​Ediția 2022 a Ligii Campionilor la fotbal se decide la Paris, sâmbătă seară, de la ora clasică (22:00), între Liverpool, vicecampioana Angliei, și Real Madrid, proaspăta campioană a Spaniei.

Foto:

Mult-râvnita cupă va fi ridicată pe arena „Stade de France” din capitala Franței, devenită gazdă după ce războiul din Ucraina i-a „răpit” această onoare orașului rusesc Sankt Petersburg, după o decizie luată de UEFA în conformitate cu sancțiunile internaționale aplicate „regimului Putin”.

Nu se poate spune că Liverpool este distrusă, afectată complet de pierderea titlului în Anglia.

A sperat până în ultima clipă că va termina prima, a avut de recuperat 14 puncte, dar s-a oprit la 13. Echipa nu are ce să-și reproșeze, în afara șovăielilor din prima parte a sezonului și a remizei din final cu Tottenhan. În ultima rundă, nu a depins doar de „cormorani” să-și adjudece trofeul.

Antrenorul italian al Realului, Carlo Ancelotti (62 de ani), a avut chef de glume, înaintea finalei: „Prietenii mei milanezi mi-au cerut să câștig finala, pentru că Liverpool are 6 Cupe, iar AC Milan are 7.

Iar dacă ar câștiga Liverpool, ar egala-o pe Milan în acest clasament”, a comentat Don Carlo, la conferința de presă de dinainte.

Ancelotti a adus titlul cu numărul 35 pentru madrileni, devenind primul antrenor din istorie campion în cele 5 campionate tari din Occident: Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța. Real Madrid are 13 Cupe ale Campionilor, cele mai multe.

Italianul a continuat momentul de sinceritate: „Pentru mine, momentul cel mai dificil este așteptarea. Cu 3-4 ore înainte de meci ești singur. E o chestiune de ordin fizic. Am emoții.

Vina este a transpirației, bătăile inimii sunt altele, există gânduri negative. Nu există medicamente pentru astfel de stări. Trebuie doar să fii tare!

Iar în sezonul ăsta am obosit mai mult decât în altete, trebuie să recunosc. Din fericire, totul se oprește când începe meciul. Apoi, ești concentrat doar pe ceea ce se întâmplă acolo”.

Toți ochii vor fi sâmbătă pe tunarii celor două formații, microbiștii fiind în așteptarea unei finale cu multe goluri. Liverpool are mai multe „guri de foc”. Îi are pe Salah și pe Mane, dar Diogo Jota, Luis Diaz, Firmino, chiar și Origi, sunt mai mereu pe recepție.

La Real Madrid, Karim Benzema atrage toate privirile. Dar Rodrygo, Vinicius și Asensio sunt la susținere. Francezul a fost o revelaţie pentru Real în acest sezon, marcând 44 de goluri în toate competiţiile, şi ştie că un hat-trick european în ultima întâlnire cu Liverpool îl va face să depăşească precedentul cel mai bun rezultat al lui Ronaldo dintr-o singură campanie continentală.

Atacantul în vârstă de 34 de ani a reuşit deja două astfel de performanţe în întâlnirile cu Paris Saint-Germain şi Chelsea, în 2021-22. El are 15 goluri în Liga Campionilor, cu două mai puţin decât performanţa lui Ronaldo din 2013-14.

În timp ce încearcă să îl depăşească pe Ronaldo la capitolul goluri în Liga Campionilor, Benzema are, de asemenea, ocazia de a egala performanţa europeană a portughezului, câştigător de 5 ori al „Balonului de Aur”.

Francezul a cucerit Liga Campionilor în 4 ocazii anterioare, iar finala împotriva lui Liverpool îi oferă ocazia de a egala câteva nume ilustre, care au în palmares 5 triumfuri.

Acest grup îi include în prezent pe Ronaldo, Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Jose Maria Zarraga, Hector Rial, Marquitos, Lesmes II şi Alfredo di Stefano.

Benzema ar putea să intre în clubul acestor figuri emblematice, cu toate că recordul absolut este deţinut de Paco Gento, câştigător de 6 ori al trofeului suprem european.

Cele două formații s-au întâlnit și în finala din 2018. Benzema a deschis scorul, Mane a egalat, dar „dubla” lui Bale a făcut diferența.

Pe banca „albilor” stătea Zinedine Zidane. Ultimele jocuri directe s-au disputat însă în sferturile de finală din 2021.

După 0-0 și 3-1, Real Madrid a mers mai departe. Finala au jucat-o însă Chelsea Londra, care îi eliminaseră pe spanioli, și Manchester City.

Acum, Real sperie: a câștigat ultimele 7 finale, ultimul eșec survenind în 1981, chiar împotriva lui Liverpoool.

Superbet ofertă cota 2.35 pentru pariul II 2-3, la Total Goluri a Doua Repriză.

Liverpool vs Real Madrid
II 2-3


Cotă 2.35


* cotă valabilă la ora publicării acestui articol