Să fii împreună. Să speri împreună. Cu copilul de căpșunar, cu săracul, cu țiganul. Niciodată n-a fost mai simplu. A trecut Papa prin viața mea trei zile. Da, trei zile. Papa Francisc a unit relele și le-a dizolvat în weekend. Pe când eram cu mintea relaxată. Mie mi-a luat piuitul. Se poate în România! Visa, iubi, îngădui împreună.

IasiFoto: Hotnews

Eu am văzut românul.

Setos de cuvânt curat. De speranță. Am văzut românul care crede în viața lui mai bună. Am simțit copiii fără părinți atât de ai mei, încât le-am cerut iertare alături de Papa. I-am făcut căpșunari o viață! Iertare!

Am trăit în sângele țiganului din Barbu Lăutaru-Blaj, căruia Papa i-a cerut iertare că eu mi-am scârboșit o viață ca să-mi bat joc de înapoierea lui.

Am plâns auzind că Papa, în viteza Papamobilului, tot a văzut-o pe femeia cu copil în brațe la Iași, care a spus cu ochii ei: uite, acum și eu pot să visez.

Eu am văzut trecutul românului.

Cu oameni care au rezistat în ciuda dihaniei, asupririi, lumii fără speranță a comunismului. Știi cum e? Să crezi în ceva. În stele, dece nu? Și să fii călcat cu bocancii pentru credința ta? Eu pot să văd că crezi, că ești prost și să mă opresc. Dar nu pot să te omor că tu crezi-crezi în stele. Foarte bine, crezi! Nu te omor pentru asta! Ori, oameni din ăștia au fost uciși de oameni ajunși bestii. Au fost uciși pentru credința lor. Și nu erau proști, și nu credeau în stele. Și le-am aflat viața odată cu Papa. Eu am văzut trecutul românului. Cu acest trecut el, eu Român ne putem împăca. Băi, române, nu te pedepsește nimeni. Pur și simplu, iartă-te, ai ucis. Iartă, Papă, am ucis!

Eu am văzut țiganul românului.

Țiganul este om, dacă-i dai și lui speranță. Îngăduie, spune, dă sens lucrului împreună. Române, ești mișto, zice Papa, dacă-l pricepi și pe țigan. Țiganul pute, e hoț, e vaidemamalui dacă tu crezi asta. Crezi cu adevărat? Nu cred. Cere-i iertare și demnitatea pe care tu ți-o dai astfel e și a lui. Țigan ești TU!

Papa în România a fost împăciuire și a fost Înălțare. Am uitat de răul zilelor politice, de sărăcie și toți, căpșunari, țigani, săraci, visători, IT-iști, toți-toți români, deci, am urcat într-un Ferrari care ne-a dus în SUA și toți-toți ne-am luat gratis câte un iPhone și împreună ne-am întors acasă și am primit semnal dela toate firmele de telefonie și hamburgeri-ofertă pe 1 an. Gen, Mântuire și libertate! Restul, "Rugați-vă pentru mine", a spus Papa Francisc în România.

"Rugați-vă pentru mine", spun și eu pentru România