​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat marți că a plătit aproximativ 1,86 miliarde de lei către creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins, până la 31 martie 2024, după instrumentarea a peste 193.000 de cereri de plată. Falimentul City Insurance a fost decis definitiv de instanță în aprilie 2022, iar un an mai târziu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut oficial în instanță și falimentul Euroins.

Euroins Asigurare -ReasigurareFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) plătește falimentele în asigurări în special din banii colectați de la asigurătorii solvabili și activi din piața asigurărilor.

FGA a instrumentat un număr de 193.067 cereri de plată, până la 31 Martie 2024, pentru creditorii de asigurări ai societăților City Insurance și Euroins, astfel:

  • 162.143 de cereri de plată pentru City Insurance SA, cu o valoare aprobată la plată de 1,6 mld. Lei
  • 30.924 de cereri de plată pentru Euroins SA, cu o valoare aprobată la plată de 255,2 mil. Lei.

La data de 31 martie 2024, la FGA erau înregistrate în total (inclusiv cererile de plată anterior menționate):

  • 264.310 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance.
  • 232.219 cereri de plată, pentru creditorii de asigurări ai Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare.

Creditorii de asigurare ai societății Euroins SA au posibilitatea de a depune în continuare cereri de plată/restituire primă, prin intermediul https://portal.fgaromania.ro sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Membrii conducerii ASF și-au dat prime între 11.500 de euro și 24.500 de euro în anul falimentului Euroins

City Insurance și Euroins au fost lideri de piață cu milioane de polițe RCA, iar ambele falimente au avut loc în mandatul fostei conduceri ASF, în frunte cu Nicu Marcu.

Falimentele celor doi mari asigurători au generat creșterea prețurilor RCA pentru milioane de șoferi.

Anul trecut, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat, în plin faliment Euroins, câte două prime - una de performanță și alta pentru Ziua ASF - cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, arată datele Autorității. Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani - 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro).

DNA a clasat plângerile împotriva conducerii ASF reclamate că a tolerat neregulile de la City Insurance și Euroins

DNA a clasat dosarul în care conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost reclamată că a închis ochii la presupusele fraude de la companiile de asigurări City Insurance și Euroins – potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro.

În timp ce DNA a clasat doar dosarul care viza conducerea ASF, reclamată că a închis ochii la potențialele fraude, dosarele privind presupusele fraude de la City Insurance și Euroins rămân în instrumentarea DIICOT și a Parchetului general.

Potrivit unui document consultat de sursa menționată, clasarea dosarului care viza conducerea ASF a fost dispusă pe 31 ianuarie 2024 și este semnată de Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA, un procuror considerat profesionist, adus din DIICOT de către actualul șef al DNA Marius Voineag.

Este procurorul care a instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului director SRI, care ar fi delapidat compania de stat pentru controlul cazanelor (CNCIR – fostul ISCIR).

Potrivit ordonanței de clasare consultate de G4Media.ro, dosarul a vizat 3 plângeri împotriva conducerii ASF, dintre care două ale unui expert ASF, Cristian Andrei Muntean, și una a companiei Euroins.

În noiembrie 2020, acesta a reclamat la DNA că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 au tolerat asiguratorii care au scumpit nejustificat polițele RCA, adică ar fi inclus în prețul poliței costuri administrative și de vânzare mai mari decât procentul legal de 25 %.

În cea de-a doua plângere, susține G4Media.ro, expertul ASF a reclamat în aprilie 2022 că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 nu ar fi controlat și sancționat companiile de asigurări City Insurance și Euroins, vizate de numeroase plângeri din partea clienților, în special ai celor cu polițe RCA.

A treia plângere a fost făcută de conducerea Euroins, în februarie 2023, împotriva fostului vicepreședinte ASF Cristian Roșu pe motiv că i-ar fi impus să rezilieze contractul de reasigurare cu off-shore-ul Newpoint Reinsurance Company Limited din St. Kitts & Nevis și să încheie un alt contract de re-asigurare cu o companie din UE.

În urma analizei explicațiilor ASF, DNA a decis ori că faptele nu există ori că membrii conducerii ASF și-au făcut datoria, motiv pentru care a clasat acest dosar.