Și Isus a zis, ca Adina Pintilie: Touch me Not, adică Noli me tangere - cronica de film

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Luni, 29 octombrie 2018, 16:40 Actualitate | PERSPEKTIVA


touch me not
Foto: Facebook
Ieri am văzut cu ochii mei “Touch me not / Nu mă atinge-mă”. Trupul meu bleg, mare era în fața marelui ecran de la Cinema Pro, București. Am martori. Am și dat mâna cu unii dintre ei. Așa că azi am atuul că nu comentez gogorițele din capul meu, precum ați făcut-o voi. Da, voi, atâția după ce filmul a luat Ursul de Aur 2018. Voi v-ați luat la bătaie cu niște fantezii. Filmul nu aveați cum să-l vedeți. Ieri a fost proiectat a doua oară public (A fost la TIFF, a fost la Festival de Cannes). Sunt mai curajos decât voi. M-am luat la bătaie cu prejudecățile mele, cu tonomatele mele de dezgust, ciudă, rău de intimitate. Așa că asta-i cronica de film. Da, este cronica unei trăiri, cu mulț zaț pentru cât de prost sunt, cât de prost sunt când am capul plin de garduri și frici. Tu, înainte de a vedea, de a pipăi, ești în stare să taci? 

Filmul este procesul de căutare a sexualității.  Băi, e bine? Nu e bine? Ai un sex de la natură, ce-i de făcut? 

1. Această căutare este a unor persoane de 30-40 de ani. Trupurile sunt goale, pline, depline. Nu-i dezgust decât, poate-ntr-un caz. 

2. Această căutare este reală. Oameni care nu-și îngroapă dramele precum câinii osul. Preferă să povestească, să se lupte. Sunt curajoși, nu perverși. 

Cam asta. O femeie nu suportă să fie atinsă. Doamne, câte femei simt asta! Un bărbat s-a văzut la 13 ani fără păr pe trup, a rămas traumatizat. Dumnezeule, câți bărbați rămân “nevrednici” din te miri ce glumă tâmpită/genetică anapoda. Unei femei îi place sexul legată de sfori. Nu asta înseamnă să faci ce simți? Un tip cu dizabilitate totală se bucură de amor de ți se face rușine că ești normal. Băi, oare nu avem balamucul plin de frustrați, oare nu avem spitale de oameni cu dizabilități care sunt ținuți legați cu lanțuri? De ce nu-s lăsați să-și găsească drumul, nu medicamentația? 

3. Pe scurt, vedem un grup de traumatizați ai unei societăți prea tâmpite de propriile tuse, crize, nazuri și junghiuri. Traumatizați care prin căutare își găsesc bucuriile trupești. Nu este climax pentru spectator? Este. Ori nu asta te enervează cel mai tare? Cum, bă, niște handicapați, terminați să-și găsească drumul? Și io nu? Uite, da! Căutarea, de orice fel, te aduce, da, în zona unui beneficiu. 


4. După o documentare de 7 ani Adina Pintilie aduce oameni reali cu fostele traume - astăzi regăsirile lor, în fața camerei de filmat.  

Laura Benson e Laura 
Tómas Lemarquis e Tomas 
Christian Bayerlein e Christian 
Adina Pintilie e Adina 
Seani Love e Seani 
Dacă vezi filmul, tu ești tu. 

Da, femei și bărbați, estropiați și SadoMaso-iști umblă și nud, da, fac și amor. Da, au dezamăgiri. Da, sunt oameni. 

Da, Adina pare o voyeuaristă în filmarea intimității acestora.

  

Hai, dacă ai chef, dar nu te oblig, să intrăm mai adânc în filmul ăsta. 

Touch me not este traducerea unei vechi ziceri “Noli me tangere”. Isus i-ar fi spus Mariei Magdalena (cu un trecut dureros Magdalena era și-n Biblie) că după crucificare-înviere relația credinciosului cu El este ca de la inimă la inimă, da, nu mai poate fi fizică. Adică, exact asta: este și nu este atingere.

 

În felul acesta vorbim de atingere, mângâiere, intimitate. Da, de cunoaștere a sinelui, a necunoscutului. Nu ne cunoaștem dacă nu ne atingem. Nu atingem, nu cunoaștem. Să te atingi, să fii atins nu este doar frământarea unui trup într-o beție de vineri noaptea, sau aberanta îmbârligare de dragul facerii unor progenituri. Atingi, mângâi cu ochii închiși, fără grabă, fără timp. Atingerea pielii înseamnă învingeri de sine infinite, fugi de furii de după bariere invizibile. 

Înseamnă încredere în tine, în Celălalt. 

Dumnezeule, da, recunosc cât de bine sună acest Noli me tangere / touch me Not. Atinge-mă și nu mă atinge dacă nu știi s-o faci. Atinge-mă și în același timp fă-o să nu te simt. Nu vreau greutatea buricelor degetelor tale, nu vreau răsuflarea să ți-o aud. Vreau să mă simți ca și cum ai fi eu. 


  

Ești în stare să pricepi asta? Dacă vezi filmul cu dezgust, cu furie până la capăt, vei vedea că asta reușesc Laura, Christian, Adina, Seani, Tomas să-ți spună: atingerea nu este atingere decât dacă atinge inima, sufletul, fiarele neobosite ale corpului. 

Și de asta filmul spune simplu: bă, cât de prost poți să fii ca să nu-nțelegi tot acest șoc-joc. Și dacă vrei și-o explicație utilitară: Cum ai putut trece pe lângă acest adevăr simplu. Cum poți trece zilnic pe lângă el? cum de nu ai nevoie? 

Vezi, tu, Isus nu i-a zis "Touch me Not" Mariei Magdalena -tocmai ei!- de pomană. Știa că doar să pipăi și să urli nu-i destul ca să vezi că există. Prejudecăți, dezgust, viață, suflet, fericire. 

Taci, vezi filmul, comentează. Filmul o să ruleze din ianuarie anul viitor. În toată România.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


6099 vizualizari

 • +9 (25 voturi)    
  placut (Luni, 29 octombrie 2018, 18:07)

  Bogdan [anonim]

  Ce misto ai scris!
 • -13 (31 voturi)    
  stil in lipsa (Luni, 29 octombrie 2018, 19:29)

  alt_Bogdan [anonim]

  inteleg ca exista o goana dupa socant peste tot in societatea romaneasca, in special in jurnalistica si cinematografie - a cauta originalitatea cu orice chip nu inseamna ca esti si generator de idei sau observatii de valoare, chiar daca unii se grabesc sa aprobe in numele 'includerii' (concept perfect normal distorsionat la max. de avocatii infocati ai politically correct). Observ cat de defazati suntem de normalitate dupa otrava care emana din multe articole publicate pe platforme gen contributors si stilul de cabana al multor articole de la care as avea pretentii.. Cred ca daca Manolescu ar fi fost ales candidatul CDR in loc te tzap, alta ar fi fost istoria Romaniei, am fi fost poate mai putini plecati si care am fi putut desteleni mai mult tarania balcano-tziganeasca care a pus stapanire pe limba si cultura noastra.
 • -6 (24 voturi)    
  Opinie (Luni, 29 octombrie 2018, 21:34)

  Azra [utilizator]

  Spune-ne in limba romana ce gandesti despre filmul ala nu plimba vorba dintr-o mantinela in alta. E un film de obsedati, e prost sau poate avea un mesaj Asta e rolul oricarui film adresat unui public. Altfel e pierdere de vreme... si mai ales de bani, cum se pare ca este cazul
 • +6 (12 voturi)    
  Trailer-ul este intens (Luni, 29 octombrie 2018, 21:53)

  boink [utilizator]

  Abia astept sa vad filmul, desi am impresia ca cei pudibonzi nu vor fi prea fericiti.
 • -5 (21 voturi)    
  Nicio legatura cu tema filmului (Luni, 29 octombrie 2018, 22:59)

  Altiro [utilizator]

  Evanghelia după Ioan: „Iisus i-a zis: Nu te atinge de Mine, căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu. Mergi la fraţii Mei şi le spune: Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru şi la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru” (Ioan 20, 17).
  • +5 (19 voturi)    
   Ioan (Marţi, 30 octombrie 2018, 5:06)

   barba-neagra [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Trebuie sa fi fost tare "Ioan" ca dupa 120 de ani sa memoreze cu atata claritate ce spusese Isus. Nici Marc, nici Luca, nici Matei nu au fost asa exacti si, vorba aia, unul a scris dupa 50 de ani, ceilalti dupa 70-90. Vorba aia, traiasca "parintii bisericii (eclezia inseamna adunare nu biserica)" care dupa 200 de ani au hotarat, au facut ordine si pus negru pe alb ce a spus Isus, cui si in ce imprejurari. Seamana foarte mult cu parintii Koranului, care au decis acelasi lucru in privinta lui Mohamed dupa 200-300 de ani.
   Cine o fi zis "noli tangere circulos meos" (banuiesc ca in greaca, nu in latina)?...
   • +2 (2 voturi)    
    Eu zic ca ... (Marţi, 30 octombrie 2018, 8:08)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui barba-neagra

    ...dupa mine, cine a spus "noli tangere circulos meos", a spus in latina. Altii zic, tot in latina, "Noli turbare circulos meos!", iar unii ar zice in engleza "Do not disturb my circles!".

    Aaaaaa, ca Ahimede ar fi spus in greaca ceva de genul "Mē mou tous kuklous taratte!"si istora a retinut fraza/expresia in latina, asta e altceva.

    Ideea e ca cine a spus "noli tangere circulos meos", a spus in latina, evident, caci nu seamana cu alta limba decat cu latina.

    Cat priveste partea cu " "Ioan" ca dupa 120 de ani sa memoreze ...", nu se pune problema, deoarece Ioan ar fi trait doar circa 90, deci nu avea cum sa scrie dupa 120 de ani nimic. In fine, astea sunt detalii mici in viata unora. Si nic nu e nevoie sa memoreze dupa 120 de ani, ci sa-si aduca aminte dupa 120 de ani, ceea ce a memorat cand era tanar. Ca sa ma fac mai inteles, actiunea de memorare a avut loc pe vremea (daca a avut loc) cand era cu Isus. E ca si cum ai spune ca tabla inmultirii a fost memorata dupa 120 de ani... Nu, tabla inmultirii a fost memorata in clasele primare si tinuta minte pana dupa 120 de ani.

    MEMORÁ, memorez, vb. I. Tranz. A reține în memorie (depunând un efort, învățând anume); a ține minte, a memoriza.

    Poate ai vrut sa spui ca "dupa 120 de ani sa-si aduca mainte cu atata claritate ce spusese Isus...", ceeea ce este cu totul si cu totul altceva. Poate o sa memorezi si tu asta, dupa 120 de ani.. cine stie.
    • -3 (5 voturi)    
     lb.romana masacrata (Marţi, 30 octombrie 2018, 13:20)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Ce sa i faci, oameni care au chiulit de la ore, asta e fauna din massmedia de azi.
 • +2 (6 voturi)    
  Avanpremiera (Marţi, 30 octombrie 2018, 12:07)

  Marius [anonim]

  O rectificare, a mai fost prezentat si la Noaptea Alba a Filmului Romanesc in Bucuresti, in avanpremiera. Exceptional film.
 • -2 (8 voturi)    
  George Pruteanu (Marţi, 30 octombrie 2018, 13:19)

  Toni_Romania [utilizator]

  Zicea bine George Pruteanu prin 2000: "Din 1990, la Tv si la cinema ni se ofera SPECTACULOSUL PRIN URAT". Deci nu tot ce filmam si bagam sub proiectoare este "arta".
 • -1 (7 voturi)    
  Deci asa a zis Isus, citind-o pe Adina Pintilie... (Marţi, 30 octombrie 2018, 19:02)

  iLiBERAL [utilizator]

  Sint impresionat.

  Da' Taki stii ce-a zis?

  A zis asa (traduc):

  “Parerea mea e ca misiunea filmelor post-Fred & Ginger a fost sa reduca, atit cit le-a stat in putinta, manierele si moralitatea societatii. Cu mult timp inainte de inventarea camerei de filmat, vechii greci obisnuiau sa ii arunce pe dramaturgi in puscarii pentru coruperea societatii, o practica care nu a fost urmata de generatia noastra fiindca sint prea putine celule in puscarii in care sa fie aruncati toti cei vinovati.”

  http://takimag.com/article/where_has_all_the_talent_gone_taki/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by