Biserica Sân Nicoară (Curtea de Argeș): chiar îi punem cruce?

de Constantin Popescu     HotNews.ro
Joi, 31 ianuarie 2019, 14:20 Actualitate | PERSPEKTIVA


Biserica
Foto: arhiva personala
Nu-s multe oraşele din România al căror trecut este aşa de plin de învăţăminte. Curtea de Argeş este dintre cele puţine. Dacă ar fi să ne limităm la trecutul arhitectural, am aminti monumente de primă importanţă: Biserica Sf.Nicolae Domnesc (mijlocul secolului al XIV-lea), biserica fostei mănăstiri (primele decenii ale secolului al XVI-lea), biserica Adormirea Maicii Domnului – Olari (ultimul sfert al secolului al XVII-lea)… Printre ele, biserica Sân Nicoară (Sf.Nicolae), aflată peste drum de biserica Sf.Nicolae Domnesc, în vârful unei coline. Sân Nicoară este o ruină. Îi punem cruce?

Dintre monumentele de cult de la începuturile istoriei Ţării Româneşti, scrie Grigore Ionescu, unul din marii teoreticieni şi istorici ai arhitecturii din România (Arhitectura pe teritoriul României de-a lungul veacurilor), mai avem doar urmele a „trei biserici de zid: două în Turnu Severin, din care nu ni se păstrează decât fundaţiile şi câteva frânturi de ziduri şi una, aflată în stare de avansată ruină, dar încă evocatoare, în Curtea de Argeş.“


PLAN G.Ionescu
E tocmai biserica Sân Nicoară (sfârşitul secolului al XIII-lea – începutul secolului al XIV-lea).

.


Cine a ajuns de mai multe ori, în ultimii ani, în Curtea de Argeş a putut constata cum starea de avansată ruină se agravează. Părăsit, monumentul va ajunge frânturi. În vârful turlei şi pe diverse ziduri cresc tufe.

Aceleaşi ziduri sunt constant escaladate de copiii din zonă. Tufişurile au crescut într-atât, încât pe latura sudică, spre altar, au crăpat zidurile

Mai de curând, pe ziduri s-au scris graffitiInteriorul bisericii a devenit WC public; trebuie să calci cu grijăşi, dacă n-a mai adiat vântul, să te ţii de nas. Autorităţile nu dau semne ca le-ar păsa (probabil că Ministerul Culturii, Primăria şi alte asemenea nevolnice instituţii îşi trec unele altora responsabilitatea). Sân Nicoară are un plan dreptunghiular (pronaos, naos şi altar); bolta în leagăn (semicilindrică) nu s-a păstrat; zidurile sunt din piatră brută, care alternează cu straturi de cărămidă (tehnica a fost foarte folosită în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea); pe pronaos se mai vede o parte din turnul-clopotniţă, din cărămidă (Gheorghe Curinschi Vorona, Istoria arhitecturii în România). Sfertul de sferă care leagă zidul dinspre răsărit al altarului de corpul bisericii, realizat în spic (cărămizi puse pe muchie şi crescând din ax spre margini), se fragmentează constant

. „Lungă de 15,50 m şi lată de 8,50 m, biserica Sân Nicoară este îndeosebi interesantă, atât prin forma foarte îngrijită a planului, cât şi prin plastica decorativă a faţadelor.“ (Grigore Ionescu) Îndeosebi interesantă, dar nu pentru cine în primul rând ar trebui să fie interesat. Să sperăm că nu i se va pune cruce.

Fotografii din arhiva personală a autorului.
Constantin Popescu este conferențiar doctor Facultatea de Litere București
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5106 vizualizari

 • +1 (17 voturi)    
  pai (Joi, 31 ianuarie 2019, 14:50)

  andrei1245 [utilizator]

  au facut una noua de beton mai mare in bucuresti si a costat peste o suta de milioane de euro, fotografiaz o pe aia
  • 0 (0 voturi)    
   Mai pune mana pe carte (Sâmbătă, 2 februarie 2019, 12:41)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui andrei1245

   Inainte de a comenta, mai bine ai cerceta un pic situatia. Biserica apartine Bisericii Catolice., dar stiu e mult mai la moda sa arunci cu gunoi in BOR. Avand in vedere ca e monument istoric., poate ai intreba si statul de ce nu se implica.
   • 0 (0 voturi)    
    statul (Sâmbătă, 2 februarie 2019, 23:30)

    andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

    se implica, da sute de milioane impostorilor prostitori din organizatia numita bor
 • +5 (11 voturi)    
  Cu regret (Joi, 31 ianuarie 2019, 17:41)

  UpNext [utilizator]

  dar, la modul in care societatea romaneasca actuala, in frunte cu "intelectualii" ei, privesc ortodoxismul romanesc, BOR si institutiile sale, mai ales lacasurile istorice de cult, sansele de recuperare a unor monumente sunt practic nule. Singura care poate interveni este BOR, daca doreste, dar nu cred ca are niciun interes...
  • +2 (12 voturi)    
   Nu fă confuzie între BOR și popii săi și (Joi, 31 ianuarie 2019, 21:09)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   lăcașurile istorice de cult. Acestea din urmă merită salvate ba chiar tăind fondurile asistaților în sutană și salvând locațiile istorice.
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 februarie 2019, 5:11)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Mitocănie (Vineri, 1 februarie 2019, 12:39)

  Omics [utilizator]

  Colina Bisericii Sân Nicoară este cel mai frumos loc din Curtea de Argeș, una din cele mai frumoase localități ale României (îndeosebi dacă ar avea parcări subterane, mai ales vara).

  Am văzut indolență peste tot, am văzut "modernizarea" nepermisă a Bisericii Sfântul Nicolae, cu ignorarea completă a mormântului misterios, probabil a lui Negru-Vodă.

  Nu ne respectăm trecutul. Îl spunem îngustimii de minte, îl folosm ca toaletă în aer liber. Și ne mai batem în piept cu "dacii" și alte nerozii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by