simplist si fals de a privi lucrurile. Din fericire, babuta nu va citeste stupizeniile si isi vede senin de viata si obiceiurile ei. Si, mai ales, de sufletul ei, la intalnirea cu Sfanta.
  • +2 (12 voturi)    
   alchimia e bullshit (Duminică, 13 octombrie 2019, 20:06)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui meteorasky

   ................................
 • +9 (15 voturi)    
  "ignoranta atee" (Duminică, 13 octombrie 2019, 13:58)

  revo [utilizator]

  ?
  • -9 (11 voturi)    
   Iubirea de aproape si toleranta atee (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:43)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui revo

   .
 • -9 (25 voturi)    
  Sa citam din Tutea. (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:03)

  feroviarul123 [utilizator]

  "Sunt atât de mândru, încât nu-mi vine să cred că-s făcut din maimuță!" Probabil ca l-ați citit de o suta de ori. Mi mi-a plăcut și l-am schimbat nițel, când sunt întrebat de ce nu cred( în dumnezeu) răspund :"Sunt atât de mândru, încât nu-am nevoie de ajutorul nimănui în viata!" . multi ma cearta ca " o sa te încerce d-zeu și atunci o sa cazi în genunchi sa te rogi" . de obicei zâmbesc și le aduc aminte ca am urcat pe Matterhorn singur , ca ceilalți s-au întors din drum.Le recomand celor credincioși sa încerce sa urce sa sa vadă cu adevărat ce înseamnă sa ingheti de frig ( mi s-a luat pielea de pe degetele de la picioare de la degerături) sau sa simți ca nu mai ai energie sa mai miști un cm , dar totuși trebuie sa mergi pentru ca nimeni nu poate veni după tine și dacă te oprești nu te mai scoli niciodată. Doar cei nevolnici au nevoie de miracole.
  • +1 (1 vot)    
   @feroviarul 123 (Marţi, 15 octombrie 2019, 17:15)

   m_arina [anonim] i-a raspuns lui feroviarul123

   Intr-un bar din Antarctica, doi cercetatori stau de vorba.
   -Tu crezi in Dumnezeu?
   -A, nu, ca stiu ca nu exista...
   -Pai de unde stii?
   -Odata m-am pierdut de echipa si am ratacit prin zapada doua zile la minus 40 de grade. Atunci am zis: "Doamne, daca existi, fa o minune si salveaza-ma!"
   -Si totusi esti aici...
   -Aa, pai nu Dumnezeu m-a salvat, erau doi eschimosi care au trecut din intamplare pe acolo...
 • -8 (28 voturi)    
  Credinta este pentru oameni slabi si inculti... (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:21)

  Iorgovan [anonim]

  ...ca de exemplu: Nicolae Steinhardt, Mircea Vulcanescu, Richard Wurmbrand, Teohar Mihadas, Valeriu Gafencu, Constantin Oprisan etc.
  • +14 (28 voturi)    
   Pai toti marii filozofi greci, romani, arabi,... (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:57)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui Iorgovan

   Au trait foarte bine fara credinta celor enumerati de tine. Nu ti se pare interesant? Adauga-i pe Stephen Hawking, plus pe cei de aici:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_atheists
   • -9 (21 voturi)    
    Aici este vorba de altceva (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:27)

    Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Cei enumarati de mine nu au trait foarte bine, dimpotriva: multi dintre ei au fost torturati, unii au fost omorati. Totusi, au trait..."inalt".
    • -2 (2 voturi)    
     Iubitorii de diversitate de pe Hotnews (Luni, 14 octombrie 2019, 16:12)

     Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

     N-au niciun interes pentru "trairi inalte". Ei se inchina la ochiul maro...
    • +1 (1 vot)    
     Multi a omorat si inchizitia! (Luni, 14 octombrie 2019, 17:11)

     Alui [anonim] i-a raspuns lui Iorgovan

     Cine stie cati dintre robii tigani ai manastirilor ortodoxe au fost torturati?
   • +2 (4 voturi)    
    Hai sa ne batem in liste (Duminică, 13 octombrie 2019, 23:20)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    https://www.youtube.com/watch?v=1RQ1yYvoqPQ
    https://www.youtube.com/watch?v=NhQ4qWAwQ_8
    • 0 (0 voturi)    
     Fake (Marţi, 15 octombrie 2019, 12:29)

     junimea [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Daca credeau nu stia nimeni de ei, se tarau in genunchi ca sa pupe mortii. Sunt faimosi pentru ca si-au folosit mintea, nu credinta oarba in fantome.
  • -7 (17 voturi)    
   Pana o sa te loveasca viata... (Duminică, 13 octombrie 2019, 15:48)

   Joro [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

   si apoi mai discutam!
 • -8 (20 voturi)    
  Legea si Harul (Duminică, 13 octombrie 2019, 14:46)

  ww [utilizator]

  Ar fi multe lucruri de comentat la acest articol, inclusiv amatorismul autorului care isi inchipuie ca dictonul "crede si nu cerceta" este unul crestin (in fapt apartine lui Celsus, un detractor al crestinismului) si care vede Credinta acolo unde nu e decat ritual pagân.

  Din pacate si multi dintre "credinciosi" sunteti in ratacire. Tot ce faceti voi (posturi, sarbatori, mancaruri de post, pelerinaje, inchinare la idoli etc) tin de Lege, nu de Har. Legea e usor de tinut, Harul e greu de primit.
  Fara alte explicatii, citim de la Romani, pentru cine poate pricepe:
  "Zicând că sunt înţelepţi, au ajuns nebuni. Şi au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios (intra aici si fericita Parascheva) şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al târâtoarelor."
  ... si ...
  "Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui. Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul. Şi cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu. [...] Căci împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură (nici pelerinaje, ar zice bunul Pavel, de-ar trai in vremurile lui Istodor), ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt."
 • -11 (21 voturi)    
  Apropo de "ignoranta atee" (Duminică, 13 octombrie 2019, 16:59)

  Altiro [utilizator]

  Eugen Istodor ai zbarcit-o cand ai zis ca incerci sa cauti intelegere pt "nevoia de a avea stapan". Nu, este vorba despre nevoia de a avea Parinte, de a te intoarce la Creatorul tau, nu la stapan..
  • +10 (16 voturi)    
   @altiro (Duminică, 13 octombrie 2019, 19:25)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Deci.. L-a creat pe Adam si in urma unei frumoase operatii, pe Eva. Care i-au avut pe Abel si Cain. Care Cain l-a ucis pe Abel.... si de aici ajungi tu si singur in 2019.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Genealogies_in_the_Bible
  • +8 (10 voturi)    
   si daca (Duminică, 13 octombrie 2019, 20:08)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   nu ai creator? ai putea trai cu asta?
 • -8 (14 voturi)    
  Cititi Biblia! (Duminică, 13 octombrie 2019, 19:44)

  solascriptura [anonim]

  https://sola-scriptura.site123.me/ultimele-articole/este-%C3%AEnchinarea-la-icoane-un-p%C4%83cat
  • +1 (3 voturi)    
   Doamne-ajuta-l (Luni, 14 octombrie 2019, 12:57)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui solascriptura

   Mai citeste si altceva.
 • -4 (8 voturi)    
  Eugene (Duminică, 13 octombrie 2019, 21:58)

  ernest [utilizator]

  Tie af trebui sa ți fie frica ca scrisesi Acu vreo luna ca Nu știi încă ce gen ești
 • +4 (12 voturi)    
  Procesiunile la moaste imi par manifestari pagane (Luni, 14 octombrie 2019, 9:11)

  deval [utilizator]

  , deprimante rau . ...
  Si cand ''jurnalistii''le numesc la stiri ''pelerinaj',' e si mai trist !
 • +2 (6 voturi)    
  multi din cei care stau la coada... (Luni, 14 octombrie 2019, 14:34)

  tofu [utilizator]

  ... n-ar ajuta pe altul in nevoie. Isi fac cruci pana la pamant, dupa care fura, injura, isi dau cu parul in cap , se uita la Antene, scuipa seminte, alocatia copiilor o
  dau pe bautura, etc. Credinciosi? Haide, ma lasi? Bigoti, incuiati, da.
  • +2 (4 voturi)    
   Corect. (Luni, 14 octombrie 2019, 17:57)

   Alexa.99. [utilizator] i-a raspuns lui tofu

   Si mai si voteaza, din pacate.
 • +3 (5 voturi)    
  ! (Luni, 14 octombrie 2019, 16:17)

  tudorr [utilizator]

  Cum sa se ridice tara asta cand inca ne taraim in genunchi...
 • 0 (4 voturi)    
  Pe mine ma intriga altceva (Luni, 14 octombrie 2019, 17:28)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  Acest comentariu nu va fi pe gustul celor care nu cred in Dumnezeu. Si este ok, va respect optiunea.
  Crestinii folosesc in primul rand Biblia, ca carte de capatai. Ce nu inteleg absolut deloc, este de unde vine aceasta inchinare la moaste? In Biblie nu scrie nicaieri despre inchinarea la moaste, din contra. In Nout Testament scrie in mai multe locuri ca Isus Cristos este singurul "intermediar" intre credincios si Dumnezeu. Nu este nici popa, nici episcopul, nici mama, nici tata, nimeni altcineva, si cu atat mai putin niste moaste. Si mi se pare si mai ciudat ca preotii promoveaza aceasta "credinta". In momentul in care credinta ta se indreapta catre niste oase moarte, iar Dumnezeu nu mai este "centrul", undeva este o problema majora de intelegere a crestinismului.
  Just my 2 cents.
 • -1 (3 voturi)    
  opinii de la un ieșan (Luni, 14 octombrie 2019, 19:03)

  Toni_Romania [utilizator]

  LEGAT DE PELERINAJUL DE LA SF. PARASCHIVA DIN IAȘI

  DIN NOU, peste tot, marota "crestinii cei natarai care bat cruci si ling moaste". Sunt agnostic, dar acest jihadism invers ma enerveaza tare. La biserica si la pelerinaje la moaste vin si multi oameni disperati, cu cancere, cu copii cu cancere, escrocati, dati afara din casa…. La Sf.Paraschiva am stat de vorba cu unii, deci stiu. (Sunt din Iași) - Eu zic deci ca si un ateu poate ajunge "crestin" cand nu mai gaseste iesire din necaz si drama... si de aia zic sa nu mai dam verdict fara apel de genul "crestinii sunt prosti".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by