Ian Buruma: Turma stăpânește astăzi ura. Iar românii o țin una și bună cu nostalgia după Antonescu și Ceaușescu / VIDEOInterviu #cabinetuldeperspektive

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Vineri, 22 martie 2019, 8:05 Actualitate | PERSPEKTIVA


Ian Buruma
Foto: Perspektiva
Ești cu turma? Bine-ți șade. Stăpânești sentimentul ăla al urii mai bine decât orice. Îți place să urăști. Ești chiar fericit. Mi-a spus-o mie Ian Buruma, scriitor, autorul cărților “Occidentalismul” și “Anul zero”, cărți apărute la Editura Humanitas. Pe Ian l-am întâlnit la One World România și l-am intervievat pentru #cabinetuldeperspektive.

Aici ai VIDEOinterviul în întregime. Ai și traducere, de Nadine Vlădescu. Merită ascultat Ian. Ura vine de oriunde, România trăiește în nostalgiile după Antonescu și Ceaușescu. Speranța: luptătorii, da, rezistența pentru democrație.Și mi-a vorbit Ian despre ură. Uite ura în cazul Christchurch-Noua Zeelandă. Uite-o cum a omorât oameni. Ura este peste tot. “Când am scris Occidentalii am vrut să spun un lucru care a fost cumva înțeles greșit. Nu este vorba doar despre o ură îndreptată împotriva Vestului, prin Vest înțelegând Europa și Statele Unite ale Americii. Este vorba despre orice ură, ura care poate merge și împotriva musulmanilor sau împotriva Asiei împotriva oricăror state sau oricăror oameni care nu trăiesc în Vest. Deci nu e vorba de ura față de Vestul în sine ci față de o anume idee pe care aceștia și-au făcut-o față de Vest.

Ceea ce s-a întâmplat acum în Noua Zeelandă arată exact acest lucru. Ura poate veni de oriunde nu numai din partea islamiștilor fanatici care îi urăsc pe infideli, dar și din partea celorlalți care pot să ucidă oameni nevinovați care se roagă într o moschee islamică. Deci este vorba de o ură irațională care poate veni de oriunde.“

M-am întrebat cum astăzi în plină epocă fericită (avem de toate: călătorii ieftine, mâncare ieftină, net gratis, îmbrăcăminte ofertă și second hand, sex ieftin, etc.), cum în plină fericire, civilizația rămâne blocată în sălbăticie, în ură.

Și Ian mi l-a dat exemplu pe Trump. Trump, un exemplu major, cumva le dă permisiunea tuturor oamenilor din toată lumea să își dea frâu liber celor mai rele instincte. Trump pledează cauza unei majorități albe împotriva altor populații de altă etnie din America Latină sau din Mexic. Și asta s-a mai văzut în anii 1930-1940 și a dus la ascensiunea lui Hitler, la uciderea evreilor. Nu este un efect nou. Dar acum poartă o nouă semnătură: Trump.

Și mi-am zis nu doar Trump aduce ura în joc. Ci fiecare din noi pe rețelele de socializare. Ne-a lovit amnezia, cum să vrem iar să ne jucăm ca Hitler?

Avem un model de om puternic și o contribuție zilnică. A fiecăruia în turmă. Din nou Ian subliniază: “După catastrofa celui de al Doilea Război Mondial, oamenii și au dat seama atunci că se poate repeta o asemenea tragedie și au încercat să creeze instituții care tocmai să prevină acest lucru. Da, acum ne-a lovit amnesia. Acum suntem cumva conduși în toată lumea de oameni care nu numai că nu au amintiri despre astfel de catastrofe, dar în general nici nu le cunosc.

Istoria se repetă într-un mod nou. Eu mi-am amintit de cartea sa "Anul zero". Trăim un fel de an zero, având social media la îndemână și crezând că suntem buricul pământului? În cartea lui Ian Buruma era vorba de sfârșitul războiului, de anul 1945, an în care omenirea nu era preocupată de “cum să ne fie mai bine”, ci de concursul” urăsc, exist”.

Într un fel suntem după un război, deși situația nu este la fel ca în 1945 pentru că atunci foarte mulți oameni trăiau vieți foarte grele după război și-și puteau speranța în noi instituții. După 1989, când toată lumea a fost foarte fericită pentru că a căzut comunismul, în țările din Europa de Est, au dispărut modelele. Democrația socială din Occident era ea însăși într-o criză, liberalismul intrase în faza sa feroce, apoi globalizarea a creat derută și mai mare. Niciun proces profund, economic, cultural, nu a avut loc în aceste țări ieșite din comunism. Doar fluturarea unui slogan: “învingătorii iau totul și învinșii nu mai au nimic”. Ce să înțeleagă cei ieșiți din comunism?

Care-i modelul modernității la care să se refere? Astăzi marile Puteri SUA, Rusia, China se urmăresc și se rănesc între ele. Trump și-ar dori o conducere foarte autoritară. Statele Unite nu reprezintă în momentul de față un stat autoritar dar asta ar vrea Trump după modelul Rusiei și după modelul Chinei sau de ce nu după modelul Coreei de Nord care sunt foarte departe de modelul vestic. Rusia nu este o dictatură dar nu este nicio democrație liberală. China este o dictatură iar Statele Unite care ar trebui să fie cel puțin în teorie apărătorul democrației liberale, este într un fel de război civil intern.

Între cei care susțin democrația și susținătorii lui Trump. Deci oricare ar fi situația și orice s ar întâmpla în relațiile dintre Statele Unite și Rusia sau Statele Unite și China toate acestea depind de politica internă a Statelor Unite.

Ce-i cu România? După 1990 am înțeles că există această tendință a simpatiei față de generalul Antonescu. Simpatie care crește. Este o cale dezastruoasă. Antonescu în aceste acte de adulare este însoțit de Ceaușescu. "Democrația de după 1989 nu a făcut câte a făcut Ceaușescu sau Antonescu"-se aude pe net și-n țară. Cred că drumul înainte trebuie să-i evite pe amândoi. Este vorba de frica de nesiguranța socială. Democrația este un sistem deschis în care sunt foarte multe probleme, în care liderii nu sunt întotdeauna impecabili, în care confruntările sunt greu de urmărit. Dar fără democrație unde ajungem? La ură și dictatură. Speranța este revolta împotriva oricărui tip de dictatură.

Întregul spectacol al ideilor lui Ian Buruma e VIDEO. Eu am redat parte din ideile principale. Ca să rămâneți și voi cu ceva. O idee-două într-o frenezie a scrollului.

Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
4836 vizualizari

 • -6 (26 voturi)    
  Turma (Vineri, 22 martie 2019, 8:28)

  vodatepes [utilizator]

  TURMA poate sa fie de oi? Daca e asa atunci domnul e magarul ce merge pe langa turma. Am mai vazut destepti din astia care ei sunt buricul pamintului iar restu sunt turma. Magari din astia am vazut si au trimis turma la abatorul numit primul razboi mondial, al doilea razboi. In numele democratiei si a drepturilor omului au avut loc deranjul din Irak, din tarile arabe, in Siria. Deci va dati semama ca nu e nicio diferenta intre magarul asta si Leana lui Ceausescu care ne facea vermi.
  • -1 (7 voturi)    
   Nu te-ai prins... (Vineri, 22 martie 2019, 21:53)

   Grexit [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Cand nu iese la vot cine trebuie, inseamna ca au votat prostii. Daca iese cine trebuie, atunci e democratie.
   Ca si la stiri, de altfel...ar trebui infiinta ministerul HotAdevarului. Ala al lui Orwell!.
   • +2 (6 voturi)    
    Asta inseamna ... (Sâmbătă, 23 martie 2019, 9:16)

    blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Grexit

    malitiozitate . Churchill spunea ceva de genul ca democratia e cel mai bun sistem pe care-l avem , dar nu e atat de bun, pt ca poporul poate hotari si lucruri rele .
    E clar ca nivelul mediu de cultura, informatie, mod de perceptie a realitatii al unui popor va dicta la vot , va impune directia politica si un procent de 10-20% sunt cei ce inteleg foarte bine realitatea si stiu ce e cu adevarat util societatii . La noi mai sunt si multi interesati sa mentina o stare de lucruri negativa , dar utila lor.
    Deci avem clasa politica ce ne defineste ca medie in cultura noastra ca popor , avem hoti la conducere, incompetenti . Educatie, educatie, educatie , singura solutie sa ne ridicam din mocirla .
 • +10 (12 voturi)    
  (EN) The paradox of the social media is (Vineri, 22 martie 2019, 9:31)

  Habermas [utilizator]

  that is not a good place for a political debate ... now. But it should become one, with - yes - serious discussions. Because the world, in its complexity, needs the online forums as a natural way to make possible dialogue between different categories of people that NEED to communicate with each other without the intermediation of other people. Yes, we have representative democracy, but even that has become too lengthy and complicated (therefore it has been diverted by crooks and clowns). This is is the only way. The solution is not to attack and try to destroy online social forums but to work for raising the level of honesty and intelligence of the people.
  ---

  (RO)
  Paradoxul social media este că nu este un loc bun pentru o dezbatere politică ... acum. Dar ar trebui să devină unul, cu - da - discuții serioase. Deoarece lumea, în complexitatea sa, are nevoie de forumurile online ca o modalitate firească de a face posibil dialogul între diferitele categorii de oameni care au nevoie de a comunica între ei fără intermedierea altor categorii de persoane. Da, avem democrație reprezentativă, dar chiar și asta a devenit prea lungă (ca numar de verigi) și complicată (de aceea a fost deturnată de frați și clovni). Aceasta este singura cale. Soluția nu este de a ataca și distruge forumurile sociale online, ci să depunem eforturile necesare pentru ridicarea nivelului de onestitate și inteligență a oamenilor.
  • +2 (8 voturi)    
   errata: (Vineri, 22 martie 2019, 12:08)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   deturnata de EXCROCI si clovni.
 • -3 (17 voturi)    
  Nostalgia este promovată de media. (Vineri, 22 martie 2019, 9:41)

  asavreau [utilizator]

  Sincer nu se dau în vânt românii după Ceaușescu și nici după Antonescu.Sunt câți-va români buni de gură care discută pe subiectul ăsta,probabil,din lipsă de idei privind dezvoltarea actuală a societății.
  • +6 (14 voturi)    
   Nostalgia e mare (Vineri, 22 martie 2019, 10:52)

   septer [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-7631938-sondaj-41-dintre-romani-spun-vota-nicolae-ceausescu-functia-presedinte-romaniei.htm

   https://adevarul.ro/news/politica/sondaj-inscop-stima-mandria-nicolae-ceausescu-1_53c6a9d00d133766a87eaa28/index.html
   • +1 (5 voturi)    
    Ceasca prim-ministru, mai competent decat Dancila (Vineri, 22 martie 2019, 22:05)

    Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui septer

    Ar fi peste Dancila. Fara discutie.
 • +11 (15 voturi)    
  In opinia mea, (Vineri, 22 martie 2019, 9:49)

  Habermas [utilizator]

  preferinta sigurantei prin renuntarea la libertate este un indicator al primitivismului, o lipsa a spiritului. Un spirit nu poate fi altfel decat liber inainte de orice altceva.

  Omenirea mai are mult pana departe. Dar asta nu trebuie sa fie un motiv de depresie sau de renuntare. Din contra, avem datoria sa parcurgem acest drum, prin viata noastra individuala si prin participarea noastra la o comunitate de oameni - fiinte inteligente si care devin, prin invatare din experienta actuala, din ce in ce mai inteligente, si prin asta devin din ce in ce mai libere si mai nobile ca persoane, ca societati si ca parti integrante ale istoriei speciei noastre ca specie constienta, simtitoare si inteligenta (sentient being).
 • +2 (16 voturi)    
  Frumos interview, (Vineri, 22 martie 2019, 9:49)

  Habermas [utilizator]

  felicitari!
 • -5 (17 voturi)    
  Turma scapa urma sau viceversa (Vineri, 22 martie 2019, 11:39)

  Cristescu P. Radu [anonim]

  Unde o vedea nenea asta nostalgie la romani dupa Antonescu ? Majoritatea romanilor de azi nici nu l-au vazut pe Antonescu. Cei mai multi nici nu s-au nascut cand a fost executat de bolsevicii dejisti. Etnicii romani din vremea lui chiar il dusmaneau ca ne-a bagat in razboi si ne-a dus tineretul la moarte. Bestia. De la mama stiu ca-l dusmaneau romanii. Si o cred pe mama nu pe diversionisti.
  Astia care mai apar prin presa si-l preamaresc pe Antonescu ori sunt naivi ori diversionisti subventionati de vreo oculta neonazista vare ne vrea raul pentru ca am intors armele in '44.
 • -5 (15 voturi)    
  ... (Vineri, 22 martie 2019, 12:55)

  vitan.sandu [utilizator]

  Pai fata de politicienii actuali de varf, Antonescu si Ceausescu chiar dau nastere la nostalgii!
 • -2 (20 voturi)    
  Bancuri proaste (Vineri, 22 martie 2019, 14:20)

  Victor Micea [utilizator]

  "Trump și-ar dori o conducere autoritară după modelul Rusiei ". Esti cumva prost ? sau ne crezi pe noi foarte prosti ?! Nici ca banc nu tine...
  • -1 (5 voturi)    
   Omu'... (Vineri, 22 martie 2019, 21:55)

   Grexit [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

   a venit cu treaba p'aci. La fel si cei care-l promoveaza.
 • -5 (15 voturi)    
  Da, Antonescu e de vina. Si cu Zelea Codreanu (Vineri, 22 martie 2019, 16:37)

  Alex735 [utilizator]

  Naratiuni penibile de oameni care se cred in afara "turmei".
 • -2 (6 voturi)    
  Ura (Vineri, 22 martie 2019, 23:54)

  Mike [anonim]

  Acest domn Ian Buruma zice așa: Ura vine de ori unde. Simplista si iresponsabilă concluzie. Totul are o cauza. Nimic nu se declanseaza din senin. Și ura și terorismul sunt efecte al unor cauze pe care nimeni nu vrea sa le analizeze, insa mai marii lumii vor sa le desființeze, utilizând violenta. Păi violența este generatoare de ura și de terorism. E un cerc vicios care se rostogoleste curmând vieți, iar cei care conduc lumea nu stiu cum sa-l opreasca, s-au poate știu dar nu vot.
  • -1 (5 voturi)    
   Omul nu e dat cu nasul de grebla.. (Sâmbătă, 23 martie 2019, 1:29)

   Alex735 [utilizator] i-a raspuns lui Mike

   Are tot timpul, greble in Europa vor fi destule..
 • +1 (1 vot)    
  Excelent interviu, (Vineri, 29 martie 2019, 11:53)

  Namaste [utilizator]

  Brilliant Ro. female translator, Thanks!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version