​Sa tai cheltuielile cand esti in criza e ca si cum ai taia din ratia unui bolnav; cum o sa se mai intremeze? Pentru a mai usura efortul Statelor, adica al medicului care “face” portiile, Lagarde a cerut recapitalizarea bancilor. Ca sa aiba de unde da bani, chiar daca nu e cert ca o vor face. Sunt si ele pesimiste, iar o privire aruncata peste Europa le da dreptate. Din martie, activitatea economica a Europei pare a fi inghetat. In zona euro, cresterea a fost de 0,2% – între aprilie şi iunie. Activitatea nu a fost niciodată atât de lentă desi oficial, regiunea a iesit din recesiune la sfarsitul lui 2009. Mai mult, apar frictiuni in interiorul statelor si chiar intre tari ori guverne, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

  • Ex-premierul Gordon Brown: Si Germania a vinovata de criza datoriilor

De pilda fostul premier britanic Gordon Brown, care susţine că Germania este, la rândul ei, responsabilă de izbucnirea crizei datoriilor, criticând faptul că acest stat respinge emiterea comună de eurobonduri. Într-un editorial publicat în “’Handelsblatt”, Brown spune ca nimeni nu se asteapta ca Germania sa isi transfere prosperitatea catre tarile mai sarace. Dar “’Germania trebuie însă să se convingă de faptul că această criză nu va putea fi depăşită în absenţa emiterii unor eurobonduri commune. … Faptul că Germania acţionează mai mult în aceste zile, deşi se află într-o poziţie de putere, nu este doar un lucru periculos pentru statul amintit, ci şi pentru întregul proiect euro”, spune Brown.

  • In mai multe tari, 2012 aduce alegeri. Adica temeri de relaxare fiscala

Spania. Urmeaza proteste impotriva regulii de aur bugetare, organizate de cele doua mari sindicate- CCOO si UGT. Se cere referendum pe aceasta tema. Miscarea “indignatilor” protesteaza din mai impotriva somajului urias (20,89%) si a efectelor austeritatii asupra nivelului de trai. Spania ar putea reintroduce taxarea marilor averi. In 20 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Tara sta prost la capitolul “finantare” pe pietele financiare iar iesirea din criza pare departe.Singura parte buna e ca tara e prea mare pentru a fi lasata sa cada.

Franta. Amenintata sa isi piarda ratingul suprem, economia franceza nu sta deloc bine. Cresterea economica din acest an variaza in opinia analistilor intre 0,9 (Morgan Stanley) si 2%- cifra oficiala a Guvernului. Oricum, sub necesarul iesirii din criza. Cu finante publice la un nivel mediocru, Franta isi pregateste noul plan de austeritate. O strangere a curelei care va sufoca si asa anemica crestere obtinuta. La anul, vor avea loc alegeri prezidentiale.

Italia. Nu se mai taxeaza bogatii ci se va imbunatati lupta impotriva evaziunii, a anuntat marti Berlusconi, dupa o intrevedere cu liderul Ligii Nordului. Initial, se acceptase idea unei taxe de 5% pentru veniturile ce depasesc 90 k euro/an si de 10% pentru cele de peste 150 k eur. Vor reducerea la jumatate a numarului de parlamentari, au instituit un plan de austeritate draconic, in valoare de 45 miliarde de eur. Primarii au iesit ieri sa protesteze la Milano, dar cam degeaba. Italia se confrunta si cu finantare scumpa pe piata, cu probleme structurale ale economiei, cu o datorie enorma si cu o piata a muncii putin eficienta.

De greci nu mai vorbesc, ca acolo lucrurile par sa se indrepte catre o directie stiuta.

  • Bancile centrale raman singurii "strajeri". Din pacate, nu prea mai au gloante

Nici in SUA lucrurile nu stau mai roz. Estimarile de crestere au fost revizuite in scadere iar teama revenirii recesiunii este foarte puternica. Urmeaza si acolo alegeri, ceea ce ar putea frana cura de austeritate la care sunt obligati americanii.

Bancile centrale au cam ramas singure in lupta cu criza, dar mijloacele lor de a lupta s-au imputinat drastic. Sa tiparesti bani cu nemiluita nu mai poate fi o solutie.

Capitalistii se uita rugator catre China, singura care ar mai putea stinge din incendii. Dar si China isi are problemele sale.

Poti sa faci un million de grafice, de analize, poti sa dai drumul tiparnitelor si sa te amagesti ca dragostea cu forta poate da nastere unor copii frumosi si destepti. In realitate, cresti niste retardati cu porniri oedipiene. Drama porneste insa de la infiintarea Uniunii Europene. Dintre toate uniunile monetare, extrem de putine au venit pe cale naturala economica, majoritatea covarsitoare fiind decise politic.

  • Uniunea Europeana sau se reformeaza fundamental sau risca destramarea

Politicul inainteaza intotdeauna mai greu si mai birocratic decat economicul. Pai cum arata din punct de vedere economic Europa in 1998, cand s-au pus bazele Eurozonei si cum arata ea acum, in 2011?

Citeste aici Cat va mai dura experimentul?

Nu deficitul Greciei , Italiei sau cel al Spaniei genereaza si perpetueaza criza, ci constructia politica necongruenta cu cea economica. Cele doua “brate” ale Uniunii par a fi doua grefe fara legatura cu corpul si care in niciun caz nu se coordoneaza in miscari. Acum se incearca “retusarea” diferentelor, dar se face lent, tarziu si confuz.

De regula, dupa asemenea crize manifestarile extremiste se inmultesc si se adancesc. Fiecare economie incearca sa isi protejeze locurile de munca, populatia samd, drept pentru care se recurge la masuri protectioniste. Care dau nastere manifestarilor sovine si provoaca tensiuni interetnice. Speram ca aceasta criza sa nu dureze atat incat istoria sa se repete.

Obsesia monedei unice a existat de la Copernic incoace. Sau de la un neamt mai anonim- Johann Agricola d’Eisleben, pe la 1530 (Agricola, Sybenhundertundfünfzig deutsche Sprichworter, Haguenau, 1534) care a pus-o si in versuri. :)

Cat despre programele de relaxare monetara de tip QE, se faceau de acum cateva sute de ani dar cel care se intindea cu gluma, platea. Acum greseste unul si platesc toti.

Una peste alta, cauzele posibilei destramari viitoare a actualei Uniuni Monetare Europene nu trebuie cautate in criza. Ea a jucat doar rolul apei din pahar, care ia forma paharului.

Nu vede insa nimeni ca paharul e crapat.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro