Pagini de [cod]

Poate fi lucrul 100% remote o alegere de viitor pentru programatori?

de I.A.     HotNews.ro
Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:01 Pagini de [cod]


Lucrul 100% remote, o alegere de viitor?
Foto: Unsplash.com
​De câte ori se discută despre lucrul la distanță fără a avea un birou unde poți merge în fiecare zi, apar foarte rapid și multe întrebări: cum reușești să fii productiv? Poți să lucrezi eficient în echipă? Trăiești sentimentul de alienare socială odată ce scoți acest aspect constant din rutina ta, mersul la birou?

Pentru că tot acest context global cauzat de pandemie a forțat multe companii din IT și nu numai să aleagă lucrul de acasă pentru angajații lor, mulți programatori au trecut în aceste opt luni prin experimentul de a lucra 100% remote.

Din acest motiv am decis să discutăm cu trei specialiști IT din ING Tech România despre cum a fost pentru ei această perioadă de lucru de acasă și despre posibilitatea ca, după perioada pandemiei, să considere lucrul 100% la distanță o opțiune permanentă pentru viitor.

David Alexescul, Development Engineer în aria de Core Banking

David este programator de peste 5 ani și în prezent împarte biroul de acasă cu prietena lui, care lucrează în același domeniu. Ne povestește că face parte dintr-o echipă care dezvoltă librării și instrumente pentru toată aria de Core Banking, adică module cu o funcționalitate specifică ce ajung să fie utilizate ulterior în mai multe țări în care ING este prezent. Scrie cod în fiecare zi și se ocupă și de zona de operațiuni împreună cu ceilalți patru colegi din echipă. Nu a mai lucrat niciodată 100% remote și e un exercițiu de răbdare și adaptare pentru el.

„Nu pot să spun că mă deranjează să lucrez de acasă, pentru mine e comod pentru că fac ceea ce îmi place. O mare parte din interacțiunea mea și înainte de această perioadă se desfășura online, deci poate că m-am adaptat mai ușor din acest motiv”, ne mărturisește el.


Sursa foto: Unsplash.com

Câștigi sau pierzi timp?

Primul aspect care l-a atras la lucrul remote a fost timpul câștigat din drumurile către birou și înapoi acasă. Ne povestește că în București, pentru că stă mai departe de centrul orașului și de birou, ajunge să piardă peste două ore în trafic și acum folosește altfel acest timp.

„Pe de altă parte, în lipsa unei planificări riguroase, cred că e mult mai greu să îți iei pauze și să te ții de ele când lucrezi de acasă. Eu de multe ori dacă devin foarte conectat și preocupat de o problemă nu îmi iau pauză până nu o rezolv, așa făceam și la birou. Totuși, acolo contactul cu colegii și alte întâlniri neplanificate mă scoteau din această rutină și reușeam să mă desprind mai des”, povestește David.

Referitor la eficiență și productivitate ne mărturisește că lucrând de acasă productivitatea scade puțin la început, dar nu e o diferență foarte mare. El spune că a fost complicat în primele luni lucrul în echipă pentru că e mult mai ușor să colaborezi și să dezvolți lucruri observând direct ce face celălalt. Comunicarea între colegi poate deveni în mediul online foarte elaborată, cu multe lămuriri și explicații extra, deci câteodată ajunge să îți ocupe mai mult timp.

„Legat de dezvoltarea profesională când lucrezi remote, pot spune că mereu am fost autodidact. Am vrut să fiu cât mai la curent cu ce se întâmplă, să mă joc cu diverse tehnologii. Am participat și la cursuri online în perioada asta, am citit mai mult. Cred că într- un final dezvoltarea profesională ține mult de tine, cât de mult vrei să fii la punct cu tot ce apare nou.”

Remote 100%?


David ne spune că pentru el decizia de a lucra 100% remote în viitor ar depinde în primul rând de echipă. Nu ar prefera să fie singurul dintr-o echipă care lucrează așa, crede că e importantă interacțiunea față în față, ajută mult la legarea de relații și dinamica echipei pe termen lung.

„Dacă aș fi pus să aleg acum, exceptând contextul în care ne aflăm, cred că aș prefera o variantă flexibilă: să pot lucra de acasă câteva zile pe săptămână, când am nevoie sau prefer așa, dar să am posibilitatea să vin la birou și să mă văd cu echipa. Această metodă m-ar ajuta să fiu mai eficient și să pot să am o colaborare bună și cu ceilalți colegi. Pentru felul meu de a fi, e varianta ideală. Poate mai am nevoie de timp sau de dezvoltare profesională pentru a fi confortabil cu lucrul 100% remote, dar momentan simt că nu sunt acolo.”

El ne precizează că alegerea unui loc de muncă ce presupune să nu mergi deloc la birou necesită și o organizare mai mare din partea angajatului pentru lucruri care înainte veneau natural. Trebuie să construiești relații personale cu colegii provocând discuții online pe diverse subiecte, trebuie să îți organizezi pauze și plimbări pentru a beneficia de exercițiu fizic și nu în ultimul rând, trebuie să investești mai mult în partea de socializare, pentru a nu deveni retras și asocial.


Adela Badalau, Development Engineer, Data Management

Adela lucrează de peste 10 ani ca programator, atât pe partea de dezvoltare, cât și pe cea operațională. În ING Tech ea face parte dintr-o echipă împărțită în mai multe țări, deci ne mărturisește că e obișnuită cu colaborarea la distanță.

„O zi de muncă pentru mine începe cu un daily cu echipa, apoi mă ocup de task-urile mele individuale și în funcție de etapa în care mă aflu cu proiectul discut cu echipa de dezvoltare, cu bussines analyst-ul sau cu alte departamente implicate. Pot spune că interacțiunea cu colegii e constantă. Sunt și cazuri în care mă ocup de onboarding pentru colegii noi, knowledge sharing sau pur și simplu lucrez la task-uri în care sunt implicate mai multe persoane.”

Adela povestește că nici ea nu a mai avut ocazia să lucreze 100% remote, a lucrat de acasă doar pentru câteva săptămâni legate cel mult și a avut mereu alternativa mersului la birou. Pentru ea, locuind cu familia și cei doi copii, lucrul de acasă e puțin mai complicat.

„Când copiii merg la grădiniță sau la școală pe întreaga durata a programului de muncă, îți poți desfășura activitatea normal, însă dacă ajung acasă mai devreme și sunt și de o vârstă mai mică, e mult mai greu să le explici că ești lângă ei și muncești și nu le poți acorda atenție. Conceptul de birou și faptul că părinții sunt plecați într-un alt loc o perioadă, e mult mai ușor de înțeles.”

Pe de altă parte, ne menționează că timpul pe care înainte îl pierdea cu transportul până la birou, îl poate dedica acum familiei sau altor lucruri personale. Riscul pe care ea ni-l evidențiază este că de acasă ai tendința să lucrezi mai mult, cu mult mai puține pauze, aspect care înainte nu era atât de prezent, pentru că îți puteai lua pauze cu colegii, erai cumva influențat de grupul cu care lucrai.Sursa foto: Freepik


Creșterea productivității când lucrezi de acasă e sau nu un mit?

„Nu pot să spun că a fost o diferență de productivitate când am început să lucrez de acasă, acum 8 luni. Nu am simțit că am pierdut ceva din punct de vedere al eficienței și nu am sesizat vreo schimbare semnificativă. La birou de exemplu ne era mai ușor și comod să adresăm o întrebare persoanelor care lucrau lângă noi și nu apelam atât de mult la colegii care se aflau fizic în alt loc sau altă țară.”

Adela mărturisește că ea crede că această perioadă remote ne-a educat într-un fel să ne schimbăm acest obicei de a ne lua informațiile doar din interiorul echipei. Crede că în aria în care lucrează oamenii au început să treacă peste limitele din trecut și să abordeze mult mai des prin tool-urile online persoane din alte echipe sau alte zone și astfel să ajungă să cunoască mai mulți colegi ca înainte.

„Referitor la munca în echipă, chiar dacă e mai ușor să comunici față în față, ultimele luni ne-au demonstrat că e mai fezabil și să participăm cu toții la întâlniri, când nu suntem nevoiți să fim în același loc. Totodată, lucrând în echipe cu colegi care se află în mai multe țări, am ajuns în această perioadă să socializăm mai mult cu toții, indiferent de locul fizic în care ne aflăm, având la dispoziție doar canalele online.”

Ea ne menționează că pe partea de traininguri și prezentări interne, simte o diferență când e vorba de valoarea prezentării și a interacțiunii sociale. Precizează că nu e imposibil, dar e dificil pentru cineva care prezintă în timp ce participanții au poate camerele oprite, să aibă același entuziasm și să își ia și feedback la fel de natural cum o făcea în prezentările care aveau loc în offline.

Adela explică faptul că strict profesional, participarea la ședințe, la cursuri, inclusiv partea de recrutare și onboarding se poate face 100% online. Crede însă că formarea unei relații cu persoanele cu care lucrezi, atmosfera de la birou sunt încă aspecte pe care online-ul nu le poate replica eficient și autentic.

„Pot să spun că în toată această perioadă am încercat să mă adaptez, mă așteptam ca situația globală prin care trecem să fie pe termen mediu spre lung. Eu cred că și varianta lucrului de acasă și cea prin care mergi la birou are plusuri și minusuri. Într-un final depinde care sunt plusurile cele mai importante pentru tine ca individ. Eu simt că partea de socializare și interacțiune e foarte diferită și nu cred că momentan, după terminarea acestei perioade care ne forțează să lucrăm de acasă, aș alege lucrul 100% remote. Varianta flexibilă mi se pare că îmi permite să câștig cele mai multe avantaje.”

Alin Peta, Development Engineer, Aria de canale și platforme digitale

Alin lucrează ca programator de 4 ani, într-o echipă care se ocupă de dezvoltare și operațiuni IT. Ne povestește că sunt responsabili de tot ciclul de viață al unei aplicații pentru clienți retail, dar și pentru cei de business.

„Rolul meu în prezent implică să scriu cod în fiecare zi, ofer suport pentru aplicațiile în producție și lucrez în echipă destul de des, mai ales cu colegii care ni s-au alăturat mai recent sau sunt juniori, la început de carieră.”

În prezent locuiește singur și ne mărturisește că aceste 8 luni de lucrat de acasă sunt prima lui experiență de lucru 100% remote. Spune că la nivel teoretic, ca programator nu ai nicio piedică atunci când e vorba să lucrezi din cu totul alt loc, fără să mergi la birou, doar că momentan, nu a fost atras de această variantă.

„Recunosc că această perioadă a venit și cu o serie de aspecte pozitive, legate de timpul liber. Am simțit că am mai mult timp per ansamblu să mănânc mai sănătos, să mă ocup de pasiunile mele și poate că acasă am o continuitate mai bună a task-urilor individuale. Pe de altă parte, începutul a fost destul de haotic și am dus lipsa pauzelor și discuțiilor informale cu colegii, prin care aflam tot felul de lucruri noi.”Sursa foto: Freepik

Cum crești și te dezvolți profesional muncind doar de acasă?

„Eu am încercat să văd perioada asta ca pe cel mai bun moment să fac asta. Îmi permite să investighez mai mult tehnologiile cu care am tot vrut să mă joc și nu am avut timp. În domeniul meu dacă vrei sa înveți ceva tehnic, ai mereu atâtea resurse, încât suntem obișnuiți să învățăm prin online. Și în echipă am abordat asta ca o provocare, am creat task- uri astfel încât să încercăm tehnologii noi, cred că ne ajută că avem acum în plus acest timp de deplasare spre birou și înapoi.”

Ne povestește că a participat și la un training online de programare funcțională cu o abordare mai matematică și încearcă să organizeze și sesiuni cu colegii de echipă, pentru a se menține constant la curent.

În discuția despre productivitate, Alin mărturisește că pentru el productivitatea este cel puțin la același nivel, dacă nu chiar mai ridicată, în comparație cu perioada în care lucra de la birou. Totuși, simte că a pierdut mult contactul cu alte echipe și departamente și asta îi scade din potențialul de dezvoltare și de înțelegere a lucrurilor dincolo de proiectul la care lucrează.

„Cred că cea mai dificilă parte la lucrul remote este să integrezi un om nou în echipă, să îl faci să se simtă un membru egal, care își poate spune părerea în mod deschis, când el e în situația în care nu ne-a cunoscut în afara ecranului și noi suntem o echipă unită cu ani întregi de colaborare. Noi ne știm plusurile și minusurile, personalitățile, deci ne este mult mai ușor să ducem la capăt un task și să știm exact pașii și pe cine ne putem baza pentru fiecare activitate.”

Ne menționează că modul de lucru flexibil de care beneficia împreună cu echipa sa înainte de luna martie era cel mai potrivit pentru el. Lucra o zi sau două de acasă, în fiecare săptămână, iar în restul zilelor venea la birou și rezolva aspectele care trebuiau lucrate și dezvoltate în echipă.

„Nu pot să spun că mi potrivește acum lucrul singur, de acasă. Eu încerc să îmi găsesc mereu lucruri de făcut, îmi place sa socializez cu prietenii, cu colegii. Cred că sunt subiectiv pentru că am creat o relație destul de strânsă cu cei din echipa mea și momentan nu aș alege să nu mai am parte de experiența de lucru împreună, poate peste câțiva ani, dacă vorbim de altă echipă și cu totul altă situație, lucrurile s-ar putea schimba.”

Ultimele luni ne-au arătat că lucrul de acasă este posibil, dar alegerea de a lucra remote 100% fără a fi forțat de contextul global în care ne aflăm cu toții, rămâne totuși o alegere extrem de personală și subiectivă. Ea vine cu o serie de avantaje foarte importante atunci când sunt oferite omului potrivit. Este o alegere care are un impact asupra stilului de viață, asupra dezvoltării la locul de muncă și deși oferă multă libertate în anumite sectoare, te limitează din alte puncte de vedere.

Uitându-ne la argumentele și experiențele împărtășite, modelul de muncă flexibil pare rețeta potrivită pentru viitor, dar rămâne de văzut dacă la finalul acestei pandemii experimentul lucrului de acasă atrage într-adevăr mai mult adepți sau din contră, descurajează fenomenul pentru următoarea perioadă de timp.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8333 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  ;)) (Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:41)

  nikita11 [utilizator]

  Amuzant titlu si subiect. Programatorii lucreaza aproape 100 % Remote(fata de locul se petrece actiunea, doar terminalul e la ei) de multa vreme. E probabil domeniul care se preteaza cel mai bine la asa ceva, neimplicand ceva material in produsul final... daca ma intelegeti. Asa ca ciudata tema de discutie.
  • +3 (13 voturi)    
   exact (Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:22)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   doar managementul nu prea doreste asta, pentru ca vrea sa tina gainile sub supraveghere, nu cumva sa scada productia de oua
   • +1 (7 voturi)    
    nush ce experienta ai tu, dar... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:05)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    peste tot pe unde am lucrat si la toti cunoscutii din IT productivitatea se masoara in cantitatea/calitatea de produs final si plusvaloarea adusa echipei, nu prin numarul de ore petrecut in fata tastaturii. In domeniul asta poti sta lejer 8 ore programand cu fara rezultat, si se intampla de suficiente ori ca ceva sa-ti iasa din prima si altceva, la fel de complicat, sa te dureze de 2 ori mai mult.

    Acu nush in ce domeniu activezi tu, poate in automotive sa fie altfel, dar programatorul pur-sange nu e nicaieri in lume contorizat la numarul de ore.
    • +1 (1 vot)    
     ore lucrate ? (Duminică, 22 noiembrie 2020, 15:43)

     ofsenita [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Singurul lucru care conteaza in programare si nu numai, este rezultatul. Uneori negocierea este mai buna sau mai rea in functie de cunostiintele si priceperea programatorului, dar niciodata nu se potriveste 100%. Singurul lucru important este multumirea clientului si chiar increderea lui ca a platit mai putin decat ce a primit. Orice furnizor serios face mici sacrificii pentru multumirea clientului si asta nu de azi sau de ieri...
    • 0 (2 voturi)    
     contorizare (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:36)

     stupidu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     nu stiu pentru cine lucrezi sau la ce proiecte lucrezi ori la ce nivel esti implicat in toata treaba asta, dar: esti platit dupa numarul de ore lucrate, estimarea la proiecte se face pe zile/om, si da, programatorul e contorizat dupa numarul de ore. Cind cineva iti da un proiect pe mina te intreaba cit il costa, iar tu calculezi in functie de efortul depus, calculat in zile de lucru/om sau ore daca preferi si nu daca x se trezeste prost si nu-i iese o chestie timp de o saptamina. putem vorbi de riscuri in aceste calcule, managementul lor si alte treburi dar cred ca acestea sint un domeniu necunoscut pentru tine sau probabil proiectele in care esti implicat sint gen site web cu 2-3 pagini statice.
     • +1 (1 vot)    
      Corect e sa estimezi complexitatea (Luni, 23 noiembrie 2020, 6:59)

      romanul_cu_spirit_civic [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

      Si nu orele sau zilele per om pentru ca programatorii sunt diferiti iar nivelul de pregatire si cunostinte a fiecarui este diferit, ceea ce faci tu in o zi mie poate imi ia 3 zile. Am lucrat prin afara si nicaieri nu exista mizeria asta cu estimare per timp.
     • +1 (1 vot)    
      te contrazici singur (Luni, 23 noiembrie 2020, 13:52)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

      Da, cineva iti da un proiect si te intreaba cat costa, iar tu calculezi in functie de efortul depus - daca esti expert, ai librariile pregatite, estimezi 20 de ore la $200/ora; daca esti la inceput, estimezi 200 de ore la $20/ora.
      La fel face si angajatorul - stie care sunt angajatii cu experienta si se asteapta de la ei la rezultate in timp mai scurt. Asta nu inseamna ca sta sa le numere orele lucrate. Rezultatul conteaza.
     • 0 (0 voturi)    
      ai partial dreptate (Luni, 23 noiembrie 2020, 20:45)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

      Un beneficiar primeste o oferta de pret care e rezultatul unei estimari de efort, care se face in urma unui plan, plan care in final e spart in numar de ore/zile/luni per inginer (in functie de complexitate).

      Dar nu am intalnit nicaieri ca intr-o echipa ce lucreaza la un proiect evaluarea inginerilor sa fie facuta per numar de ore lucrate. Totdeauna evaluarea se face dupa plusvaloarea adusa proiectului.
   • +1 (3 voturi)    
    Acel manager este un failure (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:03)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    pentru ca nu poate seta work items de asa natura incat "muncitorul" sa lucreze independent. Mai mult ca sigur, acea companie nu a investit in acele unelte pentru ca muncitorul sa isi faca munca independent:

    - softuri in cloud
    - documentatii up to date
    - project wiki
    - testare automatizata
    - samd.

    Este, mai mult ca sigur stilul heirupist in care nu se investeste nimic nici in tool-uri si nici in activitati umane, gen scriere de documente. Aceste firme sunt moarte de mult, dar ele nu stiu.
    Acei manageri aduc valoare adaugata doar pentru ca fac micromanagement pe niste oi bete. Din pacate, genul e foarte raspandit in centrele "low cost", aka corporatiile de succes din Romania.

    Acum, si despre angajati, unii nu pot lucra decat sub presiune si cu supervizare pas cu pas, nu si remote. Genul acesta de angajat nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru nimic, ci doar sa isi vanda prezenta fizica, fara sa ii pese prea mult de ce rezultate are in timpul petrecut la munca, gen "timpul trece, leafa merge". E lesne de inteles ca nici nu se inghesuie sa scrie documente, sa faca proceduri sau sa automatizeze ceva. Toate acestea sunt de fapt forme de a-ti asuma raspunderea pentru munca ta. Mai bine fac totul "pe vorbe", ca nu ramane nimic scris, si poate sa o dea la intors oricand.

    Este lesne de inteles ca nu numai companiile, dar si angajatii se vor imparti in cele doua categorii, adica firme shitty, de oi bete dezorganizate, in general tineri si fara experienta, cu oameni care merg la birou mai mult pentru socializare decat pentru munca, care nu isi asuma sa scrie un document, respectiv firme mature care isi permit sa dea angatilor libertate si care inteleg si oportunitatea de business de a investi in infrastructura ce permite desfasurarea activitatilor remote.
   • +1 (3 voturi)    
    Aici e problema (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 19:26)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Je__

    Sefii care probabil se laudau mai sus ca fara ei sa tina gainile sub control nu ar merge lucrurile le e frica sa inceapa sa observe ca merge si fara ei. De asta nu vor merge lucrurile remote, nu ca nu isi vede lumea de treaba.
  • +2 (4 voturi)    
   Tehnic ai dreptate (Vineri, 20 noiembrie 2020, 17:57)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Dar chiar asha ciudati cum ii percepe lumea, si programatorii mai au nevoie de interactiune.Niste discutii tehnice, desi perfect discutabile si pe zoom sau teams, au alt farmec fata in fata.
  • 0 (4 voturi)    
   Nu tocmai (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 15:38)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   Munca o faci local, chiar daca codul ce-l scrii se executa remote. Munca de programare, la cum se lucreaza in momentul de fata, pe orice proiect cat de cat mai rasarit, e musai sa fie munca de echipa. Partea aia din proces care tine de echipa e totdeauna locala. Ca local inseamna intr-un chat, intr-o sesiune de screen sharing, intr-o convorbire telefonica sau fata-n fata intr-o sala de sedinte, sau toata echipa ciorchine in fata unui singur monitor, partea aia n-are niciodata nimic de-a face cu locul in care se executa codul.

   Dupa natura comentariului matale, sunt tentat sa cred ca esti relativ tanar(a). E o chestie foarte raspandita printre majoritatea programatorilor tineri sa ignore faptul ca programarea, oricat ar parea de ciudat, e o activitate extrem de sociala. Un programator singur niciodata n-o sa faca ceva la fel de repede si de bine ca o echipa bine sudata si cu rutina lucrului in echipa. Aia face inevitabil componenta sociala a muncii de programator foarte importanta (chiar daca programatorii au in mod incorect faima de persoane mai degraba asociale). O echipa de programatori care functioneaza prost din punct de vedere social va da chix in mod spectaculos. Interactiunea aia sociala buna, chiar daca functioneaza OK si la distanta, odata ce echipa s-a format, are nevoie de ceva timp fata-n fata, fara chat, telefon, camera video sau screen sharing intre participanti, ca sa se formeze. O echipa formata din oameni priceputi, cu experienta, se poate forma si exclusiv online, da' nu-si va atinge potentialul real fara o perioada de colocatie, in are sa se formeze legaturi sociale mai temeinice intre membrii echipei.
   • +2 (2 voturi)    
    Lasati... (Duminică, 22 noiembrie 2020, 19:06)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Emiteti afirmatii care se vor adevaruri absolute. In realitate, muncile in programare sunt extrem de diferite la fel si echipele, oamenii, cultura nationala sau organizationala, metodologiile si tehnologiile folosite. Cred ca nu puteti iesi din experientele proprii. Sunt atatea exemple de echipe distribuite, personal am lucrat in cateva fara sa ne vedem prea des la fata, desi nu asta era o problema... Insa era vorba de oameni experimentati, stilul "mercenar" daca vreti, insa isi faceau treaba de 10 ori mai bine decat asa zise echipe care pierd timp cu sedinte care nu sunt bine organizate, conduse, samd.

    Un alt exemplu, notabil de altfel, este Linux kernel, probabil cel mai mare proiect de software care a existat vreodata. Mai cautati despre cum se face comunicare in acest proiect si cat este de impotriva comunicarii directe Linus Trovalds.

    Un exemplu: https://www.zdnet.com/article/pet-the-cat-own-the-bathrobe-linus-torvalds-on-working-from-home/

    Ca si la online school, exte clar ca nu putem face acelasi lucru pe care il faceam la birou, doar ca de data aceasta din fata unui monitor, trebuie adaptata metodologia, inclusiv de evaluare a eficientei unui angajat, interactiunea. Daca proiectele nu sunt "fun" ca omul sa fine self motivated, acel om poate sa ajunga sa faca orice altceva.
 • +10 (12 voturi)    
  Dar de ce din Bucuresti? (Vineri, 20 noiembrie 2020, 12:37)

  B.Dan [utilizator]

  Lucrez remote de mai mult de 3 ani si nu mi-e dor de lucrul la birou. Si am locuit in Bucuresti mai mult de 10 ani inainte de a lucra remote. Dar trebuie sa fi un pic cu capul sa lucrezi remote, dar sa nu te muti din Bucuresti (ca in exemplul celui din articol). Uite, de exemplu eu lucrez de undeva unde acum sunt 30 de grade afara...
  • -1 (3 voturi)    
   Poate (Luni, 23 noiembrie 2020, 9:00)

   omul din castelul inalt [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

   ai uitat centrala pornita si s-au facut 30 de grade.
   • +1 (1 vot)    
    Nu chiar (Luni, 23 noiembrie 2020, 12:46)

    Stefan85 [utilizator] i-a raspuns lui omul din castelul inalt

    Aduna costurile pe care le ai in Buc si ai sa vezi ca ajungi foarte aproape de cele pe care le-ai avea in Tenerife sa zicem. Confortul si relaxarea sunt f importante dupa ce staui 9-10 ore cu nasul in ecran.
  • +1 (1 vot)    
   Incertitutine (Luni, 23 noiembrie 2020, 13:55)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

   In contextul articolului, vorbim de persoane care nu au ales sa lucreze de acasa, ci s-au trezit in fata faptului implinit. Nu exista nici o garantie ca pe viitor vor putea continua sa lucreze de acasa.

   In plus, unii au copii si e mult mai complicat sa-i muti cand au o gradinita/scoala, prieteni si/sau rude aprope.
 • +7 (9 voturi)    
  Lucrez remote (Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:07)

  RedGuard [utilizator]

  de 15 ani. Viata e frumoasa.
 • +4 (6 voturi)    
  remote is nice (Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:30)

  iv_2015 [utilizator]

  Si eu sunt remote (freelancer) de peste 3 ani. personal e mult mai avatajos pentru ca nu pierd timp pe drumuri si nici la povesti inutile (cateodata) cu colegii la birou, nici nu ii aud pe aia foarte vocali injurand la birou ca nu le iese treaba.

  initial eram printe cei cativa remote full (echipa mea e in benelux insa oricum lucram regulat cu altii din firma sau cu parteneri din US, Asia, etc.

  si venneam regulat la birou (1-2 ori pe luna cateva zile) petru chestii importante si socializare cu colegii.

  acum insa suntem toti full remote, firma a devenit si mai deschisa pt lucrul remote, productivitatea a crescut net (masurata strict in rezultate, calitate si viteza de livrare).

  insa duc lipa acelor cateva zile petrecute cu colegii on-site, era optiunea sa e vedem, sa iesim seara la o terasa, sa povestim chestii pe tabla fizic la birou, sa mancam impreuna de praz.

  dar per total e un avataj in ambele parti si daca poate fi compensat cu deplasari regulate de genul una la 1-2 luni si evetual cu mai multe evennimennte de genul team building iese in final treaba buna.
  • -2 (2 voturi)    
   Partial se poate rezolva. (Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:08)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui iv_2015

   Faceti un meeting 1 data pe saptamana si discutati orice altceva decat probleme de birou.
   Pandemia asta are dupa mine si un rol de revelator pentru relatiile umane. Unele relatii se intaresc, in ciuda distantarii, altele din contra, se pierd, semn ca nu erau cine stie ce decat prin forta imprejurarilor, gen colegi care ieseau sa manance impreuna doar pentru ca imparteau un birou, dar la o adica, n-au nicio afinitate unii cu altii, insa nu vor sa para antisociali la serviciu.
   • +2 (4 voturi)    
    true ... (Vineri, 20 noiembrie 2020, 20:16)

    iv_2015 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Seful nostru de echipa a setat o sedinta teams/skype de 2 x ori pe saptamana pentru a nu face altceva decat a spune prostii, a rade, a barfi, a bea cafeaua odata, etc. si despre cum ne afecteaza covid in viata personala, cum e in fiecare tara unde lucram (Ro, US, Be, Nl, Uk, Jp ..). plus u canal dedicat si privat pe teams sa spunem bancuri :)

    de asemenea avem 121 in fiecare saptamana cu el, sedinta cu echipa de 2h la doua saptamani - cu knowledge sharing intre noi, un canal dedicat pentru informatii profi (de ex ce ai mai descoperit, ce best practices ai aplicat, ce proiect e in impas ...).

    in plus suntem incurajati sa u stam ore aiurea, eficienta nu vine de acolo, avem deseori evenimente gen virtual games (ultmul a fost un virtual escape game remote foarte tare).

    apoi pe fiecare proiect in parte avem daily standup strict de max 15 min. si comunicam ori de cate ori e nevoie cu screen sharing, record and share, etc.

    invatam toti sa fim agile chiar si in conditii de genul ... si merge: la noi cel putin (firma medie cu apx 5k agajati worldwide) rezultatele sunt net superioare la modul obiectiv.

    dar totul tine de mindset ...
 • +1 (3 voturi)    
  Am fost in Silicon Valley (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 15:18)

  mr_mojo [utilizator]

  Acum 15 ani și programatorii veneau la birou o zi pe săptămâna. Între timp au mai evoluat instrumentele de lucru și securitate și nu mai e necesar nici atât.
  Ideea de birou si de navetă către locul de muncă va deveni opțională; sigur că asta va pune mai multă presiune pe management, dar măcar acum își vor justifica salariile.
 • 0 (0 voturi)    
  MySql AB (Duminică, 22 noiembrie 2020, 16:23)

  t4v1 [utilizator]

  Avea in 2006 circa 320 angajati in 25 tari. 70 % din ei lucrau de acasa.

  Companie suedeza.

  Sursa: https://money.cnn.com/2006/05/31/magazines/fortune/mysql_greatteams_fortune/index.htm
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:13)

  ovidiub781255638850764 [utilizator]

  Am intra doar sa citesc comentariile. Articol degeaba, subiect general, fiecare are propria lui opinie si experienta.Ce functioneaza pentru unul, nu merge la altul...Putin dezamagit totusi ca intarzie postacul cu scutirea de impozit...dar mai astept
 • 0 (0 voturi)    
  Remote este viitorul cel putin in IT (Luni, 23 noiembrie 2020, 12:42)

  Stefan85 [utilizator]

  Mi-am schimbat jobul fix cand a inceput pandemia la noi, onboardingul si tot a fost online, am dat si pe la birou de 2-3 ori insa am preferat apoi sa raman acasa, oricum lucrez doar cu oameni din alte tari si fusuri orare diferite deci nu vad un beneficiun real de a sta undeva priponit doar ca sa faci uz de prezenta fizica.

  As zice ca e totusi un avantaj cu pandemia asta, se vor cerne cei cu capul pe umeri care sunt independenti si adauga plus valoare fata de cei care freaca duda. Unii vor avea de castigat altii de pierdut daca nu se schimba.
 • 0 (0 voturi)    
  Se poate lucra 100% remote (Luni, 23 noiembrie 2020, 14:06)

  pehash [utilizator]

  Problema de moment a companiilor este ca nu au decis ce vor sa faca. Cand vor decide si vor investi in tehnologie pentru telemunca, vor descoperi ca exista solutii avansate care permit angajatilor sa lucreze productiv de acasa.

  Pana atunci, va recomand:
  1. Folositi tot timpul casti cu microfon, preferabil microfon cu "noise-cancelling", ca sa nu va chinuiti colegii daca urla copiii prin casa, latra catelul la usa sau vecinul isi testeaza bormasina.
  2. Intotdeauna incercati sa discutati cu colegii si/sau clienti prin video/teleconferinta (cu sau fara video), nu prin email.
  3. Daca ati avut o teleconferinta care s-a incheiat cu neclaritati, fie din motive tehnice (audio) sau organizatorice, faceti un rezumat al deciziilor/actiunilor si trimiteti la toti participantii.
  4. Biroul de acasa este tot un "birou" - spatiu dedicat muncii, unde nu te apuci de treaba in pijamale.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by