Patapievici anii linșajului său public. Ura românului. Lașitatea mea. Cum Libertatea poate fi scuipată, violată/ cronica cărții “Anii urii”, Editura Humanitas, 2019

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2019, 8:51 Actualitate | PERSPEKTIVA


Horia Roman Patapievici
Foto: Hotnews
Cât de mult poate urî românul? Uite! Patapievici scuipat, înjurat, împins, îmbrâncit, crucea tatălui său devastată. Cât de laș am putut eu să fiu? După ceva băsism în opțiunea mea politică, am privit în altă parte. În viața mea, în amarul meu. Am dezertat. În toți acești ani Horia Roman Patapievici în România asta a trăit Anii urii.

“Zece ani am cunoscut libertatea (1990–1999), treisprezece serviciul public (2000–2012), iar opt ani ura publică (2007–2014)” indică matematic Patapievici în cartea sa “Anii urii”.În toți acești ani, eu am fost și-n stradă, și-n jurnalism, și cu Patapievici, și fără, lătrând în gazetă și mărăind pe feisbuk. Patapievici și-a asumat, de când îl știu, cu adevărat, “schimbarea la față a României”. Articole, poziții publice, management ICR. Mi-a fost bine știindu-l pe Patapievici acolo, în arenă. I-am absorbit articolele, m-am bucurat că este “cap limpede” în viața mea și, apoi, și al culturii, la ICR.


Apoi?

Mi-am văzut de viața mea, de amarul meu. Am dezertat. “L-am trădat”. Dar nicio clipă nu am realizat ce i s-a întâmplat lui Horia Roman Patapievici în România anilor în care mi-am văzut de viață. Ori asta înseamnă să nu ai solidaritate măcar cu adevăratul revoltat, cu adevăratul participant la treburile cetății, cu adevăratul luptător pentru democrație. N-am avut solidaritate cu cel care rămăsese în cetatea civică, cu cel care lupta și pentru drepturile mele, nu?

Cine își poate închipui așa ceva: Patapievici scuipat, înjurat, împins, îmbrâncit

“Au fost oamenii aceia care m-au scuipat pe stradă; apoi cei care m-au apostrofat în mulţime, cei care, prin magazine, s-au răstit impersonal la mine, luând oamenii din magazin drept martori; cei care pur şi simplu m-au înjurat sau s-au purtat omeneşte ori socialmente inad- misibil; în fine, cei care, plini de curaj, m-au îmbrâncit când m-au găsit la înghesuială. De pildă, individul care m-a răs- turnat pe spate în piaţă, între tarabe, după ce m-a împins cu o lovitură de placare, în piept, ca la body check – eu având mâinile ocupate cu plasele – , şi care mi-a şuierat în urechi „Asta e pentru Băsescu!“. “

Cum așa? Omul de lângă mine, scuipat, înjurat, împins, îmbrâncit, cu monumentul funerar al tatălui devastat, cu familia înfricoșată.

Mi-e rușine de mine.

După “Anii urii” mi-e rușine de această absență a mea, de această privire pe lângă Patapievici.

Uite istoria noastră. Uite cum s-a ajuns la "Anii urii".

La Revoluție, el revoluționar arestat, eu protestând cum puteam.
Apoi, ani de zile de aceeași parte a baricadei.
Cică a înjurat poporul, Eminescul. Tâmpenii. Citeam-comentam articolele lui. Nici vorbă, punea în discuție prejudecățile neamului românesc, neamul nostru de cârnățari cu gura mare.
Eu savuram Patapieviciul, alții înjurau Patapieviciul.
Până când a urcat Băsescu la Putere am fost tot “împreună” cu Patapievici, de partea lui Băsescu. Cum să fiu de partea penalului și arogantului Adrian Năstase? Tot acolo eram, când Băsescu era luat “la ștangă”, pedepsit public pentru puterile sporite CNSAS, “procesul comunismului”, recalibrarea Justiției românești. Am fost într-un glas.
El era tot mai prezent, eu tot mai absent.
Din “Anii urii” poți înțelege convulsiile unei societăți în spasm, în extaz, în delir, în căutare de reper, în ucidere de modele. Prezența lui continuă prin scris a stârnit ură.Cum publica un articol pe net, cum apăreau imediat înjurături. Prezența sa inegalabilă la ICR a stârnit ură.

Cum s-a trecut la violență fizică?
Trompete, precum Gâdea, Ciutacu, Badea au creat ritualuri zilnice de scuipat Patapieviciul. Cu bună știință sau inconștienți au dat drumul unor tunuri pline de vorbe deraiate. Cuvintele înveninate au dus la agresiune fizică: scuipat, înjurat, împins, îmbrâncit.

Patapievici?
Nu știu de unde atâta putere. N-a fost decât el însuși. A fost constant în opiniile sale.
Când Băsescu l-a dat jos pe Arafat, când a-nceput să-și joace viața personală ca pe o dramoletă, amestecând alcooluri, intelectuali, frați și “blondă”, eu m-am retras. Nu, nu eram cu Ponta, Tăriceanu. M-am retras într-o revoltă nedefinită, m-am scârbit. Patapievici a rămas “în sistem”.
Și mă bucuram că este încă acolo în Cultură, impunând cu Mihăieș și Tania și restul echipei ICR criterii în România asta mucedă.
Dar, nu-l mai citeam - nu-l mai urmăream.

Acum mă întreb cum am făcut eu lumină pământului lăsând un om să sufere în halul ăsta?
Am ieșit din cartea “Anii urii” a lui Patapievici încercând motivații.
Apoi, mi-am luat aminte. Unde eram? În același oraș, în aceeași lume, contemporan cu Patapievici, poate din când în când auzind cum este “executat” în public.

Laș am fost, Horia Roman. Laș.
I-am citit-recitit acum articolele civice incluse în “Anii urii”, cartea apărută la Humanitas.
“Anii urii": este un întreg parcurs filosofic despre o cetate asediată. Barbari, ticăloși, escroci, hoți, șobolani, desnădăjduiți, săraci, “bărbați” - toți au pârjolit-o. Cine citește Patapievici se bucură nu doar de demonstrația argumentată, ci și de spectacolul verbului. Uite câteva fragmente alese la întâmplare:

“În primul sens, numai cetăţenii pot conferi putere; în al doilea, această putere există numai sub forma renunţării la ea. Paradoxul democraţiei reprezentative este acela că cetăţenii au putere deplină numai atunci când o de- leagă, iar puterea de care ar avea nevoie pentru a-şi controla reprezentanţii depinde integral de o bunăvoinţă străină: a celor pe care i-au ales, când e vorba de respectarea angaja- mentelor; a presei, când e vorba de a mobiliza opinia publică în vederea exercitării de presiuni asupra puterii. Cetăţenii îşi pot menţine puterea pe care au cedat-o numai cu bunăvoinţa presei şi prin buna-credinţă a reprezentanţilor. Fără bunăvoinţa presei, cetăţenilor nu le rămâne decât speranţa; fără bună- credinţa aleşilor, cetăţenilor nu le rămân decât regretele – şi, fireşte, posibilitatea de a vota altfel, la următoarele alegeri. În concluzie, paradoxul democraţiei reprezentative constă în această afirmaţie: deşi determină în totalitate impulsul puterii, cetăţenii nu îi pot controla în totalitate mişcarea.”“Cred că esenţa băsescofobiei ţine de problema pe care o au băsescofobii. Ei ar trebui să conştientizeze că lumea noas- tră nu se va îmbunătăţi prin dispariţia lui Băsescu, pe care băsescofobii şi-o doresc precum bigoţii sfintele moaşte, ci prin revizuirea atitudinii lor. Dacă ei susţin contrariul, ar face bine să-şi amintească că soluţia la problema rasismului nu constă în eliminarea obiectului urii, ci în eliminarea urii înseşi. Răul de care suferim azi (din păcate, cu contribuţia atâtor oameni de bine) îşi are sursa în convertirea la ură a spaţiului nostru public. Nu Băsescu este vinovat de asta, ci băsescofobii.”

“Gravă, cum ştiţi, nu e o îmbolnăvire; gravă e epidemia. Spaţiul public în care descărcările de ură sunt considerate normale de către o majoritate sigură pe ea şi însetată de una- nimitate, unul în care descărcările de ură sunt considerate anormale doar de către o minoritate pe care majoritatea o arată cu degetul şi îi cere suprimarea, este unul saturat de ură. Noi trăim într-o atmosferă morală în care ura şi exprimarea ei liberă au devenit un argument normal, şi anume unul de natură (pretins) morală.”

“Oamenii Antenei 3 (de pildă) au fost scoşi din circuitul civil al dialogului şi livraţi circuitului infernal al urii. Prin saturarea cu zgomot, oamenii se pătrund de vibraţia aparent eliberatoare a furiei. Zgomotul aduce furia. Iar furia descoperă că se poate legitima numai dacă urăşte. Ura este urmarea furiei pe care zgomotul de presă l-a sădit în minţile celor cărora faptele le-au fost interzise, judecăţile invalidate, opinia publică inaccesibilă, iar spiritul critic impo- sibil. Cu minţile astfel sucite, pentru ei toţi (şi pentru cine ştie cât timp) nu poate începe decât epoca urii.”

Da, mi-e rușine să-l privesc în ochi pe omul, românul, scriitorul, filosoful Patapievici!

Pentru că trăim în aceeași lume și bandiții l-au tâlhărit, iar eu am privit în altă parte.

“Anii urii” nu este doar despre un om. "Anii urii" arată ce-nseamnă indiferența oricui la treburile cetății. În fapt, indiferența TA, lasă singur în această luptă un frate, o iubită, un prieten, cu toții sinceri luptând cu Dictatura Puterii. Luptând pentru libertatea tuturor.

Nu doar Patapievici a pățit-o în Anii Urii. Ci Libertatea noastră, a mea, a ta, a fost scuipată, înjurată, împinsă, îmbrâncită, profanată.

Aici detalii cartea Humanitas
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16090 vizualizari

 • -39 (67 voturi)    
  trezirea!!! (Miercuri, 19 iunie 2019, 8:58)

  cartofiprajiti [utilizator]

  alt intelectual care nu stie ce e cu el :))) ...ma e si plangaret...pfff de asa caractere
  • +28 (50 voturi)    
   A3 (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:27)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   e mandra de tine.
   Asta a facut A3:a creat monstri din romani analfabeti functional.
   • -26 (48 voturi)    
    serios? (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:16)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Vezi ca HRP a scris maculatura antiromaneasca "Politice" in 1996, cadn nu existau "Antenele"
    • +15 (29 voturi)    
     geniala perceptie (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:51)

     jondo [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Vezi ca si Cioran a scris o "maculatura" similara. Se numeste "Schimbarea la fata a Romaniei".
     • -6 (34 voturi)    
      serios? (Miercuri, 19 iunie 2019, 13:12)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jondo

      EC era el cinic, dar nu insulta in halu asta natia romana, ca sa para "spectaculos" si "dastept". Auzi, compara pe HRP cu Cioran...
      • +5 (9 voturi)    
       Dar ați citit (Miercuri, 19 iunie 2019, 22:56)

       Cornelia ElenaTopala [anonim] i-a raspuns lui Toni_Romania

       „Politice” și „Schimbarea la față a României”? Și alte cărți ale lui HRP și ale lui EC? Sau vorbiți după ce ați citit comentariile lui Vadim-Tudor?
       • -3 (7 voturi)    
        raspuns (Joi, 20 iunie 2019, 12:53)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Cornelia ElenaTopala

        1-De ce deductia ca nu as fi citit aceste carti?
        2-Dupa 1996 nu doar CVT a criticat "Politice" si mesajele de acolo.
    • +13 (29 voturi)    
     Asculta bivole (Miercuri, 19 iunie 2019, 12:53)

     ati [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Ce stii tu despre cartea asta? Sunt convins ca nu ai citit nimic din ea. Cartea asta este despre durerea de a fi roman si a vrea sa vezi poporul asta cu fundul scos din spatele curtii. Cartea asta este despre cat de cumplit e sa intelegi raul facut de oamenii tai. Nu stii nimic. Pentru ca nu ai citit. Si daca ai citit si gandesti asa atunci a si mai rau. O carte trebuie inteleasa. Dar ce spun eu, pur si simply bu vrei sa gandesti, doar sa urasti sa te simti si tu un vierme important
     • -9 (31 voturi)    
      TU vbesti de "ura"? (Miercuri, 19 iunie 2019, 13:11)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui ati

      Tu care ataci persoana in loc sa ataci ideile? (bivol etc).
      Si app nimeni nu-l uraste personal pe HRP - lumea are ce are cu cartea POLITICE.
      • +6 (28 voturi)    
       esti bivol pentru ca nu citesti (Miercuri, 19 iunie 2019, 13:53)

       ati [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       esti bivol pentru ca nu stii despre ce vorbesti dar iti dai cu parerea. cartea asta este una dintre favoritele mele pentru ca este una dintre putinele carti scrise sincer. fara ipocrizii si fara perdele. e dureroasa pentru ca de fiecare data cand o citesti iti doresti sa nu aiba dreptate, ca lumea nu e plina de bivoli care nu gandesc, ca trebuie sa nu fie asa, si totusi uite ca dau de tine si aici si ii dai dreptate. de ce naiba vorbesti despre lucruri despre care nici macar nu ai depus un minim efort sa le intelegi? nu am pretentia sa fii de acord, dar sa arunci la gunoi un om fara sa ai habar cine este te face bivol si ma deranjeaza ca trebuie sa iti raspund.
       • 0 (0 voturi)    
        Eu cred că asta-i culmea lecturilor tale, așa-i, (Joi, 20 iunie 2019, 19:57)

        prec [utilizator] i-a raspuns lui ati

        funcționalule mic? Câți ani ți-a luat s-o citești. Ai terminat-o, măcar, că de priceput.... nu ai dotarea.
     • +6 (10 voturi)    
      Aferim, ati! (Miercuri, 19 iunie 2019, 23:09)

      Cornelia ElenaTopala [anonim] i-a raspuns lui ati

      Mulțumesc! M-ați ajutat să mă răcoresc... Mârlanii ăștia care îl judecă pentru scrisorile din „Politice” nu știu pe unde au fost când domnul Horia Roman Patapievici striga pe 21 decembrie 1989 în Piața Universității în plină dictatură, când alături de el mureau tineri împușcați la ordinul lui Ceaușescu, când aștepta la Jilava alături de alți arestați din acea noapte să fie executat... Omul ăsta a avut curaj și dragoste de poporul român, a vrut să moară pentru libertatea acestui popor și nesimțiții ăștia își permit să-l judece?
   • +18 (36 voturi)    
    Grobianismul românesc (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:18)

    contributor [anonim] i-a raspuns lui Jar

    "Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr", spune Umberto Eco, potrivit gazetaromânească.com.
  • +17 (39 voturi)    
   prosti dar multi (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:29)

   vladu [anonim] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   ...alt prostovan analfabet care tine sa-l vada toata lumea ...n-a citit un rand in viata lui dar trebuie sa-si dadea cu parerea.
  • +17 (33 voturi)    
   alt carnatar (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:32)

   Bolovanul [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   alt carnatar care crede ca stie ce e cu el!
  • +13 (27 voturi)    
   Carte (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:37)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   Esti prost. Citeste o carte (fara poze)
  • +13 (23 voturi)    
   ce idiot suna trezirea... (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:53)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   Erau vremuri cand iti era frica sa spui public ca tii/votezi cu Basescu. Oamenii isi ascundeau parerile ca in vremea comunismului.
   Acum se pare ca se va intoarce roata - o sa traim ura tot mai mare fata de psd si tot ce inseamna acest lucru (hotie, minciuna, antena 3)..sau - cum se vede in presa aservita, din rasputeri, vor reusi si ne doboare iara...
  • +3 (13 voturi)    
   cartofi (Miercuri, 19 iunie 2019, 14:57)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   Pobabil ai cartofi in loc de creer, sau, daca totusi ai, atunci ti l-ai prajit...
   • +5 (9 voturi)    
    I s-au ars (Miercuri, 19 iunie 2019, 22:53)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    sigurantele. A incercat sa citeasca o carte si la pagina a doua asta a patit.
 • -16 (26 voturi)    
  basescofobi vs. dragneafobi? (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:14)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  ...
 • +11 (27 voturi)    
  Cât de mult poate urî românul? (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:22)

  jondo [anonim]

  Tot atat de mult pe cat de prost si incult este.
  • -7 (19 voturi)    
   Hai nu zău. (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:42)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui jondo

   Te pomeni că hăia „deștepți” ca tine îi iubesc pe cei ce distrug, fură, mint, jignesc și-și bat joc de o întreagă țară. Atunci, eu ți-aș dori să stai câteva zile internat într-un spital din țară, la Caracal sau la Comănești, spre exemplu, și să te bucuri de binefacerile pesedelei în țara asta. După aceea să ne spui cât de mult îi poți iubi tu pe pesedoși. să ne explici tu cum este cu cultura, prostia, dragostea și ura.
   • +10 (20 voturi)    
    judeci simplist (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:31)

    jondo [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Inteligenta si cultura iti permit sa realizezi ca pesedismul trebuie eradicat. La fel si caracteristicile acestuia: impostura, minciuna, hotia si coruptia.
    Iar asta trebuie facut rece si calculat, fara sentimente.

    Ura intuneca judecata si te impiedica sa iei decizii eficiente pt scopul propus.
    Ura este pt oamenii cu mintea si sufletul mic pt a le alina neimplinirile.
    • -10 (20 voturi)    
     intrebari (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:51)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     -Dupa parerea dv cine nu admira cartea lui HRP POLITICE din 1996 este...pesedist?
     -Dl.HRP iubeste cumva Romania si pe romani?
     • +4 (14 voturi)    
      ti-am raspuns mai sus (Miercuri, 19 iunie 2019, 13:26)

      jondo [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

      si am argumentat.
    • 0 (6 voturi)    
     Nțțțț....Este un punct de vedere al tău. (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:58)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui jondo

     Dragoste și ură.
     Frică și curaj.
     Ăstea sunt sentimente omenești. Vrei nu vrei, ți le-a dat natura, sunt o modalitate de apărare, de reacție la anumiți stimuli din mediul înconjurător.
     Uneori le poți controla, alteori nu, nedepinzând întotdeauna de intelectul subiecților. Ideal ar fi să le poți controla, să îți poate spune capacitatea intelectuală cum să reacționezi, dar nu-i posibil mereu, indiferent de acea capacitate.
     • +5 (5 voturi)    
      de acord (Miercuri, 19 iunie 2019, 13:26)

      jondo [utilizator] i-a raspuns lui prec

      in sens general.

      in sensul pus in discutie de catre "prec", e usor sa dai la o parte ura si sa judeci rece si calculat.
 • -11 (25 voturi)    
  contrapunct (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:23)

  Makarazov [anonim]

  https://www.argumentesifapte.ro/2019/06/11/pe-culmile-paranoiei/
  • -9 (27 voturi)    
   Bun articolul. (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:22)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Makarazov

   Acolo se face o caracterizare exactă a milogului băsist Patapievici.
 • -13 (37 voturi)    
  Corect? (Miercuri, 19 iunie 2019, 9:39)

  adolf [anonim]

  Pe vremea cand era sef la ICR, tipul asta i-a facut pe romani "patibulari" (buni de spanzurat).
  Total de acord cu el, numai ca el traia din banii candidatilor la funie!
  • -8 (26 voturi)    
   din 1996 (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:20)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui adolf

   HRP din 1996 ne alinta cu tot felul de invective. El fiind, evident, de pe alta planeta, una superioara.
   • +5 (11 voturi)    
    ai citit vreodata mai mult decat Tezele din Aprili (Miercuri, 19 iunie 2019, 19:59)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    e?
    Sau macar faimosul program de guvernare al lui Dragnea-Valcov? A, pardon, ala e secret, cunoscut numai de puscariasi si viitori puscariasi.
 • -13 (33 voturi)    
  Un milog, o lighionă abominabilă acest viermuș. (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:49)

  prec [utilizator]

  Noi nu uităm ce-a spus prăpăditul, când era șef la I.C.R., pus pe funcție de Băselu, fără nici-un merit.
  • +9 (15 voturi)    
   Noi? (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:47)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Cine e noi ?
  • +5 (11 voturi)    
   Nu mă pot abține... (Miercuri, 19 iunie 2019, 23:28)

   Cornelia ElenaTopala [anonim] i-a raspuns lui prec

   Sunteți cumva cel care l-a scuipat pe stradă pe DOMNUL Horia Roman Patapievici? Sau cel care l-a trântit pe asfalt prin piață?
 • -13 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:16)

  [anonim]

 • -6 (14 voturi)    
  Cand linsajul mediatic e acceptabil (Miercuri, 19 iunie 2019, 14:49)

  Setalcott [utilizator]

  Domnul Presura se plangea si el pe Contributors de linsajul mediatic la care a fost supus. Am trimis urmatorul comentariu, pentru a pune lucrurile intr-un context international. Nu a aparut.

  Dumneavoastra va plangeti de un clip pus de cineva in comentarii intr-un blog, dar acestea sunt practicile curente la BBC, New Statesman si cam toata presa.

  Exemplul 1: Dennis Prager, cunoscut comentator conservator evreu american, care a tinut prelegeri si in Romania: " On this issue [of voting for liberals], jews are stupid and blacks are stupid" . Documentar BBC despre rasismul in SUA taie asa:"Blacks are stupid."

  Exemplul 2: Roger Scruton, filosof conservator britanic, intr-un interviu New Statesman: ‘They [the communist government] are creating robots out of their own people… each Chinese person is a kind of replica of the next one and that is a very frightening thing.’ Asta a citat autorul interviului: ‘Each Chinese person is a kind of replica of the next one and that is a very frightening thing.’ Ca urmare, Roger Scruton si-a pierdut pozitia pe care o avea in guvern.

  Exemplul 3: Donald Trump [Fresno County Sheriff Margaret Mims] “There could be an MS-13 member that I know about” and yet can’t report to Immigration and Customs Enforcement."

  Toate astea nu cauzeaza nici o consternare si nici o mea culpa, pentru ca victimele sunt detestate de presa

  Addenda
  New York Times a publicat un articol despre periplul tanarului Caleb Cain printre ideologii politice pe Youtube, social media . Nu este altceva decat un linsaj mediatic impotriva competitorilor, Youtube si utilizatorii lor.
  Violenta politica? Uitati-va cum au zburat milkshakurile impotriva brexiteerilor si pumnii impotriva "nazistilor in SUA.
  Sa nu uitam ca Patapievici este un om de dreapta
  • -8 (14 voturi)    
   Exemplul 3: (Miercuri, 19 iunie 2019, 15:42)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Donald Trump [Fresno County Sheriff Margaret Mims] “There could be an MS-13 member that I know about” and yet can’t report to Immigration and Customs Enforcement."
   [Trump]: “These aren't people. These are animals."

   Presa raporteaza: ".@realDonaldTrump on people asking for asylum “These aren’t people. These are animals.” pic.twitter.com/pTKY08Obm2"
  • +5 (7 voturi)    
   Dennis Prager (Joi, 20 iunie 2019, 9:33)

   erdeke [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   https://rationalwiki.org/wiki/Dennis_Prager
   • -4 (6 voturi)    
    Aveam o parere mai buna despre rationalwiki (Joi, 20 iunie 2019, 15:21)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui erdeke

    OK, hai spune-ne si despre Patapievici, cum e un conservator homofob care merita sa fie scuipat. Citeaza-l pe Ponta: Patapievici e fascist; sustine votul cenzitar.
    Tocmai mi-ai aratat ca Rationalwiki e o insiruire de linsaje mediatice precum exemplul pe care l-am dat.
    "Dennis Prager, here caught mouthing towards an apparent robot penis"
    • +2 (2 voturi)    
     Patapievici e ok (Joi, 20 iunie 2019, 17:14)

     erdeke [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     ,Prager e doar un propagandist ultraconservator care nu e demn nici macar sa-i faca pantofii lui Patapievici.
     https://www.youtube.com/watch?v=EM7BgrddY18
     • -2 (2 voturi)    
      Aha (Vineri, 21 iunie 2019, 1:10)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui erdeke

      Deci acum ai trecut de la saitul propagandist ultracalomniator Rationalwiki la propagandistii de la Youtube. Ma intreb de ce, daca Prager e asa de abominabil, BBC si Rationalwiki trebuie sa fabrice acuzatii false.
      Ma tem ca Patapievici are doar avantajul ca nu e atat de notoriu ca Prager pentru ca cineva sa-i faca critica pe Youtube.
      • +2 (2 voturi)    
       Realitatea alternativa a alt-right (Vineri, 21 iunie 2019, 8:25)

       erdeke [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Oricine nu-mi place e propagandist si calomniator.
       https://www.youtube.com/watch?v=ScugV3GnB30
 • +6 (20 voturi)    
  Istodor a scris articolul, tocmai ca sa ii scoata (Miercuri, 19 iunie 2019, 15:14)

  Susufler0 [utilizator]

  la iveala pe cei care nu cunosc un altfel de sentiment decat acela de ura, pt adversarii lor de idei, dar nu numai ! I-a reusit din plin !

  PS. Dovada ? Comentariile de mai sus,vlaguite de ura ale pesedacilor ! :))))))
  • +6 (10 voturi)    
   Așa este! (Miercuri, 19 iunie 2019, 23:34)

   Cornelia ElenaTopala [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

   Aprob pozitiv, vorba lui Caragiale... Persoanele astea nu i-au citit decât pe Corneliu Vadim Tudor și pe Dragnea... N-au ce le trebuie ca să-l citească și să-l înțeleagă pe H.R. Patapievici... Și nici pe Eugen Istodor...
  • -2 (4 voturi)    
   Ba l-a scris ca pe o refulare. Ca-s de-un neam (Joi, 20 iunie 2019, 18:02)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   L-a scris ca i-a facut o imensa placere sa-l scrie. Sa injure, sa jigneasca, sa ne faca iar si iar cirnatari

   L-a scris pentru ca nu exista nicio lege care sa pedepseasca anti-romanismul.

   L-a scris pentru ca atita poate si pentru ca asta este rolul lui pentru care a fost plantat si sustinut de-ai lui.

   L-a scris pentru ca tinde la onoarea de a fi Patapievici 2, dat fiind ca ei nu ar putea fi in veci Eminescu 1.000.000.000.
 • -5 (25 voturi)    
  A trait anii urii (Miercuri, 19 iunie 2019, 18:54)

  Irina25 [utilizator]

  Totusi, n-a dus-o prea rau.
  • +5 (19 voturi)    
   Fara suparare dar ai o gandire "bolsevica" ! (Miercuri, 19 iunie 2019, 21:10)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   Adica daca nu a dus-o rau nu se pune ca a suportat ura unor dobitoace ?

   PS. M-am lamurit ! :))))
   • -2 (2 voturi)    
    Sa ne intelegem (Joi, 20 iunie 2019, 17:01)

    Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Din comentarii se intelege ca Patapievici a suportat ura dobitoacelor, pesedacilor, incultilor, analfabetilor etc. Totusi, cati dintre cei enumerati mai sus au auzit macar de Patapievici, cati ar intelege ce spune si ce motive ar avea sa-l urasca?! Acestia sunt "adversarii de idei" ai lui Patapievici?? :)
   • -2 (4 voturi)    
    Ura si la gara! (Joi, 20 iunie 2019, 18:04)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Ca nu v-a chemat nimeni aici.

    Faceti precum ariciul in vizuina vulpii.
 • +11 (15 voturi)    
  Cel mai (Miercuri, 19 iunie 2019, 21:33)

  yol [utilizator]

  potrivit om pentru ICR, de departe. Cea mai mare deschidere a Romaniei in lumea “ culturala “ . Cele mai multe volume traduse, deci cea mai mare cerere de carte romaneasca pe piata internationala. Regizorii Puiu, Mungiu, Munteanu au fost finantati de ICR, au fost toti premiati...
  Pana la el a exista Buzura si atat, iar dupa, Andrei Marga si caloriferul...
  Dar asta e parerea mea.
 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 iunie 2019, 6:19)

  [anonim]

  • +3 (13 voturi)    
   Comparatie esuata (Joi, 20 iunie 2019, 9:35)

   erdeke [utilizator] i-a raspuns lui

   Peterson nu se ridica la nivelul lui Patapievici, e in ideolog care raspandeste teorii conspirationiste ca si Prager mentionat mai sus.
   • 0 (6 voturi)    
    ... (Joi, 20 iunie 2019, 14:26)

    CosminMaricari [utilizator] i-a raspuns lui erdeke

    E greu când nu ai habar despre ce vorbești și doar repeți ce scrie „o anumită parte a presei” despre cineva. Spre deosebire de Patapievici (pe care-l admir, însă care nu este intelectual decât conform definiției românești a termenului), Peterson este unul dintre cei mai respectați psihologi din lume. Are un h-score de 51, adică are un număr imens de citări, cea mai importantă metrică după care este calculat succesul academic în câmpul științific de activitate. Indiferent ce părere ai despre păreriel lui Peterson, nu poți să-i negi CV-ul și reputația profesională. Cel puțin nu fără a părea mânat de motive ideologice transparente. Numai bine.
    • +1 (3 voturi)    
     Filosoful crabilor (Joi, 20 iunie 2019, 17:15)

     erdeke [utilizator] i-a raspuns lui CosminMaricari

     nu i-am negat CV-ul sau reputatia profesionala, doar incursiunile sale in filosofie, stiinta si politologie, unde da rateuri si este mediocru.
     https://rationalwiki.org/wiki/Jordan_Peterson
     https://www.youtube.com/watch?v=iIfLTQAKKfg
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 iunie 2019, 0:05)

    [anonim] i-a raspuns lui erdeke

    • +1 (3 voturi)    
     Un intelectual conspirationist (Vineri, 21 iunie 2019, 8:41)

     erdeke [utilizator] i-a raspuns lui

     https://www.youtube.com/watch?v=LAlqLkNBsTU
 • -2 (12 voturi)    
  Articole din Evenimentul zilei (Joi, 20 iunie 2019, 11:51)

  Ion [anonim]

  Rog să revedeți articolele d. Patapievici , din perioada d. Băsescu. Articole demne de „Săptămâna” lui Eugen Barbu.
 • -6 (12 voturi)    
  Simplu (Joi, 20 iunie 2019, 12:49)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  La vremuri noi tot noi. Asta e scopul reactivarii “intelectualilor lui Basescu”. Cum ei toata viata au atarnat la stat, se aud in zare odele catre Zeus-Ciolos care sa-i binecuvanteze cu posturi de prestigiu la stat ca in “vechiul regim” considerat de ei o epoca de aur!
  • +5 (7 voturi)    
   Poti sa dai (Joi, 20 iunie 2019, 16:21)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   un exemplu? Un intelectual din anturajul lui Baselu care a atarnat de stat?...unul singur.
   Asa ne trezim fiecare ca vb televizorul din noi.
   Apoi iti fac si eu o carte cu exemple de “intelectuali” analfabeti de-ai vostri, care numai la stat au lucrat toata viata lor.

   Trebuie sa va intre in cap ca mai prosti ca Psd-ul n -au existat in toata istoria Romaniei
  • +4 (4 voturi)    
   Nttttt.... (Joi, 20 iunie 2019, 17:32)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Vai , domnu' jeanvaljeanroA3 ….
   Pare ca dv chiar ca ganditi & intelelegeti ...
   Uimitor !
   Tre' ca dv chiar ca sunteti un authentic intellectual & ganditor emanat de A 3 …
   Felicitari !
   Salutari maiestrului Emanuel !
   Si lu' Mircica !
 • -4 (6 voturi)    
  Patapi viciescu (Joi, 20 iunie 2019, 17:49)

  al123 [utilizator]

  Oare nu a cules ce a semanat ?
 • -1 (1 vot)    
  Dupa parerea mea (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 11:12)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  HRP este un alt exemplu ce se adauga celor ale lui Liiceanu, Plesu, Paunescu etc si care dovedeste ca intre pregatire profesionala si morala nu este nici o legatura; ba din contra, bagajul lingvistic si cultura iti permit sa-ti justifici atitudinile uneori rusinoase pe care le adopti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by