1 Mai muncitoresc. Perspektiva dedică câte un cântec gunoierilor, vidanjorilor, covrigăreselor, lucrătorilor sexuali. Să-nceapă grătarele!

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 1 mai 2019, 8:00 Actualitate | PERSPEKTIVA


1 mai
Foto: Hotnews
Acum m-am întors de la sală. Goi-goluți doi băieți urlau în vestiar: “băi, am fost aseară cu o panaramă! Stop joc. Belea a fost!” Și atunci mi-am spus că da, 1 mai este și despre cei care muncesc și îți sunt invizibili. INC-o opinie, înc-un grătar PERSPEKTIVA

Am un gând bun pentru gunoieri și vidanjori. Că ei înoată în mizeria umană și scapă, nu știu cum, cu mințile curate. “Am muncit și nopți, am muncit și zile”:Nu-mi iau ochii de la vatmani, șoferii de troleibuze și autobuze. Se-nvârt în cerc, este o rutină de care eu nu-s în stare.Cei care lucrează cu trupul. Băieți și fete la “prostituție”. Le dedic gândul meu o Zarază de 1 mai. Fiindcă doar ei știu omul în goliciune, anxietate și, mai ales, javră, în postludiu.Omul ce-și cultivă pământul, ciobanul ce umblă cu oile și caprele. Eu și Iggy Pop & Goran Bregovic îi respectăm infinitele:Pe covrigărese și plăncitărese le cinstesc în zilele astea. “Dance with me”:Frizerii, da, iar! Tund păr și rad “gânduri”. Ei sunt psihanaliștii unei lumi “fără cărare”. Ia-mă pierdut, frizere, și “dă cu biciu-n mine”.Nu-i uit pe bătrânii care au tras o viață pentru o pensie de doi lei. Marile iluzii, uite aici:Copil fiind, circul mi-a fost deliciu. Am căscat gura la pitici, dresori, clovni, acrobați de sfoară moale. Un gând bun lor celor care ne distrează.Și nu pot să-i ignor pe țiganii mei dragi. Vara, dimineața se mută la umbră, spre asfințit, după soare. Sunt fericit să-i văd și nu știu de unde-și fac banii și uite-i că trăiesc.Poate ai tu o listă mai mare pentru 1 Mai. Poate ai oameni mai importanți.

Astăzi? Poate unii o să-ți vorbească cât de rău e capitalismul, alții despre crimele împotriva muncitorilor.
Da, capitalismul o fi rău dacă este exploatare sălbatică a muncii celuilalt. Dar capitalismul este singura formulă de schimb comercial inventată de om cu folos pentru ambii parteneri ai tranzacției.

Au fost uciși muncitori la 1 Mai 1886 în Chicago. Dar, erau vremuri de sălbăticia muncii. Era începutul unui proces. Simbolic, revolta muncitorilor a impus în timp o legislație: libere, pauză de masă, echipament protecție, recompense, etc.

1 Mai. Unii o să-ți spună despre utopicii Fourier și Diamant, alții despre Marx, Engels.
Dacă nu erau utopicii nu erau Marx, Engels. Tu nu ești om? Întâi visezi castele de nisip, apoi, vine un evaluator și spune: uite așa stau lucrurile. Se poate asta, nu se poate astalaltă.

Unii o să-ți spună despre comunism, alții despre crimele oribile ale comunismului.

Comunismul a dat-o în bară. S-a verificat în peste 50 de ani că e o utopie, un rateu. Nu merge egalitarismul. Nu ajunge la toată lumea. În numele comunismului, egalitarismului au murit tone de oameni în România și-n Rusia, și-n China, și-n Cuba și oriunde crezi tu că a fost bun comunismul.

Și sari cu gura peste crime: Comunismul a făcut lucruri, azi nu se face nimic.

Crima nu e justificată de nimic. E crimă. Tu ucizi astăzi? Comunismul a făcut - repeți. Păi, comunismul a construit blocuri, fabrici, a dat mâncare la oameni. Păi, cum crezi? Că se freacă menta în comunism? Nu. Doar că nu funcționează egalitarismul la om.

Problema este ASTĂZI. În România și Rusia mai ales. Politica n-a construit decât blabla-manipulare. De aceea crezi că e comunismul bun. Politica ta e ASTĂZI. E democrație, democrația înseamnă alegeri. Tu ai ales? Ai fost la alegeri? Nu-i destul. Trebuie să stai cu ochii pe cei aleși. Ai făcut asta? Nu. De aia, Comunismul e bun. Pentru că Tu nu trăiești Astăzi. Comunismul nu te ajută astăzi, decât să fii tare-n gură. Cu gura mare.

1 Mai 2019. Am trecut prin toate într-un secol și ceva. Capitalismul e bun. Comunismul e rău. Crima e rea. Egalitate nu există.

Știi astea. Ești om din “Black Mirror”.În numele inegalității vieții, eu îi prefer pe aceștia: gunoierii, covrigăresele, lucrătorii sexuali.

Fără ei n-aș înțelege libertatea, n-aș fi cu totul liber, aș mirosi, aș puți, n-aș putea ieși din casă, n-aș avea ce mânca, poate. Pe toți aceștia eu i-am cinstit cu un cântec.
E ziua solidarității. Uite, eu cu ei fac grătarul și solidaritatea. Cu ei, Ei parcă parcă veniți din secole trecute, sunt dintr-un fel de Games of Thrones.

Nu sunt socialist, n-am treabă și mă doare în cot de stânga-dreapta. Dar cântecele de mai sus fac un lucru simplu. Explică meseriile. Dar și arată că este de 2 lei lupta ta încrâncenată după bani. Valoarea ta? A tuturor? Ia de aici, ți le zice Bob. Ai dat drumul la grătar?

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11047 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  "Nu sunt socialist, n-am treabă cu stânga" (Miercuri, 1 mai 2019, 9:07)

  Lok [utilizator]

  Eu sunt doar foarte sceptic. Presa e de stanga si o sa fie uitata.
 • -1 (15 voturi)    
  Articol slab. (Miercuri, 1 mai 2019, 9:31)

  prec [utilizator]

  Și tendențios.
  Întotdeauna au murit oameni când s-a schimbat orânduirea socială. Când s-au cucerit continente și s-au „creștinat”. La fel a fost. Mai sunt amerindieni în Americi? Câțiva.
 • -6 (16 voturi)    
  Ok (Miercuri, 1 mai 2019, 10:50)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Sper ca nu e platit pentru “articolele” astea...
 • +6 (22 voturi)    
  Comunismul a fost rau (Miercuri, 1 mai 2019, 11:36)

  demetru [utilizator]

  Capitalismul poate fi si el rau, uitati-va ce se intampla acum in SUA, bolnavii nu-si permit sa plateasca mii de dolari pe medicamente care in Europa costa de cateva ori mai putin. Mor mii de oameni anual ucisi cu arme de foc si lobby-ul e atotputernic. Se distruge mediul si lorzii petrolului urla ca incalzirea globala e o scamatorie. Studentii sunt datori vanduti bancilor pentru plata studiilor, se striga comunism cand vine vorba de cheltuieli pentru sanatate insa cheltuieleile militare sunt vazute ca foarte capitaliste. Se dau scutiri de taxe pentru miliardari dar orice ajutor pentru ceilalti e intampinat cu strigatul de lupta: Venezuela.

  Capitalism pentru saraci, socialism pentru bogati, asta a ajuns America.
  • +4 (12 voturi)    
   Corect. Dar prostimea nu vede. (Miercuri, 1 mai 2019, 12:44)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui demetru

   Ei tac și înghit când plătesc taxe și impozite din care beneficiază prea puțin, în America în mod special, iar giganții șuntează taxele și dările.
   Și tipul ăsta de „capitalism” vor el să-l exporte peste tot, în numele „democrației”.
  • -3 (9 voturi)    
   Tu bha și plângi (Miercuri, 1 mai 2019, 16:15)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui demetru

   unde trebuie, la mormântul lui Ceașca !
 • +6 (12 voturi)    
  1mai (Miercuri, 1 mai 2019, 12:03)

  orlando [anonim]

  ........astfel, în majoritatea ţărilor vest-europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

  O fi la ei dar in Romania nemaifiind muncitori nu se serbeaza.La noi trebuie infiintata ziua SCLAVILOR
 • +7 (17 voturi)    
  prin comparație (Miercuri, 1 mai 2019, 14:32)

  5 [anonim]

  Ce se întâmplă azi reprezintă fașa hâdă a capitalismului, decadența umană și socială ,exploatarea în toate chipurile și în toate pozițiile a oamenilor simpli, mizeria morală despre care se vorbea în anii comunismului și pe care abia acum o văd cei mai mulți dintre noi. Pe bogații lumii îi doare fix în cur de problemele celor mulți. Pentru cei care au prins o bucată bună din vechiul regim , este vizibil de pe Lună că era o societate mult mai sănătoasă, mai bună și mai dreaptă decât lăbăreala și poponăreala din ziua de azi. Punct .
  • +3 (5 voturi)    
   De unde să știe actualii sclaveți? (Miercuri, 1 mai 2019, 18:37)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui 5

   Ei se bucură pentru o merdenea primită de pomană.
  • -4 (6 voturi)    
   Foarte frumos ca ai iubit (Miercuri, 1 mai 2019, 22:11)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui 5

   societatea comunista , atunci nu puteai sa te muți in absolut nici o țara , acum ești liber sa te muți in Cuba, Venezuela, N. Korea....
   Nu de Alta dar sa Nu mori plangand comunismul....
 • +6 (14 voturi)    
  1 mai = ziua sclavilor ? (UBI) (Miercuri, 1 mai 2019, 15:17)

  datornicu [utilizator]

  E o zi importanta .
  Ziua in care se arunca cu noroi in comunism.
  Sa nu uitam ca totul a pornit din lupta americanilor cu sistemul capitalist in Chicago acum 120 ani.

  Altfel munceam si acum 14h pe zi si in conditii groaznice.

  Si totusi cei care muncesc de obicei sunt tot paria ai societatii.

  Am mai comentat despre UBI (Universal Basic Income) pe aici.
  Astazi este si ziua UBI (basic income day).
  Inca un prilej sa va atrag atentia ca nu e vorba de comunism (dimpotriva de mai multe optiuni pentru toata lumea - deci democratie adevarat).

  Oare prostituatele ar mai munci daca ar avea 1000 RON/luna ? Dar gunoierii ? Dar covrigaresele? Dar soferii de autobuze?

  Cu exceptia prostituatelor (nu 100% sigur) vorbim de automatizarea celorlalte joburi destul de rapid in viitor.

  Deci tie autorule iti spun : Fii recunoscator acestor oameni care sunt sclavii sistemului. Fara ei nu putem sa ne descurcam.

  Yuval Noah Harrari scrie despre clasa inutila. Destul de in curand (10 ani sau mai putin) o sa fim cu totii parte din ea si ziua muncii va fi de fapt doar o amintire.
 • -4 (14 voturi)    
  Da dragi tovarăși (Miercuri, 1 mai 2019, 16:37)

  Observatory [utilizator]

  citesc și va admir cu ce respect păstrați amintirile comuniste, când erați liberi de la servici dar trebuia sa pontati la defilare , și sa va manifestați dragostea fata de cel mai iubit analfabet bâlbâit și tovarașa lui academician doctor Leana ...
  Vremuri frumoase, mai va dădea și câte un Crenvurșt de soia , ce fericire regreta poporul roman !

  Mare dreptate a avut Brâncuși când va lăsat săraci și prosti ....

  De departe Va salut “Dragi Preteni și Tovarashi “
  • +4 (8 voturi)    
   Viermuș, comuniștii au încercat să-ți (Miercuri, 1 mai 2019, 18:42)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   școlarizeze părinții dar tu ești dovada vie a rateului. Sau e de vină doar materialul genetic?
  • +4 (8 voturi)    
   un sistem mai uman (Miercuri, 1 mai 2019, 19:12)

   Marseille [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Nu e vorba de comunism. Este vorba despre un sistem până la urmă, gândit încă din antichitate. Spre nenorocul lor , mulți nu au avut ocazia să vadă o față mai bună a lumii, a solidarității, a umanismului, a echității , a dreptății sociale așa cum era gândită pe atunci. Groapa inechităților sociale vor deveni din ce în ce mai adânci , lupta de clasă va reîncepe negreșit. Copiii de azi nu învață despre un sistem mai bun , științific, bazat pe valori, pe progres pentru toți. Vor ieși la pensie pe targă de la multinaționalele care nu te mai lasă să aparții de un sindicat adevărat. Multinaționalele țin oamenii ca și sclavi, acolo vor lucra de regulă și copiii, copiilor lor. Este vorba despre sclavagismul modern, gândit în laboratoarele marilor capitaliști .Niște bulangii, care au tot o p... și două ouă și tot o groapă pătrată îi așteaptă. Lumea poate fi mai bună decât atât !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by