Interviu Cătălin Augustin Stoica: Promovarea în PSD și PNL = potență financiară, loialitate necondiționată, disponibilitatea de a sifona bani pentru partid

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Miercuri, 26 decembrie 2018, 13:48 Actualitate | PERSPEKTIVA


Cătălin Augustin Stoica
Foto: Hotnews
Cătălin Augustin Stoica are un doctorat în sociologie de la Universitatea Stanford și este conferențiar la SNSPA. A publicat recent la Humanitas cartea „România continuă: schimbare și adaptare în comunism și postcomunism”.Între 2007 și 2015 a fost Director General al institutului de sondare a opiniei publice CURS. Se ferește să apară la televizor fiindcă nu a ajuns încă expert-în-toate și nu îi suportă pe demofilii care populează studiourile tv.

Șansele de a întâlni un om sincer dedicat PCR-ului erau egale cu șansele de a-l zări pe Elvis într-un OZN deasupra Șoselei Chitila

Coperta cărții "România continuă"

Reporter: O analiză din "România continuă", despre PCR, vorbește despre o Românie a numărului nu a conținutului. Numărul lipsit de conținut ideologic al membrilor de partid. Am trăit un comunism golit de conținut?
Cătălin Augustin Stoica: Proporțional (raportat la numărul populației, în procente) PCR a fost cel mai mare partid comunist din punctul de vedere al membrilor. În privința conținutului, depinde ce înțelegem prin el. În perioada interbelică și imediat după 1945, puteai regăsi în rândurile PCR oameni sinceri atașați de iluzia comunismului. Unii din ei, foarte puțini, cunoșteau poate și elemente de doctrină. Ulterior, cei mai mulți au intrat în partid din motive practice, datorită avantajelor pe care ți le putea da statutul de membru PCR. Când partidul începuse să capete dimensiuni mamut, evident nici măcar avantajele de odinioară nu mai puteau fi oferite multora. Speculez că, în 1989, șansele de a întâlni un om sincer dedicat PCR-ului erau egale cu șansele de a-l zări pe Elvis într-un OZN deasupra Șoselei Chitila. Am un prieten care stă pe acolo și acolo se mai întâmplă lucruri stranii dar Elvis...

Ce fel de partid modern ești tu dacă supui la vot îngrădirea sau nu a drepturilor unei minorități?

Reporter: Dar în prezent? Ce poți spune despre prezent?
Cătălin Augustin Stoica: Lucrurile stau așa și în prezent. Sunt oameni – mai mult sau mai puțin calificați în profesiunile lor, adeseori fără a excela în vreun domeniu – care se alătura unor partide pentru a avansa în (sau pentru o) carieră și mai ales pentru a face bani (pentru a sifona resursele statului). E un soi de mobilitate socială sponsorizată, așa cum exista în comunism. Se întâmplă la toate partidele. Oameni de tipul asta migrează rapid de la un partid la altul, după alegeri. Și aici ai lipsă de conținut. Ai văzut vreo voce publică a PSD să invoce vreun element al doctrinei social democrate sau vreun nume din istoria mișcării social democrate de la noi sau de aiurea? La fel, du-te să vorbești cu PNL-iștii. Cei mai mulți habar nu au despre ce înseamnă liberalism sau cum a evoluat el de-a lungul ultimului secol. De liberali ce sunt, au susținut un referendum ce viza îngrădirea drepturilor unei minorități. La fel și cei de la USR – unde nu e doctrină și nici suferință și întristare. Se laudă că s-au opus referendumului recent și că au făcut asta în urma unui vot dat în partid. Cum îmi atrăgea atenția un amic, ce fel de partid modern ești tu dacă supui la vot îngrădirea sau nu a drepturilor unei minorități?

Pile cunoștințe relații = Comuniștii înșiși s-au luptat să le elimine fiindcă le considerau supraviețuiri ale ordinii burgheze. Nu le-a ieșit.

Reporter: Urmează în cartea ta descrierea unei Românii de capul ei, de pile cunoștințe relații. În fapt ce-i dăunător în asta?
Cătălin Augustin Stoica: Aici sunt multe neînțelegeri. Pilele, cunoștințele și relațiile nu au fost create de comunism, așa cum susțin unii. Ele existau cu mult timp înainte de 1945. Și existau nu doar la noi ci în multe alte țări și pe alte continente, sub forma relațiilor clientelare. Comuniștii înșiși s-au luptat să le elimine fiindcă le considerau supraviețuiri ale ordinii burgheze. Nu le-a ieșit. Mai mult, sistemul de penurie și politica de favorizare a membrilor PCR au dus la amplificarea fenomenului. După 1989, penuria de bunuri și servicii a fost înlocuită cu penuria de resurse financiare. Pe fondul asta, relațiile și pilele au devenit principala formă de capital pentru a te îmbogăți. Rețelele „băieților deștepți” sunt „bogate” în capital de relații. Ele i-au inclus și îi includ pe cei din eșaloanele inferioare ale fostului regim și mai ales pe cei din fostele și actualele servicii secrete. Oamenii ăștia au avut acces la credite, împrumuturi fabuloase (remember Bancorex?) și mai ales la informații prețioase referitoare la privatizări, retrocedări etc. În Vest se vorbește de networking și – cum noi idealizăm tot ce vine din Vest – credem că acolo fenomenul e meritocratic și necorupt. Însă și acolo ai corupție, chiar dacă nu într-o formă atât de extinsă ca la noi. Problemele apar când astfel de rețele devin regula. De curând, m-am întâlnit cu o fostă studentă care mi-a zis că s-a angajat la stat în urma unui concurs dat. Era și ea uimită că a luat postul deși nu a avut nici o pilă. Am mai întâlnit reacții similare de la alți studenți în trecut.

Promovare în PSD și PNL = potență financiară, loialitate necondiționată, disponibilitatea de a sifona bani pentru partid

Reporter: Nu în ultimul rând este dezvoltarea economica ezitantă dată de conducerea politică din anii 1990 urmată de cea "coercitivă", regulile jocului impuse de UE NATO FMI. Dragnea conducătorul și Dăncilă premierul României de astăzi par fabricați de toate aceste experimente sociale?
Cătălin Augustin Stoica: Nu e vorba de experimente sociale. Ne-am dorit să intrăm în UE, să fim parte a NATO. Or, toate astea au venit la pachet cu niște reguli și noi instituții. A avut loc, fără îndoială, o coliziune între noile forme instituționale și vechile practici. De aceea întâlnim numeroase decuplări instituționale (forme fără fond, dacă vrei) cu efecte perverse. Ascensiunea fabuloasă a unora ca Dragnea și Dăncilă se datorează mai mult unei dinamici interne, unor războaie culturale, economice și de putere locale. PSD e un partid social democrat doar în nume. Tinerilor intelectuali cu inclinații de stânga a te alătura PSD li se pare de neconceput. Normal, cum să apari alături de Codrin Ștefănescu sau de traducătoarea lui Pareto, Lia Olguta Vasilescu? Ce cunoștințe au oameni ca ei despre social democrație? Apoi, uite-te la cine este recrutat în PSD și cum se face promovarea în partid. Meritocrație? Nu, potență financiară, loialitate necondiționată, disponibilitatea de a sifona bani pentru partid – astea contează. Așadar, combinația dintre fuga de PSD și mecanismele de promovare internă ne-au dat actuala conducere. Totuși, lucrurile astea se întâmpla și la PNL. Și acolo întâlnești finanțatori siniștri (alde Becali de Banat cu talent oratoric de pastori neoprotestanți sau alții), beizadele promovate la vârful organizațiilor de tineret, foste colaboratoare ale greilor din PNL și PD-L – personaje care nu prea te trimit cu gândul la vreo selecție meritocratică.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5185 vizualizari

 • +14 (26 voturi)    
  Distinsul Cătălin Augustin Stoica are (Miercuri, 26 decembrie 2018, 14:17)

  Rescator [utilizator]

  perfectă dreptate.In Romania nu sunt partide politice,
  ci doar coterii penale și cleptocrate.Desigur că
  excelează PSD/PCR.Ce se poate face? Probabil că
  nu avem nicio șansă să evoluăm.
  • +12 (16 voturi)    
   Cine stie? (Miercuri, 26 decembrie 2018, 16:49)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   Poate evoluam. Poate societatea "toti fura in mod egal" este echivalenta cu societatea "toti sunt oameni cinstiti"
   Cei mai multi dintre semenii mei se revolta nu pentru ca alalalt fura, ci pentru ca reuseste sa fure mai mult ca el.
   Drept urmare, trendul social in zilele noastre este compensarea acestui dezechilibru. Din moment ce majoritatea votantilor sprijina amnestierea-gratierea faptelor de coruptie-hotie, urmatorul pas in mod natural ar fi oficializarea libertatii de a fura. Se pare ca putinii care am ramas sa ne opunem acestui trend, conservatori si retrograzi, vom deveni saraci, cinstiti si huiduiti.
   • +7 (11 voturi)    
    Fara educatie nu poti evolua (Joi, 27 decembrie 2018, 9:47)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Or in Romania un dottorat de face din copy paste si gibonii conduc tara.
   • +7 (7 voturi)    
    Aproape toti amicii mei din cartier (Joi, 27 decembrie 2018, 13:47)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    s-au "ajuns". Au intrat in "politica", in afaceri cu statul (voi da numai un exemplu - o afacere din anii '90, cand Rulmentul Brasov vindea aceeasi marfa pe care o vindea si inainte de 89, numai ca acum nu mai vindea prin minister, ca inainte, ci prin firmele copiilor directorilor, amicii mei din gasca), s-au bagat in mafia falimentelor bancare (gen Bancorex, Banca Religiilor, etc), in mafia retrocedarilor, si tot asa.

    Si eu am ramas nu sarac-lipit, dar oricum sarac (nu am nici masina) pentru ca am fost cinstit si nu am furat niciodata nici macar un leu de la nimeni - pentru ca asa am fost crescut. In timp ce ei imi trimit SMS-uri de pe Coasta de Azur.

    Acum, sa ma judece altii...
  • +2 (6 voturi)    
   Daca imi permiti (Joi, 27 decembrie 2018, 13:26)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   In Comentariul Tau as schimba “coterii” in Cotetze
   Penel£ si P$D sunt Corect prezentate ca fiind Cotetze penale
 • -13 (21 voturi)    
  ... si uite-asa ... (Miercuri, 26 decembrie 2018, 16:06)

  alex562 [utilizator]

  ... mai afla unii cine conducea sondajele CURS ....
 • -15 (25 voturi)    
  Catalin (Miercuri, 26 decembrie 2018, 17:38)

  Rahan5 [utilizator]

  Augustin Stoica seamana in afirmatii cu Andrei Plesu.
  Si Plesu era un ,,mare filosof al politicii" si facea tot felul de observatii sa-si dea lumea seama ce e si cu politica asta.
  In Campania Electorala Presidentiala Plesu a a avertizat populatia Romaniei ca sunt ,,prea multi candidati la presedentie".
  Deci, de-aia nu merg lucrurile bine acum in Romania, din cauza ca au fost atunci ,,prea multi candidati la presedentie" .
  Ar trebuii sa-i fie ridicata o statuie ,,filosofului" Plesu pentru profetiile sale. Cand va venii vremea o sa fie ridicata o statuie si lui Cătălin Augustin Stoica, un alt ,,filosof politic in formare" pe plaiurile mioritice.
  Catalin, cica e chiar mai destept ca Plesu, a facut facultatea la Stamford. Bine ca n-a facut-o la Oxford (vadul boilor in traducere). Pentru ca acolo a facut-o Nicu Ceausescu, si Oxford-ul ,,nu mai da bine" in Romania.
  • +3 (9 voturi)    
   Deturnezi atentia si dezinformezi (Joi, 27 decembrie 2018, 9:49)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Esti propagandist de profesie, scolit adica?
  • +2 (6 voturi)    
   interesant (Joi, 27 decembrie 2018, 10:49)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   comentarii de doi bani de la absolventi de Spiru Haret !
  • +2 (8 voturi)    
   Gigeleeeeee (sorry, Rahan5) (Joi, 27 decembrie 2018, 13:52)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   "Ar trebui" se scrie cu un singur "i". Si Stanford, nu Stamford. Si "va veni", nu "va venii". Si nu se pune virgula dupa Catalin, ca in "Catalin, cica e..."

   Si tot asa....

   Ai urmat scoala primara la FF, nu-i asa ?
 • +1 (7 voturi)    
  Poate (Joi, 27 decembrie 2018, 9:09)

  paulbutoi [utilizator]

  ca e util sa ne amintim ca - in Realitate - votul din USR a ales intre non pozitionarea USR in chestiunea referendumului ( Nicusor Dan ) si pozitionarea USR contra referendumului ( Ghinea ) .
  Adica - in Realitate - la USR nu s-a pus niciodata la vot " ingradirea sau nu a drepturilor unor minoritati " .
  Pare ca nici macar un doctorat la Stanford nu ne poate face sa tinem cont - cat de cat - de Realitate in Ro ...
  • -5 (11 voturi)    
   Lol (Joi, 27 decembrie 2018, 12:38)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

   Mai du-te ba cu inutilii aia fara doctrina. I-a "citit" la marele fix.

   O ciurda de lipitori de afise cu derivatii fasciste.
   • 0 (6 voturi)    
    @Hp (Joi, 27 decembrie 2018, 13:54)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Derivatii ? Nu cumva ai vrut sa scrii "deviatii" ?
   • +1 (5 voturi)    
    Domnu' (Joi, 27 decembrie 2018, 14:02)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Chiar si dv ati putea observa ( poate chiar si intelege ??? ) ca interventia mea se refera strict la fapte .
    Adica la Realitate .
    Poate ca este util sa revin : daca nici macar un doctorat la Stanford nu ne poate face sa tinem seama ( si ) de fapte / Realitate , inseamna ca noi , nataraii obisnuiti ( fara doctorate la Stanford ) chiar putem sa batem campii cat & cum vrem .
    Este adevarat ca , la limita , am putea veni si cu balarii oleaca mai originale .
    Daca putem .
    Adica ( doar ) daca ne duce capul .
    Aia cu " fascistii " e fumata rau - cam din anii ' 50 ai secolului trecut , cand " stanga " comunista tocmai invinsese " stanga " national socialista & fascista .
    E dezamagitor sa vezi ca " stanga progresista " a anului 2018 nu se ridica la inaltimea ( " intelectuala " ) a marilor sai inaintasi ( tov. Jdanov , Molotov , Beria , Stalin ) si ca este incapabila ( " intelectual " ) sa scorneasca ceva mai " cool " decat eternele texte ( pentru cretini ) cu fascisti .
    Da' asta e Realitatea ….
    Trista , nene ...
 • -3 (11 voturi)    
  Domnilor finuți... (Joi, 27 decembrie 2018, 11:56)

  reiand [utilizator]

  Mai lăsați-ne cu "îngrădirea drepturilor unei minorități", nu v-ați prins încă că propaganda asta importată nu prinde? Ba mai mult, încep să se mai trezeacă și cei din Vest din spălarea pe creier.

  Păi tu vrei să redefinești căsătoria, concept fundamental al civilizației, și dacă cineva nu e de acord cu această redefinire țipi isteric că ți se "îngrădește un drept"? Nu mai ține vrăjeala asta, mai încercați.

  Căsătoria nu e un drept individual ci are o definiție clară și constrângeri ce rezultă din ea (doar două persoane, majore, de sex opus, care nu sunt rude, etc.), pe care voi încecați să o schimbați, în încercarea disperată de a normaliza ce vreți să normalizați.
  • +3 (5 voturi)    
   Casatoria (Joi, 27 decembrie 2018, 14:04)

   truiad [utilizator] i-a raspuns lui reiand

   Parerea e una, realitatea e alta: casatoria, ca orice alta institutie care preiveste indivizi, este un drept, o libertate asumata de indivizii in cauza nu o obligatie !
   Definitiile oricaror situatii sunt o creatie a oamenilor, desigur, mai putin Tablele lui Moise si viziunile religioase ale unor exaltati mistici. Deci o definitie sa o prezinti ca argument arata o intelegere limitata. Asa ca polemica pe astfel de'' argumente'' este ridicola.
   • -2 (4 voturi)    
    Tablele cu cele Zece Porunci (Joi, 27 decembrie 2018, 16:26)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui truiad

    sunt un fundament al civilizatiei. Intre cele 10 porunci nu vei gasi referiri la minoritatile care au fost subiectul atacului infam al aliantei pro Ev mediu. Vei gasi "sa nu ucizi, sa nu furi, cinsteste pe tatal si pe mama ta" si mila pentru cei sarmani (Inclusiv "boul tau") care au DREPTUL INALIENABIL LA ODIHNA.
    • 0 (2 voturi)    
     pai si daca.. (Joi, 27 decembrie 2018, 20:02)

     exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

     "mama si tata" sunt escroci sau criminali trebuie sa i...cinstesc!?!?!?...hai si-tir cu religia voastra...si cu "poruncile" voastre!!...ce are religia cu cinstea?....
     • 0 (0 voturi)    
      Inteleg ca esti Nicu Ceausescu (Vineri, 28 decembrie 2018, 15:12)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui exilatul

      si esti si analfabet functional.
 • 0 (0 voturi)    
  Avem filosofi D’le (Joi, 27 decembrie 2018, 20:37)

  Observatory [utilizator]

  Filosofii ăștia desfac firul in patru si mai departe in opt....

  Nimeni nu vede sau aude :
  Spitalele sunt niște lăzi de gunoi, copii cersesc pe strada, medicamente nu se găsesc ( trebuie sa mergi la bulgari), infrastructura Zero, vagabonzii fura tot din bugetul tari și vouă va arde de vrăjeala ....
  Filozofilor ! La munca !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by