Țigan, rom, gitan, oricum vrei tu să-ți zici, da, te înțeleg-iubesc! - notații pe marginea cărții “Bafta, devla și haramul” de Mirel Bănică

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 3 iulie 2019, 9:37 Actualitate | PERSPEKTIVA


MIrel Bănică
Foto: Hotnews
Am citit de două ori cartea lui Mirel Bănică. Și efectul a fost același: mi-a venit să ies în stradă și să umblu de nebun după țigani, romi, cum vor ei să-și zică, și să le spun: te înțeleg! Da, te înțeleg, țigane! Te înțeleg când furi, când dai în cap, când îți însoțești omul la spital cu șatra, când te fălești cu ale tale. În sfârșit, te înțeleg țigane, în România asta, în care mi-a fost injectată ura, în care sunt furat urât de tot și zilnic de români ca mine! În sfârșit, după decenii te înțeleg în care mi se vând sendișuri cu țigănie media, da, omule, te înțeleg. Cu dragoste. Cartea lui Mirel Bănică, o cercetare, până la urmă, privind religia țiganilor, așa mișto este scrisă că așa entuziasm și coeziune stârnește. Cine se ia de acum de țigani și de Mirel, are de-a face cu mine! Dece? Mirel Bănică m-a miruit cu puțintică știință privind destinul țigănesc, în fapt, destinul meu în lumea asta.

Gagiule, ești în stare?

„Domnu’, mâine, când veniţi la noi în localitate, să fiţi îmbrăcat frumos! Frumos şi aranjat. Costum, cravată, tot dichisul. Ca la nuntă, tot ce aveţi mai bun în şifonier. Altfel nu vă respectă!”, mi‐a spus, mai în glumă, mai în serios, doamna Rodica, asistentă socială şi responsabilă cu problemele romilor într‐o localitate din judeţul Brăila. Dincolo de orice posibilă urmă de ironie, am descoperit apoi că, într‐adevăr, aşa a fost – modul în care te prezinţi îmbrăcat în faţa romilor este esenţial pentru întregirea ideii de respectabilitate. Îţi asumi pe deplin ideea de străin, alteritatea ta şi diferenţa. Presiunea este însă imensă asupra ta, trebuie să te accepţi la rândul tău aşa cum eşti, cu calităţile şi defectele tale.”

străinule, Gagiule, te accepţi la rândul tău aşa cum eşti, cu calităţile şi defectele tale?

Uite, care este cheia de înțelegere a cărții și a țiganilor.

Greu de înțeles, dar, da, țiganul este omul care a refuzat modernitatea, da, asta care-ți place ție, fără de care te sufoci. Greu în recensământ, greu la alfabetizare, greu de înțeles birocratic. Pe scurt, țiganul nu este o cifră ca tine, gagiule. Nu este o statistică. Este Altfel? Mișto este Bănică, îți explică simplu: țiganul vrea să fie el însuși mai mult decât oricine. El este cu viața lui. Și destinul ăsta-i place.

A fost și este în afara istoriei ăsteia stresante, idioate, ridicole, pe câștigate și pe luate.

Care-i reacția ta, gagiule? L-ai înrobit, l-ai exterminat, l-ai înjurat, l-ai ținut departe de orice atingere. Nu ai habar ce-i cu limba, cu originea lui, cu soarta lui, cu ura ta față de el. Țiganul a fost, este și va fi prea puțin alterat de pocinoagele civilizației noastre. Și, culmea, nici nu a avut și nu are nevoie de aceste capricii: modernitate, comunism, globalizare, postmodernism, societatea-lichidă. Să le ia dracului de etape și etichete.

El are bahta lui!
De aceea, modelele lui nu sunt neapărat oamenii care trag ca proștii pentru o bucată de pâine. Ei știu una și bună: să trăiască pur și simplu. E bună orice formă de a trăi, de a-ți duce viața de pe o zi pe alta. Bahta! Când iese în lume nu face decât să stârnească uimire, dar el nu face decât “Să se vadă bucuria!”.

Tu ești invizibil pentru țigan.

El se înfruntă fundamental cu moartea, răul, necazul. Iar tu cu ochiul tău otrăvit de prejudecăți îl vezi Altfel, îl omori cu privirea. Țiganul de aia nu depinde de tine, lumea și-o construiește pe logica lui, prin bucuria de a se bucura de viață.

Mirel Bănică arată mare curaj în descrierea obiceiului “capului de porc”, Siva/Vasilca.O pornește etimologic: de la de(ve)l, del=dumnezeul țiganilor și face arheologia cuvintelor ajungând la devla- termen tot pentru Dumnezeu, din vechea română, dar și cu sens de cap, țeastă. Și curajul îl duce pe Mirel Bănică în jungla cu care țiganul reușește să-și păstreze ambiguitatea sa ca ființă. Nu cumva obiceiul “capului de porc”, siva/vasilca nu este obiceiul slăvirii lui Dumnezeu? Atâta timp cât porcul este una din reîncarnările lui Shiva. Cred că aici este cheia neînțelegerii țiganului. El își știe rosturile lui. Românii-străini văd prostește și scuipă neputincioși cu stereotipuri. Ceeace, tu, gagiule, crezi că e un obicei de sălbatici, în fapt, poate fi slăvirea lui Dumnezeu.

Am ajuns la Mirel Bănică.

Bănică nu este cercetător el degeaba. Îți demonstrează cum de țiganul nu se lasă cercetat, cum poți să-i intri în pragul casei, dar cum se supără imediat de-l pisălogești cu limitele lui. Culmea, prea-puțini cercetători s-au apropiat de felul de a fi al țiganilor. Țiganii, frumos din partea lor, ori au dat cu sictir, ori cu ambiguitate. Puțini străini au fost la inima lor, puțini depun mărturie că știu o bucă de știință despre țigani și mai puțini gagii înțeleg ce-i în inima asta de veacuri înrobită, urâtă, bucuroasă.

Mirel Bănică scotocește în acest puțin, confruntă totul pe teren. Îți spune deschis poticnelile, dilemele sale, în ciuda orelor în șir de stat la taclale cu țigani. Până aici, nimic nou, poți spune, am mai văzut aventuri de astea. Vezi tu, gagiule, vine Mirel cu verbul lui, vezi bine, încins în pasiune nebună, da, de ce nu, țigănească. Așa vezi mai rar. Mare “criminal” e Mirel Bănică, învârte cuțitul în rană. Nu-ți dă liniște cu țigăniile din capul tău. Nu te lasă, gagiule, stăpân pe bazaconii. Nu-ți dă nicio certitudine. Nu te lasă, te rupe mereu.

Mirel Bănică rupe lanțul. Cercetător - ursar “se urcă” pe coastele tale de drac și nici măcar nu te vindecă, ci te lasă să agonizezi cu balaurii prostiei tale. Uite, zice Mirel Bănică, nu e nimic sigur, dar eu deschid ușa, dacă o iei pe ușa asta bine îți este.

De multe ori, în timpul lecturii am vrut să urlu: Mirele, nu mai dă la ficați, la plex, dar, nu, Bănică mi-a arătat cât de porc de om am fost și sunt cu țiganii. Bănică dă la ficații nesimțirii de a fi român și universal.

Țiganul este șmecher? Nu. Țiganul tratează pur și simplu cu un hohot: cu ce v-ați ales, bă, proștilor, din toată istoria asta a voastră? Cu ura pentru mine, marginalul, țiganul? Păi, atât, bre, atât? Atât ați putut? Eu, țigan am stat în banca mea, mi-am văzut de haram. Păi, nu-i așa, viață s-a dat la toată lumea. Restul, române, e fiță. Deasta ești un impur.

Uite așa m-a făcut Mirel Bănică să ador țigănia! Încearcă și tu. Îți bate carotida când auzi de țigani? Of, of, of, să moară toți români, că ai citit și arunci cu iubirea de țigani în jur. Bagă în boală toți dușmanii. Fă-i invidioși pe români și citește cartea asta:Hai, la maxim dă manelele și citește, și înțelege:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11736 vizualizari

 • -3 (47 voturi)    
  Cam exagerat (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:47)

  batmanss [utilizator]

  Nu m-a convins ...
  • -10 (16 voturi)    
   nici pe mine, (Joi, 4 iulie 2019, 15:20)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui batmanss

   sunt de acord ca rromii sunt lautari virtuosi ,ca au talent in unele meserii specifice lor DAR atunci cand incearca sa cante melodii din folclorul romanesc nu sunt decat niste diletanti.din simplul motiv ca nu pot simti ce simte un roman dintr-o anumita zona atunci cand isi pune sentimentele in cantec. Daca s-ar limita la folclorul tiganesc ar face un mare bine educatiei muzicale pe care fiecare popor trebuie sa o aive precum si culturii rrome.Din pacate virtuozitatea de care dau dovada nu are alt izvor decat din teama de a ajunge la servici (la fel ca majoritatea oamenilor) Este cunoscuta expresi:"pune mana si exerseaza la acordeon ca daca nu ajungi la servici"
 • +21 (73 voturi)    
  Ma lasati cu reclamele ieftine la rromi... (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:55)

  bancher [utilizator]

  Ca nu din cauza culorii pielii ne ferim noi de rromi, ci din cauza obiceiurilor acestora: agresivitatea (care poate merge pana la a baga cutitul in tine), vulgaritatea, lenea (rar vezi rrom la strung sau la munca campului), galagia si lipsa de respect fata de altii, hotia si smecheria nativa.
  eu am facut clasele I-VIII la o scoala la care erau multi rromi. Parintii au preferat sa ma dea la aceasta scoala ptr ca era aproape, ignorand faptul ca multe strazi de rromi erau arondate aici. Urmarea?? Copiii de rromi ne-au terorizat ani de zile pe mine si pe colegii mei: erau rai, agresivi, colerici, injurau bogat inca din clasa I, spargeau si distrugeau daca aveau ocazia. Daca era vreun copil de romanl pe care nu puteau sa il bata, veneau cu fratii mai mari de acasa si tot il bateau pana la urma. Prin clasa a VII-a incepeau sa puna mana pe sanii si fesele colegelor...
  Cat despre civilizare nici vorba, chiar si cei cu o pojghita de civilizatie isi dadeau arama pe fata pana la urma.
  Oameni buni, nu va dati sub nicio forma copiii la scoli in care sunt copii de rromi: le veti teroriza inutil copilaria. Norocul meu a fost ca, pe vremea aceea, abandonul scolar la rromi era mare, si multi s-au lasat de carte chiar din clasa a II-a (prin liceu ii vedeam pe strada, aveau deja copiii lor). Insa cum abandonul scolar e mai mic, e posibil sa stea cu rromii in clasa pana la liceu.
 • -5 (45 voturi)    
  ai intelege-i, bre, si p'astia (Miercuri, 3 iulie 2019, 10:36)

  codyrocco [utilizator]

  https://adevarul.ro/locale/pitesti/cine-huliganii-omorat-inbataie-om-trafic-tanara-trebuit-sustina-bacalaureatul-ramas-orfana-ambii-parintii-1_5d1a0d42892c0bb0c600d50d/index.html
 • +18 (68 voturi)    
  Domnu Istodor, (Miercuri, 3 iulie 2019, 10:44)

  fokerul [utilizator]

  am şi eu o rugăminte, puteţi vorbi cu ţiganii de la mine de pe stradă să nu mai asculte manele la maxim, să nu mai înjure în gura mare, să nu mai scuipe cojile de seminţe pe trotuar, să nu mai hărţuiască copiii din zonă, să nu se mai pişe pe pereţii blocului? Mulţumesc anticipat
 • +3 (47 voturi)    
  nimic nu justifică hoția (Miercuri, 3 iulie 2019, 10:51)

  MG [utilizator]

  fie că este a românului, a țiganului sau oricărei nații
  • +3 (51 voturi)    
   Furtul ca furtul, dar ce faci daca (Miercuri, 3 iulie 2019, 11:26)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui MG

   te bat de te omoara in trafic? (cum a patit cetateanul din postul de mai sus). Sau daca baga cutitul in tine, iar la judecat spune ca asa face el la manie.
   • -5 (35 voturi)    
    am vrut să le înșir pe toate (Miercuri, 3 iulie 2019, 12:02)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    dar m-am abținut..
 • -14 (34 voturi)    
  haoleu (Miercuri, 3 iulie 2019, 11:53)

  Point [utilizator]

  Bănică dă la ficații nesimțirii de a fi român și universal.''
  ce facusi istodoare,te dadusi cu rasisti si xenofobii?

  se pare ca autorul se invarte in roata tiganesca fara a dori iesirea din cercul vicios.ca deh,e mai sukar asa.
  si fainul ziarist i-i tine tira,mandru ca iese din umbra.
  nota 5
 • +2 (54 voturi)    
  Marxistii simuleaza empatia pentru toti oprimatii (Miercuri, 3 iulie 2019, 12:12)

  xolv [utilizator]

  de la inaltimea confortului aristocratic, dar n-au trait o zi sub "civilizatia" victimelor pe care se chinuie sa le integreze in noul proletariat.
 • -9 (39 voturi)    
  mda (Miercuri, 3 iulie 2019, 12:20)

  xan [utilizator]

  L-ai inrobit tu pe tigan?

  Neam de neamul tau au fost toti iobagi la boierul ala cu sclavi tigani. Si la fel toti vecinii tai si prietenii si cunoscutii, ca de aia nu te cheama Nobilescu.

  Si nici macar Nobilescu nu i-a inrobit, ca nu era in stare asa gras si lenes cum era, ci i-a cumparat robi de-a gata de la tatarii sau turcii care i-au adus aici.

  Dar realitatea e demodata in post-modernismul nostru pentru ca cere efort de intelegere, si e mult mai usor sa improsti cu noroi, nu-i asa? Ca la injuraturi sunt campioni si romanii si tiganii, ne luptam pentru locul intai.
 • -2 (46 voturi)    
  d-le Istodor, (Miercuri, 3 iulie 2019, 12:41)

  Levellers [utilizator]

  de ce va doriti o tara asa de urata ?
 • +11 (41 voturi)    
  Inrobeste tiganii (Miercuri, 3 iulie 2019, 14:48)

  dorsy [utilizator]

  Apoi mira-te de ce au ajuns in situatia actuala. Cauzele sunt istorice iar antipatia fata de aceasta minoritate e adanc inradacinata in mentalul colectiv.
  • -8 (36 voturi)    
   lasa ca au mai fost si altii sclavi (Miercuri, 3 iulie 2019, 16:02)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui dorsy

   gen evreii si afro-americanii, dar nu fac ca rromii.
   • -19 (23 voturi)    
    Despre cei din urmă (Miercuri, 3 iulie 2019, 18:01)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    N-aș fi atât de sigur. Vezi Detroit, Chicago, etc. Ba chiar aș zice că pot fi mult mai răi decât rromii, cel puțin decât cei pe care-i mai văd pe stradă unde locuiesc.
    • +12 (24 voturi)    
     Romii sunt rai (Joi, 4 iulie 2019, 9:19)

     dorsy [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Negrii sun rai... Lasa-ma sa ghicesc albii sunt imaculati.
    • +1 (3 voturi)    
     eu am fost in Washington si New York (Joi, 4 iulie 2019, 9:47)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     si am vazut afroamericani care au ajuns la un nivel de civilizatie si cultura la care rromii nostri nici nu viseaza. In schimb am vazut si drogati in Philadelphia si New York.
   • +11 (27 voturi)    
    QED (Joi, 4 iulie 2019, 9:19)

    dorsy [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Comentariile si minusurile sunt dovada rasismului. Pentru mintile inguste si obtuze nu exista decat un singur adevar: tiganii sunt rai. Iata insa ca vin si fluier in biserica si spun ceva incorect politic: situatia romilor este si consecinta inrobirii lor, inrobire la care a participat cu onor si biserica. Status quo-ul este mentinut si prin rasismul latent existent in societate, dovada comentariile de aici.
    • -10 (20 voturi)    
     mica erata: (Joi, 4 iulie 2019, 12:50)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui dorsy

     daca va place adevarul istoric, nu toti rromi au fost sclavi...au existat si rromi nomazi, care erau liberi si au fost sedentarizati de Dej si de Ceausescu pe teritoriu Romaniei (care au vrut sa ii civilizeze prin mutare la oras ). Adica ii lasau sa intre, dar nu ii mai lasau sa iasa din tara. Austriecii nu mai stiau cum sa scape de ei, si ii lasau sa treaca, ai nostri ii lasau sa intre si apoi ii duceau fortat la bloc...cu unii dintre acestia am stat eu in scoala, si pot sa spun ca am vazut pe viu cal si caine la etajul IV al blocului si foc facut in sufragerie.
     Nu e din carte, e traita de mine.
  • -15 (27 voturi)    
   vrajeala (Miercuri, 3 iulie 2019, 21:25)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui dorsy

   De serbi si iobagi ai auzit? Legarea de glie, claca pentru taranii romani?Daca n-ai auzit baga niste istorie, marxistul lui peste!
   • +9 (9 voturi)    
    Am auzit, se pare cu tu ai lipsit la lectia aia (Joi, 4 iulie 2019, 9:22)

    dorsy [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Robia_%C3%AEn_%C8%9B%C4%83rile_rom%C3%A2ne
 • -9 (33 voturi)    
  cultura romilor (Miercuri, 3 iulie 2019, 19:41)

  mateistefan [utilizator]

  Excelent comentariu teoretic, la superlativ pentru cultura romilor, dar in practică e bine să stai la distanță de etnie.
  Ce ar zice locuitorii din Deva sau Constanta care au avut ghinionul să locuiască în apropierea locuințelor sociale. De exemplu:
  https://adevarul.ro/locale/hunedoara/scandal-urias-romii-mutati-blocurile-sociale-romani-8_5d1be346892c0bb0c60d4511/index.html
 • -7 (31 voturi)    
  Nu vreau sa inteleg (Miercuri, 3 iulie 2019, 20:44)

  mimiloi [utilizator]

  pe nimeni care da in cap altuia indiferent de motive si culoarea pielii, mi se filfiiie daca e tigan, negru, galben papuas, blond nordic. Nimic nu poatejustifica agresivitatea pe motiv de saracie, traditie ori opresiune din secolele anterioare.
  Daca vor intr-adevar sa faca ceva atunci sa iasa din opresiunea clanurilor care ii calaresc si ii exploateaza, ii trimit la cersit, furat si curvasarit ca sa umble ei in mertane si sa-si faca vile cu coloane si lei auriti.
  N-am absolut nimic cu tiganii care muncesc si isi cistiga traiul in mod normal. Dar nu veni cu idiotenii de antagonism intre traditie si modernitate ca nu tine. Poti sa fii traditionalist cit vrei, dar fii onest si cu bun simt si nu te va discrimina nimeni. Chiar daca vor avea o oarecare reticenta la inceput (trebuie sa multumesti majoritatii din etnia ta pentru asta) dupa ce vor vedea calitatile tale te vor aprecia si vor avea chiar admiratie pentru tine - uite un tigan care e muncitor si cinstit. Oare de ce?
  Ii apreciez si pe tiganii care trec cu caruta si aduna deseuri pentru ca fac o munca de asanare. Nu prea ortodoxa, dar traditionala pentru ei.
  Totul pina la agresivitate, jaf si robia celor multi in favoarea citorva pentru ca asta se intimpla in societatea tiganeasca.
  • -12 (20 voturi)    
   asta am spus si eu mai sus: (Joi, 4 iulie 2019, 9:57)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

   nu cu etnia sau culoarea pielii avem noi probleme, ci cu obiceiurile lor (care sunt bine cunoscute, nu le enumar din nou).
   Numarul rromilor care au fost cat de cat OK pe care eu i-am cunoscut, poate fi numarat pe degetele de la o mana...asa cum am spus am invatat cladele I-VIII la o scoala cu multi rromi. Carte nu a invatat niciunul, dar unii si-au vazut de viata lor in continuare, se ocupa cu comertul (gen luat din en-gros si vandut in strada la bucata). Un frate si o sora au fost chiar cinstiti, tatal lor era geamgiu, ne mai punea un geam la clasa, i-a educat in spiritul cinstei si muncii...ii mai vad la biserica de Paste, imbracati chiar elegant, tatal lor e batran acum, insa e respectuos cu ceilalti. Insa acestia nu au recunoscut niciodata ca sunt rromi, desi se vedea clar, ca sa fie cinstiti a trebuit sa se rupa de etnie si sa traiasca printre romani. Si cand eram mici, ei tot cu noi se jucau si nu cu rromii (invatati probabil de parinti, care si-au dat seama ca daca raman in tiganie se nenorocesc)
   Cei care au ramas in tiganie s-a ales praful de ei. Sau poate s-a ales praful din punctul meu de vedere, ei or fi fericiti in lumea lor.
   • -6 (6 voturi)    
    Eu am spus altceva (Joi, 4 iulie 2019, 18:51)

    mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Am spus ca nu sint de acord cu ideea ca saracia sau orice altceva justifica violenta si jaful.
    In rest ca isi termina scoala sau nu, ca au obiceiuri ori traditii specifice etniei... e traba lor pentru ca nu doar tiganii nu-si trimit copii la scoala si nu doar tigani au obiceiuri si traditii. In plus stiu tigani care isi trimit copii la scoala si chiar au mare grija de educatia lor.
    Am avut vecini tigani, colegi de scoala si copii fiind nu se facea nicio discriminare, ne jucam impreuna. Am avut colegi de serviciu tigani ca si unguri, sasi, turci si nimeni nu a pomenit vreodata ceva referitor la etnie.
    Ramin la parerea ca discriminarea tiganilor este in primul rind facuta de clanurile tiganesti care ii exploateaza pe cei multi si ii tin intr-o stare de semi-robie. Din aceasta cauza majoritatea tiganilor sint greu daca nu imposibil de integrat in societatea normala.
    Deocamdata societatea a frisonat doar la casatoriile intre minorii tigani, dar nu s-a deranjat nimeni sa incerce macar sa desluseasca itele complicate ale organizarii clanurilor tiganesti. Probabil ca va fi nevoie de o a doua dezrobire a tiganilor.
 • -16 (26 voturi)    
  un fel de white guilt (Joi, 4 iulie 2019, 7:33)

  hanu [utilizator]

  a la Romania. Cine are o problema cu tiganii are pt ca in general e patit, sau cunoaste personal pe cineva patit. Mi se rupe de culoarea pielii. N-o dati pe "opression olympics" ca nu merge la romani, suntem prea retrograzi :)
 • +10 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 iulie 2019, 10:25)

  [anonim]

  • -9 (25 voturi)    
   adica daca vecinul meu din Colentina (Joi, 4 iulie 2019, 12:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   da maneau la maxim la 1 noaptea, si eu sun la usa si il rog sa o opreasca ptr ca imi doarme bebelusul, iar el scoate iataganul la mine, inseamna ca eu l-am discriminat, nu? Trebuia sa il las sa isi exprime cultura neingradit de tipetele bebelusului care nu putea adormi.
   Asa o fi...
   • +14 (22 voturi)    
    Anectodica personala e irelevanta (Joi, 4 iulie 2019, 16:27)

    florea.p [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    subiectivismul sta la baza prejudecatilor. O situatie complexa se judeca sociologic, antroplogic, istoric si cultural. Pictezi aceasta minoritate in stereotipuri comune si naive. Simplifici realitati complexe pentru a trage concluzii eronate. Perpetuezi o stare de fapt a carei iesire nu se afla in enuntarea unor reductionisme naive.
   • +10 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 4 iulie 2019, 18:12)

    [anonim] i-a raspuns lui bancher

  • +14 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 iulie 2019, 0:42)

   [anonim] i-a raspuns luiAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by