Trebuie să n-ai istorie, să fii, adică, scurtcircuitat ca maimuța, ca să nu știi tu ce-i cu roșia țuguiată timpurie, de care se face atâta caz. Necazul cel mare este că plâng țăranii (și intermediarii lor, da!) pe tarabe că tu, bizonule, pui botul la postările-piarul deșănțat de pe net și ce faci? Cumperi cu tona cherry din supermarket. Țuguiata? Are țugui că e "dată dracului", na, că nu vrea să fie perfectă. Țuguiata, de fapt, este un soi de roșie ca oricare alta. Războiul din aceste zile este un război artificial. Iată dece.

Rosii tuguiateFoto: Google

Hai, ciugulește un pic de istorie

“Taicule, mi-a zis azidimineață un moș în piață la Râmnicu Sărat-București, tăticule dragă, noi nu mai avem semințe de alea adevărate, de pe vremea lui Ceaușescu, de vreo 25 de ani. De ce? Păi, tu, ăla, ăla, ați cumpărat încet încet dela magazine, de la supermarket, să fie totul perfect și să fie tot anul. Noi, țăranii, ce-am zis, să luăm și noi semințe minune de astea. Că se vinde, ne îmbogățim. Și s-a luat cu tona din Olanda, din Bulgaria, din Argentina, mă ia cu capu’ de pe unde. De ce? Ca să vindem olecuță, să nu murim de foame. Ce-am făcut? Ne-am omorât roșia noastră."

Deci, roșia adevărată a fost distrusă pentru că nu se căuta, din pricina asaltului supermarketului.

Și omul meu mi-a spus cum se făcea pe vremuri:

"Știi cum mă învățase mama? Luam niște roșii bine făcute și le luam semințele și le păstram și le puneam în pământ, în casă, în beci, la călduț, sub nările vacilor și cailor. Să nu fie ger rău și spre primăvară ieșeau. Băgam solarul, ieșea roșia. Asta era tradiția. Pe vremea lui Ceaușescu așa aveați roșii în piață, că altfel se aduceau semințe și răsaduri proaste la magazine. Și erau cu țugui, fără țugui, cum dădea Dumnezeu.”

REPET, eu, tu, seduși de legumele care arată perfect ne-am dat cu tesla în roșia românească. Ca bizonii.

Ca oameni fără cap. Țăranul? A fugit după logica pieței. Piața vroia roșie-perfectă, fără gust, fără vicii, țăranul i-a dat roșia, chiar și de asta cu țugui. Dece? Ca să intre în competiție, ca să trăiască și el. Acum, ce facem? Luăm la omor țăranul care a intrat și el în joc. Dece?

Ce face țuguiata? E prima pe piață. Crescută în solar.

Dece? Ca s-o vândă țăranul cu un pic profit. Și atunci ce facem noi pe internet? Sărim: "Băi, țărane, ce mă-ta cauți bă cu roșiile? Ne strici nouă cherryul nostru?

Păi, ce-are rooșia?

“Are țugui, și-n țugui este adunată toxină”. Hahaha.

Uite aici un dialog. Uite, cum urlă reporterul. Specialistul invocat e precaut. Da, se adună chimicale, dar nu sunt dovezi destule pentru a dovedi chimicalele din țugui.

Acum o săptămână alt reportaj amplu. Aceleași rezultate însă. Priviți că specialiștii o dau la jumătate, “scriitorii” o dau radical ca să sperie lumea. Aici, un urlet pentru popularitate

Aici, o rinocerizare pentru vedetuțe

Acum doi ani, pe Hotnews, tot așa o acuzație de la specialiști, dar aici ți se recomandă un experiment simplu:

"Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au genetic aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest asa numit mot, care este prezent la foarte putine fructe ce apartin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care sa aiba o caracteristica expresiva si uniforma cu acest mucron", a declarat Costel Vanatoru pentru AgroIntel.ro.

Dragilor, oricât ați căuta pe net, un lucru este simplu. Faceți experimentul:

“Dacă taiem fructul in sectiune si vedem ca fructul nu are seminte, iar in lojele seminale gasim un tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate este dovada ca avem un hibrid si ca acolo este posibil sa se fi intervenit chimic cu stimulenti, pentru ca fructul nu a avut timp sa-si formeze samanta si a fost grabit sa se matureze. Atunci cand sectionam fructul si gasim in pulpa exterioara a rosiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturari fortate care a dus la crearea unui tesut celulozic in pulpa lui. Cepul, de la baza ramane lemnos si verde, puternic pronuntat in fruct asta fiind un alt indiciu al faptului ca tomata a fost fortata sa se coaca".

Care dintre voi face experimentul?

Fă ca mine, omule. Eu am luat azidimineață un kil de țuguiate.

4 lei. Am luat și caserola de cherry la 4,89, dela supermarket. Nicio țuguiată nu a avut “tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate”. Am luat și caserola de cherry la tăiat. Trei-patru din ele aveau “țesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate”.

Deci? Eu o dau la împăcare pentru că nu cred că am 100% dreptate, nu vreau audiență, nu-s idiot.

1. Chestia cu țuguiatele este o tâmpeală de sezon a jurnaliștilor sau un piar. Nu știu exact. Poate al angrosiștilor de cherry, altfel nu-nțeleg dece vehemența asta de vreo 6-7 ani neîntrerupți. Este Obsesie!

CONCLUZIE: Toate roșiile depe piață (indiferent de dimensiuni/forme) au în ele “otravă”. Toate. Din pricina pământului otrăvit zeci de ani, intoxicat cu specii hibride ce au nevoie de ajutor chimic. Inclusiv multe soiuri din cele bio și eco. Ați încercat experimentul lui Vânătorul-Hotnews cu roșiile bio?

“Dacă taiem fructul in sectiune..."

E belită, zic eu! Uman suntem generația otrăvită. Dar șansa noastră este TESTul, căutarea țăranului/intermediarului care aduce roșia aproape de standardul omenesc, indiferent de soiul ei.

2. “Țuguiul” este cel mai bun psihanalist al acestui deceniu în care suntem stăpâniți de Piar. Da, Piarul acesta care atacă în prag de vară roșiile, pentru a scutura stocurile de prin angrouri. Cool! Piarul care profită că oamenii cu bani, nu ies din zona lor de confort.

3. Cu Țuguiul acesta toxic pot fi păcălite ușor generațiile XYZQetc. Analfabete alimentar, crescute cu casoleta, și pe care poți să le îndopi cu orice, poți să-i duci de dîrlogi, ca pe cai. Nasol! Pentru că ei vor rostogoli tradiția alimentară.

4. De unde știu eu istoria roșilor? De la două bulgăroaice cu țățe uriașe, cărora Ceaușescu le-a luat terenurile de lângă biserica bulgărească din groapă, de lângă Piața Râmnicu Sărat-București. Ce le-a făcut Ceaușescu? Femei de serviciu la mine, la bloc. Maică-mea le era prietenă de cafea și ele povesteau zi de zi tragedia roșiilor lor dragi. Și știu istoria roșilor de la bunica mea care era săracă lucie, dar punea roșia adevărată, chiar cu țugui, în pământ, pentru mine nepotul-boier de la București. Ca să țin minte cât oi trăi.

5. Deci, bă, sunt specialist, nu oricum. Și eu am CONCLUZIA: roșii toxice sunt tot anul. Adică forțate pentru coacere. Pentru vânzare rapidă.

Tu trebuie să caști mereu ochii.

Tu să nu fii mucron = vârf scurt, subțire și ascuțit, cu care se termină anumite organe ale plantelor (DEX) și unde se adună chimicalele-dejecțiile vânătorilor de senzații ușoare.

Nu fi mucron, omule! Caută, testează. Trăiască țuguiata!