Peste 104.000 de șoferi nu și-au reînnoit până acum polițele RCA pe care le aveau la City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment, deși valabilitatea acestora a încetat de drept din 12 mai, fapt de natură să provoace îngrijorare în rândul tuturor participanților la trafic, a atenționat miercuri Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).

Politist in traficFoto: AGERPRES

Începand cu data de 12 mai 2022, un numar de 495.642 de polite RCA emise de City Insurance și-au incetat „ex lege” valabilitatea, ca urmare a falimentului acestei societăți.

Cei care nu și-au reînnoit polițele RCA riscă să fie amendați în trafic și nu au acoperire în caz de accident

  • „Deținătorii acestor polițe au obligația să-și încheie o asigurare RCA la o altă societate de asigurari autorizată, pentru a beneficia în continuare de protecția oferită de asigurare și pentru a nu risca să fie sanctionați de Politia Rutieră sau să suporte toate prejudiciile rezultate din accidentele de care ar putea fi făcuți răspunzători.”, se arată în comunicatul BAAR.

Biroul asigurătorilor auto spune că a monitorizat evoluția încheierii de noi polițe, după data de 11 mai, luând în considerare o perioadă relevantă de timp, de minimum 10 zile, pentru a vedea în ce măsură foștii asigurați RCA ai City Insurance și-au îndeplinit obligația legală de a încheia o nouă asigurare RCA, la o altă companie autorizată.

  • „O prima constatare, așa cum se observă și din infograficul de mai jos, este aceea că în primele 4 zile de după data expirării valabilității polițelor, un număr de peste 336.000 de deținători auto cu asigurări RCA la City Insurance au înțeles să încheie noi polițe RCA cu alți asiguratori care le-au raportat în baza de date AIDA. Aceasta reprezintă un grad de reînnoire din totalul polițelor expirate de 68%.
  • Analiza la 24.05.2022 arată o creștere a procentajului polițelor RCA reînnoite și raportate către baza de date AIDA de aproape 80%.
  • Astfel, la data de 24.05.2002, conform raportările în baza de date cu polițe RCA, un numar de 104.359 de detinatori de vehicule nu își reînnoiseră polițele RCA, fapt de natura să provoace îngrijorare în rândul tuturor participanților la trafic.”, se arată în copmunicatul BAAR.

Biroul Auto a mai atenționat miercuri că foștii asigurati RCA City Insurance care, indiferent de motive, nu au încheiat o nouă poliță RCA valabilă începând cu data de 12 mai 2022 la un alt asigurător autorizat în cazul nefericit în care produc un accident de circulatie, nu vor putea beneficia de protectia asigurarii RCA de la City Insurance chiar dacă data de valabilitate inscrisă în respectiva poliță este ulterioară datei de 11 mai 2022, și vor fi obligați să repare ei înșiși prejudiciile pe care le vor provoca terților.

Ce faci dacă ești păgubit de un șofer cu RCA expirat la City Insurance

ASF a anunțat în data de 2 maimăsurile urgente pe care ar trebui să le ia atât cei care dețin polițe RCA la City cât și cei care vor fi păgubiți.

„Persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate.

Terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese. Toate detaliile privind procedura de despăgubire a BAAR sunt disponibile AICI.

În caz contrar, terții păgubiți nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.”, a anunțat ASF.