​Zuckerberg e anchetat.Niciodată invidia, ura, zdreanța care sunt, nu ți-au fost mai aproape. Și niciodată nu ți-au fost mai dragi mizeria, prostia, fărădelegea, Revoluția. Dar vreodată te-ai gândit chiar "La ce te gândești?", la "What's up?, bre? O analiză sociologică a frazei: "Facebook te-a făcut animal social, ce-ți mai place acum să-i cânți prohodul".

markFoto: Hotnews

1. Un puști Mark a avut o idee. A dat Facebook. Socializare? Afacere. Miliarda de lume a pus botul fără să clipească. Și a făcut Primăvara arabă sau Piața Victoriei iarna 2017. Mișto. Lumea-i liberă să-ncerce și să reușească.

2. Facebook a dat omului de pe tot mapamondul multe: rețete de koala fiert, ouă, miere, fericire, live, discreții, indiscreții, terorism, prăduială, Revoluție. De fapt, mereu, era un instrument întotdeauna, nimic mai mult. Pentru omul tare sau slab de înger.

3. Nimeni dintre preafericiți nu s-a gândit că identitatea, viața, prostia, fudulia îi sunt puse în pericol. S-au autentificat, ș-au pus parola, s-au aruncat cu parapanta facebook, trai "neneacă pe banii babachii"! Atât de simplu a fost.

4. Care s-a uitat la reguli, legi, mizerii procedurale. Tu? Cine? Când e atât de simplu să intri în jocul social. Să fugi de Ferentariul tău călărit de Firea, din Teleormanul tău furat de Dragnea. Să fii în Italia, Spania, Australia, America, cu dacii, să te dai cu paranormala. Bazaconii la un click distanță, tragedie acolo, caritate sau vreo prietenie uitată. Bule sau ruși-conspiraționiști.

5. Facebook este emoție pură, nu lege, nu procedură. Și acum de la emoție i se trage. Facebook la baie, în somn, la șaorma, cu Dumnezeu, în rucsac sau în metrou. Este peste tot și este în venă, cu like-ul, nu live-ul, nu cu seringa. Dar dacă tu-l părăsești moare ca un câine.

6. Facebook-ul a greșit punând butoane de like, adore șamd. Facebook a greșit adoptând teoria anti-teroriști. Facebook a greșit făcând jocul Cambridge Analytica. Facebook, de fapt, pentru prima oară-n viață a-ncercat să asculte vocea poporului. Și rău a făcut. Vocea poporului este vocea celui care vrea să moară capra vecinului. N-are treabă cu ce trebuie și nu trebuie.

7. Niciodată vreun miliard de oameni nu și-au pus problema: bă, cine sunt eu? ce-mi trebuie mie Facebook? Al cui sunt eu? Alumama sau alufacebook? Fiecare sunt alu Exhibitionistu, a lu Selfie, a lu Prostiemaximă, Aluhaisictir. Aluplictiscuochi.

8. Facebook o să moară. Sau o să se diminueze. Lideri vor fi alții. Twitter sau What's up. NeamulluiManivelă.com sau mădoareBască.eo o să-i ia locul. Altă afacere o să ne păcălească. Niciunul, însă, dintre noi, nu am învățat vreo lecție de la Facebook. Păcăleala este în noi. Lipsa de discernământ. Foamea de faimă. Cheful de a fi VIP.

9. Download jos istoria ta pe Facebook. Download este mama ta. Dar pui și întrebarea simplă: cine sunt eu? Cambridge Analytica te-a folosit? Hahaha, păi, dacă atâta ești, chiar ești de folosit. Înseamnă că mintea ți-e de fake-news. Fără discernământ. La un click distanță.

10.De acum într-un secol viața noastră e ca libarca pe valuri. Fără cap. Unde ne sunt picioarele acolo ne este și capu'. Începe Istoria. O scriem. Cu greșeli fatale. Facebook-ul? A fost doar aparatul de masaj pe spinare. Noi l-am folosit în toate cele. Părți intime și dealelalte celebrale. Rău am făcut. Singur ne-am făcut-o. Trăiască feisbuk. Că ne-a arătat cât de ușor de folosit suntem. Să moară că ne-a furat numele, identitatea aia pe care o aveam ca vai de capul nostru.

11.Dă share, like pe Perspektiva. Să te văd cât de mișto ești, bineînțeles. Cum puteam să uit?