Cum mama m-a făcut: numai emoție, iubire și ură. Despre referendum și familie tradițională

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Marţi, 2 octombrie 2018, 16:18 Actualitate | PERSPEKTIVA


Istodor
Foto: Perspektiva
Hai să privim cel mai mic numitor comun. Al heterosexualilor, homosexualilor, familiștilor, nefamiliștilor, corporatiștilor, țăranilor, jurnaliștilor, politicienilor, evreilor, țiganilor, albilor, galbenilor, fasciștilor, antifasciștilor, mai precis al fiecărui om-român. Al tău, cititorule, postacule, nu te ascunde! Hai să vezi ce te unește și te desparte de dușman. Hai, vezi motivele pentru care te ambalezi atâta cu referendumul pentru familia tradițională, pe 6-7 octombrie 2018. 

Naștere și copilărie: Ești plin de reflexele și emoțiile bazate pe experiențele altora  

Te naști. Datele tale primare / softul tău mental este dat de experiențele străbunilor tăi, comunității în care ai copilărit și trăit. Practic, mult timp, până-n adolescență, trăiești pe contul alor tăi. Creierul tău decide ce e bine și ce e rău fără o deliberare conștientă. În România, eticheta "homosexual" ți-a fost servită ca alertă, heterosexual este semn de normalitate. E moștenire din bătrâni. 

Tribul tău dictează ce e bine și ce e rău, ce să iubești, ce să urăști

Străbunii tăi îți lasă moștenire iubirea-ura, gustul și dezgustul. Fac ei pentru tine primul pas spre ură. E familia ta, cum să n-ai încredere? Familia formată din tatăl și mama ta. Normal, părinții te apără, normal, îți încredințează zestrea, “blestemele” familiei, ca să te apere în viață și să le transmiți mai departe. La fel, funcționează și gașca din cartier sau de la școală. Te produci în public ca un barbar. Râzi de gagici, tragi fetele de codițe, “fuți” la grași, dai “muie” la săraci și bătrâni, îl alergi și-i pui piedică colegului mai prost. Așa ai apucat de la ai tăi, așa faci. Asta, da, zonă de confort. 

Suntem mirați că actorii, în afara replicilor de pe scenă, spun prostii? 

La fel, când vedem câte un mare șef de corporație, sau pe Soros debitând inepții. Este clar, nu? Rămânem în multe privințe imaturi, dependenți de “iarba verde de acasă”. Cucerim lumea, avem bani, avioane, dar nu ne putem maturiza în toate privințele. E absurd. De la Burebista și Decebal, de la Carol I, Napoleon sau Freud, Einstein, Umberto Eco toți spun și bazaconii. Nu se pricep la toate. Eco într-o carte pe care o iubesc “Cronicile unei societăți lichide” păcătuiește cu varii prostioare. Chiar și maestrul tău Zen se scapă, oho, Patriarhul Daniel l-ați văzut cum a ezitat în privința tragediei Colectiv? Dar Hagi săracu’? Papa de la Roma? Ce-i cu bazaconile lor? 

Acum ai un răspuns: n-au sărit peste umbra lor, peste zona lor de confort. Păi, acum nu vreți să le știe pe toate Marcel Iureș. El a rămas în zona sa de confort.
“Nu putem ignora emoțiile noastre, asa cum nu putem să le evităm sau să le înlocuim. Sunt parte a naturii noastre umane și vor rămâne cu noi timp de mii de ani în continuare. Ce putem însă este să nu le dăm putere asupra deciziilor morale.” 

(din articolul lui Radu Umbreș, SNSPA, din Libertatea, sinteză a unor cercetări în domeniul sociologiei, geneticii, psihologiei) 

Cum ieși din zona de confort? 

Simplu, trăind propriile tale experiențe. Îți înfrunți temerile, îți cunoști dușmanul. Care-s dușmanii tăi astăzi? Din nefericire aceiași ca-n secolul trecut și-n secolul 19. Cerșetorul, țiganul, omul fără casă, grasul mătură cu nasul, bătrânul, aurolacul, evreul, săracul, homosexualul. Tot ce a produs dezgust strămoșilor tăi, găștii tale de cartier. “Ciorile”, “margarinele”, “curvele”, “șobolanii”, “țăranii”, “sărăntocii”.  

E complicat. Nu-ți cere nimeni să miroși “ciorile” la subsuoară în tramvai, să trăiești cu cerșetorii și bătrănii fără casă, să te dai “cu margarină” ca să înțelegi ce face un homosexual, nici să te îngrași ca să vezi ce înseamnă să fii gras. Nu. Ar fi absurd. 

Dar ce-ar fi să vorbești cu cel pe care-l urăști? Să-l întrebi de viață, de ce nu, să dai mâna cu El. Experiența asta trebuie să fie trăită nu o dată, ci de mai multe ori. Da, nu-i ușor. Să-i vezi anxietățile, fericirile, slăbiciunile, tăriile. Să-l vezi beat, să-l vezi treaz.  

Acum să traducem iar în termenii referendumului 

În România un lucru este sigur: homosexualii nu sunt de găsit la fiecare colț de stradă. Să-i vezi, să-i întâlnești, să dai mâna cu ei. Dușmanul acesta nu-i de găsit prea des. Nu se ascunde. Dar nu este fizic de găsit la orice oră din zi și din noapte, peste tot. Dacă ar exista așa de periculos, ai avea propria ta experiență cu el. 

Nu cumva sunt într-un număr redus? Nu cumva sunt dușmani imaginari? Cum au fost și pentru străbunii de la care ai moștenit ura.

Astăzi pentru tine ar trebui să fie mai simplu. Ești pe net. 

Dar nici acolo nu te omori cu experiențele. În raiul lui Dumnezeu găsești toate demențele. Ce faci tu? Păi, ce-ai învățat. Ești o emoție. Emoție e like, tot emoție share la greu. Ești în noua ta zonă de confort, "mama și tatăl tău" sunt social media. Ce faci? Like, share, adică amplifici ura și dușmanii imaginari printr-un click. Homosexual? Ură-uăăă! Hetero-Uraaaa! De ce ai judeca? De ce ai stat să-i vezi postările, anxietățile, fricile? 

Istorie. Ca să știm cum au ajuns marginalii tot dușmani imaginari în 2018. Totul pate să înceapă cu un festival 

Muzica asta nu se poate să nu-ți placă. Unește pe oricine: Doors, Nirvana, Simon&Garfunkel, Pink Floyd, uite chiar o felie din Woodstock.

  

Hai să vin și cu exemple românești: Dan Andrei Aldea, Cenaclul Flacăra, Florian Pittiș, Phoenix, Vali Sterian, Florian din Transilvania

 

Toți sunt creații ale strămoșului tău, hippie  

După războiul mondial și mai ales după războiul din Vietnam, mișcarea hippie a pus libertatea individului, inclusiv libertățile lui sexuale, mai presus de orice principiu. Lumea a văzut maldărul de cadavre care l-a făcut ura sa și s-a săturat. E deajuns!

În SUA și Europa Occidentală au fost descoperite și prețuite experiențele marginalilor de tot felul: negrii, galbeni, evrei, homosexuali, lesbiene, tranși. Vorbim de anii 1960-1970, secolul trecut, da? 
Românii au avut și ei zona liberă de dezinhibiții, Vamă-2 Mai (CLICK interviu Oișteanu pentru PERSPEKTIVA). 

Da, experiențe. Stat de vorbă cu Celălalt. Celălalt nu-i o invenție. 

O născocire. Este o întoarcere la principiul biblic: ce nu-ți place altuia nu-i face. Și o redescoperire a principiului tandreții: fă-i plăcere aproapelui tău, ce-ți place ție fă-i și aproapelui tău. Da, este vorba de încredere, de ieșire din zona de confort, de luptă, un pic, cu mentalitățile. Uite un film care mie mi-a deschis capul în sensul ăsta. 

E “Hair” a lui Milos Forman. 

Un ceh - marginal în SUA care a lovit gura târgului. Avem o gașcă de hippioți care se luptă cu prejudecățile, care trece prin aceste experiențe ale descoperirii limitelor propri și ale marginalilor.

 

Orice aventură are pericole. Păi, de asta strămoșii ne-au dat soft și "beculețe" cu "nu e bine"/"e bine" să faci asta, ailaltă. De asta e nasol să fugi de softul tău mental. Perioada aceasta, hippie, a dezvoltat două fenomene. Înfățișarea optimistă: a te gândi la cel marginalizat ca la tine însuți. Înfățișarea tragică: virusul HIV. Înfățișarea optimistă va da curând principiul “political correctness”. Frica, nu realitatea istorică, a legat HIV-ul de homosexualitate. În fapt, HIV-ul e un virus, nu știe carte, n-alegea și nu alege sexul victimei. 

Ce-i cu “political correctness”? Treci în anii 1980-1990, de ce nu? 

Este preluarea și răspândirea de către sistem, de către instituțiile statului, guverne, școli, a epocii hippie, a Woodstockului. "Derbedeii" de la Woodstock au fost luați în seamă de politicieni. Intenția era de a cultiva emoțiile, instinctele primare, “softul mental” în principiul toleranței. Reușită parțială: minoritățile de orice fel și-au câștigat drepturi și respect. În public, cel puțin, nu-ți vine să-l faci azi "negru" pe Kay West. Și nici lui Kay nu-i vine să te umple de necaz. În ambele cazuri, societatea te penalizează. Se numește toleranță. Se numește îmi place muzica ta, iar eu te respect, boss. 

Bineînțeles, politica asta a corectitudinii a fost aplicată prost

Radicalii s-au radicalizat. Marginalii au devenit teroriști. A fost un Woodstock oficial, fără pic de muzică. De această deschidere a minților se leagă și creația UE, Revoluțiile din 1989, inclusiv cea a românilor. Cum credeți că s-ar fi putut altfel? "Mai bine haimana decât dictator!" - strigau Marian Munteanu și Mihai Gheorghiu în 1990, i-auzi aici: 
Anii 2000, noul secol! Internetul credeam că a rezolvat problema 

Răspândire. Acces neîngrădit. Dar, efectul a fost invers. Cum nicio constrângere nu mai este, instinctele primare au re-izbucnit în public. Ce Woodstock? Ce “political correctness”? Ce revoluție? Toate sunt la coșul de gunoi al istoriei. Să nu-ți plângi părinții. Strămoșii hippie, unii dintre părinți, chiar, au trăit experiențe nu glumă. Pentru că și-au depășit limitele. Au sărit peste blestemele lui "mama și tata".

Tu ești orice negru, alb, galben, prost, bătrân, țigan. Tu ești dintoate. Și urăști pe net negrul, albul, galbenul, prostul, bătrânul, țiganul

Te crezi Dumnezeu, nu? Postezi, dai like, share, dar de fapt iubești-urăști cu softul din dotare exact ce te-au-nvățat să iubești-urăști mama și tata, străbunii. Băi, ești în 2018. 

Ce-i cu referendumul?  

Să privim argumentele celorlalți, Mihai Gheorghiu și Coaliția pentru Familie. 

“Obiectivele noastre specifice sunt: Familia să rămână definită în legislație ca instituția fundamentală pentru societate, întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie și pe raporturile juridice părinte-copil. Această definiție să fie înscrisă în Constituția României, care stabilește principiile de bază ale organizării statului precum și drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor. Tinerii să fie complet și corect informați în legătură cu însemnătatea, unicitatea și beneficiile căsătoriei și ale familiei astfel întemeiate. Familia să fie sprijinită social, cultural și legislativ și respectată ca instituție de care depind binele fiecăruia dintre noi și prosperitatea națiunii. Statutul căsătoriei să fie întărit prin nerecunoașterea formelor alternative de conviețuire, precum concubinajul („uniunile civile”). Acestea demotivează cuplurile de la căsătorie și îi reduc importanța și unicitatea. Creșterea și educarea copilului într-un mediu familial complet și stabil, cu o mamă și un tată, să fie întotdeauna prioritatea politicilor publice și a legislației din domeniu. Cu respectul cuvenit pentru eforturile și sacrificiile pe care le fac părinții singuri, reamintim că interesul copilului este optim servit în familia întreagă. Știm cu toții că familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este modelul de relație interumană ce asigură mediul ideal nașterii, creșterii și educării copiilor. Pentru ca familia să prospere, și împreună cu ea, societatea românească, e nevoie de implicarea tuturor, a întregii societăți civile, a cultelor și a instituțiilor statutului.”   

Practic, Coaliția promovează și apără “softul mental”, zestrea, moștenirea de la strămoși, ce ne-a dat mama și tata. Privim și spre limbajul folosit. Nimic sfidător, autoritar. Să recitim. Iarăși, nimic strident. Doar că tot softul mental ne ajută. Discursul Coaliței nu e altfel decât al unei bunici: “așa am prins eu maică, de-acum nu mă mai schimb”. 

Și corect, acest discurs și-a găsit 3 milioane de semnatari. 

Cum să nu-și găsească? Nemulțumiți de tot felul au semnat acolo. Cu rudele plecate din țară și întoarse cu tot felul de idei și bani. Că politica nu face nimic cu adevărat pentru om și nevoile lui. Toate astea sunt spaime. Cum să le schimbi? De ce? În fapt, dușmanii nu-s homosexualii, nu?

Coaliția cheamă să ne apărăm de noii dușmani, marca 2018. 

Care sunt? Internetul și școala care promovează identitatea de gen, homosexualii care fac prozeliți, care au idei, vor să adopte copii. Mihai Gheorghiu și Coaliția condamnă într-un fel muzica pe care au dansat o întreagă tinerețe, libertatea pe care au iubit-o în Piața Universității (Mihai Ghiorghiu și Marian Munteanu au fost lideri, bătuți de mineri). 

Coaliția nu ar fi periculoasă.  

Dacă nu ar fi depășită, ca orice bunică, de amploarea fenomenului pe care l-a lansat. În spitale este tăiat prin avort viitorul? Să nu se mai facă avorturi. UE promovează toleranța? Să facem un Rom-exit. Soros promovează o societate deschisă. Să fie dat afară din țară. Copiii se uită pe net? Să fie distrus netul. Păi, așa ești intolerant, nu? Aici Coaliția nu stărnește frici doar susținătorilor. Totuși, ce te faci fără net, fără avort totuși? Știu că de UE nu-ți prea pasă.

Revin. Dușmanii sunt mai mult imaginari. Homosexualii, lesbienele, tranșii nu-s mulți. 

Privește dimineața în metrou. Vezi la benzinărie. Plimbă-ți privirea toată ziua pe ulițele unui sat. Unde-s? Câți numeri? E frică mare: copilul va fi homosexual? Cum, draci? Nu poți stăpâni genetica. Poți să ai cel mai tare soft mental, genele tale sunt gene. Vin de 2000 de ani de la strămoșii tăi. De la Străbuni, bunici, tați, mătuși. Ei ți-au dat softul mental, tot ei îți pun în poală și o problemă: e homosexual, copilul. Cum poți prevedea un copil homo-lesby-trans? Referendumul n-ajută. 

În școli se-nvață despre identitatea sexuală? 

De ce nu te întrebi: cine predă acest lucru? Ce scrie în manuale? Cine concepe aceste manuale? De ce nu există dezbatere publică în această privință? 

Propaganda se face pe net? Închide netul. Adio, timp liber, experiențe, facebook, conversații, pornoșaguri, muzici la discreție, călătorii ieftine, uberuri. Pe scurt, adio, fericiri care fac viața în 2018. 

Biserica & Politica fac referendum 

Nu-i rău să vezi împreună două instituții care în 30 de ani n-au dat altceva în România decât o Catedrală a Neamului. La București. Atât. Cum să nu semneze România pentru referendum, când sunt aventuri reale în 2018: nașterea unui copil în maternități, drumul și dusul copilul la școală, făcutul nevoilor fiziologice în fundul curții, învățatul în clădiri neacreditate ISU, scrierea unui manual școlar corect, grija pentru mintea și viața dascălului. 

Biserica și politica nu au făcut prea mulți pași în afara propriilor interese, propriului "soft" 

I-ați văzut vreo clipă să stea de vorbă cu dușmanii adevărați: săracii, cei fără adăpost, aurolaci, țărani, țigani? Există tiribombe cu pensia, cu ajutoarele. Totul făcut din vârful buzelor, răgâind după caviar. Angajând troli care să dea like la hetero, dislike la homo. Și la fel se joacă cu săracii, cei fără adăpost, aurolacii, țăranii, țiganii. Politica și biserica, alte două bunicuțe depășite, înrăite de corupție, profită de Coaliție (îl cred, dece nu, pe Mihai Gheorghiu aici care spune că n-a semnat, nu s-a amestecat cu politica). Profită, de ce nu, de o popularitate care nu le aparține. E a strămoșilor și străbunilor noștri care așa au gândit la vremea lor.

Și ca să fie lucrurile și mai confuze

la referendum nu doar familia tradițională va vota pentru familia tradițională, ci și săracii, aurolacii, țăranii, țiganii. Și ei vor să se apere de homosexuali, de internetul rău. Și ei dețin același soft mental, ce credeai. 

Aș încheia cu muzică  

Apropo, să știi că manelele, hip-hopul, rap-ul n-ar fi fost prețuite atât astăzi, dacă nu erau "nespălații" ăia de hippie, tembela aia impunere “political corectness”, anarhicul ăsta de internet. Hai să bag un Max și Grasu XXL. Max vorbește de mamă și fiu, cum fiul îi spune mamei despre ce vrea el cu adevărat: 

  

Nu, nu-ți fie frică de soft tău sau de istoria asta de la hippie începând. Votează, dacă vrei, pentru ceea ce deja ai: familia. Dar gândește mai departe de confortul tău. Important e să vezi “întunericul care ne suge lumina” (cheloo-paraziții). Important e că nu ți se va da și nici nu ți se va lua nimic în urma referendumului. Softul rămâne la locul lui. Ura e tot acolo în sângele tău. Homosexualii-lesbienele-tranșii cu viața lor.Să știi. De tine depinde în fiecare zi să întinzi mâna Celuilalt. 

Rezumatul articolului meu: Pink Floyd - The Wall:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10730 vizualizari

 • -8 (44 voturi)    
  A propos de "tradițională" (Marţi, 2 octombrie 2018, 16:38)

  BEDE [utilizator]

  De ce oare se zice "familia tradiíonală"?
  Nu văd să fie o tradiție a unei nații. Nici o tradiție a unei anumite religii. Și în Japonia și China, unde homosexualii au fost tolerați bine de multă vreme, familia s-a definit ca pornind de la un bărbat și o femeie. Și în Grecia antică, unde erau și homosexuali și lesbiene, familia tot de la un bărbat și o femeie pornea. Până în secolul XX în nici o cultură și la nici o religie familia nu s-a întemeiat pe altceva decât pe relația dintre un bărbat și o femeie. Dacă este să zici cum că ar fi o tradiție specifică unei anumite comunități, atunci ar trebui să spui că este o tradiție a speciei umane...
  Și, dacă se numește căsătorie și relația dintre doi homo sau două lesbi sau doi/două transgender, nu conduce aceasta mai curând la confuzie?
  Sigur că și aceste relații trebuie să fie reglementate legal cumva, dar de ce oare să se numească tot căsătorie?
  Spun aceasta strict logic, lăsând laoparte alte convingeri pe care le am.
  • +9 (33 voturi)    
   Re (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:06)

   Hell Awaits [anonim] i-a raspuns lui BEDE

   Reglementarea exista in Codul civil. Nu este necesar sa primeasca rang constitutional.
   • -6 (38 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 2 octombrie 2018, 20:56)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui Hell Awaits

    • +7 (21 voturi)    
     care corupți ar schimba codul civil? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:46)

     art [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     @andipetre - Cine Dumnezeu, care ”corupt” să schimbe legea din Codul Civil??? Mai corupți decât PSD sau PNL nu există, iar ăștia toți sunt mari ”creștini”... Suntem țară ortodoxă Omule, ultra-conservatoare!!! Neam de neamul nostru nu va încuraja căsătoria între cei de același sex în următorii 200 de ani!! Nu vezi că totul are legătură cu dușmanii României: PSD, Dragnea, ultranaționaliștii, Rusia ?
     • +8 (8 voturi)    
      dragnea (Miercuri, 3 octombrie 2018, 23:22)

      CristianG [utilizator] i-a raspuns lui art

      daca i-ar iesi ceva din asta
      • +1 (3 voturi)    
       autorul ... (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 21:45)

       Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui CristianG

       cu multe argumente bazate pe experienta personala, incearca fara succes sa extrapoleze trairile si sentimentele lui in adevaruri universale. Un articol scris cu patima care resuseste sa aglomereze mintile celor slabi la cerbice.
       Altfel, o insiruire fara multa logica care nu ar face fatza unei discutii argumentate.

       Pace voua

       rotten tomatoes score 0%
      • 0 (2 voturi)    
       ca sa vezi ... (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 21:47)

       Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui CristianG

       https://www.youtube.com/watch?v=gkONHNXGfaM
  • +18 (32 voturi)    
   Simplu (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:35)

   JustMe. [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   pentru a crea confuzie. Cu cat e cetateanul mai confuzat,cu atat e mai usor de manipulat.
  • +9 (31 voturi)    
   Pai sa vedem tot logic: (Marţi, 2 octombrie 2018, 18:55)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   1. "Până în secolul XX în nici o cultură și la nici o religie familia nu s-a întemeiat pe altceva decât pe relația dintre un bărbat și o femeie."
   Si adica in Secolul XXI exista asa o cultura sau religie?
   2. "Și, dacă se numește căsătorie și relația dintre doi homo sau două lesbi sau doi/două transgender, nu conduce aceasta mai curând la confuzie? "
   Poate pentru cei redusi mintal, altfel de ce sa existe confuzii? Atat timp cat cadrul legal e acelasi, de ce trebuie nume diferite? Da, daca ar exista diferente in privinjta atributiilor legale, da ar trebui sa se stie despre ce se vorbeste. Numai ca in acest caz ce se intampla cu egalitatea in drepturi, discriminarea?
  • +9 (29 voturi)    
   Ha (Marţi, 2 octombrie 2018, 20:19)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Familii tradiționale (unele pomenite și în Biblie):

   - soț + soție
   - soț + mai multe soții
   - soț + soție + concubine oficiale
   - soț + soții + concubine oficiale

   Ca să nu mai vorbim desigur de cupluri necăsătorite, dar cu copii (astea sînt familii tradiționale? că după amendamentul CFP-ului nu sînt), sau adulți singuri cu copii adoptați (cu mult mai mulți decît vă inchipuiți). Mamele singure nu formează nici ele o familie, îmi închipui.
   • -5 (21 voturi)    
    gresit (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:57)

    Sitaru [anonim] i-a raspuns lui jcjc

    Referendumul nu este pentru familia traditionala ci pentru definirea familiei normale.
    • +5 (11 voturi)    
     Dovedeste! (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:55)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Sitaru

     Eu unul inca nu stiu cum arata noile articole din Constitutie asa ca nu stiu de ce sa votez asupra a ceva ce nu stiu. S-a dat legea de modificare si nu am aflat eu? O poti prezenta aici, cu numar, articole, etc.?
     Acest referendum doar le lasa puterea sa faca ce vor, pe orice subiect. Stii sa citesti? Vezi intrebarea de pe buletinele de vot!
     Si nu-mi spune ca asa e legea, ca si legea de cine a fost data oare?
     • +1 (3 voturi)    
      Legea de modificare exista deja (Vineri, 5 octombrie 2018, 0:51)

      Florin [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

      Monitorul oficial nr, 798/18-sept-2018
      • 0 (4 voturi)    
       Multumesc, nu vazusem aceasta lege (Vineri, 5 octombrie 2018, 14:31)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Florin

       Asta insa nu inseamna ca voi fi de acord! In primul rand pentru ca nu consider legal sa se voteze o inegalitate de drepturi (consfintita de altfel in Constitutie, ceea ce inseamna ca pana si Constitutia va deveni contradictorie, deci interpretabila in functie de cum vrea unul sau altul, ceea ce consider inadmisibil) si apoi pentru ca referendum-ul nu se refera doar la asta, ci da un vot in alb la orice modificare. Sau s-a schimbat si continutul buletinului de vot si nu am aflat?
       • 0 (0 voturi)    
        legea 3/2000 (Duminică, 7 octombrie 2018, 15:04)

        GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        citeste-o si pe aia si o sa ai raspunsul
    • +10 (14 voturi)    
     Definește (Miercuri, 3 octombrie 2018, 17:10)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Sitaru

     Definește "normal."

     O mamă singură formează o famile normală? Un cuplu căsătorit, dar fără copii, este o familie normală? Dar un cuplu necăsătorit și cu copii? Părinți divorțați și recăsătoriți sînt o familie normală?
     • -5 (11 voturi)    
      NU confundati (Miercuri, 3 octombrie 2018, 21:10)

      Andrei [anonim] i-a raspuns lui jcjc

      referendumul nu este pentru definirea familiei, ci pentru definirea casatoriei
      • +9 (11 voturi)    
       Lol (Joi, 4 octombrie 2018, 1:01)

       jcjc [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

       "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie"

       Acesta este amendamentul care trebuie votat. Și apropo, CPF-ul este și împotriva parteneriatului civil, chair și pentru cupluri heterosexuale.
       • +1 (1 vot)    
        casatorie (Sâmbătă, 6 octombrie 2018, 21:35)

        Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

        casatorie = "familia se intemeiaza"
      • +6 (6 voturi)    
       Altul care nu stie ce vorbeste (Joi, 4 octombrie 2018, 13:46)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

       Vezi ce aqm spus mai sus, unde scrie asta?
    • -2 (4 voturi)    
     aproape corect....(dpdv al termenilor) (Vineri, 5 octombrie 2018, 13:18)

     baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Sitaru

     Nu priveste Familia ci CASATORIA.
     Scrieti de 100 de ori, poate veti tine minte.
  • +12 (20 voturi)    
   Nu cred ca e vorba doar de un cuvant (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:05)

   tordz [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   casatorie versus parteneriat civil. E mai mult de atat, cei care se opun casatoriei, BOR si CPF de exemplu, se opun si parteneriatului, pentru ca in viziunea lor acestia nu sunt oameni normali, deci nu merita recunoastere legala. Pentru ei inseamna legalizarea pacatului.

   Ce facem acum, invocam traditia, religia, pentru a respinge niste oameni diferiti care au fost adesea persecutati in istorie ? Sau facem un pas inainte si acceptam ca o societate moderna se intemeiaza pe toleranta si aceeptarea celorlalti fara discriminare ?

   Pe mine nu ma afecteaza cu nimic nici casatoria nici parteneriatul lor. Pot in continuare sa ma casatoresc cu o femeie, pot sa fac copii, pot sa-mi vad de viata mea chiar daca si ei au aceste drepturi. Iar in privinta adoptiilor ar fi chiar un avantaj pentru societate pentru ca niste suflete abandonate prin orfelinate si-ar gasi un camin si pe cineva care sa aiba grija de ei.

   In trecut ma temeam de soarta copiilor adoptati, credeam ca vor avea de suferit din cauza orientarii sexuale a parintilor, insa acum stiu ca exista numeroase studii care arata contrariul, copiii sunt ingrijiti si se dezvolta normal in aceste familii. Atunci de ce sa ma opun daca nimeni nu are de suferit ?
  • +10 (20 voturi)    
   Foarte simplu (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:06)

   Ionica451 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Cei care vor sa se numeasca tot "casatorie" isi doresc ca in mod simbolic sa nu mai existe diferente. Simplul fapt ca ne deranjeaza ideea aceasta, arata ca avem o preconceptie despre a fi gay, ca ar fi ceva rau.
   In mod paradoxal, toata aceasta tevatura iscata cu ocazia referendumului ajuta multi oameni sa se gandeasca mai bine, sa iasa din zona de confort si sa realizeze ca, inafara argumentelor religioase, nu exista nicio ratiune pentru a condamna homosexualitatea.
   In tarile in care a fost adoptata casatoria gay, aceasta dezbatere a avut loc (timp indelungat, ani) si opinia publica a devenit favorabila in proportie majoritara. Nicaieri su s-a impus o astfel de modificare, cum vor unii sa sugereze.
   • 0 (0 voturi)    
    aia cu "simbolic" e prea de tot :)) (Marţi, 9 octombrie 2018, 8:54)

    Fileu_de_Poveste [utilizator] i-a raspuns lui Ionica451

    naivitate maxima.
    Vezi ce bani publici o sa se invarta de acum pentru LGBT!
    Acum sa vezi tu de sute de ori mai multi bani bagati decat la referendum.
    Adio scoli si spitale!
    Adio educatie!

    ACCEPT si MozaiQ si-au facut limpede publice intentiile inca din seara "victoriei"

    Vor sa modifice asa zisul "neclintit" cod civil, exxact in partile esentiale. Au zis ca cei care nu au votat sunt de partea lor.
    Au reusit sa va fraiereasca.
 • -10 (40 voturi)    
  homosexualii nu sunt "imaginari"in Ro (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:10)

  Stefan534324 [utilizator]

  asa cum sustine autorul. Se regasesc din ce in ce mai mult in cartile pt copii, manuale scolare.. Am citit cu ochii mei niste ideologii d-astea intr-o carte de asa zisa "biologie" & stuff. De acolo incepe spalarea cu detergent a creierelor generatiei viitoare.
  • +8 (24 voturi)    
   Era o figura de stil, dar de, nu toti pricep... (Marţi, 2 octombrie 2018, 20:28)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Ca asa si eu pot zice cum de poti afirma ca un homosexual (deci un om) poate incapea intr-o carte?
   Iar serios acum, daca e vorba mai laes de o carte de biologie, mie mi se pare foarte normal sa se afle acolo.
  • +9 (17 voturi)    
   nu există nimic în manuale (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:49)

   art [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   @Andrei 453... Nu există asemenea manuale. Toate informațiile de asemenea gen sunt fake-news-uri pe care toată lumea le ia de-a gata și nu le verifică.
  • +7 (19 voturi)    
   In Romania nu se regasesc, din pacate. (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:52)

   Ionica451 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Procentul de homosexuali/lesbiene este de aprox. 4%. Deci intr-o clasa de elevi, in medie exista unul. De ce trebuie sa se simta acesta ca un extraterestru, sa se ascunda si eventual sa fie hartuit? De ce sa nu afle copii de mici ca suntem diferiti? Care este asa zisul pericol?
 • -7 (37 voturi)    
  Intersectii (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:13)

  izitoc [utilizator]

  Parerea mea e ca ai scris prea mult pentru o idee atat de simpla. E la fel de evident ca zona de confort e un factor important in luarea deciziilor, asa cum putem observa ca nu toti suntem nascuti antreprenori, investitori, asiguratori de risc, etc.
  Insa sa nu uitam faptul ca oferta politica exact pe asta se bazeaza (votam sa ne fie mai confortabil pe (auto)strazi, in spitale, in scoli, in case, etc.), asa ca e o inadaptabilitate, ca sa nu zic prostie, strategica sa ignori zona de confort a electoratului.
  In fine, pana acum nu eram sigur daca sa merg sau nu la vot, insa (dez)orientarea platformei hotnews in a prezenta doar punctele de vedere a unei parti a societatii civile (celei ce se opune modificarii constitutionale), ignorand, ironizand pueril parerile contrare, mi-a dat de gandit daca nu sunt cumva manipulat in directia asta ... si atunci probabil voi vota DA!
  Am primit deja toate argumentele teoretice ca e un vot inutil, insa acum o sa ii provoc pe acesti activisti sa treaca si la demonstratia problemei in viata reala!
  Succes!
  • +8 (20 voturi)    
   este mult mai rău (Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:17)

   art [utilizator] i-a raspuns lui izitoc

   @izitoc- Referendumul nu este despre religie sau gay. Este despre Dragnea, penali, putere și autoritate. Urmărește și ieșirile agresiv anti-UE de zilele astea. Uită-te atent și identifică inamicul real.
   • 0 (2 voturi)    
    toate....pe rand (Vineri, 5 octombrie 2018, 13:22)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui art

    vor fi aprobate sau respinse de "bobor". Macar daca ar unii cateva la pachet....sa nu fie atata incrancenare repetata.
 • -9 (27 voturi)    
  Frumos spus (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:22)

  xan [utilizator]

  ...dar, nu stiu, parca lipseste ceva, important. Nu stiu ce sa fac, sunt indecis ma duc, nu ma duc, si articolul asta nu ma ajuta.

  Cu softul fiecaruia am inteles, cu prieteni si dusmani stie toata lumea cum vine, ca-i ca la manele, n-asa?

  Cand am vazut political corectness, am zis opaa, ia sa vedem. Si ce sa vezi, cica societatea te penalizeaza, se numeste toleranta. Si ce daca ala vrea sa ma umple de necaz, daca are ceva de spus? Sa-i dam in cap cu toleranta? Sa nu mai indrazneasca nimeni sa zica nimic, sa avem odata consensul lui Iliescu, nu?

  E plin netul de oameni de bine care incearca sa mobilizeze masele sa stea acasa imobile, dar daca vorbiti fara sa spuneti lucrurilor pe nume e cam degeaba.
 • -6 (26 voturi)    
  Mna, (Marţi, 2 octombrie 2018, 17:29)

  JustMe. [utilizator]

  m-am oprit din citit cand am vazut limbajul folosit.
  • +1 (1 vot)    
   exact (Vineri, 5 octombrie 2018, 13:23)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui JustMe.

   aici e diferenta. Si cheia...
 • -6 (36 voturi)    
  Iubire si ura (Marţi, 2 octombrie 2018, 19:46)

  Setalcott [utilizator]

  La LGBTisti nu vad decat sentimentalism si apel la emotie.
  "Am un prieten homosexual. Ce om de treaba si minunat e!"
  "Am descoperit ca fiul meu, pe care il iubesc, e homosexual. Asa cam am facut 180 de grade si acum sprijin "casatoriile homosexuale"" (Rob Portman, congresman republican)
  "Se iubesc de o viata si nu se pot vizita la spital"
  "Iubirea nu se voteaza"
  "Love is love"
  "Homofobii stau in calea fericirii minoritatilor oprimate".
  "Maine vor trece la arderile pe rug."

  Singurele argumente bazate pe ratiune le vad la conservatori.

  https://www.youtube.com/watch?v=bVH5CvbHNCw
  • +8 (26 voturi)    
   Daca nu vrei evident ca nu vezi. (Marţi, 2 octombrie 2018, 20:31)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Asa si eu pot zice ca de fapt Dumnezeu a vrut homosexualitatea, ca intreaga aparitie a oamenilor se bazeaza pe incest, depravare, etc. Si de fapt nu eu, ci chiar Vechiul Testament zice asta...
   • -8 (20 voturi)    
    Asta e nivelul (Miercuri, 3 octombrie 2018, 3:54)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    De fapt si asta e tot un apel la emotie. Uite ce barbari sunt aia, hai sa-i uram. Asta dupa ce eu ti-am aratat argumentul unui profesor universitar la prima universitate din lume.
    • +6 (12 voturi)    
     Nu cred ca unii ar fi de acord cu ce spui (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:50)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Las la o parte ca Princeton e prima universitate din lume (discutabil, in functie de criterii).
     Dar acele carti la care ma refer (Vechiul Testament, Biblia, Evangheliile sau mai stiu eu care) fii sigur ca multi le considera ca documente autentice, imposibil de combatut. Deci a le considera ca pe niste romane care fac apel la emotii, fii sigur ca iti vor aduce multi critici... Faptul ca tu consideri ce spune el ca argumente, e iarasi parerea ta. Eu nu le consider asa, cel putin in legatura cu subiectul modificarii Constitutiei.
     • -3 (11 voturi)    
      Tot emote (Miercuri, 3 octombrie 2018, 20:49)

      Setalcott [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

      Nu Biblia face apel la emotii, ci tu. Tu iti oroiectezi interpretabile tale asupra celor care cred in Biblie pentru a-ti dezgusta cititorii si pentru a incita la ura.
      Ce de obicei, progresistii nu se dezmint. Cand ii auzi spunand "ceilalti n-au argumente", asta se traduce: argumentele lor nu imi sunt pe plac, sau, in cel mai bun caz, argumentele sunt incorecte. Corect sau incorect, macar Robert P George a dat o definitie a casatoriei si o justificare pentru aceasta definite. Detractorii nu dau nici macar o definitie. Nu stiu ce este casatoria, dar stiu cu certitudine dogmatica ca nu e ce spun conservatorii ca e.
      • +3 (9 voturi)    
       :))))) (Joi, 4 octombrie 2018, 11:13)

       domos [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Biblia nu face apel la emotii :)))))) Doar zice ca homosexualii sa fie omorati in mod rational, regulamentar :)))))))))
      • +3 (7 voturi)    
       Nu stii ce vorbesti! (Joi, 4 octombrie 2018, 13:45)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Pai o data spui ca si Vechiul testament, Biblia sunt apel la emotii, apoi spui ca nu. Nu vrei sa te hotarasti? Sau o intorci cum iti convime, doar ca sa pretinzi ca ai dreptate?
       • -2 (8 voturi)    
        Explic (Joi, 4 octombrie 2018, 14:55)

        Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Nu am scris nicaieri ca Biblia face apel la emotii. Am scris ca tu faci apel la emotii folosind Biblia. Nu Biblia foloseste cuvantul incest cand vine vorba de Adam si Eva, ci tu. Il folosesti pentru a crea dezgust si ura impotriva celor ce cred in Biblie.
        • +3 (7 voturi)    
         Asa cum am zis, o intorci doar ca sa-ti iasa (Joi, 4 octombrie 2018, 16:04)

         LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

         Spui clar "De fapt si asta e tot un apel la emotie." cand am spus de fapt ce spune Vechiul Testament (apropo, nu Biblia!). Deci daca a da si un citat (aproximativ chiar) e un apel la emotie si nu o dovada ce sa mai zic? Sau chiar mai mult, daca nu e incest, ce e? Cum au rezultat oamenii? Ca Adam si Eva au avut doar 3 baieti!! Si Dumnezeu nu a facut DECAT pe Adam si pe Eva, pe nimeni altcineva.
         • -2 (6 voturi)    
          Concret (Joi, 4 octombrie 2018, 17:03)

          AT [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

          Asta zici tu ca zice Biblia: "intreaga aparitie a oamenilor se bazeaza pe incest, depravare, etc."
          Asta zice Biblia: "Dupa aceea a cunoscut Cain pe femeia sa si ea, zamislind, a nascut pe Enoh".
          Poate fiecare sa judece care limbaj e mai emotional.
          • +2 (8 voturi)    
           Nu eu zic, Biblia zice (Joi, 4 octombrie 2018, 17:58)

           LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui AT

           De unde a aparut femeia lui Cain?
           • -2 (8 voturi)    
            Analiza pe text (Joi, 4 octombrie 2018, 18:55)

            Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

            Ei vezi, acum nu mai discutam emotii, discutam ce s-a intamplat de fapt.
            Daca citesti cu atentie, exista 2 posibilitati:
            1) Dumnezeu a creat femeia lui Cain ca pe Eva
            2) Femeia lui Cain e fiica lui Adam. Daca vrei sa numesti asta incest, acest termen trebuie degrevat de bagajul moral si emotional negativ pe care il are in zilele noastre, pentru ca, in mod evident, actul respectiv nu avea cum sa il aiba in acel context.
            • +2 (8 voturi)    
             Deci totul e la urma urmei tot cum vrem noi (Joi, 4 octombrie 2018, 21:34)

             LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

             1. Se spune ca Dumnezeu a creat NUMAI pe Adam si pe Eva. Daca imi poti da un citat unde spune si de alti oameni, de acord. Asta insa nu va insemna ca voi considera Biblia adevarata, ci doar tot ca o poveste.
             2. Deci incestul (sau cum vrei sa-l numesti) e permis in functie de cine si ce vrea. Probabil si intre anumite ore, nu? Atunci de ce sa nu aiba si altii drepturi similare? Doar pentru ca nu vreti voi, nu?
             • -2 (8 voturi)    
              Biblia (Vineri, 5 octombrie 2018, 2:05)

              Florin [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

              Daca tu crezi ca e o poveste esti naiv pentru ca in istorie nenumarati oameni au avut incredere in ea ca e adevar. Si au fost oameni mari: Sfantul Augustin, Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, Sfantul Dimitrie-primarul cetatii Tasalonicului, Sfantul Nicolae Velimirovici (cu titluri de doctor de la universitatile din Glasgow, Berna, Oxford si Cambridge in anii cand nu erau doctoranzi la toate colturile ca acum), Sfantul Imparat si martir Archil al Georgiei, Sfantul Cneaz Lazar al Serbiei si multi altii. Asadar esti oare mai mare ca acesti oameni - ai condus orase sau tari, ai cunoscut intelepciune sau ai facut altceva din faptele lor? Unii din ei si-au dat si viata crezand Bibliei. Si oare simpla ta parere ca Biblia e o poveste nu trebuie sa te puna pe ganduri in fata nu parerii ci testarii ei in viata acestor oameni? Sigur ca la inceput a fost doar Adam si Eva. Dar aici sunt lucruri peste masura ta si a noastra a tuturor de a judeca. Tu pui alaturi faptul de a fi impreuna a doua rude in zilele noastre cu faptul de a fi impreuna a doua rude la acele inceputuri ale omenirii. Si zici-vezi e incest si unul si altul si "e permis in functie de cine si ce vrea", Pai nu e asa, nu se poate pune egal intre cele doua fapte si situatii mai ales de catre noi stand azi in fotoliu si citind Biblia. Pentru ca la momentul respectiv Dumnezeu insusi nu a considerat ca faptul de atunci era incest! Si asta din ratiuni de El stiute. Ca mai apoi sa restranga El tot mai mult posibilitatea unor astfel de relatii. Acum vreo 4000 de ani, in vremea lui Avraam existau relatii intre verisori sau unchi-nepoate mai apoi au fost ingradite si acestea, in momentul de fata fiind interzise pana la gradul 8 de rudenie. Initierea si progresia acestor ingradiri in istorie le-a stabilit Dumnezeu si nu le poti pune una langa alta si sa le consideri egale dupa mintea secolului 21. Oamenii le respectau, stiinta de acum nu exista. Acum genetica arata insa belelele aparute dintre rude...
              • +1 (7 voturi)    
               ce prostii ! (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:36)

               domos [utilizator] i-a raspuns lui Florin

               incestul e incest indiferent de timp si de cine-l considera asa. Vrei sa zici ca o crima nu mai e crima pentrru ca s-a intamplat acum 5000 de ani ? Al naibii Dumnezeu asta care-si schimba parerile precum ciorapii, zici ca ar fi om, nu alta !

               Si in comunism au crezut oameni de seama, asta nu e un argument.
              • 0 (0 voturi)    
               Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 octombrie 2018, 18:21)

               [anonim] i-a raspuns lui Florin

            • 0 (6 voturi)    
             Mai sa fie (Vineri, 5 octombrie 2018, 0:27)

             bestol [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

             "incest, acest termen trebuie degrevat de bagajul moral si emotional negativ pe care il are in zilele noastre."

             Dar homosexualitatea e un pacat !!! Mare e ipocrizia habotnicilor.
         • +1 (3 voturi)    
          reciteste (Vineri, 5 octombrie 2018, 13:35)

          baimarean [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

          Cartea Facerii (Genesei) 5:4
          Zilele pe care le-a trait Adam dupa nasterea lui Set au fost sapte sute de ani si i s-au nascut fii si FIICE.

          PS--uita de tema incestului :))))
          • -1 (3 voturi)    
           Ce importana are asta? (Vineri, 5 octombrie 2018, 14:26)

           LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

           Indiferent cat imp ar fi trait, se spune CLAR ca a avut doar 3 baieti! Indiferent de timp. Si chiar si asa, tot ar fi trebuit ca fratii sa se culce cu surorile, ceea ce se pare ca e foarte normal dupa tine.
           • 0 (2 voturi)    
            fii si FIICE , nu poti citi? (Vineri, 5 octombrie 2018, 17:40)

            baimarean [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

            Da, frati+surori= atunci (.inainte de potop (nah, daca poti crede asa ceva)....Ar fi o discutie prea lunga, si aici nu e un site de teologie, ...in care nu stralucesc, dar citesc..) Problema "genetica" nu se punea ele nefiind alterate....
            "Daca ne legam de termeni, incestul ar fi trebuit considerat de la Adam si Eva (sic!!!), caci din punct de vedere al rudeniei de consangenitate, Adam si Eva erau mai apropiati decat un frate cu o sora, sau decat un tata cu o fiica. Dilema /Problema incestului nu este determinata de consangenitatea in sine, ci de cu totul altceva! Medicina afirma ca exista urmari grave de pe urma casatoriilor intre rude, insa cum se intampla toate aceste urmari ne spune genetica. Ereditatea, mediul si destinul sunt factorii de căpetenie care configurează diferenţele persoanei omeneşti. Ereditatea ar fi repetiţia părintelui în fii. După cum se vede in mecanismul ereditatii, fiii repetă pe părinte numai cu oarecare aproximaţie. Aşa e firesc, de vreme ce copilul e o sinteză a celor doi părinţi, o sinteză a celor 4 bunici, a celor 8 străbunici, acelor 16 stră-străbunici ş.a.m.d. Adică: pe măsură ce creşte numărul ascendenţilor în progresie aritmetică, contribuţia lor în descendenţi scade în progresie geometrică. De la Adam si pana la Noe oamenii au trait in medie cam 900 de ani, iar dupa Potop, durata de viata incepe sa scada semnificativ, ajungand foarte aproape de cat traiesc oamenii astazi. Lucrul acesta arata ca longevitatea mare a primilor oameni, a fost determinata in mare parte de calitatea materialului genetic aflat aproape de perfectiune, si de care acestia se bucurau din plin. nu existau mutatii genetice daunatoare, boli in general, si mai ales boli cu transmitere ereditara, inseamna ca nu exista niciun pericol ereditar determinat de casatoria intre frati si verisori. La un moment dat, efectele negative ale deteriorarii genetice au devenit prea mari in cazul casatoriei intre rude Drept urmare Dumnezeu a legiferat casatoriile". (D.Tudorache)
            • 0 (2 voturi)    
             Cred ca nu mai are sens sa discutam (Vineri, 5 octombrie 2018, 19:09)

             LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

             Faceti doar niste afirmatii fara nici o dovada, doar pe baza unor carti sau documente care nici nu stiu daca mai exista in original, dar chiar daca ar exista, nu aduc nici o dovada ca asa era. Da, de acord ca genele erau mai pure pe atunci, dar poti dovedi asta, sau ca nu ar fi avut influenta in caz de incest? Poti dovedi ca intr-adevar se traia sute de ani? Iar chestia ca Dumnezeu a legiferat casatoriile e chiar hazlie. Cum le-a legiferat, in ce lege, documente, unde e semnatura lui? Dar poate si mai important, nu se aduce nici o dovada ca acesta e adevarul. Ce te faci cu alte religii care la fel de bine sustin altceva? Vezi zeii de ex.?
  • +10 (16 voturi)    
   ratiune ? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:53)

   domos [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   vrei sa zici Biblia, asta e "ratiunea" conservatorilor. Frica, manipularea si ignoranta ii carcterizeaza pe cei care se opun. Crestinismul in aceasta privinta e la fel ca si islamul, intolerant.
   • -8 (16 voturi)    
    Sunt lamurit de mult (Miercuri, 3 octombrie 2018, 17:41)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui domos

    Evident nu ai urmarit prelegerea din linkul pe care l-am dat, nu ai auzit de Robert P George, profesor la Princeton, Ryan T Anderson si Sharif Girgis, doctoranzii lui cu care a scrim cartea What is Marriage - Man and Woman, a defense, folosita de curtea Suprema in cazul Obergefell. Nci urma de Biblie acolo. Tot ce stil e ca cine nu e de acord cu tine e prost si obscurantist religios fundamentalist. La asta se reduce tabara rationala.
    • +3 (7 voturi)    
     folosita de curtea Suprema in cazul Obergefell (Joi, 4 octombrie 2018, 11:14)

     domos [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     si uite ce rezultate bune a avut :)))))))))))
     • -4 (6 voturi)    
      4-5 (Joi, 4 octombrie 2018, 14:58)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui domos

      Si daca era Kavanaugh in locul lui Kennedy scriam eu :)))))))))))))))))))))
      • 0 (4 voturi)    
       daca era Kavanaugh (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:37)

       domos [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       scorul era 4-4, ca ala era mort de beat in ziua votului :)
     • -5 (7 voturi)    
      Daca mai era nevoie (Joi, 4 octombrie 2018, 15:03)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui domos

      O noua mostra de logica din partea taberei rationale: argumentul majoritatii.
      • 0 (4 voturi)    
       da (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:39)

       domos [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       majoritatea din Curtea Suprema a fost convinsa de argumentele pro-casatorie nu de cele impotriva. Inca un "succes" al intelighentiei conservatoare.
 • -7 (27 voturi)    
  confort - disconfort (Marţi, 2 octombrie 2018, 21:30)

  Dani [anonim]

  Imi place foarte mult asta: De tine depinde în fiecare zi să întinzi mâna Celuilalt. O iau pentru mine.
  Dar totusi chiar totul trebuie demolat ? Chiar tot ce au facut ai nostri este gresit ? Ce punem in loc? Nihilism. O lume in care dispare notiunea de bine si rau. Orice e permis. O lume in dizolvare.
  Hai sa facem la fel si cand circulam pe sosea. Sa nu tinem cont de niste reguli.
  O institutie prin care am venit si noi pe lumea asta (familia) trebuie desfiintata ? E ca si cum m-as renega.
  Sincer Marcel Iures e fenomenal: se mai poate naste un Gandhi. Iar exemplul dat de la Oprah e mai mult decat graitor
  • -6 (16 voturi)    
   Scuze (Miercuri, 3 octombrie 2018, 10:23)

   Victorous [utilizator] i-a raspuns lui Dani

   Scuze, am vrut sa dua like si din greseala am dat dislike, dar sustin tot ce ati scris !
  • +10 (20 voturi)    
   nu despre reguli si normalitate este vorba (Miercuri, 3 octombrie 2018, 12:23)

   art [utilizator] i-a raspuns lui Dani

   @Dani
   Nu despre tradiții, normalitate, etc este vorba. Și nici despre demolarea unor reguli sau rânduieli străvechi. Totul are miză politică, iar Dragnea și extremiștii lui au cel mai mult de câștigat. Iar românii și țara cel mai mult de pierdut. Iată un fragment din declarația Bisericii evanghelice din România (biserica luterană), singura care nu a ”pus botul” la Referendum:

   ”Un referendum care este iniţiat de o putere dictatorială şi distructivă şi care încalcă valorile democratice şi de demnitate umană cele mai elementare, nu poate fi susţinută.”
  • +7 (13 voturi)    
   Tu gandesti? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:02)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Dani

   Cine demoleaza totul? Cine interzice casatoriile heterosexuale? Nu vor decat drepturi egale, nimic in plus fata de altii. Cine spune ca dispare notiunea de bine si rau? se desfiinteaza legile care spun ca nu e bine sa furi, sa omori, legile de circulatie, cum spui? Inca o data, e vorba de drepturi EGALE, nimic in plus nimic in minus fata de ceilalti!
 • -6 (32 voturi)    
  M-am convins (Marţi, 2 octombrie 2018, 21:36)

  Haakon Cornelius [anonim]

  Un articol care m-a hotarat sa votez DA sambata asta.
 • +9 (27 voturi)    
  Frumos articol.. (Marţi, 2 octombrie 2018, 23:03)

  Muncitoru [utilizator]

  felicitari pentru stil!

  E adevarat ca suntem setati sa imprumutam softul familiei in primii ani si ca oarecum asta ne defineste pe viata.De aceea orice schimbare de mentalitati dureaza generatii.

  Sunt de acord ca trecerea peste stereotipuri si bariere nu e usoara,fiindca si marginalizatii pot fi caractere infecte si oameni de nimic(neavand legatura cu orientarea sexuala sau saracie sau obezitate etc).Si noi,instictual,asociem gresit .

  Cat despre homosexuali am intalnit doi pana acum.Unul un tip ok,ca oricare alt om si celalalt o mizerie umana cu care am avut multe conflicte la birou.

  Nu ies la vot fiindca e un prim pas spre fundamentalism religios.Nu vreau sa fiu obligat intr-o zi sa merg la biserica duminica sau sa-i dau bani barbosului in negru care face karaoke pe hol.
  • -9 (25 voturi)    
   Teama de biserica a muncitorului (Miercuri, 3 octombrie 2018, 0:54)

   Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui Muncitoru

   Teama ca ai putea fi obligat sa mergi la biserica duminica este o gluma, nu-i asa, muncitorule ? Mi-e greu sa cred ca asa ceva exista in realitate, recunoaste ca nu ai vorbit serios.
   • +5 (15 voturi)    
    Nu e o gluma.. (Miercuri, 3 octombrie 2018, 16:35)

    Muncitoru [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

    duminica e ziua mea libera,prefer sa ies la iarba verde,sa fac un city break sau pur si simplu sa dorm!

    Spre deosebire de tine eu nu sunt postac,faptul ca niste cretini ramasi in evul mediu mi-ar fura ziua libera e cat se poate de reala.
  • -10 (18 voturi)    
   Putintica rabdare (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:06)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Muncitoru

   Sa vezi cand vei fi obligat sa nu te mai numesti barbat sau femeie, sa ti se indoctrineze copiii la scoala ca pot fi ce vor ei si pusi pe tratamente hormonale la 9-10 ani si sa nu ai nimic de spus ca parinte...

   Putina informare nu strica, de vazut ce se intampla in Canada, australia, UK...
   • +11 (19 voturi)    
    Spui prostii (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:22)

    troncota [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Asta e propaganda mincinoasa CPF, sperie oamenii ignoranti asa cum speria Iliescu taranii in anii"90. Vin liberalii si va ia pamanturile pe care vi le da Iliescu. Acum manipularea e cu gay-ii care vor sa ne ia copiii. Jalnic !
   • +10 (12 voturi)    
    Si ma rog ce e in Canada? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:04)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Ca nu de alta dar stiu foarte bine si totul e OK! Poti prezenta ceva REAL?
   • +11 (15 voturi)    
    Obligat? (Miercuri, 3 octombrie 2018, 16:40)

    Muncitoru [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Cred ca exagerezi..exista posibilitatea de a alege,nu obligatie.

    Astea sunt exagerari ,pana atunci am sanse mult mai mari sa mor de la o noscomiala sau un jandarm sa ma lase invalid sau sa se darame scoala peste copiii mei decat sa sucombez sub asaltul homosexualilor :))
 • -9 (29 voturi)    
  Ura, ura si la gara ! (Miercuri, 3 octombrie 2018, 0:39)

  Victor Micea [utilizator]

  Nu stiu de ce in toate textele care izvorasc din corectitudinea politica se vorbeste atat despre ura. Ura n-ar trebui sa fie luata usor; nu orice diferenta de opinie inseamna ura. Probabil insa ca autorul este obisnuit sa gindeasca simplificat in alb-negru si ii vine la indemana sa arunce cu cuvinte care ii suna bine fara sa inteleaga ce spune. Fotografia pare sa fie a unui adult dar textul pare a apartine unui adolescent.
 • -7 (21 voturi)    
  actualitate (Miercuri, 3 octombrie 2018, 0:46)

  delias [anonim]

  Nu incrimineaza nimeni orientarea sexuala. In Romania probabil problema nu exista.Oamenii nu sunt atat de agresivi si au acceptat toate orientarile. E vorba doar de casatorie, dar sunt si alte forme de coabitare nediscriminate de nimeni. Cred ca suntem manipulati din nou ca sa ne incaieram. Ganditi-va la asta. Poate gresesc, dar cred ca se doreste ca tara asta sa fie vesnic in bataia vantului ca sa fie incalecata iar si iar ca de fiecare data in istorie. Din pacate nu de aici, ci de Inaltele Porti.
 • -5 (29 voturi)    
  Aberatii (Miercuri, 3 octombrie 2018, 7:26)

  shobolanul de santina [utilizator]

  "Creierul tău decide ce e bine și ce e rău fără o deliberare conștientă. În România, eticheta "homosexual" ți-a fost servită ca alertă, heterosexual este semn de normalitate. E moștenire din bătrâni."
  Nu domnule draga, nu e mostenita din batrani, e mostenire biologica si se cheama cod genetic. Face parte din instinctele primare? Le stiti? Alea cu autoconservarea, supravietuire, procreerea...
  In rest o gramada de dogme si aberatii ambalate intr-un articol...
  • +10 (18 voturi)    
   Mostenire din batrani (Miercuri, 3 octombrie 2018, 13:40)

   Ionica451 [utilizator] i-a raspuns lui shobolanul de santina

   Autorul textului se referea la faptul ca atitudinea noastra negativa este mostenita din batrani. Niciodata homosexuaii nu au reprezentat vreo amenintare la autoconservare, supravietuire si procreere. Procentul lor in societate este prea mic.
   • -5 (9 voturi)    
    Mostenire din batrani barbosi fiorosi (Joi, 4 octombrie 2018, 3:34)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui Ionica451

    Procentul homosexualilor in societate este prea mic pentru a fi o amenintare dar neomarxistii sunt multi si i-au luat pe homosexuali in arenda.
  • +8 (12 voturi)    
   mostenire biologica... (Miercuri, 3 octombrie 2018, 14:58)

   domos [utilizator] i-a raspuns lui shobolanul de santina

   pai si homosexualii sunt mostenire biologica, exista homosexualitate si printre animale si nu e o inventie recenta. Ei exista fie ca privesti dpdv al evolutiei sau al credintei. De ce sa respingi aceste persoane pe care biologia le-a dat prilejul sa existe, sa se bucure de viata fara sa faca rau nimanui ? Doar din cauza fricii si a prejudecatilor religioase ?
   • -6 (10 voturi)    
    realitatea biologica (Miercuri, 3 octombrie 2018, 22:38)

    realitatea biologica [anonim] i-a raspuns lui domos

    Realitatea biologica e ca specia umana se inmulteste sexuat cu participarea celor doua genuri, masculin si feminin. Orice deviere e o anomalie, indiferent de natura ei - genetica, psihica, psihologica. Faptul ca homosexualiatea apare in natura nu e un argument. Si retardul mintal apare natural dar asta nu inseamna ca e de dorit si ca e bun. Si nenumatarele boli genetice apar natural - tot nu sunt de dorit si nu sunt bune.
    Referitor la homosexuali ca persoane - nu e vorba ca nu exista, nu e vorba ca nu ar trebui aceptati si intelesi. E vorba de a nu accepta ca o anomalie sa fie impusa ca normalitate sub o institutie care are ca obiect tocmai ceea ce anomalia nu poate face - perpetuarea speciei.
    • +4 (8 voturi)    
     parintii sterili sunt o anomalie (Joi, 4 octombrie 2018, 11:18)

     domos [utilizator] i-a raspuns lui realitatea biologica

     eu zic sa le interzicem casatoria. Asta e logica ta ? Pai homosexualii se pot inmulti si au si facut-o. Mai pot si adopta, deci asta nu e un argument. Oricum daca se legalizeaza casatoria nu dispare specia umana. Ce ce impiedica acest lucru casatoriile intre barbati si femei ?
     • -2 (6 voturi)    
      fond sau functie (Joi, 4 octombrie 2018, 17:23)

      realtatea biologica [anonim] i-a raspuns lui domos

      In cazul parintilor sterili e vorba de o anomalie de functie, chestiune care se poate remedia medical, vocatia exista. In cazul homosexualitatii e o anomalie de fond si nu exista vocatia. Miscarea gay vrea sa se impuna ca normalitate sub cupola unei institutii pentru care nu au nici fondul si nici vocatia.
      Dar deraiem de la subiect, daca comentezi, comenteaza la subiectul respre realitatea biologica, nu deturna.
      • +1 (3 voturi)    
       nu conteaza (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:42)

       domos [utilizator] i-a raspuns lui realtatea biologica

       realitatea e aceeasi, parintii sterili nu pot face copii, deci dupa logica ta nu merita sa fie numiti familie si sa fie casatoriti. Ti-am mai zis ca homosexualii pot face copii si au si facut, nimic nu-i impiedica sa faca sex cu o femeie pentru un copil, doar ca nu sunt atrasi emotional de femei. Apoi mai pot sa si adopte, dar se opun religiosii, asta dupa ce culmea, ii acuza ca nu pot face copii.
   • 0 (0 voturi)    
    evolutie ? (Duminică, 7 octombrie 2018, 15:16)

    GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui domos

    Din ce punct de vedere - biologic sau social ? este homosexualitatea o evolutie ? Biologic nu ar duce decat la disparitia speciei, social nu se pune problema in cazul animalelor.
 • +10 (24 voturi)    
  Excelent! (Miercuri, 3 octombrie 2018, 10:21)

  Gabu [utilizator]

  Fără îndoială unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in ultima vreme. Felicitări!
 • -10 (22 voturi)    
  Un exemplu simplu cu mere (Miercuri, 3 octombrie 2018, 11:54)

  Sitaru [anonim]

  Luati un mar stricat sau doua si puneti-l intro cutie cu mere bune si sanatoase si asteptati o saptamana si apoi observati ce se intampla - raspunsul vi-l puteti da singur si sigur. Asa este si cu acest referendum - dar invers: scoatem merele stricate din cutie sa nu lle afecteze si sa le distruga pe celelalte. Simplu si corect.
  • +6 (14 voturi)    
   Vai ce destept esit! (Miercuri, 3 octombrie 2018, 15:07)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Sitaru

   Cum de nu m-am gandit la asta. Doar stie oricine ca merele gandesc, probabil de la ele ai invatat sa gandesti asa. Si apoi toata lumea stie ca merele bune le dau de o parte pe cele stricate, nu intervine nimeni din afara.
 • +6 (14 voturi)    
  Trăiesc in alt societate (Miercuri, 3 octombrie 2018, 20:40)

  Observatory [utilizator]

  deci comentariul
  Meu este fără importantă , este doar o observației .
  Recent am avut o discuție cu o persoana călcând l-am întrebat dacă merge la referendum , mi- răspuns :
  “ sa terminam domnule cu homosexuali ăștia , care merg pe strada de mâini și , se uita copii la ei”
  Nu observ cu ce îl deranjează respectivii homosexuali pe cetățeanul de rând .
  Dun păcate la noi romanii este o ura in noi( mai spunem ca suntem creștini )
  Biserica te învață sa nu urăști și sa iubești pe toți.
  Foarte interesant este ca Biserica Catolica este de secole împotriva homosexualității , dar a încurajat un homosexual sa-și picteze operele de valoare inestimabile pe Capela Sixtina !
  In societate in care trăiesc , am văzut ,observat și analizat acest subiect delicat. Cred ca societate m-a ajutat sa “văd” corect situația .
  Cred homosexualitatea este biologic, nu este moda !
  Nu as dori sa aveți copii, frați , surori, in situația de mai sus ! Cum a-ți reacționa ?
  Ai împușcați ? O sa i urâți sau le-ți da o bătaie ?

  Idea asta cu referendum , este o vrăjeala , din mintea unor sau unui mare idiot care pe deasupra mai este și Hot !
  Vrei sa schimbi constituția unui stat pentru ca ți-e nu-ți plac homosexuali !
  Nici eu , poate , dar am învârt sa tolerez cu creierul.
  Mulți sunt sănătoși , poate din cauza ca un homo a inventat ceva și și-a adus o mare contribuție la umanitate !
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 7 octombrie 2018, 16:27)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by