Doina Ruști refuză să fie scriitor social, adică de succes implicat și imediat. Imediatul e necopt, nedospit, tot o pătimă, o deziluzie. Și când stăteam de vorbă cu prozatoarea Doina Ruști și-mi spunea Doina despre acest refuz, cuvintele ei îmi imaginau o albină de vară care bâzâie în geamul dela bloc și tot nu nimerește calea spre aer, spre libertate. Prezentul este un frison, o gripă. Prozatorul Doina Ruști savurează întâmplările trecutului. E patimă personală și, cum vrei să auzi cuvântul magic, succces (CLICK aici pe blogul personal) Dar pe mine nu succesul m-a obsedat la Cabinetul de Perspektivă, ci altceva: cum bazaconiile (dacopatia, extratereștrii, antivaccinul) concurează Ficțiunea ei. Cum niște închipuiri stereotipe și tâmpe ale unei Românii, pot afecta lucrul și imaginația unui ficționar.

Doina RustiFoto: Perspektiva

CLICK pentru întreaga întâlnire Cabinetul de Perspektive VIDEO aici. Eu doar voi povesti reportericește cum a fost întâlnirea cu Doina Ruști.

Nu m-am mai întâlnit de ceva timp cu Doina Ruști și nu știam, în nebunia zilelor, dacă nu și-o fi schimbat omul atitudinile, convingerile.

Așa că am început cu un test: Omule, hai să văd dacă te mai cunosc. Și mi-a răspuns cam așa:

Ce părere ai despre dacopatie? Hei, eu cred în civilizațiile străvechi, dar n-am ajuns să cred în dacisme, latinisme extreme.

Ești maimuță cu evoluționism cu tot sau ești făcută de Dumnezeu/extratereștri? Cred în Darwin.

Extratereștrii? Lumea noastră clar nu-i unicat. Cu siguranță există și alte forme de viață.

Vaccinul? Ești Pro sau Anti? Recunosc, cel gripal de anul ăsta mi-a slăbit imunitatea. Dar nu-s împotriva cuceririlor științifice. Să știi că vaccinul împotriva bolilor copilăriei era și pe vremea turcilor cuceritori. În secolul 18 se imunizau cu puțină rujeolă. Este o tradiție. Cred în ea.

Gata, am recunoscut ce fel e omul. Acum am trecut la cercetarea omului.

Când te oprești în a nu aluneca în extreme, prejudecăți, în bazaconii? “Toți ne calmăm cu timpul, Eugen, absolut toți” - eh, cu fraza asta m-a terminat. Unde bătea Doina Ruști, ce știa ea despre mine, când-unde-dece mă voi calma. Într-o clipă mi-am văzut moartea. Calmă M mă privea: te-ai calmat? Și eu: Demult, nu trebuia să intervii și tu.

În timp ce eu aveam un dialog cu M, Doina Ruști îmi explică faptul că de vină pentru vaccinul său anti-bazaconii sunt părinți și școala vieții.

A citi cărți, a avea părinți care să-ți explice, a fi tolerant.

Da, toleranța este o formulă perfectă de supraviețuire, a avea capacitatea de a te abții. Să fii tolerant înseamnă să ai "puțintică răbdare", vorba lui Trahanache din “Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale.

Vaccinul anti-bazaconii? Ficțiunile Doinei Ruști

“Nu mai am tv nu-mi place place proza sociala implicată în social, de fapt, asta e calea cea mai ușoară a succcesului, ori calea aceasta îmi displace. Te revolți, te pre-/faci revoltat si ajungi in prim planul literaturii. Eu cred ca povestea înseamnă dragoste cu năbădăi. Nu ma apuc de scris dacă nu mă îndrăgostesc și atunci nu-mi pasă dacă e X președinte și nu știu ce s-a întâmplat în parlament. Povestea trăiește dincolo de limitele sociale. Evadează din lumea asta și visează la eternitate, la o lume care durează.

Dar eu aveam o obsesie: Explică-mi ficțiunea, Doina.

UITE AICI CĂRȚILE Doinei Ruși publicate la Polirom

Cum gândești tu ficțiunea înconjurată de scorpii, de bazaconii? Și Doina, precum Șeherezada, m-a lăsat fără cuvinte. Nu, n-am întrerupt-o. Am uitat că sunt LIVE, că lumea n-are răbdare în secolul 21. Am fost prins în povestea Doinei:

“Există o poveste din secolul 18, culeasă de Simion Florea Marian despre iubirea pătimașă pentru o domniță din Cetatea Sucevei. Iubirea este a doi draci tineri. Ei se îndrăgostesc de o femeie nepăsătoare, indolentă, care visa la lumea viitoare. Fiecare din draci îi cântă serenade, încearcă pe toate căile s-o amăgească, s-o cucerească. Femeia este închisă în lumea ei. Cum se întâmplă, se iau dracii la omor. Unul moare. Povestea impresionează pe Scaraotchi, dar și pe Dumnezeu și fiecare vrea să-și treacă în contul său povestea dragostei dracului. Uite așa s-a nascut o plantă din gâlceava asta: tutunul.

Dacă iei această poveste la nivel didactic, povestea poate să fascineze, sa fie eficientă pentru acum. Dracu a dat muritorilor patima tutunului pe pământ. Asta devine stereotip: tutunul dat de dracul. Bazaconie.

Daca te gândești însă mai profund la iubirea celor doi draci, patima lor devine a ta, dacă te apropii de dracul mort, te indragostesti de el, de suferința lui până la moarte. Ca să-i faci biografia trebuie să te îndrăgostești de dracul mort. Așa se scrie și se naște ficțiunea, Eugen!

CLICK aici pentru povestea Dracului și Creației - Doina Ruști

VEZI în întregime Cabinetul de Perspektive cu Doina Ruști

CITEȘTE ȘI Cabinetul de Perspektive - dialog Caius Dobrescu despre social media și violența simbolică