Isus Hristos a existat? Hristos a-nviat? Răspunsuri pentru tineri și golani

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 11:54 Actualitate | PERSPEKTIVA


Înviere - Muzeul Transilvaniei
Foto: Ministerul Culturii
Ieri în stația de tramvai, din mahalaua Dudești, s-a-ntâmplat învierea mea. Doi puști căutau: Isus Hristos a existat? Dar cum a-nviat? Mai ales unul era febril și combătea cu gugălul. Din amorțeala zilei, am înviat. M-am uitat și eu pe internet și am văzut că Isus Hristos a existat. Că Isus Hristos a-nviat. În primele zece căutări nu există niciun dubiu. Și m-am speriat că nu era vreun dubiu. Puștiul cu gugăl în mână era foarte serios, celălalt doar curios. Ambii erau la vârsta potrivită pentru astfel de întrebări. Nu i-am "agățat" în stație. Aș fi fost acuzat de hărțuire. Dar m-am dus într-o cafenea și, iată, cu o ciocolată cu gust de hazelnut am încercat să le răspund celor doi. Sau, de fapt, doar celui care teroriza cu gugălul lui. Curiosul este salvat dac-o ține tot așa cu îndoiala.

Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Sunt milioane de întrebări care-ți dau certitudini. Cât costă un pantof?


Dar un telefon? App-ul ăsta este “moca”? Cât e un trip în Sri Lanka (nu râde, în ciuda tragediei, mii de utilizatori de gugăl au pus internetului această întrebare? Era prilej de ceva spectaculos, nu?).

Selfie este moarte (altă chestie gugălită o dată cu tragediile de pe liniile CFR. O fi în trend să mori electrocutat)?

Și lista întrebărilor care-și găsesc răspuns e infinită. Care-i satisfacția răspunsurilor? Rezolvi problema, nu faci vreo obsesie, nu te mănâncă haosul, nu trebuie să chemi instalatorul/reparatorul, sau din contră găsești un depanator care te rezolvă. Deci, problema se rezolvă și tu îți vezi de viața ta. Te apuci să-ți pui alte întrebări care te macină și cărora le vei găsi, desigur, rezolvarea.

Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Ce-ar fi viața fără rezolvări? Un lung prilej de neîmpliniri, nu? Iar tu un rebut, un eșec, un ratat.

În plină lume a eficienței și managementului, a coachingului și gugălitului, cum să ajungi un ratat, vai de mine și de mine? Așa ceva nu este permis.

În plină lume a eficienței și managementului, a coachingului și gugălitului Fecioara Maria putea să-l nască pe Isus “in vitro”, deci întrebarea “Cum o fecioară a născut un copil” s-a rezolvat. Așa cum rezolvări tehnologice și-au găsit și probleme insurmontabile veacuri și veacuri privind existența lui Isus sau învierea sa după răstignire, nu?

Este destul să primești la timp un cip ca-n Black Mirror și se rezolvă.În plină trepidație a eficienței și managementului, a coachingului și gugălitului însă nu acesta este Isus și nu prin dovezi palpabile și puștisme trebuie găsit.


Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,
Dumnezeu, Isus &co nu se caută doar în supermarket. E plin de ouă? Are miel?
Dumnezeu, Isus &co nu se caută pe google doar în noaptea de Paște, turbând dacă gurița ta nu pune pe limbă miel și cozonac. Dumnezeu, Isus &co nu se caută la biserica din cartier unde popa este lacom și molfăie niște vorbe anapoda. Dumnezeu, Isus &co nu se caută nici măcar în Catedrala Neamului, biserica Patriarhului Daniel. Nu-l căuta pe Dumnezeu, pe Isus, întrebând unchii, verișorii șmecheri din casă și nici pe bunicul.

Acum pe bune: “Cine este Isus? Cum a-nviat?” uite întrebările astea nu vor avea niciodată un răspuns.
Cum? Dacă tu vrei “să pipăi, să urli: există!” este degeaba! Sistemul dă eroare de data asta. Pe gugăl trebuie să-l scuturi bine de răspunsuri, nu doar la primele trei-zece căutări. Trebuie să cauți în toate cotloanele lui gugăl și să vezi păreri beton și păreri întrebătoare.
UITE aici. Dupa pagina a cincea vezi ca merg lucrurile cu Isus diferit. Uite aici, prejudecati:Uite aici dovezi ca se poate si altfel, după pagina 5 google:Și să faci media lor. Uite așa-uite nu-i așa. E bine să pui astfel de întrebări dacă ești dispus să cauți. N-are sens altfel să pui întrebări de acest fel: a existat? a-nviat? Trăiește cu ceaușescu, elvis presley și lennon în brazilia?

Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,

Și astea sunt niște răspunsuri, dar nu-s ce cauți, nu-s ultimative.
Și-n Catedrala lui Daniel, și-n ultima biserică cu popă lacom e un răspuns pentru tine, dar nici aceste răspunsuri nu-s ultimele. Nu-n ele trebuie să te oprești. Ciudat, nu? Mă contrazic? Nu.

Răspunsurile privind existența lui Isus și-nvierea lui trebuie căutate chiar acolo unde se profită de El, chiar unde este celebrat fără pic de chef, sau pentru profit.

Isus trebuie căutat și printre unchii, bunicii șmecheri, care c-o scobitoare-n colțul gurii râgâie după miel și șpriț.

Isus Hristos a existat! Isus Hristos a-nviat! Cum știu eu asta? Nu știu. Și asta-mi dă bucuria Învierii.

Dacă cred că viața asta are ceva în plus în afara prejudecăților, tehnologiilor care-mi dau rezolvări, Isus Hristos a existat și el a și-nviat! Dacă cred că viața asta are soluții și pentru sărăcie, și pentru patimi, singurătăți, oameni handicapați, oameni loviți de soartă, anxietăți, boală, bătrânețe, tinerețe, Isus Hristos a existat și el a și-nviat!

Nu, nu trebuie să ajung exaltat, nu trebuie să ajung încuiat.
Trebuie doar să cred într-un Isus Hristos atât de popular încât este peste tot: în tehnologii, supermarket, la masa de Paște, de Crăciun, în vorbele unchiilor și-n același timp este El însuși. Este și nu este.

Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,

Hai să spun pe înțeles, că Isus este o poveste cuceritoare, seducătoare, pe înțelesul și pe buzele tuturor.

Este o Parabolă. Adică, "te rezolvă" în privința unor întrebări de om, mindfulness, osho, diete, detox, anxietate, credință, dependențe, viață, moarte, minciună, păcat și altele.

Este o Parabolă. Te rezolvă și nu te rezolvă de fapt în mindfulness, osho, diete, detox, anxietate. Ce face? Te lasă să judeci tu. Nu ți se bagă în minte ca autoritate supremă, nu este personal trainer-ul care-ți dă la sală să tragi de fiare în numele performanței, nu este polițist, nici judecător.


"Creștinul adevărat e bine dispus. Credința însăși e o formă de bună dispoziție. (...) A fi tot timpul ca unul care e îndrăgostit și care a înțeles... Aceasta ar putea fi cheia bunei dispoziții. Și a credinței." (Andrei Pleșu, "Jurnalul de la Tescani")


Parabola Isus Hristos este o cheie universală, egală cu ea însăși. Dar dacă mintea ta nu știe, nu judecă cum această cheie se folosește, cheia e inutilă. Trebuie să fii bine-dispus față de lucruri, ca să le înțelegi. Să fii curios, să te dispui bine între lucrurile pe care le vezi. Să ai o poziție bine dispusă față de credințe, lucruri, fapte.

Iubești și ești iubit. Este chimie, dar este și dar dumnezeesc. Ai copil și copilul e sănătos, este anatomie, dar este și dar dumnezeesc. Este pace în jurul tău, este diplomație, dar și astrele aranjează lucrurile. Nu există explicații pozitive, logice până-n absolut. Un pic de parabolă, un pic de Isus, de Dumnezeu, de necunoscut ne face bine.

Isus Hristos este simbol. Simbol apărut în vremuri nesigure. Ca orice simbol a pornit de la o realitate: sute de oameni, oameni ca tine, puștiule, din stația de tramvai, care căutau siguranța vieții lor și au dat peste adevăruri simple, deloc definitive, pe care le-au împărtășit celorlalți. Erau profeți, dacă vrei. Având experiență mai multă în căutarea și judecarea lumii ei împărtășau din căutările lor și altor minți rătăcite. nu era gugăl pe vremea aia. erau vorba și urechea și interpretarea și memoria. Isus Hristos este un simbol, dar și o memorie a întâmplărilor, o interpretare a vieții.

Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai,

Sigur, din parabole și simboluri, cândva s-a născut o religie. Ce este o religie, ce este un preot, ce este o biserică, de ce sunt atâtea credințe-religii-biserici, hei, astea-s alte răspunsuri, altă postare pe net, dece nu, altă întâlnire în stația de tramvai, altă ceașcă cu ciocolată fierbinte.

Dacă a-nviat Isus? Haha, la final de articol, ce mai este de spus? Peste câteva ore, vine Învierea, nu? Acum după ce ți-am povestit cum funcționează o parabolă, cum poți crede că aș spune că această căutare ar muri.

A-nviat? Caută, caută, caută. Căci e-n firea omului căutarea, și-n firea lui Isus întrebarea. El este atât de cool încât nu te va fanatiza, nu te va bloca în fericirea comercială, nici nu te va face să ajungi un unchi șmecher, nici un popă pârlit. Dacă știi să cauți chiar și pe gugăl, chiar și-n jurul tău, îți spun eu, vei vedea: Isus a existat! Isus a-nviat! Aprinde o lumânare și vino în această căutare a Învierii. Caută cu lumânarea.

Ah, apropo, personajele Resident Evil, Mortal Combat, manga, Batman, Superman și altele s-au inspirat din Învierea asta a lui Isus Hristos. Isus Hristos a fost primul. Celelalte au văzut că se poate, că-ți place să ai o speranță, ele au luat exemplul lui Isus, să știi.

Nu-i așa că ar fi pustiitor să știi că Resident Evil, Mortal Combat, manga, Batman, Superman și altele n-ar mai avea suflare? Cât de pierdut ai fi să nu reiei jocul de câte ori ai chef.

Cartea lui Andrei Pleșu este fundamentală pentru înțelegerea Parabolelor lui Isus. Și din ea m-am inspirat în scrierea de față
Dragul meu gugălici, dragă puștiule din stația de tramvai.


Icoana-ilustratie a articolului este o Înviere, aflată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei - CLUJ-NAPOCA

De vrei să vezi cum Învierea a fost interpretată de artiști, iată:

Ascultă Paul Constantinescu Oratoriul de Paște

Vezi Zeffirelli jesus of nazareth Vezi chiar și Mel Gibson Passion of Christ


Citeste mai multe despre   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25453 vizualizari

 • -10 (42 voturi)    
  Serios? (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 12:09)

  TotLaFel [utilizator]

  Nimic despre Biblie? Cauți pe gugăl dar unde trebe nu?
  • +20 (48 voturi)    
   Ce-i aia biblie? De ce nu cauți în coran? (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 12:42)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui TotLaFel

   În talmud. În vede?
   Cauți într-un loc neutru. Nu întrebi hoțul dac-a furat, așa-i?
   • -3 (11 voturi)    
    Iisus din Nazaret este și profet al islamului (Duminică, 28 aprilie 2019, 20:34)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Dacă talibanii atei și talibanii creștini ar mai citi una alta, ar ști că ultimul mare profet al islamului, înainte de Mahomed, a fost chiar Iisus.

    Toate personajele importante din Evanghelii se regăsesc și în Coran, iar numele sunt foarte similare, ușor de recunoscut. Isa ibn Maryam este Iisus, fiul Mariei. Iar Ioan Botezătorul este și el pe-acolo.
    • +4 (6 voturi)    
     Și pe cine interesează? (Duminică, 28 aprilie 2019, 21:14)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Pe atei nu. Pe creștini nu. Pe budiști nu. Pe hinduși nici atât.
     • -3 (7 voturi)    
      Ateii se tem să accepte realitatea :) (Duminică, 28 aprilie 2019, 23:38)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui prec

      ...
      • +1 (1 vot)    
       Realitatea??? (Luni, 29 aprilie 2019, 16:40)

       Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Hai ca esti funny!!!!
  • +2 (16 voturi)    
   Stiu... (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 20:19)

   ap101 [utilizator] i-a raspuns lui TotLaFel

   Asa este. Strict stiintific vorbind te duci si cauti la sursa si la cei a caror principala preocupare este chestiunea in cauza. Instead, mergem si ne uitam in gura unora care incearca sa scrie interesant dar pe fond e clar ca nu stiu despre ce vorbesc. Hai sa fim seriosi in metoda pana la capat.
 • +21 (57 voturi)    
  din ciclul (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 12:16)

  feroviarul123 [utilizator]

  "Postarea asta mi-a dat cancer" Deci "este" unii cărora le place sa vorbească fără sa spună nimic. Daca aveam de ales intre cuie pe cruce si sa mai citesc odată articolul de mai sus as alege cuiele. Dor mai puțin.
  • -1 (11 voturi)    
   numai de followeri de-astia sa n-ai parte! (Duminică, 28 aprilie 2019, 21:46)

   independentu [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Plesu e interesant si cand scrie ca un crestin, fiindca are verb. Istudor reuseste sa-l compromita pe Plesu, haotizand complet spusele lui, sa rada de tinerii progresisti, care au acces la informatie instantaneu, si mai compromite si crestinismul, care pare un soi de paradigma pedepsitoare. Plus ca e complet incult, Iisus nu a fost primul, mitul zeului care renaste e mult mai vechi. "Ah, apropo, personajele Resident Evil, Mortal Combat, manga, Batman, Superman și altele s-au inspirat din Învierea asta a lui Isus Hristos. Isus Hristos a fost primul." Cum ar fi sa spunem ca jocurile video se bazeaza pe Osiris? C-asa grait-a Zarathustra!
 • +8 (48 voturi)    
  WTF? (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 12:42)

  gaspy [utilizator]

  Zic și eu WTF ca să fiu în ton cu tonalitatea „articolului”. Care e scopul? Ce vrea să spună într-o grămadă de cuvinte?

  Înclin să cred că autorul, care se crede tare progresist și trendy și hip și cool și vrea să explice pe înțelesul tinerilor în stil Vice, habar n-are de istorie sau religie dincolo de articole din Salon sau Jezebel, că ăsta e nivelul.
  • +8 (18 voturi)    
   Textul e bun (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 18:00)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui gaspy

   dar e o incercare alambicata, pe traiectorii mentale parabolice, de a exprima ceva, care mai simplu s-ar traduce in: autorul nu crede in "gugle". Dar pentru asta nu era nevoie de un subiect atat de controversat, era suficienta o tema mai actuala: ce sa mananc ca sa nu ma ingras.
 • +16 (50 voturi)    
  slab (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 12:47)

  cititor [anonim]

  text de referat de clasa a 7 a
  scrieti mai concis, mai la obiect.
  daca asteptati sa captati doar prin stil aveti o parere proasta despre cititorii dvs.
 • -19 (27 voturi)    
  Dumnezeu este Dumnezeu (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 14:48)

  DanTeo [utilizator]

  si tov.i Plesu, profeul lui.
 • +5 (29 voturi)    
  Pe bune (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 15:40)

  Faust [anonim]

  Exista o linie destul de fina in a incerca (prin stil) sa te adresezi unui public tanar, sa pari cool, direct si rapid (ca in zilele noastre) si a o da, pur si simplu, in penibil. Fortat si neautentic.
  Cat despre imagini arhetipale, mituri, manifestari religioase, comportament ritualic samd. exista destula informatie pe care niciun pusti sau gugalici n-o va gugali fiind inspirat (sau mai degraba, neinspirat) de articolul asta.
 • +13 (21 voturi)    
  Satana ! (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 17:19)

  zoltan 56 [utilizator]

  In schimb si Satana este intre noi prin talharul sef Liviu Dragnea seful satanistilor majolitatii corupte PSD-ALDE,din pacate este o trista realitate!
 • -5 (23 voturi)    
  De Pasti (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 17:33)

  Setalcott [utilizator]

  Mai bine decat cinismul Ateismului 3.0, dar nici mish-mashul New Age nu e de ajuns.
  Isus nu e o parabola. Cartea lui Plesu se numeste Paralolele lui Isus, nu Parabola Isus. Nu mai confuzati mintile copiilor. CS Lewis zice: "I have been reading poems, romances, vision-literature, legends, and myths all my life, and I know what they’re like. I know none of the Gospels are like this."
  Isus din Nazaret e personalitatea din antichitate cel mai bine atestata documentar. Daca nu putem sti ca Isus a existat, nu putem sti nimic despre antichitate.
  Urmatoarele sunt fapte istorice bine stabilite:
  Isus a murit executat prin rastignire in Ierusalim, sub guvernatorul roman Pilat din Pont, si a fost inmormantat intr-um mormant cunoscut, apartinand unui om bogat, Iosif din Arimatea.
  Mormantul a fost gasit gol in "prima zi a saptamanii", de catre discipolii sai.
  Discipolii au relatat ca au vazut aparitii ale lui Isus viu , in public, o perioada de patruzeci de zile, iar pentru aceasta marturie au fost gata sa plateasca inclusiv cu viata.
  Explicatiile naturaliste pentru aceste fapte sunt nesatisfacatoare.
  Pentru explicatiile pertinente cu privire la cine a fost Isus, ii dam cuvantul arhiepiscopului auxiliar de Los Angeles:

  https://www.youtube.com/watch?v=YWrdYsHUIVs

  S-a spus ca pentru ca exista Muzica lui Bach, Dumnezeu, trebuie sa existe. Eu spun: penttru ca exista Sequentiam Paschalis, Isus trebuie sa fi inviat. Iata acest imn interpretat la Notre Dame:

  https://www.youtube.com/watch?v=nWmFDlCgKwM
 • +4 (28 voturi)    
  Articol extremely judgemental (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 17:58)

  Dalinar [utilizator]

  Autorul se vrea a fi un nush ce fel de free will dar din fundal razbate duhoarea judecatii. Not nice.
 • +14 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 17:59)

  [anonim]

  • -9 (13 voturi)    
   Nu te mai da tu mare (Duminică, 28 aprilie 2019, 11:08)

   Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui

   Caci pentru a declara ca religia este un fenomen extrem de nociv, dupa ce mii de ani oamenii au constatat ca este binefacator, trebuie sa dispui de o solida cultura teologica, istorica si filosofica. Dar dupa confuzia cumplita pe care o faci intre lacomia clerului si nocivitatea religiei, ne duce gindul ca prea evoluat in domeniile amintite nu poti fi. E ca si cum ai spune ca toate tablourile lui Van Gogh sunt niste porcarii , doar fiindca Van Gogh a fost nebun si si-a taiat o ureche.
   • +9 (9 voturi)    
    Religia a fost „bună” pentru clasa conducătoare. (Duminică, 28 aprilie 2019, 21:17)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

    Atât. De fapt, ăsta a și fost scopul ei.
    • -5 (13 voturi)    
     Alege tu o clasa conducatoare (Duminică, 28 aprilie 2019, 23:22)

     Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui prec

     Din urmatoarele si demonstreaza-ne cum s-au folosit de religie pentru a-si consolida puterea: 1.Clasa conducatoare aparuta in Franta dupa ce revolutia din 1793 a demolat religia. 2. Clasa conducatoare a celui de-al III-lea Reich. 3. Clasa conducatoare sovietica in vremea lui Stalin si chiar si dupa el. 4. Clasa conducatoare din Romania lui Ceausescu, marele demolator de biserici. 5 Clasa conducatoare din China Comunista.
    • -8 (8 voturi)    
     Religia este o formă de educație (Duminică, 28 aprilie 2019, 23:37)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui prec

     precedentă existenței statului. Atât în decursul istoriei, cât și în cursul fiecărei generații. Societatea trebuie să funcționeze, cu sau fără clasă conducătoare.

     Fără religie n-ai putea ieși pe stradă decât înconjurat de gărzi înarmate. Cimpanzeii nu au religie și uite la ce nivel sunt, un grup mai mare de cimpanzei face întotdeauna bucăți membrii unui grup străin mai mic. La propriu!
     • 0 (0 voturi)    
      Pacat ca inceputul e bun (Luni, 29 aprilie 2019, 19:21)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Nu trebuie minimizat rolul si importanta religiei, la timpul sau insa. Da, religia a fost un factor educative deosebit de important intr-o anumita perioada. Da, poate din pacate, dar uneori si din fericire, a fost folosita de UNELE clase conducatoare pentru a-si impune vointa. Dar asta a fost, sau mai bine zis ar trebui sa fi fost, mai demult, numai in perioade in care nu prea exista educatie, nu existau legi, nu existau mijloace de informatie, etc. Acum insa, nu prea ii mai vad rostul. Iar pe strada, acum, pot iesi si fara garzi, dar nu datorita religiei. Ci datorita, educatiei, legilor, statului... Daca cimpanzeii ar avea toate aceste fii sigur ca nu ar face ceea ce zici.
    • -2 (10 voturi)    
     Ai dreptate, religia e opiul popoarelor. (Luni, 29 aprilie 2019, 1:55)

     Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui prec

     L-ai citit pe Karl Marx sau ai scos-o de la tine?
     Daca e din "productie proprie" inseamna ca esti mai mare decat insusi Marx...
 • -4 (12 voturi)    
  - Cum te cheama? - Aaa, stai sa dau sarci pe gugle (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 19:35)

  Alex735 [utilizator]

  In curand cam la asta o sa ajunga "scoala ajutatoare online".
  Cautarile despre Iisus Hristos o sa ajunga istorie..
 • -1 (21 voturi)    
  Articol ruinat de tonul semi-bascalios (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 20:47)

  Intermezzo [utilizator]

  Autorul a vrut sa fie cit mai original dar a sarit peste cal si a dat cu muci in fasole.In viitor vor crede in Iisus Hristos numai oamenii cu o foarte solida cultura istorica, filosofica si teologica. Ceilalti nu vor mai avea timp, vor fi prea absorbiti de deliciile unei vieti fara griji, imbelsugate si presarata cu tentatii peste tentatii la tot pasul. Din cind in cind cite o calamitate naturala producatoare de victime si suferinte sau vreun razboi devastator ii va determina sa-si aminteasca de cel ce a sistematizat intr-un ansamblu unitar notiunile de omenie, solidaritate, demnitate si libertate. Limpezimea, coerenta si consecventa acestor invataturi i-a facut pe multi oameni de mare cultura sa declare ca " numai Dumnezeu se poate exprima asa cum a facut-o Hristos". Credinta in Hristos seamana cu proportia iubitorilor de muzica clasica in zilele noastre: sunt din ce in ce mai putini dar de o CALITATE tot mai ridicata. Marea masa asculta muzica rock sau manele fiindca astea nu presupun niciun fel de pregatire sau cultura.
  • 0 (8 voturi)    
   f logic si adevarat! (Duminică, 28 aprilie 2019, 7:10)

   Fu Thien Zbang [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   si se scrie Iisus nu Isus!
  • +11 (13 voturi)    
   Mhm (Duminică, 28 aprilie 2019, 16:17)

   Faust [anonim] i-a raspuns lui Intermezzo

   Oamenii despre care vorbesti, cu o solida cultura istorica si filosofica, au citit macar un manual de filosofie de clasa a XII-a. Pentru a intelege ceva din manualul ala, trebuie sa dispui de o gandire critica, de coerenta in gandire, de disponibilitate la dezbatere, de curiozitate, etc., In principiu, sa te indoiesti si sa pui sub lupa si propria existenta, ca sa nu mai spun de existenta unui mantuitor, zeu suprem, etc... principii care nu fac parte din credinta crestina. Ma indoiesc ca ei sunt cei care cred si vor crede in Isus.
   De ce muzica clasica e de calitate si rock-ul nu? Pentru ca e clasica? Asta nu e un argument. Cum stabilesti un lucru care tine de emotie, gust si interpretare personala daca e de calitate sau nu? Dupa dificultate? Dupa virtuozitatea interpretului? Dupa cat de bine reuseste sa transmita un sentiment? Dupa lungimea partiturii? Dupa cat de snob e cel care afirma?
   Hai sa parem culti ca poate cineva ne va crede.
   • -1 (5 voturi)    
    N-ai fost convingator. Si nici cult n-ai parut (Luni, 29 aprilie 2019, 12:22)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui Faust

    Tocmai acei oameni cu gindire critica , curiozitate iscoditoare si extrem de antrenati in dezbateri vor gasi o totala coerenta si credibilitate in dovezile existentei lui Hristos. Si prima dintre dovezi este existenta apostolilor. Pai cum ar veni sa spui ca Hristos n-a existat dar ucenicii sai au existat ? Alte dovezi:

    1. Faptul ca dupa inaltarea lui Hristos ucenicii lui au dobindit facultati, talente si inzestrari absolut uimitoare. Ei, pescarii simpli, dulgherii, majoritatea analfabeti, devin brusc vorbitori de limbi straine.

    2. Tot ei devin deodata si excelenti oratori. Petru singur, un biet pescar nestiutor de carte dintr-un sat de pe malul Marii Galileii, printr-un discurs magistral, reuseste intr-o duminica sa converteasca pe loc la credinta în Hristos nu mai putin de 3000 de oameni. E ceva, nu?

    3. Acesti 12 oameni simpli, carora li se alatura, printr-un alt miracol urias, Pavel, reusesc ca în mai putin de o suta de ani sa raspindeasca si sa impuna crestinismul in toata lumea cunoscuta în secolul I.Milioane si milioane de oameni, regiuni, tari si imperii intregi, toate societati cu orinduiri asezate, unde zeitatile locale sau de import aveau vechimi de sute si mii de ani si adoratori statornici, sunt cucerite fulgerator de noua religie. Nu cu taisul sabiei, ci cu taria cuvintului. In mai putin de un veac de la Rastignirea Sa pe Cruce, Iisus a schimbat fata lumii.

    In ce priveste muzica clasica ai cazut intr-o capcana. N-ai sesizat ca eu la calitatea ascultatorilor ma refeream si nu la calitatea muzicii. Ideea pe care o enuntam era ca ASCULTATORII de muzica clasica sunt mai de calitate decit ascultatorii de muzica rock sau manele. Fiindca pentru a indragi si aprecia muzica clasica au nevoie de infinit mai multe ore de auditii, intr-un domeniu de o vastitate colosala si intr-un univers instrumental sonor de o varietate monumentala, la care celelalte muzici nici nu pot visa. Sunt ca absolventii de universitate fata de cei de gimnaziu,
    • +1 (1 vot)    
     Asa este ! (Luni, 29 aprilie 2019, 19:59)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

     In schimb , dv sunteti ffff convingator …
     Si ffff cult ...
     Se vede , de la ffff mare distanta , ca dv aveti o foarte solida cultura istorica , filosofica si teologica …
     " devin brusc vorbitori de limbi straine "
     Io n-am nici o umbra de indoiala ca exact asa au stat lucrurile acum 2.000 ( doua mii ) de ani …
     Pentru ca dv o spuneti cu ffff mare convingere …
     Acum 2000 de ani , sigur nu cunosteau tehnicile pe care le vinde reclama care ne promite ca invatam o limba straina in 3 saptamani …
     Reclama aia cam pare o excrocherie …
     In schimb , io pe dv va cred …
     Pen'ca dv aveti ffff multa logica - probabil ca vine din foarte solida dv cultura teologica …
     Sa nu-i credeti pe cei care va spun ca aberati / delirati …
     Sunt oameni ffff rai , care va invidiaza - pentru ca dv posedati o foarte solida cultura istorica , filosofica si teologica ...
     • -1 (1 vot)    
      De miştocari sunt pline cimitirele... (Luni, 29 aprilie 2019, 22:35)

      Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

      Ba chiar de unii mai talentati decit tine. Ia convinge-ne tu, daca poti, ca ucenicii lui Iisus au raspindit ideile crestine nu prin cuvint ci prin limbajul semnelor. Care i-ar fi scutit sa cunoasca limbi straine.
      • 0 (0 voturi)    
       Nu el trebuie sa dovedeasca asta (Marţi, 30 aprilie 2019, 19:46)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

       Pentru simplul motiv ca nu a afirmat asa ceva.
       Dvs trebuie insa sa va dovediti afirmatiile, cu dovezi clare, din surse credibile si verificabile. De ex. X dulger simplu, in n zile a devenit cunoscator a N limbi straine (a, b, c,...) vorbit, scris si citit (se accepta si numai vorbit), dovada in aces sens (ca nu stia inainte si ca stia dupa) fiind...
       Sa vad daca puteti face asta.
       Nemaitinand seama ca la nivelul de educatie si predispunere la credinte, nici macar nu era greu sa convinga. Mai ales daca se oferea ceva mai bun, care nu avea concurenta.
 • -5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 21:03)

  [anonim]

 • +11 (17 voturi)    
  Stimate dle Istodor (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 22:29)

  sile1 [utilizator]

  Este al doilea comentariu din ultima vreme in care bati campii cu gratia unui elefant intrun muzeu cu portelanuri fine.

  Cred sincer ca undeva, ceva nu mai functioneaza ca lumea.

  Da,tineretul are dreptul sa se indoiasca ,sa caute raspunsuri la intrebari arzatoare nu doar in Biblie ci si in alte locuri,inclusiv Google ( sau gugal ,cum incercati sa ironizati motorul de cautare printro tentativa mistocareasca ) pentru a afla si alte pareri.

  Va informez ca vremurile alea in care trebuia sa urmezi dictonul ,- Crede si nu cerceta - ,pus pe seama bisericii au apus de mult.

  Mult mai modern este Dictonul Latin :

  - Dubito ergo cogito. ( Ma indoiesc deci gandesc )
  - Cogito ergo sum ( Gandesc deci exist )

  A la bon entendeur !
 • -4 (18 voturi)    
  Hristos spune: "Cautati si veti afla!" (Duminică, 28 aprilie 2019, 0:57)

  Iorgovan [utilizator]

  Tot in Biblie scrie: " Ma veti gasi, daca Ma veti cauta cu toata inima".

  Dumnezeu are tot interesul ca omul sa caute adevarul, prin toate mijloacele disponibile, pentru ca, intr-ul final, tot pe El il va gasi.

  Bineinteles, adevarul complet.

  Dubito ergo cogito (Ma indoiesc, deci cuget),
  cogito ergo sum (cuget, deci exist),
  sum ergo Deus est (exist, deci Dumnezeu exista).

  Hristos a inviat!
  • +6 (10 voturi)    
   Citate (Duminică, 28 aprilie 2019, 14:53)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

   Unde in Biblie apar citatele alea latinesti despre cugetare, adica primele 2. Singurul care se potriveste e ultimul (adica nu mai cugeta si crede)!
   • -6 (8 voturi)    
    Descartes (Duminică, 28 aprilie 2019, 22:03)

    Iorgovan [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

    Nu apar in Biblie. Este varianta completa a ceea ce a scris Descartes, care este considerat parintele filosofiei moderne.

    Am citit pe un site din Romania (tara in care orice analfabet se considera in masura sa-si dea cu parerea in orice problema, sau sa-i dea lectii unui profesor universitar) ca afirmatia lui Descartes "exist, deci Dumnezeu exista" este "o afirmatie de om super cretin". Are rost sa stai la discutii cu astfel de personaje?
    • +6 (8 voturi)    
     Zeul si Descartes (Luni, 29 aprilie 2019, 0:01)

     john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

     Viziunea lui Descartes despre Dzeu seamana izbitor cu cea a japonezilor despre zeii lor, "zeul are treburile lui acolo sus, nu are timp sa se uite la noi!" Cu alte cuvinte treaba a fost facuta odata cu creatia, ce urmeaza e treaba noastra, a muritorilor fara interferenta zeilor!
  • +2 (8 voturi)    
   O propunere (Duminică, 28 aprilie 2019, 17:25)

   amicugri [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

   Pentru cei cu Hristos in sus, Hristos in jos, propun sa nu-i mai numim pe crestini crestini ci hrestini, crestinismului sa-i spunem hrestinism, iar lui Cristian sa-i spunem Hristian.
   Nu de alta, dar daca tot ne sincronizam asa de repede si de bine cu cretinismele unora din BOR sa ne sincronizam total.
   Cristos a inviat!
   • -1 (5 voturi)    
    Hristos e forma grecească, Christus e latină (Luni, 29 aprilie 2019, 3:28)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui amicugri

    Ortodocșii folosesc forma grecească, în timp ce catolicii folosesc forma latină.
  • +8 (10 voturi)    
   intrebare (Duminică, 28 aprilie 2019, 17:46)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

   Daca Dumnezeu exista si e Creatorul poate iti faci timp sa-mi explici argumentat cine e Creatorul Creatorului si de ce nu si cine e Creatorul Creatorului Creatorului ?
   • -7 (13 voturi)    
    Petre Tutea, Nichifor Crainic, Nae Ionescu (Duminică, 28 aprilie 2019, 18:54)

    Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui sile1

    Au murit. Astazi nu mai are cine sa-ti explice si sa te scoata din sofisme ieftine de genul "creatorul creatorului" si alte "perle" ale mintii..
    • +3 (9 voturi)    
     @alex735 (Duminică, 28 aprilie 2019, 21:12)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Alex735

     M-am linistit...credeam ca a mai ramas vreunul destept.

     Dar ma ingrijoreaza ca au ramas numai aia cu IQ neglijabil care nu sunt in stare sa ma scoata din "sofismele ieftine".
     • -6 (10 voturi)    
      Ramai linistit (Duminică, 28 aprilie 2019, 22:25)

      Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui sile1

      Acum cinstit, ce interes ar avea cei cu IQ ne-neglijabil sa te destepte?!
      • +1 (1 vot)    
       Irina25 (Luni, 29 aprilie 2019, 9:32)

       sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

       Daca consideri ca faci parte dintre cei cu un IQ ne-neglijabil incearca un raspuns pe masura nu glumite de cartier !
   • -6 (10 voturi)    
    Dumnezeu e un concept, e sursa creației (Luni, 29 aprilie 2019, 3:22)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui sile1

    Analogie: orice râu are un izvor. Izvorul creează râul. Întrebi vreodată care e izvorul izvorului?

    Ideea ta despre Dumnezeu e complet nerealistă, ți-l imaginezi ca pe un organism. Constituția unei țări nu e un organism, iar conștiința unui individ nu e nici ea organism. Toate astea sunt concepte. La fel și Dumnezeu.

    O țară nu are simultan mai multe constituții, iar un om nu are simultan mai multe conștiințe. Exact în același mod și Dumnezeu e unic. Evreii, musulmanii și creștinii se închină la același Dumnezeu.
    • -4 (8 voturi)    
     Dumnezeul crestinilor e altfel (Luni, 29 aprilie 2019, 7:57)

     Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     ..decat cel al musulmanilor.
     Cel putin nu promite ca rasplata minore virgine unor "martiri" kamikatze.
    • +2 (2 voturi)    
     Aici recunosc ca nu prea inteleg ce vrei sa spui (Luni, 29 aprilie 2019, 22:42)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Evident ca ma pot intreba care e izvorul izvorului, adica cum se formeaza, cum apare. Si asta se poate dovedi stiintific, poti afla un raspuns.
     Constitutia, constiinta nu sunt organisme dar exista si existenta lor poate fi dovedita clar (vesi Monitorul Oficial sau creierul uman) . Mai mult, si Constitutia si constiinta pot fi modificate, pot evolua si poti chiar impune anumite directii de modificare, dezvoltare.
     Apoi o tara poate avea mai multe Constitutii, de fapt articole, sectiuni grupate dupa anumite criterii. Iar un on la fel poate avea mai multe constiinte (vezi cazurile de personalitati multiple).
     Iar Dumnezeu nu e unic, mai sunt o multime de religii (cu mai putini adepti e drept) dar politeiste.
     Deci fiecare crede ce vrea.
     • -2 (2 voturi)    
      Înțelegi noțiunea de concept? (Marţi, 30 aprilie 2019, 0:48)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      În cazul constituției nu e vorba nici de Monitorul Oficial, nici de broșura tipărită. E vorba de conceptul de constituție, de ideea de a avea o super-lege, mai puternică decât toate legile. Încearcă să avansezi la nivelul ăsta.

      Ai o viziune materialistă, provenită din marxism, indiferent dacă realizezi sau nu asta. Deci lasă broșura și Monitorul Oficial, acelea sunt doar forma materială. Dar ideea de constituție e mult mai mult de-atât, dacă dai foc la toate exemplarele din Monitorul Oficial în care e publicată, constituția totuși nu dispare :)
      • +1 (1 vot)    
       Se pare ca trebuie sa mai studiezi (Marţi, 30 aprilie 2019, 14:28)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Partea cu Monitorul Oficial era un exemplu, pot exista si alte forme. Dar in cazul Romaniei, e esentiala. Daca nu e publicata in Monitorul Oficial, Constitutia nu mai e Constitutie si mai ales nu mai are nici o valoare. Deci dispare! Poate nu imediat, dar in timp sigur. Ideea ta de super-lege da, o fi sa zicem. Dar iarasi, gandeste-te ca nu e de fapt o super-lege, universal valabila, dovada fiind ca diferite state au diferite Constitutii.
       • 0 (0 voturi)    
        Unde am scris eu că nu e publicată? (Marţi, 30 aprilie 2019, 18:10)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Am scris că dai foc la toate exemplarele din Monitorul Oficial, dar tu răstălmăcești la nesfârșit fiecare idee, în încercarea inutilă de a face din alb, negru.

        Iar jocurile de putere gen ”se pare că trebuie să mai studiezi” or fi mergând la colegii tăi.
        • +1 (1 vot)    
         Imi pare rau pentru tine... (Marţi, 30 aprilie 2019, 19:55)

         LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Harald

         Se pare ca nici nu mai stii ce vorbesti. Unde ai scris ca dai foc la toate exemplarele din Monitorul Oficial? Oricat am cautat nu am gasit asta. Deci nici nu vad cum as fi putut sa rastalmacesc ceva ce nu am vazut... Iar partea cu studiatul se referea la ce e o Constitutie, la existenta personalitatilor multiple si deci a constiintelor multiple, la evolutie si poate si la altele... Deci iarasi nu vad nici un joc de putere.
         Asa ca in loc sa vii cu tot felul de inventii, mai bine ai demonstra ca ce am spus nu e bine, ai aduce dovezi ca ce ai spus tu e bine. Dar evident dovezi clare, din surse credibile, verificabile. Nu inventii ca cele de mai sus.
 • 0 (8 voturi)    
  Predica pentru golani (Duminică, 28 aprilie 2019, 14:51)

  john-doe [utilizator]

  Daca astia sunt predicatorii credintei, D-zeul lor sa ii apere ca nu o sa convinga nici o musca! Mai degraba suna ca un citat din Iliescu!
 • +8 (8 voturi)    
  Ideea nu este nepărat rea (Duminică, 28 aprilie 2019, 18:30)

  Appollodor [utilizator]

  În măsura în care ceea ce autorul vrea să ne comunice este că nu-i bine să reducem o întreagă cautare teologico-filosofică la un simplu 'search' pe google.

  Totuși 'search'-ul poate fi și el un început al căutării, chiar făcut în grabă, într-un tramvai, el relevă în esență o dorință de cunoaștere și de înțelegere.

  Sigur, o căutare poate fi mai profundă sau mai superficială, după caz, însă deseori sunt căutări superficiale care conduc la conștientizarea propriei ignoranțe cu privire le anumite subiecte, generând ulterior căutări mai ample.
 • -5 (9 voturi)    
  un articol care nu spune nimic... (Duminică, 28 aprilie 2019, 21:00)

  ovidiu [anonim]

  haide, dom` istodor, a ajuns plesu fundamental in intelegerea lui Isus? ...in sfarsit, o fi si afirmatia asta tot o parabola!.. imi pare rau ca mi-am pierdut vremea, dar eram curios, ca am lecturat randuri mai bunicele de acest (destul de) premiat autor.
  altminteri, sa fim ingaduitori, ca sunt Sfintele Pasti (sau Sarbatorile Pascale) - si nu ``Pastele``, pentru cei care n-am trecut la iudaism, daca ma intrebati pe mine...
  Dumnezeu sa ne invaluie in lumina blanda pe noi toti!
 • -5 (13 voturi)    
  A existat si inca exista! (Duminică, 28 aprilie 2019, 22:20)

  Irina25 [utilizator]

  Ati vrut sa-i treceti numele sub tacere, dar n-ati reusit. L-ati omorat, dar a inviat!

  Golanii au un singur cuvant pentru Iisus: Respekt!

  P.S. Vorbim despre golanii adevarati, nu despre cocalari si smecherasi. Astia din urma sunt batjocoritori a tot si a toate.
 • +1 (1 vot)    
  Chiar tu recunosti ca nu e adevarat (Luni, 29 aprilie 2019, 11:57)

  Lucian Ilea [utilizator]

  e o halucinatie colectiva
  un drog pt toate popoarele
  cum sunt toate religiile
  o parabola cum spui tu
  o smechierie:))))
  nu exista dumnezeu,fecioara Maria,Isus Christos,etc
  exista o energie universala
  exista un spirit peste tot
  care e fara personalitate
  • -1 (1 vot)    
   Acel spirit trebuie personificat, (Luni, 29 aprilie 2019, 14:20)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   pentru oamenii simpli.

   Conștiința e o noțiune foarte complexă, conceptul poate fi abordat numai de oameni destul de educați. Dar o conștiință exterioară, personificată, e ușor de înțeles chiar și de oamenii cei mai simpli, fie ei chiar analfabeți. Acea conștiință este Dumnezeu, în general pentru oamenii simpli, dar nu numai.
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 aprilie 2019, 15:49)

    [anonim] i-a raspuns lui Harald

    • -2 (2 voturi)    
     Indienii și chinezii au zei cam ca grecii antici (Marţi, 30 aprilie 2019, 0:54)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui

     Creștinismul și celelalte religii abrahamice au reprezentat un mare progres, unificând zeitățile diverse într-una singură.

     Indienii și chinezii au mai mulți zei, fiecare cu ”specializarea” lui, cam la fel ca grecii antici. Faptul că religiile monoteiste s-au impus dovedește un avantaj cultural incontestabil. De asta ai un calculator inventat în State, nu în China.
     • +1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 aprilie 2019, 10:12)

      [anonim] i-a raspuns lui Harald

      • -1 (1 vot)    
       Înainte de cruciade Spania era musulmană (Marţi, 30 aprilie 2019, 15:15)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui

       Sinuciderea nu înseamnă înțelepciune, nici ca individ, nici ca societate. Cine se simte vinovat pentru că există, n-are decât să le reproșeze asta părinților, nu întregii omeniri.

       În final, despre asta e vorba; niște persoane disfuncționale se simt vinovate pentru că există, iar în mintea lor bolnavă se ”dezvinovățesc” susținând toată societatea occidentală e și ea vinovată pentru că există. Ăștia sunt copiii nedoriți de către familiile lor, nimic mai mult.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 aprilie 2019, 15:39)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  h36z3@max-mail.info (Luni, 29 aprilie 2019, 21:42)

  Reptilianul [anonim]

  Sa crezi in Zana Maseluta ca vine noaptea si te ajuta sa ..castigila LOTO, rolf, cam asta este RELIGIA cat si "credinta" oarba in nimic ca asa au spus unii in trecut.

  Religia, instrument de manipulare a maselor inca din cele mai vechi timpuri, de cand unii mai inteligenti precum Shaman-ul care arunca pe foc o pulbere fina si focus pocus preparatus, magia era gata, luandu-le ochii celor mai putin cititi, cum ca zeii si-au transmis doleantele printr-un SMS al preistoriei "omoara-l pe Gigiescu de langa tine ca e mai prost si nu ne cinsteste cum se cuvine" spunea Shaman-ul, ca doar prin el si numai prin el puteau transmite zeii cele necesare.

  Omenirea va progresa cu adevarat doar atunci cand va scapa de aceste elmente ce tin de epoca de piatra
  • -2 (2 voturi)    
   Orice educație e și manipulare, la fel și religia (Marţi, 30 aprilie 2019, 1:27)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Reptilianul

   Nu poți detașa educația de manipulare, în orice școală în care ai intrarea elevilor separată de intrarea profesorilor e vorba de manipularea prin educație.

   Religia a fost și ea folosită pentru manipulare, dar asta nu înseamnă că e doar manipulare.

   Pe măsură ce omenirea progresează, e din ce în ce mai evident că religia are o bază reală în spiritualitatea umană. Ce care resping religia nu sunt ”mai citiți”, sunt mai superficial citiți :)
 • -1 (3 voturi)    
  Ia sa ne spuna cunoscatorii ... (Luni, 29 aprilie 2019, 22:39)

  Intermezzo [utilizator]

  Ce?

  1. In ce an suntem?

  2. De cind se socotesc acei ani?

  3. Aud?
  • +1 (1 vot)    
   Calendarul e o (Marţi, 30 aprilie 2019, 0:36)

   Namaste [anonim] i-a raspuns lui Intermezzo

   conventie pentru confort si accesibilitate, cel actual Gregorian va fi inlocuit cu unul Intr-adevar universal. Timpul biblic nu are nici in arheologie nici in astronomie, astrofizica si fizica cuantica dovada adevarului ori a pertinentei sale.
   • 0 (4 voturi)    
    Contează ce este, nu ce ”va fi” (Marţi, 30 aprilie 2019, 1:11)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

    Calendarul creștin nu e bazat pe ”timpul biblic”, e calculat de la nașterea unui predicator evreu care a existat în realitate, indiferent dacă ție îți place sau nu. Așa cum a existat Iulius Cezar, tot așa a existat și Iisus din Nazaret.

    Faptul că acel calendar e folosit până în zilele noastre dovedește superioaritatea culturală a civilizației creștine. Nu au venit flote indiene și chinezești în Europa, flotele țărilor creștine s-au dus în India, China și America.

    Când marxiștii vor stăpâni lumea, vor introduce calendarul calculatoarelor, acela care începe la 1 ianuarie 1970. Dar ultima dată au dat-o în bară, marxismul s-a prăbușit :)
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 aprilie 2019, 9:53)

     [anonim] i-a raspuns lui Harald

     • -2 (2 voturi)    
      Isteria anti-calendar ESTE ideologie (Marţi, 30 aprilie 2019, 15:10)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui

      Lucrurile stau cam la modul următor: o mulțime de persoane disfuncționale urăsc civilizația occidentală actuală, tocmai pentru că îi face conștienți de disfuncționalitatea lor. Cine vrea alt calendar, n-are decât să demonstreze că-l poate impune. Creștinismul a demonstrat deja asta.

      Unii au un calendar mai bun decât cel actual, alții au un președinte mai bun pentru Statele Unite sau pentru Polonia, un premier mai bun pentru Ungaria etc. Toate astea nu demonstrează decât inadecvare, iar ea merge uneori până la a resimți vinovăția de a exista sau dorința de a distruge societatea cu totul. Dar astea sunt chestiuni care țin de psihiatrie.
      • 0 (0 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Marţi, 30 aprilie 2019, 17:15)

       [anonim] i-a raspuns lui Harald

       • -1 (1 vot)    
        Tu trollezi comentariile despre Iisus (Marţi, 30 aprilie 2019, 18:13)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui

        cu povești despre calendare și cruciade.

        Ateismul ar trebui să fie o opțiune personală, nu una de propagandă pe forumuri. Din câte s-a văzut, creștinii se închină la Iisus, iar ateii se închină la indieni și la chinezi :)
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 mai 2019, 17:20)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by