Hai, ciugulește un pic de istorie
“Taicule, mi-a zis azidimineață un moș în piață la Râmnicu Sărat-București, tăticule dragă, noi nu mai avem semințe de alea adevărate, de pe vremea lui Ceaușescu, de vreo 25 de ani. De ce? Păi, tu, ăla, ăla, ați cumpărat încet încet dela magazine, de la supermarket, să fie totul perfect și să fie tot anul. Noi, țăranii, ce-am zis, să luăm și noi semințe minune de astea. Că se vinde, ne îmbogățim. Și s-a luat cu tona din Olanda, din Bulgaria, din Argentina, mă ia cu capu’ de pe unde. De ce? Ca să vindem olecuță, să nu murim de foame. Ce-am făcut? Ne-am omorât roșia noastră."
Deci, roșia adevărată a fost distrusă pentru că nu se căuta, din pricina asaltului supermarketului.
Și omul meu mi-a spus cum se făcea pe vremuri:
"Știi cum mă învățase mama? Luam niște roșii bine făcute și le luam semințele și le păstram și le puneam în pământ, în casă, în beci, la călduț, sub nările vacilor și cailor. Să nu fie ger rău și spre primăvară ieșeau. Băgam solarul, ieșea roșia. Asta era tradiția. Pe vremea lui Ceaușescu așa aveați roșii în piață, că altfel se aduceau semințe și răsaduri proaste la magazine. Și erau cu țugui, fără țugui, cum dădea Dumnezeu.”
REPET, eu, tu, seduși de legumele care arată perfect ne-am dat cu tesla în roșia românească. Ca bizonii.
Ca oameni fără cap. Țăranul? A fugit după logica pieței. Piața vroia roșie-perfectă, fără gust, fără vicii, țăranul i-a dat roșia, chiar și de asta cu țugui. Dece? Ca să intre în competiție, ca să trăiască și el. Acum, ce facem? Luăm la omor țăranul care a intrat și el în joc. Dece?
Ce face țuguiata? E prima pe piață. Crescută în solar.
Dece? Ca s-o vândă țăranul cu un pic profit. Și atunci ce facem noi pe internet? Sărim: "Băi, țărane, ce mă-ta cauți bă cu roșiile? Ne strici nouă cherryul nostru?
Păi, ce-are rooșia?
“Are țugui, și-n țugui este adunată toxină”. Hahaha.
Uite aici un dialog. Uite, cum urlă reporterul. Specialistul invocat e precaut. Da, se adună chimicale, dar nu sunt dovezi destule pentru a dovedi chimicalele din țugui.
Acum o săptămână alt reportaj amplu. Aceleași rezultate însă. Priviți că specialiștii o dau la jumătate, “scriitorii” o dau radical ca să sperie lumea. Aici, un urlet pentru popularitate
Aici, o rinocerizare pentru vedetuțe
Acum doi ani, pe Hotnews, tot așa o acuzație de la specialiști, dar aici ți se recomandă un experiment simplu:
"Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au genetic aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest asa numit mot, care este prezent la foarte putine fructe ce apartin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care sa aiba o caracteristica expresiva si uniforma cu acest mucron", a declarat Costel Vanatoru pentru AgroIntel.ro.
Dragilor, oricât ați căuta pe net, un lucru este simplu. Faceți experimentul:
“Dacă taiem fructul in sectiune si vedem ca fructul nu are seminte, iar in lojele seminale gasim un tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate este dovada ca avem un hibrid si ca acolo este posibil sa se fi intervenit chimic cu stimulenti, pentru ca fructul nu a avut timp sa-si formeze samanta si a fost grabit sa se matureze. Atunci cand sectionam fructul si gasim in pulpa exterioara a rosiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturari fortate care a dus la crearea unui tesut celulozic in pulpa lui. Cepul, de la baza ramane lemnos si verde, puternic pronuntat in fruct asta fiind un alt indiciu al faptului ca tomata a fost fortata sa se coaca".
4 lei. Am luat și caserola de cherry la 4,89, dela supermarket. Nicio țuguiată nu a avut “tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate”. Am luat și caserola de cherry la tăiat. Trei-patru din ele aveau “țesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate”.
Deci? Eu o dau la împăcare pentru că nu cred că am 100% dreptate, nu vreau audiență, nu-s idiot.
1. Chestia cu țuguiatele este o tâmpeală de sezon a jurnaliștilor sau un piar. Nu știu exact. Poate al angrosiștilor de cherry, altfel nu-nțeleg dece vehemența asta de vreo 6-7 ani neîntrerupți. Este Obsesie!
CONCLUZIE: Toate roșiile depe piață (indiferent de dimensiuni/forme) au în ele “otravă”. Toate. Din pricina pământului otrăvit zeci de ani, intoxicat cu specii hibride ce au nevoie de ajutor chimic. Inclusiv multe soiuri din cele bio și eco. Ați încercat experimentul lui Vânătorul-Hotnews cu roșiile bio?
“Dacă taiem fructul in sectiune..."
E belită, zic eu! Uman suntem generația otrăvită. Dar șansa noastră este TESTul, căutarea țăranului/intermediarului care aduce roșia aproape de standardul omenesc, indiferent de soiul ei.
2. “Țuguiul” este cel mai bun psihanalist al acestui deceniu în care suntem stăpâniți de Piar. Da, Piarul acesta care atacă în prag de vară roșiile, pentru a scutura stocurile de prin angrouri. Cool! Piarul care profită că oamenii cu bani, nu ies din zona lor de confort.
3. Cu Țuguiul acesta toxic pot fi păcălite ușor generațiile XYZQetc. Analfabete alimentar, crescute cu casoleta, și pe care poți să le îndopi cu orice, poți să-i duci de dîrlogi, ca pe cai. Nasol! Pentru că ei vor rostogoli tradiția alimentară.
4. De unde știu eu istoria roșilor? De la două bulgăroaice cu țățe uriașe, cărora Ceaușescu le-a luat terenurile de lângă biserica bulgărească din groapă, de lângă Piața Râmnicu Sărat-București. Ce le-a făcut Ceaușescu? Femei de serviciu la mine, la bloc. Maică-mea le era prietenă de cafea și ele povesteau zi de zi tragedia roșiilor lor dragi. Și știu istoria roșilor de la bunica mea care era săracă lucie, dar punea roșia adevărată, chiar cu țugui, în pământ, pentru mine nepotul-boier de la București. Ca să țin minte cât oi trăi.
5. Deci, bă, sunt specialist, nu oricum. Și eu am CONCLUZIA: roșii toxice sunt tot anul. Adică forțate pentru coacere. Pentru vânzare rapidă.
Tu trebuie să caști mereu ochii.
Tu să nu fii mucron = vârf scurt, subțire și ascuțit, cu care se termină anumite organe ale plantelor (DEX) și unde se adună chimicalele-dejecțiile vânătorilor de senzații ușoare.
Nu fi mucron, omule! Caută, testează. Trăiască țuguiata!
(@admin: nu mai bloca posturile despre scriitura lui Istodor pls, nu cred ca incalca termenii si conditiile si cred ca el ar trebui sa stie si parerea cititorilor despre sciitura lui)
Din acest stil alambicat care se doreste pe alocuri sa fie amuzant, rezulta o scriere oribila.
Am citit si articolul despre miniseria Cernobîl/ Chernobyl.
Domnule Eugen Istodor, lasa la o parte tonul mistocaresc si scrie clar, articulat, opinia dumitale despre subiect.
“Are țugui, și-n țugui este adunată toxină”. Hahaha. Dacă tu crezi că pământul e plat, vaccinul te omoară, ce să mă mir. Ia, bă, și roșia și omoar-o! Ia-o, bă! Omoră țăranul-intermediarul, ce mă-sa e!
Hahahaaaaa..... BĂĂĂĂĂ ce m-am ras BĂ!
Cred ca mai sunt oameni inteligenti,capabili de articole decente.Din nou comentariul meu nu va fi publicat.Paguba-n ciuperci....De la acest site aveam pretentii mai mari.Vad ca perseverati in greseala cu acest domn.
Spaniolul le pune chimicale cu pipeta-să reziste la transport(cel puțin o săptămână până în România)-ai noștri le pun chimicale cu lopata-să se coacă mai repede
Mâncați roșii românești...
Cert este ca nu am avut rabdare sa-l citesc pana la capat, si nu am gasit undeva unde sa scrie ca taranii nostri pun amelioratori de coacere la baza tulpinei ca sa se inroseasca rosia si sa para coapta. Dorinta de imbogatire rapida a facut ca sa nu ofere produse de calitate si oamenii nu mai cumpara "de la olteni"
Bullshit! De fapt ar fi fost bun un bull shit in loc de chimicale.
Da, rosiile cherry sunt in proportie covarsitoare otravite cu tot felul de porcarii, dar chiar si ele fac tugui cand sunt fortate. O fi vreun Prekos-Cherry :-)))))
Nu crezi? Am luat eu sambata asta de la Carrefour o cutie cu cherry romanesti si jumatate sunt tuguiate. Le am si acum in frigider si nu se atinge nimeni de ele. Nu crezi? Da-mi o adresa de email si iti trimit poze. Poate ai apoi curaj si le publici in acest articol.
:-)))))))
Ca doar nu vorbim de rosii, vorbim de oameni, nu? A declamat autorul nocivitatea rosiilor? E de rau sau e de bine? Sigur nu erau castraveti in loc de rosii?
Sunt oripilat.
Mai găsești la particularii care ies cu găleată în fața porții...
Formulari jicnitoare: (pe tema rosiilor tuguiate) - rosia tuguiata are rolul de a atenua prostia!! Se recoamda doza zilnica de rosii!! tuguiul este obligatoariu in functie de dispozitie !!
Rosii: rosia care nu are seminte este gogonea si este toxica!! - se recomanda folosirea gogonelei numai in stare murata, cu multa friptura!! in combinatie cu costita prajita este mortala!!!
Daca va fi refuzat, pleaca glont!!
Era ca la ruleta: nu stiai ce fel de rosii o sa iasa; prunisoare, normale, portocalii, dar TOATE ERAU EXCELENTE, si NU AVEAU CODITA.
Azi toate rosiile au codita si sunt deci, DUBIOASE. Oare e posibil ca taranii sa foloseasca toti aceleasi soiuri de seminte, care fac rosii cu codita ? Acum, cand e piata libera ?
Mi-am cumparat rosii BULGARESTI, sunt cele mai apropiate de rosiile bunicii......
De cine vorbiti? De comunisti? Halal scriitor....
https://agrointel.ro/57477/adevarul-despre-rosiile-cu-mot-dr-ing-costel-vanatoru-dezvaluie-cum-se-produc-tomatele-cu-tugui/
Citez:
”Vedem pe tarabă aceste așa-zise roșii Prekos, dar care au un mucron foarte pronunțat și toate fructele de pe tarabă par ca scoase la tipar. Sunt semne că aceste tomate au fost tratate cu stimulenți de fecundare, de polenizare și de maturare a fructelor. Sunt mai multe tipuri de stimulenți, de regulă cei pentru polenizare care favorizează o formare mai rapidă a fructelor și stimulenții pentru maturare, care permit o coacere mai rapidă. Apariția acestui mucron pronunțat este cauzată de stimulenți chimici”, a explicat inginerul pentru Agrointeligența.
Ma abtin sa dau verdicte in polemica asta, insa va pot povesti ce inseamna o rosie pentru mine.
Prin anii '70, adolescent de 9-13 ani fiind, parintii ma plantau in fiecare vacanta de vara, timp de minim doua luni, la niste rude de-ale lor de la tara; intr-un sat din creierii muntilor. Acolo aveam asigurate zilnic laptele si branza de vaca si de oaie, branza de burduf, painea coapta la cuptorul ancestral, mamaliga, smantana, slanina si ceapa, ciorba de fasole, tocana de cartofi, carnea de porc extrasa din borcanul cu untura, ouale, ciulamaua de ciuperci culese din padure, copanele de gaina, pastravii pescuiti din raul ce curgea la poalele casei, merele si perele varatece, prunele uscate, dulceata de prune, de afine, de capsuni, de fragi sau de zmeura.
Alte legume sau fructe nu se faceau acolo, la peste 1300 de metri altitudine.
Acuma, va spun sincer, cea mai mare placere a mea era sa cobor in pivnita, sa fur o rosie din ladite, si sa musc din ea ca dintr-un mar. Gustul era dumnezeisc; niciodata in ultimii 30 de ani n-am mai intalnit asa ceva!
Si NU erau rosii cu tugui; erau normale, mai mici sau mai mari, insa rotunde sau chiar turtite bine! Cand muscam dintr-o astfel de rosie, cu sucul dulce scurgandu-mi-se pe barbie, aveam senzatia ca sorb din elixirul zeilor! Ce vremuri...!
Sunt putini cei care inca mai au perceptia reala a gustului unei rosii naturale si autentice!
Daca vreti, e exact diferenta dintre savoarea unei tigari Kent sau Dunhill de acum 40 de ani si ceea ce se comercializeaza acum sub numele acelorasi branduri!
Dap, se pare ca avem internet si facebook, dar nu mai avem rosii, cafea, cirese, struguri, mere sau prune! Nici macar o tigara Kent originala, de la mama ei, asa cum o facuse ea cu vreo 40-50 de ani in urma!:)
Comunismul a distrus creativitatea si urmarile se vad si acum. Ce atata aiureala, sa scrie omul normal pe intelesul poporului :)
Sunt cei care nu citesc poezie pentru ca li se pare o prostie, dar se extaziaza instant la vederea unui personaj ca Trump care "le zice pe bune", adica simplu, popular pana la vulgaritate, pe intelesul lor.
Orice arcuire a exprimarii ii arunca din zona de confort cu care au fost obisnuiti si considera ca textul e prost, nu ca ei sunt incapabili sa-l inteleaga.
Eu am inteles un singur lucru: ca trebuie sa evit astfel de articole si autori, pe viitor.
Poate ar trebui sa va mai reciclati, domnule ziarist, daca vreti sa va mai citeasca cineva articolele.
Ca intr-un banc mai vechi iti urez ''atunci bea incet, ca e rece''......
Exstă o mafie a legumelor, în cârdășie cu vama, de care nu se atinge niciun ziarist, bineînțeles nici alte organe.
Orice mic producător român poate să primească tone de roșii turcești fără niciun act și apoi să sustină că sunt românești, emițând și factură, când le vinde pe la toate micile magazine din țară. Astfel devine din producâtor, intermediar, contribuind la piața neagră a importului de legume.
Pt că nu poți cumpăra pe gustate, lumea NU mai cumpără roșii, decât în cantități f mici. Prețul lor s-a prăbușit, în special că ce există nu sunt roșii sănătoase, comestibile...( fără gust, fără miros, pesticide, fungicide, chimicale de coacere, de culoare, etc)
https://romanialibera.ro/special/reportaje/video-uriasa-minciuna-a-rosiilor-romanesti-274326