Mihai Șora și Libertatea ca un Mag

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Duminică, 6 octombrie 2019, 18:09 Actualitate | PERSPEKTIVA


Mihai Sora
Foto: Facebook / Mihai Sora
Lume flămândă după moralitate pură, influensări și țățe de maidan trag de trei zile cu mitraliera de vorbe în Mihai Șora, om cât veacul ca vârstă și ca performanță intelectuală. Motivul? Apariția lui Șora în campania EMag “libertate în fiecare zi”. Unii zic că s-a pus Șora pe vândut chiloți și cratițe, alții că venerabilul face tone de bani și-n sfârșit, vai, cei mai înfocați o zic cam așa: “comunistu’ dracului” cum poate el să ne povestească ce-a fost în comunism? Păi, ce, bă, se compară el cu dizidenții Goma, Doina Cornea? Mintea-șaorma și prostia fac un spectacol inutil pe rețelele de socializare, încă o dată. Uite de ce spotul Șora-Libertate nu trebuie interzis, ars, demonizat.

Asta-i! Uite de ce este "împușcat" Mihai Șora. Tu ascultă-n buclă. Ca să pricepi ceva:“Aveam 30 ani când viaţa s-a oprit. Când s-a lăsat cortina şi ziduri au început să fie înălţate.”

Ce făcea Șora la 30 de ani? Născut în 1916, facem o socoteală, nu?, în 1946 Șora își făcea bagajele să se-ntoarcă în România. Dacă ne luăm după spot, chiar venea spre țară. Terminase în anii 930 studiile de filosofie la București (mintea îi fusese formată de Eliade, Vulcănescu, Nae Ionescu) și umblase să vadă cu ochii lui lumea în care trăia. Până aici clar: față de Paris, unde era capitalism-refacerea după Război, venirea în țară a fost îngrădirea libertății. Aici se construia comunismul, iar lui Șora i s-a interzis să plece din țară. Până aici Șora din spot este ca Șora din viață.

“Aveam 30 ani când ne-au condamnat pe toţi la frică. Iar pe copiii noştri la foame şi la frig.”

Să continuăm. Anii foamei și frigului comunist au fost 1950 cam până-n 1962-63 și apoi 1977/8-1989. În toți acești ani, în afara păturii de comuniști din nomeclatură, restul lumii a suferit câinește. Șora se include în românimea care a trăit cu mâncare, lumină, căldură “pe apucate”. S-o dăm mai clar: chiar dacă aveai bani-bani mâncarea bună era greu de dobândit (pile/cozi), iar lumina-căldura erau de la sistemul energetic național și când nu te așteptai, Partidul Comunist le tăia fie că făcea economie, fie că vroia să arate cine are Puterea. Înjurai, dar ți-era frică. Spuneai bancuri, dar ți-era frică.

Și eu am fost în generația asta. Am trăit, am dârdâit, am înjurat, am slugărit, am făcut cozi pentru un kil de carne. Apoi, am vrut să citesc ce-am trăit. Am citit după Revoluție Tismăneanu, tătucul cărților despre comunismul românesc, apoi, de ce nu, și un Adam Burakowski a fost bun. Dar nu-i destul. Ca să-nțelegi ce-i cu Șora trebuie să-l plasezi în epoca de dinainte de război: Cioran, Eliade, Ionesco, Vulcănescu, Noica, Paleologu ăl bătrân. Este o aventură intelectuală plină de derapaje într-un deceniu injectat de radicalisme, naționalisme (fascism, comunism). De asta trebuie citită, minim, biografia lui Eliade scrisă de Florin Țurcanu și Cioranul Martei Petreu. După ce-am citit cărțile astea m-am crucit, am stat ore-n șir și mi-am dat seama cât de mic sunt ca om. Apoi, da, trebuie înțeleasă Rezistența anticomunistă. Reportajele Hossu-Longin te luminează. Dar să le lăsăm dracului de cărți și filme, nu?

Acum Șora “colaboraționist” și zero dizidență

Păi, nu de asta-i vorba în spotul “Libertate”. Chiar nu despre asta e vorba. Este vorba despre un om care a crezut în Libertate. Și Libertatea i-a fost îngrădită. Și este vorba de un om care crede în Libertate.

Asta e ecuația reală. Nu mă prefac că nu știu valoarea de simbol a spotului, a lui Șora, nu?
Adică, cum? E simbol Mihai Șora? Păi, este!

Trebuie știut din capul locului că Șora nu s-a declarat singur Simbol. Simbol l-am văzut noi, ăștia, ceilalți. Care-l vedem pe Facebook, la proteste... Noi l-am văzut simbol, citind mai mult-mai puțin, interpretând momentele vieții lui.

Uite niște date după 1989. N-a fost în partide după Revoluție, și-a spus cuvântul apăsat, mereu împotriva derapajelor Puterii. În 1990 a fost ministrul Educației. A plecat din guvernul Petre Roman, văzând barbaria mineriadei din 1990. Dela 100 de ani în sus a stat în Piețele publice din România și a protestat, în frig, în ploaie, în soare, sub Girafă, împotriva demențelor actualei Puteri.

Bine, bine, dar ce-a făcut în comunism? - spun Intoleranții. Păi, să explic.

S-o luăm cu anii tinereții. Tinerețea se formează prin modele umane, culturale. N-a optat pentru legionari, cum au făcut Cioran, Eliade, Noica, Vulcănescu. A ales mișcarea de stânga și a intrat membru al partidului comunist francez. Atenție! Partidul Comunist Francez, parte din rezistența antifascistă. Apoi, același Partid Francez a fost sedus, prin intelectuali de frunte, de Stalin. Grav? Gravă opțiune acum, dar Șora avea 25-30 de ani în epoca sfârtecată de crime și ideologii. Era tânăr, era o opțiune frenetică, asumată. N-a ucis, n-a dat în cap, n-a fost în fruntea bucatelor. Era fascinant Stalin văzut de la Paris. Să trăiești un pic de Stalin cu Jean-Paul Sartre şi Simone de Beauvoir, Henri Barbusse, André Bréton, Yves Montand, André Malraux! CLICK aici pentru detalii.

Stalin al anilor 1940?

Eliberator al popoarelor de hitlerism, speranța unui nou început al popoarelor de după Război. Îl judecăm pe Șora la 102 ani pentru rătăcirea unei generații?

Apoi, Șora s-a întors acasă. În mod firesc avea o carieră la Paris. Publicase o carte care a uimit “Du dialogue intérieur: Fragment d'une anthropologie métaphysique, Gallimard, 1947”, i s-a oferit chiar cetățenia franceză. Pune mâna pe "Eu&tu&el&ea... sau dialogul generalizat", e varianta românească. Am citit. Merită!
Niciun dubiu al autorităților franceze cum au fost cele privindu-i pe Cioran sau Eliade. Apoi,

Șora s-a întors acasă. De fapt, venise pentru familie. S-a angajat în Ministerul de Externe Comunist și, apoi, a traversat comunismul prin edituri variate. N-a ucis, n-a dat în cap, n-a fost în fruntea bucatelor. Referent de specialitate în ministerul Anei Pauker înseamnă că intrase în cenușiul vieții. Trăia și el cenușiu. Cine-l poate condamna pentru asta? N-a văzut dizidenții, n-a văzut condamnații politici?

A văzut și a închis ochii. Omul a trăit. Omul a trăit. Omul a trăit. Viața nu e o revoltă continuă. A ucis? Nu. A furat? Nu. Omul a trăit.

A urmat dezmeticirea. Chiar de comunism. Prea tărziu-prea devreme? Cine știe? Cert este că alături de Paleologu, de Noica au trăit Răul istoriei. Dar, revin, fără să accentueze Răul.

Și în această inerție a vieții a devenit “rezistent” în fața culturii comuniste. Pentru că gândea, vorbea, trăia altfel.

Șora, Paleologu, Noica erau simboluri, da, pentru generația Liiceanu, Pleșu, Sorin Vieru. Iar Liiceanu, Pleșu, Sorin Vieru erau modele pentru generația mea vegetativă în comunism (odată cu Jurnalul de la Păltiniș). Șora, Paleologu, Noica erau parte din aventura celei mai mișto generații intelectuale pe care a dat-o România. Fierbânțeala tinereții și ideologiile radicale, obrăznicia de a construi o Românie schimbată la față.

Obsesie: Șora știa de Goma, de disidenți? Sigur.
Dizidenții erau numărați pe degete în România. Sigur știa. De ce? De ce? De ce? De ce? De ce nu s-a luptat pentru ei împotriva regimului. Cred că a făcut-o. Cred că a luat atitudine. Dar atitudinea era în surdină. În cercuri reduse. Protestai cu prietenii de idei, de-o viață. De frică, cu speranță. În spiritul cărții lui Andrei Pleșu, Șora are o "minima moralia".

Să trăiești în comunism nu-i așa mișto!
E la modă să ai limbariță și toleranță zero în 2019.


TU, toleranță ZERO vrei față de viața unui om ajuns la 102 ani? Dar te-ai gândit că tu ai azi 30 de ani și...
treci/tolerezi compromisuri în fiecare zi a ta. Ori tu ești Liber.
ai o slujbă într-un capitalism, care te exploatează sălbatic. Ori tu ești Liber.
nu ieși în stradă când vezi în jurul tău incompetență, hoție, inegalitate. Vezi Răul. Ori tu ești Liber.
n-ai chef de istorie, de înțelegerea ei. De aia citești o prostie scrisă de un prost și imediat crezi. Ori tu ești Liber.
n-ai timp să-ți vezi lungul nasului. Ori tu ești Liber.

Ai 30 de ani și n-ai stare să știi ce-i Libertatea. Ori, repet, tu ești Liber.
Libertatea, bă, e un Mag. La concursul de magi, magicieni s-a calificat și Șora. Tu, ce șansă ai?


Se aude bine ce spune Mihai Șora? Poate nu. Uite textul: „Aveam 30 ani când viaţa s-a oprit. Când s-a lăsat cortina şi ziduri au început să fie înălţate. Aveam 30 ani când ne-au condamnat pe toţi la frică. Iar pe copiii noştri la foame şi la frig. Ne-au condamnat la întuneric, o beznă din care mulţi au încercat să scape, însă puţini au reuşit. Aveam 30 ani când ne-am pierdut ce aveam mai aproape de suflet: libertatea. Pemiteţi-mi să o sărbătoresc acum, la 30 ani de când mi-am recâștigat-o, lucru pe care eu îl fac de atunci în fiecare zi. La mulţi ani, dragii mei!”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22301 vizualizari

 • -36 (90 voturi)    
  eMag îngrădește de fapt libertatea (Duminică, 6 octombrie 2019, 18:19)

  Nyk1 [utilizator]

  Prin concurență neloială față de concurența cu acționariat majoritar românesc, utilizând legături subterane cu angajați ai Statului Român pentru a-și pune în aplicare agenda monopolistă. Faptul că un filozof de peste 100 de ani a trecut prin viață și de fapt n-a înțeles mare lucru despre ce înseamnă libertatea este un fapt deosebit de trist.

  Urmăriți videoclipul de mai jos:

  https://www.youtube.com/watch?v=OZT484_SeQc
  • +16 (46 voturi)    
   Emag de cateva saptamani (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:50)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   a inceput sa creasca preturile ca pregatire pt black-fraieri-day, de aia baga reclama agresiva peste tot pe site-uri si blog-uri.
  • +11 (49 voturi)    
   hehe (Duminică, 6 octombrie 2019, 20:29)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Nu urmareste nimeni videoclipul, nykolay, pt ca i se infecteaza deviceul cu un virus informatic produs in Rusia. O sa trebuiasca sa fiti mai creativi daca vreti sa va luati rublele luna asta, nykalay.
  • +13 (31 voturi)    
   Trist, da... (Luni, 7 octombrie 2019, 11:17)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   este faptul ca un postac sovietic isi permite sa defaimeze fara consecinte, la adapostul unei adrese IP din Leningrad.
 • +9 (55 voturi)    
  finalul "comercial" e deranjant ! (Duminică, 6 octombrie 2019, 18:36)

  mirceacr [utilizator]

  Ce cred eu ca este total nepotrivit , ba chiar deranjant este reclama de la finalul videoclipului. Practic, toata morala vietii este in scopul unei reclame comerciale !

  Omul nu traieste si nici nu se chinuie in viata ca sa facem cumparaturi !

  Scuze dar videoclipul cu un astfel de final este de mare kkt !
 • -9 (69 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 octombrie 2019, 18:45)

  [anonim]

  • -11 (27 voturi)    
   Ce editura ???? (Duminică, 6 octombrie 2019, 23:29)

   socialismic [utilizator] i-a raspuns lui

   Multumes pentru "propaganda" BPT. Sa i se faca statuie !
  • +11 (31 voturi)    
   De unde (Luni, 7 octombrie 2019, 10:48)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui

   scoti ca a fost asistentul lui pauker sau de editura de propaganda? Ai vazut vreodata carti din Editura pentru Toti? Aia era propaganda? Era cultura pentru mase, erau carti adevarate, am citit cateva.
   De unde dracu scoateti asa scorneli?
   Propaganda o faci tu acum pentru psd care de fapt este urmasul pcr.
  • -9 (33 voturi)    
   asta (Luni, 7 octombrie 2019, 10:59)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui

   ma roade si pe mine.cine l-a bagat pe sora in randul ''oropsitilor'' cu scoala de cadre?si mai ales ce cauta sa se dea in barci la tv?o fi un luptator anticomunist?
   a luptat cu arma in maini prin munti?a facut inchisoare la canal sau pitesti?

   aaaahhhh era istodor la mijloc...ma miram eu.
   dracu ma pus sa citesc.ptiu satana,maneca de la mine
  • +9 (29 voturi)    
   Alt postac rus de 2 copeici (Luni, 7 octombrie 2019, 11:18)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu ti-e jena, mah ?
   Nu crapa oglinda cand te uiti in ea de dimineata ?
 • -7 (41 voturi)    
  Săracul Sora.. (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:17)

  Observatory [utilizator]

  s-a nascut intr-o țara de kk
  Sa fie judecat de mucioshi...
 • +10 (54 voturi)    
  mie (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:24)

  vax-albina [utilizator]

  mi-au plăcut cele scrise. Explicațiile, idem.
  Doar că cei ce nu știu, nici nu citesc.
  Respect, domnule Șora.
 • -7 (67 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:35)

  [anonim]

  • -8 (30 voturi)    
   Nici... (Luni, 7 octombrie 2019, 10:38)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui

   Nici Augustin Lazar nu a dat in cap la nimeni. Doar ii tinea in puscarie si in cap le dadeau altii …

   Si cand te gandesti ca altii au fost declarati "turnatori" doar pentru ca au fost chemati la Secu DUPA ce o ruda le-a fugit bine merci din tara, ti se face o scarba ...
   • +10 (26 voturi)    
    Sper ca nu e vorba de Felix (Luni, 7 octombrie 2019, 13:28)

    vio7 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    Daca e vorba de Voiculescu da-mi voie sa-ti spun ca esti si prost si ticalos!''o ruda a fugit bine merci din tara''? Nu te roade aceasta ineptie?Cine o duce bine merci acum si intoxica mintile slabe ale unora ca tine?Ala .saracu.de era chemat ca o victima la Secu.Ticaloasa natie sunteti!!
 • -9 (65 voturi)    
  ana pauker (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:37)

  gpavel [utilizator]

  se uita un amanunt,nu puteai in acea perioada sa te angajezi in ministerul de externe(nici in cele mai neinsemnate posturi)fara sa fi un fidel a ideologiei comuniste,cei de acolo,dar si din alte zone ale puterii,chiar daca nu "au omorat"direct,au omorat prin fidelitate "fara margini",prin admiratia fata de sistem!(au consolidat in felul acesta sistemul,i-a facut pe unii executanti sa conidere ca "fac bine",ca sistemul e perfect,deci nu poate gresii...)
 • +13 (45 voturi)    
  Cazul Mihai Șora! (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:37)

  asavreau [utilizator]

  Este ciuda unora din sistemul de publicitate,abonați permanent la//făcut reclame//.Păcat pentru ei,dar reclama cu M.Șora chiar este simpatică și în plus vorbele(grele) ale lor i-au crescut farmecul și notorietatea.Nu cred-că pe M.Șora îl ating vorbele unor puțoi care îl acuză de toate relele lumii,dar cel mai mult de participare la mitingurile anti PSD.De fapt aflăm cine sunt beneficiarii publicității și ar fi cazul să ne ținem de cuvânt să nu mai cumpărăm produse carte își fac publicitate la antene,românia tv,evenimentul zilei.Este ca și cum am finanța pe cei care vor să ne omoare!
 • -9 (49 voturi)    
  diluarea simbolului unei natii (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:50)

  Ioana Tomozei [anonim]

  Ba, io una mi-am dat seama ce puii mei e toata tevatura asta... comercializarea lui Sora de catre emag e aparata de aia care i-au comercializat imaginea in Piata. Clar, oamenii, adica prostimea, are nevoie de un simbol, vreti-nu vreti, v-ati ales cu Sora! Si asa cum n-avem cafeaua sau detergentul la aceeasi calitate ca cele din Vest, ne-am trezit cu un simbol diluat, surogat, nu toata lumea a avut un Havel, deh... Istodore, frate, te-ai chinuit degeaba, cred din laudatio asta pe care l-ai facut ai iesit si mai putin convins de justetea celor afirmate decat la inceput. Nu stiu ca Nae Ionescu sa fi fost comunist, nici Vulcanescu, pe care-i invoci. Dar, daca mai vrei un exercitiu pentru acasa, vezi ca si lui Ion Iliescu i-au intinat astia idealurile tineretii, fix ca si lui Sora. Din pacate, Romania nu mai are de mult o elita intelectuala, care s-o traga mai sus ca natie si debilitatea unui simbol ca Sora, si a altor colaborationisti de aceeasi plamadeala, o demonstreaza cu prisosinta!
  • -8 (54 voturi)    
   avem inca supravietuitori ai puscariilor comuniste (Luni, 7 octombrie 2019, 8:56)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui Ioana Tomozei

   chiar eu cunosc un coleg de celula al bunicului meu.
   dar impostura inca este la putere in Romania.

   Cat priveste Papaya - progresism gretos si ultra-agresiv. Noua Stanga. Spunem ca nu nu ne mai place comunismul (bolsevic). Dar promovam principiile marxiste ale luptei de clasa, ambalate altfel. Scoala mensevica se dovedeste - istoric vorbind, superioara bolsevicilor.

   Mensevicii au spus: "e nevoie de aparenta de legalitate si legitimitate".
 • +5 (67 voturi)    
  Jos palaria, dle Istodor! (Duminică, 6 octombrie 2019, 19:51)

  V. Istina [utilizator]

  Probabil cel mai bun text publicat de dumneavoastra aici pe hotnews. Va multumesc pentru stradanie si felicitari pt reusita.
  • -5 (31 voturi)    
   doar ca e plin de minciuni (Luni, 7 octombrie 2019, 13:57)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Sora nu a parasit guvernul Petre Roman pe 14-15 iunie, a plecat odata cu tot guvernul pe 28 iunie, cand a fost instalat un nou guvern
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Guvernul_Petre_Roman_(1)
   asta e doar una din minciuni.
   mai sunt si altele, dar lasa asa
 • -11 (61 voturi)    
  Ana Pauker (Duminică, 6 octombrie 2019, 20:11)

  tudurache [anonim]

  Dar de ce nu apare Ana Pauker in reclama?
  "Stalin si poporul rus libertate ne-au adus"
  Sau macar Iliescu,simbolul libertatii din anii 90,in a carui
  guvern a partcipat si domnul Sora.
  Petre Roman îl atacă pe Mihai Șora. Nu și-a dat demisia la mineriada din iunie 1990
  Și eu vă spun cine anume a venit la mine și a spus ”Noi vrem să rămînem în guvern”: domnii Șora și Paul Cornea. ”Am fi încîntați să rămînem în Guvern” mi-au spus.
  • +15 (23 voturi)    
   Neulander (Luni, 7 octombrie 2019, 11:06)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Petre Neulander Roman, profitor si inainte si dupa 1990 nu e o "sursa" de incredere mananca kko cum respira...
  • +2 (22 voturi)    
   " Ana Pauker si cu Dej (Luni, 7 octombrie 2019, 12:07)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   baga spaima in burgheji "
 • -8 (70 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 octombrie 2019, 20:14)

  [anonim]

 • -7 (59 voturi)    
  Adaptabilitate, cameleonism (Duminică, 6 octombrie 2019, 20:42)

  Omics [utilizator]

  Dacă ar învia Ana Pauker, Mihai Șora ar face un nou clip să se plângă ce rău a fost în capitalism.
  • -6 (22 voturi)    
   vrei sa spui Ana Pauker + ARMATA ROSIE in spatele (Duminică, 6 octombrie 2019, 23:31)

   socialismic [utilizator] i-a raspuns lui Omics

   .. ei ? Eu ma gandesc ca cam oricine cu armata Rosie in spate te poate face sa spui orice. [editat de moderator]
   • -8 (30 voturi)    
    da, da (Luni, 7 octombrie 2019, 9:59)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

    Armata Rosie atunci si emag acum....poti sa spui orice cand primesti un sac de bani pt o reclama....

    Exact asa e, cu Armata Rosie in spate spui orice
 • +3 (23 voturi)    
  intrebare (Duminică, 6 octombrie 2019, 21:02)

  Florin Oprea [utilizator]

  Asa cum ei au dreptul sa vorbeasca nu au si ceilalti sa isi spuna parerea?
 • -12 (26 voturi)    
  Un aproape eseu (Duminică, 6 octombrie 2019, 21:47)

  mimiloi [utilizator]

  despre comunism si libertate nu este un subiect la locul lui pentru reclama unui magazin.
  Nu discut despre viata domnului Sora, dar am fost dezamagit pentru ca ii admir fermitatea pozitiei si luciditatea ideilor la o virsta la care cei mai multi dintre noi nu ajungem nici macar cu gindul.
 • -6 (38 voturi)    
  :))) (Duminică, 6 octombrie 2019, 22:14)

  laurentiucat [utilizator]

  :)))))))) si daca a supravietuit deceacum e "erou"!?
  de ce liiceanu care in anii 80 facea studii in germania in timp ce liviu antonesei pe care l-a dat in judecata era anchetat de securitate e considerat un reper moral!?
  toti cocosatii si colaborationistii astia azi sunt repere. pai aia pe bune ce mai sunt? sfinti? se pare ca-s doar niste ingnorati in timp ce vedete sunt aia care au pus botu sau au tacut.
 • -7 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 octombrie 2019, 22:43)

  [anonim]

  • -5 (25 voturi)    
   mai degraba (Luni, 7 octombrie 2019, 10:00)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui

   pentru campania progresistilor
 • -9 (35 voturi)    
  Libertatea doar cu cardul de cumparaturi eMAG (Duminică, 6 octombrie 2019, 22:56)

  Victor Micea [utilizator]

  "Este vorba despre un om care a crezut în Libertate". Libertatate pe care a cautat-o in Partidul Comunist francez si apoi in Republica Populara Romana. Unde nu exista asa ceva. "N-a ucis, n-a dat în cap.." dar nici "nu s-a luptat pentru ei împotriva regimului". Si-a recâștigat libertatea acum 30 ani si a aparut în campania EMag “libertate în fiecare zi”. O existenta exemplara.
 • -10 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 7 octombrie 2019, 2:01)

  [anonim]

  • +4 (26 voturi)    
   Da, traieste bine (Luni, 7 octombrie 2019, 10:52)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui

   dar nu in sensul de bani la care faci referire ci pentru ca a ajuns un simbol in protestele impotriva regimului corupt psd.
   Sa ii dea Dumnezeu sanatale lui Sora, iar hotilor din psd le urez; LA PUSCARIE!
 • -8 (48 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 7 octombrie 2019, 8:25)

  Test si adevar [anonim]

  • -9 (25 voturi)    
   articolul sau comentariile? (Luni, 7 octombrie 2019, 15:27)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Test si adevar

   e f important.de ce?pai marele troll(pe bani grei)istodor cam asta face.scuipa cu muci(inveliti in staniol)peste tot.gaseste oricand material.asta cu sora e nimic,sa vezi ce debita cu biata greta...
   revenim:nu e numai un test,se continua campania dusa dupa razboi,de anihilare a valorilor adevarate.
   sa-l pui pe sora la tv,in rol de chinuit al sistemului comunist nu e numai ridicol ci mai mult revoltator.
   sper din toata inima ca emag cat si papaya sa regrete.cel putin papaya care nu e la prima gafa intentionata.a mai mancat kko constient,numai sa se afle in prim plan
   • -3 (13 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 7 octombrie 2019, 20:34)

    DintiuSpagnea [anonim] i-a raspuns lui Point

 • -9 (47 voturi)    
  O concluzie (Luni, 7 octombrie 2019, 8:34)

  Arl [utilizator]

  Ce fraieri, dom le, cei care si-au lasat oasele prin temnite sau canal, nu puteau sa ia o foaie de hartie, sa faca o cerere de intrare in PCR si sa-si traiasca viata intr-un post bunicel ( majoritatea fiind oameni educați, intelectuali adevărați)? Le-au trebuit idealuri, patriotism, libertate? Ce-au castigat? Uitare....
  • -7 (19 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 7 octombrie 2019, 14:29)

   Fapte [anonim] i-a raspuns lui Arl

 • -6 (52 voturi)    
  Sora a depus cererea de adeziune la PCR in 1948 (Luni, 7 octombrie 2019, 8:50)

  Irizat [anonim]

  In 1948 deja toti romanii intelesesera structura criminala a PCR. Sora inca se mai legana in iluzii? Dupa ce fusese si comunist francez?

  Pacat ca nu pot posta facsimilul dupa cererea olografa a lui Sora, in care cere sa adere la PCR. Gretoasa lectura.
  Google it.

  In loc sa isi ceara scuze pt marsavie si oportunism (caci nu mai este o ratacire sa aderi in 1948 la PCR), si apoi sa se retraga din viata publica...ei bine, individul asta ne tine lectii despre anti-comunism.
  E firesc pana la urma - mentalitate comunista.
 • -8 (52 voturi)    
  Si totusi a fost un COMUNIST ! (Luni, 7 octombrie 2019, 9:02)

  Velma Kelly [utilizator]

  ... in cuget si simtiri. Maculare tardivã.
 • -3 (15 voturi)    
  Un admirator al lui Sora (Luni, 7 octombrie 2019, 9:44)

  Martinezu [utilizator]

  Dar de acum voi fi mai atent sa nu cumva sa intru pe paginile EMAG. Mai sunt si altele chiar daca din ce in ce mai putine.
 • +8 (16 voturi)    
  tov. (Luni, 7 octombrie 2019, 11:12)

  Ilidia [utilizator]

  Tov. Istodor are ganduri mari, vrea sa "reformeze l. romana. Deocamdata completand-o cu "influiensari". o struto-camila americano-romana...
 • +5 (29 voturi)    
  rest (Luni, 7 octombrie 2019, 11:19)

  Ilidia [utilizator]

  Pentru tot articolul "jos palaria". Tot felul de "nimurici" l-au gasit pe d-l Sora "dusman al poporului", curat murdar...
 • -8 (24 voturi)    
  Libertate u 24% (Luni, 7 octombrie 2019, 11:23)

  Cartisoara [utilizator]

  Ce inseamna libetate? Sa platesti 24% comision in plus catre Emag doar ca au intermediat o comanda? Nici pe vremea din anii 50 taranii romani nu trebuiau sa plateasca 24% cote pentru despagubrile pentru rusi. Emag ia pielea de pe clienti si cei mai multi inca nu s-au trezit din ...... libertate!
  • +9 (19 voturi)    
   Nu ai inteles nimic din libertate... (Luni, 7 octombrie 2019, 13:41)

   vio7 [utilizator] i-a raspuns lui Cartisoara

   Esti liber sa alegi ce vrei tu...cine te constrange sa alegi EMAG?Faci comparatii cu anii 50?In ciuda ciumei rosii pesediste...ai libertate de alegere,poti alege sa nu mai fii spalat pe creier de Gadea &company,poti sa iesi din ura pentru tot ce e mai bun ca tine.Jenant cum sariti pe un om care a acceptat sa lucreze cu o agentie de publicitate tocmai pentru ideea clipului,pentru mesaj.
  • -8 (18 voturi)    
   Dislike (Luni, 7 octombrie 2019, 15:31)

   Cartisoara [utilizator] i-a raspuns lui Cartisoara

   s-au mobilizat angajatii de la Emag sa-mi dea dislike.
 • +15 (49 voturi)    
  La multi ani , Mihail Sora! (Luni, 7 octombrie 2019, 12:12)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Da, libertatea trebuie pretuita in fiecare zi. Si aparata.
  Exceptional clip!
  Mihail Sora are peste 100 ani. Are cine sa il judece.
  Maestre Istodor explica te rog, generatiei tinere,care nu citeste prea mult, ca prin anii 40 ori erai fascist (legionar) ca Cioran, Eliade sau comunist ca Sora. Nu prea erau alte alegeri.
  USR nu exista pe atunci si mult dupa!
 • +3 (9 voturi)    
  Mi se pare ciudat (Luni, 7 octombrie 2019, 13:45)

  Barzaunul [anonim]

  dar toata lumea incearca sa analizeze discursul Domnului Sora, viata si faptele acestuia si toata lumea omite intentiile Emag. Dupa mine Emag incearca sa intre pe segmentul de piata al persoanelor peste 50 de ani printr-o strategie de piggyback marketing( incearca sa aduca persoanele cu un nivel ridicat de cultura si implicit financiar in lumea cumparaturilor on-line ). Ceea ce spune Domnul Sora este cu totul neimportant pentru cei de la Emag, importanta e asocierea lor cu acesta.
 • -7 (29 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 7 octombrie 2019, 14:25)

  Fapte [anonim]

 • -6 (32 voturi)    
  omul e senil (Luni, 7 octombrie 2019, 14:42)

  gimini [utilizator]

  Dacă aveți curaj, invitați-l la un interviu, dar FĂRĂ așa-zisa nevastă, și vedeți dacă își aduce aminte de reclama asta.

  Veți avea parte de o surpriză.
 • -7 (25 voturi)    
  Las-o jos ca macane (Luni, 7 octombrie 2019, 16:25)

  RaduMischie [utilizator]

  Este ceva cu totul gresit in toata chestia asta. Deci avem 30 ani de la revolutie, iar comemorarea (sau sarbatorirea) sunt incepute prin acest clip publicitare care este afectat semnificativ de doua chestii:
  - comemorarea/sarbatorirea este facuta de un magazin online. Practic, revolutia este redusa la libertatea de a cumpara online televizoare, telefoane si tablete
  - simbolul folosit este un om care, exact in perioada aia cand spune ca i s-a luat libertatea, facea parte dintr-un regim care lua libertatea altora, ii trimitea la canal, ii baga in experimentul Pitesti si cate si mai cate. Practic, el era parte a regimului comunist (ala cel mai rau, cominternist, de dupa 1946), nu o victima.
  Asa ca scutiti-ma si cu clipul (care nu zic, e bine realizat, dincolo de aparitia lui Sora si a siglei emag de la final) si mai ales cu apararea lui Sora. Totul e gresit aici.
  PS Si, da, Hotnews, in ultima vreme vad tot felul de articole gen vice.com. Mai inchid ochii la ele. Dar daca il mai lasati pe Istodor sa faca pe desteptul pe aici, in acelasi stil de know-it-all care vrea sa para cool, cred ca o sa pierdeti multi cititori.
 • +10 (22 voturi)    
  Mie... (Luni, 7 octombrie 2019, 16:56)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  ..de exemplu in reclama respectiva mi se pare foarte relevant ca se arata realitatea acelor timpuri. Foamea, frigul si intunericul pe care le-am trait atunci cei care mai tin minte. Si cei impuscati care au incercat sa treaca granita. Eu de exemplu eram in clasa a 2 la revolutie si am prins cativa ani dar nu o sa ii pot uita vreodata. Cei care erau pe la tara si aveau mancare sau cei nascuti ulterior nu au cum sa inteleaga cu adevarat ce se intampla in orase. Toata lumea era in mod strict de supravietuire. Nu isi permitea nimeni sa face pe filozoful moralist. Mi se pare mult mai rusinos ca in acest moment (30 de ani totusi de la revolutie) nu se vorbeste despre aceste lucruri si nu se aniverseaza. Dapdv bravo Emag. Fara acel moment (in care au murit destui), generatiile actuale ar fi avut aceasi soarta. Eram ca in Korea de Nord. Iar ca Sora avea idei comuniste la 20 de ani ce e mare lucru? Cati nu suntem rebeli si radicali la 20 de ani? Atat ne duce capul pana nu ne confruntam cu anumite lucruri in viata. Si sa nu confundam ideile socialiste de la Paris cu viziunea lui Stalin. Nu prea au nici o legatura una cu alta.
 • -10 (16 voturi)    
  Si totusi.. (Luni, 7 octombrie 2019, 18:33)

  Libanu [utilizator]

  Sunt multi care nu au ucis, nu au furat, nu au stat in fruntea bucatelor.. Sunt multi care au fost sedusi de speranta unui nou inceput al popoarelor, sau de alte sperante.. De legionarism de pilda.. Sunt multi care pe parcurs si-au dat seama ca au gresit.. Sunt multi care dupa ce au avut aceasta revelatie au inteles ca gravitatea greselii, desi asumata si regretata, nu mai au dreptul moral de a fi calauza morala. Regretabil, Mihai Sora nu face parte dintre aceia multi.
 • -10 (16 voturi)    
  Mr. Michael Sora (Luni, 7 octombrie 2019, 18:58)

  gie [utilizator]

  podul.ro/articol/fosta-detinuta-politic-niculina-moica-reclama-cu-domnul-sora-este-o-minciuna-mizerabila-batjocoreste-memoria-martirilor-anticomunisti-7387.html?fbclid=IwAR1rt95-K4y1Cz5B-tTk3M75wYJoJMzvvEl1LdDPHteoKl5-94VzgxM97Qc
 • -7 (23 voturi)    
  Tovarasul Istodor (Luni, 7 octombrie 2019, 20:10)

  UncleSam [utilizator]

  Mai usurel cu reabilitarea bolsevicului Sora. Nu va crede nimeni ca Sora a venit in Romania sa isi vada parintii si a ramas captiv, el fiind comunist declarat si fan Stalin.
  Apoi nu crede iar nimeni ca bolsevicul Sora a fost pus fortat referent in ministerul condus de Ana Pauker, el tot bolsevic fiind. In acei ani 48-51 mii de romani au fost executati sumar ori incarcerati, Sora numai victima nu era cand scria cu manuta lui adeziunea si devotamentul la constructia RPR. Omul trebuie sa isi asume trecutul, a fost bolsevic, a fost agent rus, a slujit RPR, nu a fost victima, nu a fost captiv, nu a fost fortat, a facut-o din convingere. Ca a cazut in dizgratie in ultimii ani sub Ceausescu asa cum au cazut toti KGB-istii de tip Brucan, este iar un fapt real.
  Tot cu Brucan de manuta a venit dupa '89, si ce sa vezi, ajunge ministru la educatie in primul guvern Roman. Bolsevicul Sora de dizident si victima ce era juca in tabara Ilici care a preluat puterea printr-o lovitura de stat cu sprijin rus/KGB. Tot Sora minte de ingheata apele ca si-a dat demisia din guvernul Roman la Mineriada. Atat Roman cat si Plesu afirma clar ca Sora a cerut sa ramana ministru la educatie, deci nici vorba sa isi dea demisia. Adica el minte si despre evenimentele de acum 30-29 de ani daramite despre tineretea bolsevico-comunista.
  Clipul celor de la Papaya este cu un scop precis, sa pui in rol principal un bolsevic pe post de victima a comunismului, rusine bah! Memorialul Durerii trebuie sa va fie voua biblie de capatai cand vine vorba de comunismul din Romania nu rastalmacirile lui Sora care brusc la 100 de ani este mare protestatar anit-Dragnea si PSD aripa hotomana.
  Sa fie clar, Sora a fost si are sa moara un bolsevic, nu are ce sa caute langa nimeni ori nici macar ideea de victima a comunismului.
  Rusine tovarase Istodor pt. un articol de pupat in kur bolsevici, daia Romania nu a avut un real proces al comunismului si o lustratie la sange asa cum o cerea punctul 8 de la Timisoara!
 • -3 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 7 octombrie 2019, 20:52)

  andipetre [anonim]

 • +3 (15 voturi)    
  Pacatul lui Sora e ca a fost comunist (Luni, 7 octombrie 2019, 21:24)

  jim.beam [utilizator]

  Daca era fascist, nazist il aplaudau astia care-l injura. Sunt aceiasi care se inchina la zeul Trump.
 • -1 (17 voturi)    
  pt.uituci sau cei sub 30 ani (Luni, 7 octombrie 2019, 21:24)

  Toni_Romania [utilizator]

  INTRU ADUCERE AMNTE
  In timp ce Musiu Șora era ”referent” la Min. de Externe al stalinistilor scriitorul Lucian Blaga era facut, din profesor universitar, un simplu bibliotecar in Alba. Iar din cei 380 profesori de la Universitatea Iasi - cati erau in 1944 - in 1954 mai ramaneau 120, restul dusi la săpat santuri, facuti maturători, sau bagati in uzine sau ucisi in lagărele lui Dej.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 octombrie 2019, 9:29)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Nu ma priveste (Marţi, 8 octombrie 2019, 14:37)

  Alexa.99. [utilizator]

  daca Sora a fost sau nu comunist.
  Dar sunt scarbita sa vad ca, pentru bani, se speculeaza orice. Nici nu vreau sa ma gandesc cum se simt rudele celor care, la 20, 25 de ani, au murit la Revolutie pentru ca, pe seama libertatii, sa se faca acum...reclame. O mizerie. De-asta nu mi-as pune viata in pericol pentru nimic. Orice ai face, oamenii vor ajunge sa nu aiba pic de apreciere si respect.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by