Premierul Boc incearca sa faca din relatia cu China un teren de dezbatere politica cu PSD-ul, afirmand ca Romania va demara cinci proiecte cu China, spre deosebire de PSD care nu a facut mai nimic. Eu zic ca trebuie sa fim atenti in ce priveste relatia cu China.

Inainte de a analiza potentialele contracte cu China, mi-ar place sa aud ce crede guvernul de la Bucuresti despre respectarea drepturilor omului in China. Ca romani, am suferit timp de 45 de ani sub un regim comunist si cred ca avem o datorie morala ca macar sa ne intereseze soarta altor oameni. Oare a intrebat dl. Boc ce face China si pentru ca nord-coreenii sa nu mai moara de foame? Nu de alta, dar nu vreau ca guvernul nostru sa-si inscrie iarasi autogoluri precum apropierea de dictatori arabi inainte de primavara araba.

Revenind la partea economica:

Capitalul chinezesc este bine-venit. In mod clar, acest capital nu vine din spalare de bani, ci din munca. Daca bancile chinezesti vor sa cumpere obligatiuni ale statului roman, foarte bine. Daca firme chinezesti vin si investesc in Romania, respecta legile romanesti, platesc taxe etc., foarte bine.

Insa sunt sceptic la modelul de investitii pe care chinezii il adopta in alte tari, de exemplu in tarile africane.

Modelul este urmatorul: China acorda un imprumut statului african (sau Romaniei in acest caz) si, in schimb, firme chinezesti primesc contractele.

Sa presupunem ca Romania s-ar imprumuta de la China cu 2 miliarde de euro: 1 miliard pentru centura Bucuresti si 1 miliard pentru o centrala nucleara.

1. In schimbul miliardului pentru centura Bucuresti, o firma chinezeasca de constructii va executa lucrarea, va aduce echipamente si muncitori din China. Romania va plati imprumutul cu dobanda.

Eu ma intreb: nu ar fi fost mai bine ca guvernul Romaniei sa se imprumute pe piata libera, sa obtina miliardul de euro de ex. prin obligatiuni subscrise de firme si cetateni din Bucuresti, contractul sa fie castigat in urma unei licitatii deschise tuturor iar muncitorii sa fie cetateni romani ca oricum avem probleme cu somajul si cu emigratia.

2. In schimbul miliardului pentru centrala nucleara: chinezii aduc echipamente din China, aduc muncitori chinezi si obtin dividende. Nu am nimic impotriva dividendelor, dar nu ar fi bine ca miliardul sa fie folosit pentru o firma ce ofera cea mai sigura solutie plus lucratori romani caci tot avem somaj. Chinezii nu sunt faimosi pentru calitatea lucrurilor pe care le produc, de exemplu trenurile de mare viteza care se ciocnesc doua pe luna. Nu cred ca putem risca siguranta la o centrala nucleara doar de dragul unei sume mai mici.

Trebuie sa fim atenti si sa invatam din experienta africana. Daca bancile chinezesti vor sa cumpere obligatiuni romanesti, foarte bine, daca vor sa investeasca si sa respecte legile romanesti, foarte bine.

Insa modelul african si anume de a te indatora pe furis si in schimbul datoriei sa platesti o firma chinezeasca sa-ti faca o treaba de mantuiala pe care tu ai fi putut sa o faci mai bine, asta ar fi o mare greseala.

Comenteaza pe blogul Jeopardy.